En ny nettleie kommer i januar, og kanskje på et tidspunkt hvor strømprisene nok en gang setter rekord, i negativ forstand.
– Noen får en høyere regning når andre får rabatt. Vi frykter at det blir de sårbare husholdningene, de som ikke har mulighet til å legge om forbruket, som da får den ekstra nettleieregningen.
Det melder Linda Ørstavik Öberg, hun er energipolitisk rådgiver i Huseierne. Hun uttaler imidlertid at den nye nettleien som kommer i januar baserer seg på mangelfull kunnskap.
Til Nettavisen forteller hun at en ny innføring av nye nettleiemodeller uten tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag vil være som å håne forbrukerne.
Ny nettleie for et jevnere strømforbruk, eller..
Stortinget vedtok våren 2021 å endre nettleien, dette ble gjort i kjølvannet av NVEs forslag om en ny nettleie som kan stimulere til et jevnere strømforbruk.
Det er likevel opp til nettselskapene å «designe» den nye nettleien for kundene. Det er fortsatt ikke klart hvordan denne vil se ut, men en ting er bombesikkert:
Fastleddet i den nye nettleien kommer til å utgjøre minst 50 prosent, og blir dermed dyrere. Det vil si at den timen du bruker mest strøm samtidig, vil bestemme hvilket trinn i fastleddet du ender på.
Det betyr også at en kald vinterdag hvor du er nødt til å bruke ekstra strøm for å varme opp boligen, vil avgjøre hvor mye penger du må ut med for den aktuelle måneden.
Når strømregningene hoper seg opp
Mange opplever nå å stå igjen med strømregninger, som de ikke klarer å betale, derfor vil man sjekke ut ulike muligheter for å betale disse. Ofte ender man opp med å låne penger for å finansiere dette.
For mange høres det farlig ut å ta opp lån for å betale regninger, det bør man heller ikke gjøre uten å tenke seg nøye om et par ganger. Likevel kan man spare penger og få bedre oversikt over egen økonomi ved å ta opp et lån. Dersom man ikke betaler regninger før fristen går ut, vil man få gebyrer og purringer som bare bidrar til en enda større gjeld.
Pris på gebyrene vil avhenge av hvilken kreditor som krever inn penger, og noen selskaper velger å sende ut purringer dersom fristen for betaling ikke overholdes. En purring er et gebyr som kommer ved siden av den opprinnelige prisen. I tillegg kan kreditorer kreve renter, helt opp til 12 prosent, på beløpet du ikke har betalt. Jo lenger man venter, desto høyere blir kostnaden.
En annen faktor en må tenke på er at regningen kan sendes til inkasso dersom denne ikke blir betalt. Da risikerer du å få en betalingsanmerkning, noe som vil se dårlig ut i forbindelse med en kredittsjekk som alltid foretas ved opptak av lån. Da risikerer du også å ikke få blant annet forsikring og telefonabonnement, med mer.
Ubetalte strømregninger kan altså bidra til store konsekvenser. Derfor kan det enkelte ganger være en god løsning å ta opp et (så billig som mulig) forbrukslån for å betale regninger. Ellers kan du også kontakte kreditoren for å høre om du kan få utsette regningen eller få en nedbetalingsplan. I enkelte tilfeller kan man være heldig og få en god avtale.