Hva er Forskjellen på Svart, Grønn og Hvit Pepper?

0

Det finnes mange ulike typer pepper. Vi har de typiske pepperkornene som omfatter sort pepper, hvit pepper, grønn pepper og rosa peper. Videre finner man også ulike former for chilipepper og bell peppers, i Norge kjent som paprika.

Sort, hvit, og grønn pepper kommer alle fra den samme planten, Piper nigrum. Dette er også de typene som regnes som ekte pepper. Piper nigrum er en slyngplante som vokser i tropisk klima, og kan bli opp til 20 meter.

Piper nigrum

Se vår oversikt over salt- og pepperkverner!

Sort Pepper

Den peppertypen vi har nærest forhold til er det sorte pepperet. Det er denne du finner i pepperbøssa på middagsbordet, og er også standard når du håndterer pepperkvernen.

Sort pepper høstes ved å plukke de grønne umodne bærene til piper nigrum planten. Bærene vokser tett i lange sammenhengene klaser, og minner med dette mye om små druer. Høstingen må skje rett før bærene begynner å bli røde og modne.

Fruktene blir raskt kokt i varmt vann. Dette er en prosess som kun pågår i ett minutt. Målet er at det grønne skallet skal bli kokt, men samtidig unngå at kjernen blir for varm. Etter kokeprosessen legges bærene i solen for å tørkes.

Sort pepper er den mest populære peppertypen, og benyttes som krydder i de aller fleste måltider. Passer godt til storfekjøtt, ulike typer fisk, soppretter, gryter, pastaretter og annet.

Les også: Hvordan lagre pepper

Grønn Pepper

På lik linje med sort pepper, høstes grønn pepper fra fullt utvokste, men umodne bær fra slyngplanten piper nigrum. Bærene blir så kokt, før de legges til sylting i saltlake eller eddik, eventuelt om de blir lufttørket og frysetørket.

Grønn pepper har en mer syrlig og frisk smak sammenlignet med sort pepper. Passer godt til fisk og skalldyr, hvitt kjøtt fra svin, lam og kylling, samt til bruk i lyse sauser.

Les også: Hvilket pepper kan benyttes i pepperkvernen

Hvit Pepper

Det hvite pepperet kommer også fra bærene til piper nigrum planten. Ulikt fra sort og grønn pepper høstes frukten til det hvite pepperet når den er blitt rød og moden.

Fruktkjøttet tas så bort fra bærets frø eller kjerne. Dette skjer gjennom en prosess der bærene først blir lagt i vann i opptil to uker. Dette så fruktkjøttet lettere skal løsne fra frøet i midten. Det hvite frøet blir så lagt til tørking.

Hvitt pepper har en annen smak sammenlignet med svart pepper, og passer derfor til litt andre matretter. Det hvite pepperet benyttes gjerne som et alternativ til svart pepper i lyse og hvite sauser. Dette for å unngå de svarte prikkene.

Videre benyttes hvitt pepper i mange kinesiske og thailandske matretter, til fisk og skaldyr, samt til ulike typer kjøtt.

De ulike peppertypene over, sammen med rosépepper kommer ofte også i peppermikser laget for bruk i morter eller pepperkvern.