Vedfyrt Pizzaovn – Test – Pizza Smaker Best Utendørs!

0

Utendørs pizzaovner har blitt meget populære de siste årene. Mens enkelte velger pizzaovner med gass, ønsker andre den tradisjonelle vedfyrte pizzaovnen. En pizzaovn fyrt med ved gir et ekstra smaksbilde, og sørger samtidig for at pizzabakingen et mer naturlig element.

Pizzaovn ved

I denne oversikten har vi sett på flere alternativer til vedfyrt pizzaovn. Disse kommer alle raskt opp i temperatur og flere lar deg steke pizza på rundt 400 grader på knapt 90 sekunder. Dersom du ønsker et gassfyrt eller elektrisk alternativ, se gjerne vår større guide til pizzaovner.

De vedfyrte pizzaovnene i oversikten under representerer et bredt utvalg, og kommer i flere ulike størrelser. Fra lettere og mer mobile ovner som du kan ta med i bilen, eller på stranden, til større alternativer som en mer permanent del av utekjøkkenet i hagen.

Hvilke Pizzaovner har vi sett på?

I denne oversikten har vi forsøkt å presentere et bredt utvalg av pizzaovner. Her har vi sett både på funksjonalitet, effektivitet og design. Vi har forsøkt å hente frem alternativer som kan passe til ulike plasseringer og ulike anledninger.

Vedfyrt pizzaovn

Alle pizzaovnene i oversikten er vedfyrte. Dette betyr at man varmer den opp med treverk som ved eller større fliser. Enkelte av merkevarene i oversikten har også alternativer til gass, om dette skulle være ønskelig.

Vi har sett på Følgende Vedfyrte Pizzaovner:

  • Ooni Karu – Ooni Sin Vedfyrte Pizzaovn
  • Morsø Forno Pizzaovn
  • Lillo Vedfyrt Steinovn i Rustfritt Stål
  • Clementi Pulcinella Pizzaovn
  • Alfa One Vedfyrt Pizzaovn

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke vedfyrte pizzaovner andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Ooni Karu – Ooni Sin Vedfyrte Pizzaovn

Ooni Karu Vedfyrt Pizzaovn

Ooni er et velkjent merke innen pizzaovner til hjemmebruk. Deres ulike pizzaovner har vunnet flere tester, både fordi de er enkle å bruke, men også fordi de lager god pizza.

Karu er Ooni sin vedfyrte pizzaovn. Med Ooni Karu har man også mulighet til å fyre med kull eller briketter, eller gå til innkjøp av en tilpasset gassbrenner, slik at man også kan benytte den som gassfyrt pizzaovn.

Bestill Ooni Karu Vedfyrt Pizzaovn hos Hyttefeber.no!

Som vedfyrt pizzaovn er Ooni Karu meget effektiv. Ovnen fyres opp med lite brensel, og man oppnår raskt temperaturer på opp mot 500 grader. Her benytter man mindre vedpinner og egnede trefliser for raskt å oppnå ønsket temperatur.

luke til ved

Det er anbefalt at man begynner med en mindre mengde med ved, og i stedet fyller på fortløpende for å holde temperaturen oppe. Ooni fører egnede ovnshansker som hjelper å beskytte mot varmen.

Når pizzaovnen er i bruk, fyller man på med ved gjennom luken på baksiden. Her finner man en praktisk kurv som sørger for at veden i større grad er adskilt fra matlagingen. Sørg for at luken er igjen når du ikke fyller på ved. På denne måten bevarer man mer av varmen til pizzabakingen.

Liten og Fleksibel Pizzaovn

Ulikt fra mange pizzaovner som gjerne er tunge, og ofte også fastmonterte, er Ooni Karu mer fleksibel. Med en vekt på rundt 12 kilo kan den lett flyttes og plasseres på ønsket sted.

Ooni Karu Pizzaovn bestiller du hos Hyttefeber.no!

Om ønskelig kan du også ta med den vedfyrte pizzaovnen om bord i båten, ned på stranda, eller på hytta. Vi ønsker her å anbefale at man bruker pizzaovnen på land, og venter til den er kald før man flytter den eller tar den tilbake i båten. Den lette vekten gjør også at det er enkelt å sette bort pizzaovnen når den ikke er i bruk.

Den vedfyrte pizzaovnen plasseres på et egnet bord eller overlate. Her anbefales det at man finner en overflate i stein eller tre. Plast eller glass skal ikke benyttes som bord.

Pizzaovnen er laget for lang holdbarhet, og kan oppbevares utendørs gjennom hele året. Dette gjør at du ikke behøver å ta den inn på slutten av kvelden. Når høsten kommer og sesongen er over får man vurdere om man ønsker å plassere den under tak, eller i boden.

Gode Resultater i Tester

Flere av Ooni sine pizzaovner har fått gode resultater i ulike tester. Dette gjelder spesielt for deres gassfyrte pizzaovn, Ooni Koda, men også for deres vedfyrte Ooni Karu.

Se Flere Pizzaovner fra Ooni!

Wired Magazine gir den vedfyrte Ooni Karu en karakter på 9 av 10, der de fremhever hvor lett den er i vekt, og hvor enkel den er i bruk. Her påpeker de hvordan de kun brukte 10 minutter på å få fart på vedfyringen, og at det dermed ikke var lenge til de kunne begynne å steke pizza.

Det britiske magasinet Independent er også meget fornøyd med sine erfaringer rundt Ooni Karu. Selv om de var redd for at de skulle få en bratt læringskurve, ble de raskt komfortable med pizzabakingen.

De var også imponert over pizzaovnens fleksibilitet rundt justering av temperatur for baking av andre matvarer, når de forsøkte seg på en calzone.

Morsø Forno Pizzaovn

Morsø Forno Pizzaovn

Når man skal gjøre det pent i hagen eller på terrassen, holder det for mange ikke med en effektiv pizzaovn. Ofte er hygge og interiør vel så viktig. Morsø Forno er ikke bare en effektiv pizzaovn. Den er også et vakkert element i hagen, som er med på å pynte opp og skape stemning.

Morsø Forno er en vedfyrt pizzaovn laget i svart emaljert støpejern. Dette gjør at ovnen kan håndtere de høye temperaturene som er nødvendig for å steke en optimal steinovnsbakt pizza.

Bestill Morsø Forno Vedfyrt Pizzaovn hos Bakeren og Kokken!

Ved siden av å fungere som pizzaovn har Morsø Forno også et vakkert design. som gjør at den samtidig er med på å pynte opp i hagen. Når man ikke steker pizza kan man ha ved i ovnen og benytte den som en peis på terrassen.

Morsø Pizzaovn

På denne måten kan man nyte sommerkveldene samtidig man holder varmen og beundrer de vakre flammene.

Da Morsø Forno vedfyrt pizzaovn er laget i støpejern har den toleranse for høye temperaturer. Den oppnår fint en temperatur på rundt 400 – 500 grader, noe som er optimalt for å få den ønskelige pizzabunnen. Ved siden av å benyttes til pizza, kan Morsø Forno også benyttes til steking og grillrøyking. Morsø tilbyr en egnet grillrist, nettopp for slik matlaging.

Morsø Forno

 

Tenn opp i pizzaovnen og la bunnen bli god og varm. Dette tar et sted mellom 30 og 60 minutter. Når ovnen har oppnådd riktig temperatur, skyver du den varme asken bakover i ovnen og gjør plass til pizzaen. Bak pizzaen i rundt 2,5 minutter før du roterer den 180 grader, og lar den steke i nye 2,5 minutter.

Pizzaovnen fra Morsø finner du hos Bakeren&Kokken.no!

Morsø er hoffleverandør til det danske kongehuset. Selskapets historie går tilbake til 1853, og de er i dag kanskje mest kjent for sine vedovner. Det er denne vedovnkulturen som har vært med på å legge grunnlaget for Morsø Forno serien.

Morsø Forno Utepeis

Pizzaovnen er utviklet av den danske designeren Klaus Raht, og vant i 2013 den Tyske designprisen Interior Innovation Award for Outdoor Products.

Lillo Vedfyrt Steinovn i Rustfritt Stål

For et mer permanent utekjøkken vil Lillo vedfyrt ovn være et godt alternativ. Den vedfyrte steinovnen plasseres på et varmebestandig underlag, og kan benyttes av alt fra pizza til foccacia, brød, småbakst, lasagne, grilling, fisk, kjøtt osv.

Selv om Lillo vedfyrt steinovn passer godt til er permanent utekjøkken, er den også kompakt og flyttbar. Pizzaovnen er mobil slik at den lett kan flyttes rundt av én eller to personer. På denne måten kan man rydde den bort, eller flytte den mellom ønskelige lokasjoner ved behov.

Bestill Lillo Steinovn hos Hyttefeber.no!

Lillo er håndlaget i rustfritt stål på den Italienske øya Sicilia. Dette gjør at den går tilbake til Italia, og pizzaens røtter. Ovnen har et varmekammer på 50 x 40 cm, og en høyde på 28 cm. Pizzaovnen oppbevares under egnet overtrekk når den ikke er i bruk.

Les mer om Lillo Pizzaovn hos Hyttefeber!

Lillo steinovn

Pizzaovnen kommer med innebygget termometer, slik at man kan følge med på temperaturen under steking og under oppvarming av ovnen. Termometerets display er festet på fremsiden av pizzaovnen. Når ovnen er varm, tar det rundt 1-2 minutter, på 350 – 400 grader, å steke en klassisk italiensk pizza.

Clementi Pulcinella Vedfyrt Pizzaovn

Clementi pizzaovn

En annen serie med vedfyrte pizzaovner til utekjøkkenet er Pulcinella fra Clementi. Pulcinella er en effektiv pizzaovn som kan oppnå en temperatur på 400 grader, på kun 15-20 minutter.

Når den vedfyrte pizzaovnen fra Clementi er varm, bruker den mellom 90 til 120 sekunder på å steke en sprø italiensk pizza. Dette gjør at det kan gå fort for seg, og at man kan prøve seg frem med ulike smaker og tilbehør.

Bestill Clementi Vedfyrt Pizzaovn hos Bakeren og Kokken!

Clementi Pulcinella vedfyrt pizzaovn finnes i flere størrelser. Velg mellom utgaver i 60 x 60 cm, 80 x 60 cm, og 100 x 80 cm. Det minste alternativet kan steke 2 pizzaer samtidig, mens det største alternativet gir plass til opptil 5 pizzaer.

De ulike pizzaovnene i Clementi Pulcinella serie er også tilgjengelige i ulike fargevalg. Velg her mellom antrasitt-grå, kobber, eller rustfritt stål. Enkelte av pizzaovnene fra Clementi kommer også med ulike bord. Vær derfor oppmerksom på dette når du bestiller.

Se Flere Pizzaovner fra Clementi!

Innsiden av Clementi Pulcinella ovnene er i ildfast sten, noe som hjelper å fordele varmen og bidrar til en god og sprø pizzabunn.

Clementi Pulcinella kommer i utgaver med dør i rustfritt stål. Videre er pizzaovnene utstyrt med et termometer som hjelper deg å følge med på temperaturen i ovnen. Termometerets display vises på fremsiden.

Clementi Pulcinella kommer med et smart Air-plus-system som sørger for jevn lufttilstrømming under bakingen. Da flammene kun kommer fra den ene siden av ovnen er det allikevel nødvendig å snu på pizzaen under stekingen.

Ved siden av Pulcinella fører Clementi flere ulike serier med pizzaovner. Dette gjelder både for vedfyrte ovner, men også for alternativer med gass. Her kan det være variasjon både i bord, størrelse og annet tilbehør. Vær derfor oppmerksom på tekstbeskrivelsen på de ulike pizzaovnene

Alfa One Vedfyrt Pizzaovn

Alfa One vedfyrt pizzaovn

Alfa One er en klassisk og elegant vedfyrt pizzaovn. Ovnen er laget i rustfritt stål, og kommer med innebygget termometer. Ved siden av steking av pizza, egner ovnen seg til baking, langtidssteking, grillmat og annet.

Ovnen oppnår temperaturer på opp mot 500 grader etter relativt kort tid. Ifølge leverandøren er pizzaovnen klar på kun 10 – 15 minutter. Den varme pizzaovnen steker italienske pizzaer på rundt 90 sekunder.

Bestill Alfa One Vedfyrt Pizzaovn hos Hyttefeber.no!

Den vedfyrte pizzaovnen fra Alfa har et ovnsrom på 60 x 40 cm. Ovnen har en egenvekt på 50 kilo, noe som gjør det mulig å flytte den ved behov. Ovnen monteres på få minutter.

Pizzaovnen fra Alfa har en keramisk fiberisolasjon som hjelper med å bevare varmen. Her har du også mulighet til å følge med på temperaturen gjennom termometeret som vises på fremsiden.

Alfa One Vedfyrt Pizzaovn finner du hos Hyttefeber.no!

Alfa One vedfyrt pizzaovn kommer med pizzabrett og vedholder. Vedholderen hjelper til med å holde veden og matlagingen adskilt, og gjør det dermed enklere å fylle på ved, uten å risikere at dette kommer i konflikt med matlagingen.

Den vedfyrte ovnen kommer med fire små føtter som løfter den opp og bidrar til å beskytte underlaget. Pizzaovnen plasseres på et varmebestandig underlag.

Hva er Fordelene med Vedfyrt Pizzaovn?

Det er flere fordeler med vedfyrte pizzaovner sammenlignet med elektriske eller gassovner. Dette er dog noe som ofte avhenger av personlige preferanser og praktiske hensyn. Her er noen fordeler med vedfyrte pizzaovner:

  • Smak: Mange mener at vedfyrte ovner gir pizzaen en særegen, rik smak som ikke kan repliseres i elektriske eller gassfyrte pizzaovner. Denne smaken kommer av røyken fra brennende ved, som gir maten en lett røkt aroma.
  • Høy varme: Vedfyrte pizzaovner kan oppnå mye høyere temperaturer enn mange elektriske eller gassfyrte pizzaovner. Dette kan resultere i en raskere steketid og en skorpe som er sprø på utsiden og myk på innsiden, akkurat som tradisjonell italiensk pizza.
  • Allsidighet: Vedfyrte ovner er ikke bare for pizza. De kan også brukes til å steke brød, grønnsaker, kjøtt, og mer. Den høye varmen og røyken kan gi en unik smak til mange forskjellige matretter.
  • Atmosfære: Det er noe spesielt med å lage mat i en vedfyrt ovn. Flammene og gløden skaper en varm og innbydende atmosfære som kan være et flott samlingspunkt for venner og familie.

Hvordan Steke Pizza i Vedfyrt Ovn?

Å steke pizza i en vedfyrt ovn handler ikke bare om å ha riktig type ved, men også om å håndtere flammene og temperaturen riktig. Start med å bruke finkløyvd ved eller tennbriketter for å få fyr på veden, og legg deretter til små vedkubber for å opprettholde flammen.

Vent til ovnen har vært varm i en periode før du legger inn pizzaen. Det er anbefalt å benytte en pizzaspade under stekingen for å rotere pizzaen jevnlig, slik at den stekes jevnt på alle sider.

Hva Slags Ved til Pizzaovn?

Når det kommer til valg av ved til den vedfyrte pizzaovnen, er det noen ting du bør huske på. Det er best å bruke hardved som bøk, eik, bjørk eller ask, da disse tresortene gir en renere flamme og genererer mer varme enn myke tresorter.

Unngå furu eller gran da de kan føre til sot og røyk. Veden bør også være tørr og fri for mugg eller sopp. Det er viktig å velge tørr ved fra naturen og ikke planker med malingsrester, da disse kan frigi giftige stoffer når de brenner.

Hva kan man Steke i en Vedfyrt Pizzaovn?

En vedfyrt pizzaovn kan brukes til å steke mye mer enn bare pizza. Den konstant høye temperaturen og direkte varmen fra flammene gjør den ideell for å lage mat som krever høy varme. Dette inkluderer alt fra nanbrød til forskjellige typer kjøtt og grønnsaker. Det er imidlertid viktig å huske på at maten stekes veldig raskt i en slik ovn, så det er viktig å følge med for å unngå at maten blir brent.

Hvor Lang tid tar det å Steke Pizza i Pizzaovn?

Det å steke en typisk italiensk pizza kan ta ned mot 1-2 minutter i en varm pizzaovn. Hvor lang tid det tar å steke pizza i en pizzaovn vil imidlertid variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert hvor tykk pizzabunnen er, hva slags fyll du har på pizzaen, og hvor varm ovnen er.

Husk at opptenning og oppvarming av ovnen vil ta noe lenger tid. Dette kan variere avhengig av størrelsen og designet på ovnen.

Hvor Varmt skal det være i en Pizzaovn?

For å få en perfekt stekt pizza, er det anbefalt med en høy temperatur. Anbefalt temperatur er over 400 grader. Denne høye temperaturen er ønskelig for å raskt steke pizzaen og gi den en sprø skorpe.

Dette krever at ovnen er godt isolert for å beholde varmen. Husk også at temperaturen kan variere inne i ovnen. Det kan være varmere i toppen enn i bunnen, og varmere nær flammene enn lenger unna. Det kan derfor være lurt å rotere pizzaen under steking for å sikre jevn steking.

Tilbehør til Vedfyrt Pizzaovn

Når du skal bestille pizzaovn, kan det være lurt å være oppmerksom på tilbehøret. For enkelte av ovnene følger det redskaper som pizzaspade og pizzastein, mens det for andre må bestilles som tilbehør.

Pizzaspade

Ooni Koda Pizzaovn

Dersom du skal steke pizza på 400-500 grader, er det nødvendig med en god pizzaspade. Denne hjelper til med å flytte pizzaen inn og ut av ovnen, samtidig som det gir mulighet for å rotere pizzaen for jevn varmetilførsel.

I vår guide til pizzaspader finner du en bred oversikt over alternativer, både i tre og i metall. Her kan det være lurt å velge en pizzaspade som har en riktig størrelse, og samtidig kommer til lett under pizzaen. Ooni har egne pizzaspader som er designet for de ulike pizzaovnene.

Se oversikt: Pizzaspade

Pizzahjul

Kamado Sumo Pizzakutter

Når pizzaen er ferdig stekt, kan det være praktisk å få delt den opp. Her kommer pizzahjulet inn. Selv om man klarer seg fint uten et pizzahjul når man skal spise pizza, er det etter vår mening intet redskap som er mer effektivt når det kommer til å dele den opp.

I vår guide til pizzahjul finner du flere spennende alternativer. Her har vi sett på pizzahjul fra kjente leverandører som Weber, Big Green, Oxo, Kamado, Rösle, Fiskars og andre.

Se oversikt: Pizzahjul