Hvordan Bruker Man Pizzastål?

0

Pizza er en av verdens mest populære retter og har sitt opphav i Italia. Den klassiske italienske pizzaen er kjent for sin tynne, sprø bunn og sine fantastiske smaker.

For å oppnå denne perfeksjonen, har italienerne i århundrer stekt pizzaer i steinovner, noe som gir en jevn varme og en skorpe som er sprø på utsiden, men myk på innsiden. Men hva om du ikke har en steinovn hjemme? Fortvil ikke – pizzastål er løsningen!

Klassisk Italiensk Pizza Stekt i Steinovn

Den tradisjonelle metoden for å lage ekte italiensk pizza er å steke den i en vedfyrt steinovn. Disse ovnene er bygget av murstein og leire og kan nå temperaturer på opptil 500 grader. Den høye varmen, og den jevne varmefordelingen, gir pizzaen en perfekt skorpe og en deilig smak.

For å etterligne denne effekten hjemme, kan man bruke en pizzastein. Pizzasteinen er en flat stein, vanligvis laget av keramikk eller leire, som man legger i ovnen for å gi en jevn varmefordeling og etterligne steinovnens egenskaper.

Men selv om pizzastein kan gi gode resultater, har mange pizzaentusiaster gått over til å bruke pizzastål i stedet.

Hvorfor Velge Pizzastål Fremfor Pizzastein?

Pizzastål er en tykk stålplate som man bruker i ovnen i stedet for en pizzastein. Det er flere grunner til at mange nå velger pizzastål:

 • Varmeledning: Pizzastål leder varme bedre enn pizzastein, noe som betyr at det varmes opp raskere og gir en mer jevn varmefordeling. Dette gir en mer autentisk pizzabunn som er sprø på utsiden og myk på innsiden.
 • Holdbarhet: Pizzastål er mer robust og holdbart enn pizzastein, som kan sprekke eller brekke over tid. Pizzastål vil vare mye lenger og tåler tøffere bruk.
 • Allsidighet: Pizzastål kan også brukes til å bake andre typer brød, som focaccia, ciabatta eller annet.

Hvordan Bruker Man Pizzastål?

For å få best mulig resultat med pizzastålet, er det lurt å følge noen enkle trinn:

 • Forvarm pizzastålet: Plasser pizzastålet i stekeovnen, og forvarm ovnen til maksimal temperatur, helst mellom 250-300 grader. La pizzastålet varmes opp i minst 45 minutter for å sikre at det er jevnt og godt oppvarmet.
 • Benytt grillelementer: Mange pizzastål-leverandører anbefaler her å benytte grillelementene i stekeovnen for å varme opp stålet til optimale temperaturer.
 • Forbered pizzaen: Lag pizzaen på et rent og melet underlag. Legg på ønsket topping, men ikke overdriv mengden, da det kan gjøre at bunnen blir bløt og vanskelig å håndtere. En god tommelfingerregel er å holde seg til tre til fire hovedingredienser.
 • Overfør pizzaen til pizzastålet: Bruk en pizzaspade for å overføre pizzaen til det varme pizzastålet.
 • Stek pizzaen: Stek pizzaen i ovnen i ca. 4-7 minutter, eller til skorpen er sprø og gyllen og fyllet er varmt og boblende. Overvåk pizzaen nøye, da steketiden kan variere avhengig av ovnens temperatur og pizzastålets tykkelse.
 • Ta pizzaen ut av ovnen: Bruk pizzaspade for å fjerne pizzaen fra pizzastålet og la den hvile et øyeblikk på et skjærebrett før du skjærer den opp og serverer.

California Style Pizza

Fordeler med Pizzastål

Pizzastål gir flere fordeler sammenlignet med pizzastein, noe som gjør det til et populært valg for både hjemme-kokker og pizzaentusiaster:

 • Bedre varmeledning: Som nevnt tidligere, leder pizzastål varme bedre enn pizzastein, noe som gir en jevnere varmefordeling og raskere oppvarming. Dette gir en sprøere skorpe og bedre resultat.
 • Holdbarhet: Pizzastål er svært holdbart og tåler høy varme, og raske temperaturendringer, uten å sprekke eller brekke. Dette gjør det til et mer pålitelig valg enn pizzastein, som kan være skjør og utsatt for skade.
 • Enklere rengjøring: Pizzastål er enklere å rengjøre enn pizzastein, da det ikke har porer og overflaten er glatt. Etter at pizzastålet har kjølt seg ned, kan det enkelt tørkes av med en fuktig klut eller skrapes ren med en plastskrape om nødvendig.

Pizzastål gir deg muligheten til å lage autentiske, italienske pizzaer hjemme, uten behov for en dyr og plasskrevende steinovn. Med litt øvelse og de riktige teknikkene, vil du snart kunne imponere familie og venner med dine pizzaferdigheter.