Pizza Margherita – Historie, Tradisjon og Variasjoner

0

Margherita pizza er en av de mest kjente og elskede pizzavariantene verden over. Den er kjent for sin enkelhet og friske smak, og representerer italiensk matkultur på sitt aller beste.

I denne artikkelen vil vi dykke ned i historien bak denne ikoniske pizzaen, de viktigste ingrediensene, tilberedningsmetoden og samtidig se på ulike variasjoner som finnes.

Pizza Margherita

Historien Bak Margherita Pizza

Historien om Margherita-pizza går tilbake til 1800-tallets Napoli, Italia. Det finnes flere versjoner av historien, men den mest kjente og aksepterte fortellingen handler om dronning Margherita av Savoia og pizzabaker Raffaele Esposito.

I 1889 besøkte dronning Margherita og kong Umberto I byen Napoli, og de ønsket å smake på den lokale maten. Pizzabaker Raffaele Esposito ble valgt til å lage tre forskjellige pizzaer for det kongelige paret.

En av pizzaene han laget hadde en kombinasjon av tomat, mozzarella og basilikum, og dette skulle vise seg å bli dronningens favoritt. Esposito oppkalte deretter pizzaen etter dronning Margherita, og slik ble Margherita-pizzaen født.

De Viktigste Ingrediensene

En autentisk Margherita pizza består av få, men nøye utvalgte ingredienser. Tomatsausen lages av ferske, modne San Marzano-tomater, som gir den en rik og søt smak.

Mozzarellaen skal helst være av typen mozzarella di bufala, laget av vannbøffelmelk, som gir den en kremet og smidig konsistens.

Fersk basilikum gir et friskt og aromatisk preg, og en god extra virgin olivenolje tilfører en rund og fyldig smak.

Fargene på disse ingrediensene representerer det italienske flagget: rødt for tomat, hvitt for mozzarella og grønt for basilikum. Margherita-pizza er ofte sett på som den originale pizzaen, og den setter standarden for andre pizzaer som har utviklet seg gjennom tidene.

Til slutt er det viktig med en tynn og sprø pizzabunn, som lages av en enkel deig bestående av hvetemel, vann, salt, sukker og gjær.

Margherita Steinovn

Den Tradisjonelle Tilberedningsmetoden

Tilberedning av en ekte italiensk Margherita pizza krever en steinovn som kan nå temperaturer opp mot 500 grader. Dette gir pizzaen en sprø bunn og en perfekt stekt overflate. I tillegg gir den intense varmen fra steinovnen en unik smak til pizzaen som er vanskelig å oppnå med en vanlig ovn.

Steking Hjemme: Lag Italiensk Pizza Selv!

Selv om det ikke er mulig å oppnå nøyaktig samme resultat som med en steinovn hjemme, finnes det alternativer som bidrar til å gi et godt resultat. En pizzastein eller et pizzastål er en god investering for pizzabaking hjemme. Disse bakesteinene gir en jevn varmefordeling og en sprø bunn, og de kan brukes i en vanlig stekeovn.

En annen mulighet er å anskaffe en pizzaovn til hagen. Disse finnes i ulike størrelser og prisklasser, og mange av dem kan nå temperaturer som er sammenlignbare med en tradisjonell steinovn. Dette gjør det mulig å lage en ekte italiensk Margherita pizza i hjemlige omgivelser.

Ulike Margherita-pizza-variasjoner

Selv om den klassiske Margherita-pizzaen er elsket for sin enkelhet, finnes det flere variasjoner for de som ønsker å prøve noe nytt:

  • Margherita con Pesto: Enkelte legger et tynt lag med basilikumpesto på bunnen før de legger på tomatsausen. Dette gir en ekstra smak av basilikum og en litt krydret tone.
  • Margherita con Prosciutto: Noen legger tynne skiver av prosciutto (italiensk skinke) på pizzaen etter steking. Dette gir en salt kontrast til den milde mozzarellaen og søte tomatsausen.
  • Margherita con Burrata: I stedet for mozzarella di bufala, bruker denne varianten burrata, en kremet og luksuriøs ost som gir en ekstra rik og myk tekstur.

Margherita Pizzaens Popularitet og Kulturelle Betydning

Margherita pizza er utvilsomt en av de mest populære pizzatypene, og det er flere grunner til dette. For det første er det en enkelhet og renhet i smakene, som gjør den til en perfekt representant for italiensk matkultur. Den er også lett å lage, og kan nytes av både barn og voksne. I tillegg har pizzaen en symbolverdi som knytter den til italiensk nasjonalfølelse og stolthet.

Margherita pizza har også en viktig kulturell betydning, da den ofte betraktes som den “ekte” pizzaen. Dette skyldes ikke bare dens historiske opprinnelse, men også den nøye balansen mellom ingrediensene og den tradisjonelle tilberedningsmetoden.

Servering av Pizza Margherita

En nybakt pizza Margherita skal serveres umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen, slik at den beholder sin sprøhet og smak. Den kan gjerne deles opp i mindre biter, slik at hver gjest får smake på denne italienske delikatessen.

En enkel salat med olivenolje og sitronsaft passer godt som tilbehør, og et glass italiensk rødvin eller en kald øl er også et godt valg for å komplementere smakene.

Margherita pizza er en tidløs klassiker som har vunnet hjertene til pizzaelskere over hele verden. Med sin enkle og friske smak, rike historie og kulturelle betydning, er det ingen tvil om at denne pizzaen vil fortsette å være en favoritt for mange år fremover.

Enten du velger å lage den hjemme eller nyte den på en italiensk pizzarestaurant, er det alltid en god anledning til å smake på en autentisk Margherita pizza.