Pizzastein VS Pizzastål – Hva er Best?

0

Når det kommer til å lage den perfekte pizzaen hjemme, kan valget mellom pizzastein og pizzastål være en utfordring. Hvilket materiale gir best resultat? Og hvilken bakestein bør du bruke for å lage den deilige, sprø bunnen og smeltede osten som vi alle elsker? 

I denne artikkelen skal vi ta en grundig sammenligning av pizzastein og pizzastål for å hjelpe deg med å finne svaret på dette spørsmålet. La oss starte med å utforske hvordan hver av disse fungerer og hva som skiller dem fra hverandre.

Pizzastein VS Pizzastål

Hvordan Fungerer en Pizzastein?

En pizzastein er en flat steinplate som brukes til å lage pizza i ovnen. Den er laget av keramisk materiale, som leire eller cordieritt, og er kjent for sin evne til å holde på varmen. Når du forvarmer pizzasteinen i ovnen, blir den jevnt og konstant varm, noe som bidrar til å skape en perfekt stekt bunn og jevn varmefordeling over hele pizzaen.

Fordelene med en pizzastein inkluderer:

  1. Jevn varmefordeling: Pizzasteinens materiale sørger for jevn varmefordeling, noe som gir en perfekt stekt bunn og en jevn tilberedning av ingrediensene på pizzaen.
  2. Sprø skorpe: Pizzasteinen absorberer fuktighet fra deigen, noe som gir en sprø og smakfull skorpe.
  3. Holdbarhet: Pizzasteiner av høy kvalitet er svært holdbare og kan vare i mange år ved riktig vedlikehold.

Ulempene med en pizzastein inkluderer:

  1. Lang forvarmingstid: Pizzasteiner krever en lang forvarmingstid, vanligvis mellom 30 og 60 minutter, avhengig av steinens tykkelse og temperatur i komfyren.
  2. Følsom for temperatursjokk: Pizzasteiner kan sprekke eller bryte hvis de utsettes for plutselige temperaturforandringer, for eksempel hvis en kald stein settes inn i en varm ovn. Varm derfor opp pizzasteinen samtidig som du varmer opp stekeovnen.

Bake pizza med pizzastein

Hvordan Fungerer et Pizzastål?

Pizzastål er en nyere metode for å lage pizza, og som navnet antyder, er det en flat stålplate som brukes i ovnen. Stålet har en utmerket varmeledningsevne, noe som betyr at det varmes opp raskere og overfører varmen mer effektivt til pizzabunnen.

Fordelene med et pizzastål inkluderer:

  1. Raskere oppvarming og steking: Pizzastål varmes opp raskere enn pizzastein og kan redusere steketiden for pizzaen. Dette betyr også at du ikke trenger å forvarme ovnen like lenge som med en pizzastein.
  2. Sprøere skorpe: Pizzastålet gir en enda sprøere skorpe enn pizzasteinen, takket være sin overlegne varmeledningsevne.
  1. Holdbarhet: Pizzastål er nesten uforgjengelig og vil ikke sprekke eller bryte på grunn av temperatursjokk.

Ulempene med et pizzastål inkluderer:

  1. Tyngre: Pizzastål er vanligvis noe tyngre enn pizzasteiner, noe som kan gjøre dem vanskelige å håndtere og lagre.
  2. Høyere pris: Pizzastål er ofte dyrere enn pizzasteiner, noe som kan være en ulempe.

Bakt pizza pizzastål

Begrensninger av Temperatur: Stekeovn vs. Pizzaovn

En viktig faktor å vurdere når du velger mellom pizzastein og pizzastål, er temperaturbegrensningene i en vanlig stekeovn sammenlignet med en pizzaovn.

De fleste stekeovner hjemme kan nå temperaturer på opptil 250-275 grader, mens en pizzaovn kan nå temperaturer på opptil 450-500 grader eller høyere. Høyere temperaturer er ideelle for å lage pizza, da de resulterer i raskere steketid og sprøere skorper. Dette betyr at hvis du har en pizzaovn, vil både pizzastein og pizzastål gi enda bedre resultater enn i en vanlig stekeovn.

Men selv om du bruker en vanlig stekeovn, kan både pizzastein og pizzastål gi utmerkede resultater når det gjelder steketid og skorpekvalitet. Det viktigste er å forvarme ovnen og bakesteinen eller bakestålet grundig før du steker pizzaen, og å justere steketiden og temperaturen etter hvert som du blir mer erfaren med prosessen.

Konklusjon: Pizzastein eller Pizzastål – Hva er Best?

Så, hva er konklusjonen? Både pizzastein og pizzastål har sine fordeler og ulemper, og det beste valget for deg avhenger av dine personlige preferanser og behov. Hvis du verdsetter en jevn varmefordeling og en sprø skorpe, og er villig til å investere tid i forvarming, kan en pizzastein være det beste alternativet for deg. Hvis du derimot ønsker raskere oppvarming og steking, og foretrekker en enda sprøere skorpe, kan pizzastål være det riktige valget.

Uansett hvilket materiale du velger, er det viktig å huske at øvelse gjør mester. Jo mer erfaring du får med å lage pizza, enten på pizzastein eller pizzastål, desto bedre vil resultatene bli. Så start med å eksperimentere og finn ut hva som fungerer best for deg og din pizzaopplevelse. Lykke til!