Forskjellen på VS, VSOP og XO Cognac

0

Normann Copenhagen Cognac GlassNår man skal sette seg inn i cognac er noe av det første man støter på betegnelsene VS, VSOP og XO. Men hva er forskjellen på disse betegnelsene og hva betyr dette for din cognac?

Betegnelsene forteller hvor lenge innholdet i flasken har vært lagret på eikefat. Betegnelsen benyttes for den yngste av delene i cognacen, slik at alt innholdet i flasken må ha vært lagret lenger enn den aktuelle betegnelsen tilsier.

Bilde Topp: Erik Bagger Elegance Cognac Glass

Bilde Venstre: Normann Copenhagen Cognac Glass

En cognac som lagres på eikefat øker i kvalitet med årene og blir stadig bedre. Denne prosessen kan foregå i opp til mellom 50 og 60 år før den må puttes over på flaske.

Etter at cognacen er tappet på flaske vil den ikke lenger øke i kvalitet. Det er derfor ikke noen verdi i å lagre cognacflasker i flere år annet enn å spare den til en god anledning.

Kilde: 13 Ting Du Må Vite Om Cognac! 

Se tips til: Konjakkglass!

Definisjon på VS, VSOP og XO Cognac

cognac

Her er en rask oversikt over betydningen og forskjellen mellom de ulike benevnelsene.

VS Cognac: VS = Very Special.

VS eller Very Special betyr at cognacen har vært lagret på eikefat i minimum 2 år.

Betegnelsen gjelder som nevnt for den delen av cognacblandingen som har vært lagret i kortest tid.

VSOP Cognac: VSOP = Very Special Old Pale

VSOP betyr Very Special Old Pale eller Very Superior Old Pale og refererer til cognac der den yngste delen av blandingen har vært lagret på eikefat i mer enn 4 år.

Generelt sett er den eldste cognacen i blandingen ofte langt eldre enn 4 år, men det er den yngste delen som setter betegnelsen.

XO Cognac: XO = Extra Old

XO betyr Extra Old og refererer til cognac der den yngste delen av blandingen har vært lagret på eikefat i mer enn 6 år.

Man må allikevel huske at gjennomsnittsalderen på innholdet i en XO flaske gjerne er opp mot 20 år. Betydningen av XO cognac er også på vei til å endres og etter 10. april, 2016 vil den yngste delen av en XO cognac måtte ha vært lagret i over 10 år før flasken kan få dette kvalitetsstempelet.

Andre Cognac Kvalitetsstempel

Det finnes flere ulike betegnelser på cognac, men VS, VSOP og XO er de mest vanlige. I tillegg til disse finner du betegnelser som Cognac Napoleon og Hors d’âge. Du kan lese mer om disse og hvordan de ulike betegnelsene skiller seg i fra hverandre hos Cognac-Expert.com

Kilde: Cognac-Expert.com

Relaterte Produkter: