Hvor Mange Hull har en Saltbøsse?

0

Når du skal krydre middagen med salt og pepper kan det fort oppstå usikkerhet rundt hvilken bøsse som er for pepper, og hvilken bøsse som er for salt.

I vår gjennomgang av ulike salt- og pepperbøsser finner du flere forskjellige sett. Her varierer det mellom de ulike alternativene, hvor mange hull det er på både saltbøssene og pepperbøssene. Så hvordan skal man kunne skille de fra hverandre?

Det er ingen huskeregler rundt hvor mange hull det skal være i en saltbøsse. Et gammelt utsagn sier at en god saltbøsse skal ha 5-8 hull, mens en pepperbøsse klarer seg med 1-3 hull.

Salt og pepperbøsse

Antall Hull i Saltbøsser

Om vi ser på vår oversikt over salt og pepperbøsser, ser vi at dette ikke stemmer. Her finnes det flere sett med salt og pepperbøsser med kun 1 og 3 eller 1 og 2 hull.

En viktig regel her er allikevel at saltbøssen alltid har flere hull enn pepperbøssen. På denne måten kan du skille de ulike bøssene fra hverandre, ved å huske at saltbøssen er den med flere hull enn pepperbøssen.

Kombiner med Bruk av Farger og Bokstaver

De som utvikler og designer salt- og pepperbøssene vet at vi har litt problemer med å skille de fra hverandre. For å gjøre dette enklere for oss benytter de derfor ofte ulike farger slik at vi kan skille dem

Saltbøssene har i disse tilfellene gjerne en lysere farge, mens pepperbøssen er svart eller i mørkere farge. Andre igjen utsmykker krydderholderne med en stor S eller en stor P, slik at vi på denne måten kan forstå innholdet.

Alternativt kan det ofte også benyttes pepperkvern. Dersom det kun er én kvern og én bøsse på middagsbordet, er kvernen oftest en pepperkvern. Dette da pepperkvern er mest vanlig. Også salt- og pepperkverner benytter seg av farger og bokstaver for å gjøre det lettere å skille.

 

Ulike Tradisjoner i Ulike Kulturer

Her er det viktig å være oppmerksom på forskjeller i ulike kulturer. I USA, hvor salt (med riktighet) lenge har vært regnet som usunt, har de salt på bøssen med færrest hull. Dette slik at man skal forsyne seg mindre med dette.

I store deler av Europa har pepper vært regnet som dyrt og eksklusivt, og det er derfor vi benytter færre hull på pepperbøssen. Rett og slett for å spare pepper, slik at det blir billigere.

Vær derfor oppmerksom på dette når du spiser frokost eller middag i utlandet, slik at du ikke ender opp med å krydre feil.