Porsgrunds Porselænsfabrik – Norsk Servise Historie

0
Porsgrunds Porselænsfabrikk fra Broen

Porsgrunds Porselænsfabrikk fra Broen

Porsgrunds Porselænsfabrik ble grunnlagt i 1885 og hadde fullført sin første brenning i februar 1887. Porselensfabrikken ble startet opp av skipsreder Johan Jeremiassen, som med stor iver og vilje satset store deler av sin rederformue på prosjektet.

Med seg hadde han Carl Maria Bauer som var teknikeren og porselenseksperten av de to. Carl Maria Bauer ledet fabrikkens oppbygging og plana produksjonen, samtidig som han også ledet Porsgrunds Porselænsfabrik de første årene.

Gjennom årene har flere sentrale personligheter arbeidet på fabrikken. Blant navnene på listen er Tias Eckhoff, som vi også kjenner som designeren bak Maya bestikket. Tias Eckhoff startet på fabrikken i 1949 og arbeidet som sjefsdesigner fra 1952 til 1957.

Andre sentrale medarbeidere var Hans Flygenring, Nora Guldbrandsen, Konrad Galaaen, Andor Hubay og Eystein Sandnes.

Populære og Kjente Servise Mønster fra Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrund Bondemønster fra Fabrikkutsalget

Porsgrund Bondemønster fra Fabrikkutsalget

Blant de mest kjente servise seriene fra Porsgrunds Porselænsfabrik er stråseriene, med Maxistrå og Ministrå, Bondemønsteret, Nisseserviset, Fauna, Partitur, Bogstad Hvitt, Rose og mange flere.

Cecilie av Maud Gjeruldsen Bugge

Cecilie av Maud Gjeruldsen Bugge

Porsgrunds Porselænsfabrik gir med jevne mellomrom ut nye serier med porselens servise, samtidig som de sørger for å vedlikeholde de gamle klassikerne. Bogstad Hvitt er for eksempel fortsatt til salgs selv om den første produksjonen av dette serviset var allerede i 1887.

Porsgrunds Porselænsfabrik i 2014

porsgrundporselen

I dag går de gamle lokalene til Porsgrunds Porselænsfabrik under navnet «Porselensfabrikken» og er et større næringssenter der Porsgrunds Porselænsfabrik har et større fabrikkutsalg som en sentral del av bygget.

Videre finner du, i de gamle fabrikklokalene, en stor Kiwi butikk, Europris og MX Sport, i tillegg til disse større butikkene benyttes lokalet til en rekke næringslokaler. Porselensfabrikken er i dag tilpasset og påbygget til et mer moderne behov og omfatter, i tillegg til næringslokalene, et stort treningssenter samt flere moderne leiligheter.

Porselensproduksjon og Utstilling

fabrikklokale

I lokalene til Porsgrunds Porselænsfabrik finner du i dag et stort fabrikkutsalg der man kan kjøpe porselens servise og annet kjøkkenutstyr tilknyttet Porsgrund og Hadeland Glassverk.

Selv om mesteparten av produktene til Porsgrunds Porselænsfabrik i dag produseres i Tyskland, Polen, Tsjekkia og i ulike land i Asia er det i dag fortsatt porselensproduksjon i de gamle fabrikklokalene.

fabrikklokale-stoping

Når jeg var på besøk var det ikke noe aktivitet i selve produksjonslokalene, men jeg kunne fortsatt gå inn og titte på hvordan produksjonen fungerte. Det henger små plansjer der som forklarer de ulike delene av prosessen.

Videre i lokalene finner man også en avdeling der de sitter og maler serviset for hånd. Her kan man også se tørkeprosessen både for trykte og malte motiver.

Håndmalt i Porsgrunn: Bogstad Strå

Håndmalt i Porsgrunn: Bogstad Strå

Lengst inne i lokalene til Porsgrunds Porselænsfabrik finnes det en egen fotoutstilling med tittelen: «Design til Folket». Her kan man lese om, og se bilder av, flere av de ulike designerne og deres servise. Utstillingen har også en geologisk avdeling som tar utgangspunkt i de lokale materialene som porselenet utvikles av.

Fotoutstilling

Fotoutstilling

Kilder: