Brødform – Test – Former til Baking av Brød!

0

Varmt nybakt brød, er det perfekte måltidet å servere til lunsj eller frokost. Server gjerne med en skive brunost, syltetøy, eller andre påleggsfavoritter!

Ved siden av å benyttes til brødbakst, er en brødform også praktisk til andre bakevarer. Dette kan variere fra alt fra ulike kaker og desserter, til leverpostei, kjøttpudding eller nøttestek. Bare fantasien setter grenser.

Kitchenware by Tareq Taylor Brødform i Silikon

Ved å bake sine egne brød, har man mer kontroll over ingrediensene. Dette kan fort gjøre brødet til en langt sunnere del av måltidet. Prøv deg frem med danske rugbrød, surdeigsbrød, fransk landbrød, ulike grovbrød, bananbrød, og mye annet.

Hvilke Brødformer har vi sett på?

I denne oversikten har vi forsøkt å presentere et bredt utvalg av brødformer. Du vil dermed finne alternativer i ulike størrelser, og ulike materialtyper. Velg mellom alternativer i silikon, karbonstål, støpejern eller keramikk.

Brødform

De ulike materialene gir ulike steke-egenskaper og funksjonalitet, og har samtidig ulik temperaturtoleranse. Vær derfor oppmerksom på dette når du ser på de ulike alternativene. De ulike brødformene kommer selvfølgelig også i ulike størrelser.

Vi har sett på Følgende Brødformer:

 • Brødform i Silikon fra Kitchenware by Tareq Taylor
 • Lékué Silikon Bread Maker
 • Smak Brødform fra Modern House
 • Le Creuset Brødform
 • Lodge Støpejernsform til Brød
 • Emile Henry Keramisk Bakeform til Brød
 • Peugeot Appolia Brødform
 • BAYk Bakeform Silikon

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke brødformer andre setter pris på. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Brødform i Silikon fra Kitchenware by Tareq Taylor

Kitchenware by Tareq Taylor Brødform i Silikon

Fra den svenske merkevaren Kitchenware by Tareq Taylor finner vi dette settet med brødformer i silikon. Formen lar deg lage alt fra saftig rugbrød til luftig franskbrød, uten at brødet fester seg til formen.

Bestill Tareq Taylor Brødform hos Bakeren og Kokken!

Brødformen er laget i silikon, slik at det er lett å få ut brødet når det er ferdig stekt. Formen tåler oppbevaring i fryseren og kan håndtere temperaturer opp til 220 grader. Volumet på formen er på 1,5 liter. Lengden er på 26 cm, med en bredde på 11 cm, og en høyde på 8 cm.

Tareq Taylor er en av Sveriges fremste kokker, og er som en del av dette også en fremtredende TV-personlighet. Tareq har videre skrevet flere kokebøker og driver restauranter både i Lund og Malmø.

Velg Mellom Farger i Menyen!

Brødformen fra Tareq Taylor er tilgjengelig i flere farger. Her har man mulighet til å velge mellom fargene Indigo (eller blå) og Forest Green. De samme fargene benyttes også i kolleksjonens andre silikonformer.

Her vil man ved siden av deres brødform også finne tilsvarende muffinsbrett, cupcake former, rund kakeform og firkantet langpanne. I de samme fargevalgene finner vi også kjøkkenredskaper som stekespade og gryteskje, i tillegg til krydderkverner

Lékué Silikon Bread Maker

Lekue Brødform

Bread Maker er et spennende og unikt alternativ fra det spanske selskapet Lékué. Den myke brødformen benyttes først som en miksebolle for å gjøre klar deigen, før den brettes sammen og benyttes, først til heving, og så til steking av brød i ovnen.

I videoen under kan man se hvordan Lékué Bread Makers benyttes til å bake nybakt brød. Den omkransende formen sørger for å dampkoke brødet for et saftigere resultat. Brødformen er samtidig bred nok til at man kan benytte den til å kna deigen.

Bestill Lékué Silikon Bread Maker hos Bakeren og Kokken!

 

Bread Maker fra Lékué er laget i myk silikon, og kan håndtere temperaturer fra +220 grader til -60 grader. Den myke silikonen fungerer også som non-stick overflate, slik at den slipper brødet lett. Produktet har fått flere positive tilbakemeldinger hos Bakeren og Kokken, og kundene ser ut til å være fornøyde.

Ved siden av å benyttes som brødform, kan Lékué Bread Maker også benyttes til steking av andre matretter. Dette gir mulighet til å steke alt fra kjøtt og fisk, til smaksrike grønnsaker. Formen kan også benyttes i mikrobølgeovn.

Ulikt fra tradisjonelle brødformer, som gir firkantede brød, blir brødene stekt i Lékué Bread Maker mer runde og organisk formede. Dette skaper et spennende og unikt innslag på frokostbordet.

Smak Brødform fra Modern House

I Modern House sin Smak-kolleksjon, finner vi denne brødformen i karbonstål. Formen tåler temperaturer opp til 240 grader, og kan samtidig benyttes i fryseren.

Brødformen fra Modern House har en lengde på 30 cm, og et volum på 1,5 liter. Formen har en bredde på 12 cm, og en høyde på 6 cm. Modern House Smak brødform er fremstilt i 0,8 mm karbonstål, og er belagt med et 2-lags Whitford Elipse belegg.

Bestill Modern House Smak Brødform hos Kitchn.no!

Belegget tåler tøff behandling, og har lang levetid. Det er allikevel anbefalt at man her benytter redskaper i silikon, plast eller tre når man opererer formen. Brødformen vaskes for hånd og tørkes grundig før man setter den bort.

Smak er en større kolleksjon fra Modern House, der man også finner annet til brødbakingen. Ved siden av brødformen, finner du her også et sett med hevekurver som kan benyttes til å heve deigen før den puttes i stekeovnen.

Videre finner du i Smak kolleksjonen fra Modern House også andre ovnsformer og stekeredskaper. Velg her mellom rektangulær avlang, eller rund paiform, Smak langpanne, i tillegg til ulike kjevler og bollesett. Alt du trenger til brødbakingen.

Le Creuset Brødform

Le Creuset Brødform

Le Creuset brødform kommer i et klassisk rektangulært design, og kan benyttes til alt fra brødvarer til kaker og desserter. Formen kommer med Le Creuset sine ikoniske oransje silikonhåndtak, slik at du skal få et bedre grep med gryteklutene.

Brødformene fra Le Creuset er laget i karbonstål, og kommer med et smart non-stick belegg. Brødformen kommer i flere størrelser. Velg her mellom utgaven på 30 cm, eller 23 cm. Vask formene for hånd, og unngå bruk av metallgjenstander.

Bestill Le Creuset Brødform hos Kitchn.no!

Formene er varmebestandige opp til 240 grader. Dette gjelder også for brødformenes oransje silikongrep. Husk å benytte grytevotter eller grytekluter når du håndterer den varme formen. De oransje detaljene i silikon sørger for at gryteklutene får et bedre grep på formen.

Ved siden av brødformer, finner du i tilsvarende kolleksjon fra Le Creuset også flere andre former til baking. Her kan du velge mellom ulike runde eller hjerteformede springformer, muffinsbrett med plass til 12 muffins, rektangulær eller kvadratisk ovnsform, paiform, samt pizzaplate.

Alle de nevnte formene kommer med de tilsvarende oransje detaljene. Den oransje fargen er hentet fra Le Creuset sitt ikoniske Volcanic fargevalg, som vi kjenner igjen fra deres populære gryter og servisedeler.

Lodge Støpejernsform til Brød

Lodge Støpejernsform

Fra Lodge finner vi denne brødformen i støpejern. En av fordelene ved å benytte støpejern i brødbakingen, er at den tar opp varmen, og fordeler den jevnt. Formen lar deg dermed bake brød med god og gyldenbrun skorpe.

Brødformen har en lengde på 21 cm, noe som er noe kortere enn andre brødformer i denne oversikten. Bredden på formen er på 11 cm, mens høyden er på 7 cm. Lodge-formen kommer med smarte håndtak, slik at det er lettere å ta den inn og ut av stekeovnen.

Lodge Støpejernsform til Brød finner du hos BakerenogKokken.no!

Formen er innbrent i olje, og er dermed klar til å benyttes med en gang. Brødformen er utviklet i USA, og kommer med 100 % naturlig planteolje. Støpejernet sørger for at formen har en jevn varmefordeling, og gir med dette en sprø skorpe.

Bestill Lodge Brødform hos Bakeren og Kokken!

Ved siden av brødform, finner man fra Lodge også andre bakeformer i støpejern. Dette omfatter ovnfast form, munkepanner med kapasitet til syv munker eller epleskiver, muffinsformer i støpejern, ovale serveringsformer, stekebrett med grillriller, og annet.

Ved siden av ulike ovnsformer, finner du fra Lodge også et bredt utvalg av stekepanner, traktørpanner og gryter i støpejern. Støpejernsprodukter har lang holdbarhet, og kan med en liten dose vedlikehold, vare livet ut.

Emile Henry Keramisk Bakeform til Brød

Emile Henry

De keramiske brødformene fra Emile Henry kommer i flott design, med ordet «bread» på lokket. Formene kommer med praktiske lokk med luftehull, som er med på å skape ønsket fuktighet under stekingen.

Lokkets hull hjelper brøddeigen til å reise seg, og skaper en tørr og sprø overflate på skorpen. Brødformene kommer samtidig med små håndtak, som også går igjen på lokket. Disse hjelper til med å gjøre det lettere å flytte brødformen.

Emile Henry Keramisk Bakeform finner du hos Kitchn.no!

Med sitt flotte design, fungerer denne brødformen fra Emile Henry også som et dekorativt element. Brødformen kommer i sort, men finnes også i utgaver i rød og hvit.

Ovnsformen fra Emile Henry sprer varmen jevnt i formen, slik at maten får en balansert oppvarming. Formen tåler temperaturer opp til 270 grader, og kan tas rett fra fryser til stekeovn. Om ønskelig kan man også benytte formen på grillen.

Den keramiske brødformen fra Emile Henry er oppgitt med et volum på 2,21 liter. Formen har en lengde på 28 cm, en bredde på 14,5 cm, og en høyde på 12 cm. Vekten på formen er på 2,7 kilo.

Peugeot Appolia Brødform

Peugeot Appolia Brødform blå

Fra Peugeot sin Appolia-kolleksjon, finner vi deres rektangulære brødform. Formen er laget i slitesterk keramikk, og er motstandsdyktig mot store temperaturforskjeller.

Selv om Peugeot er mest kjent for sine biler, har de siden sin oppstart i 1810 også produsert et bredt utvalg innen kjøkkenutstyr. Ved siden av deres Appolia-kolleksjon, er de også kjent for sine populære salt- og pepperkverner.

Bestill Appolina Brødform fra Peugeot hos NordicNest.no!

Appolia brødform er laget i slitesterk keramikk, og har en lengde på 31 cm. Bredden på formen er på 12,6 cm. Brødformen finnes i flere fargealternativer, der du kan velge mellom utgaven i blå, rød, hvit eller grå.

Den avlange brødformen har en tykk bunn, som sørger for jevn fordeling av temperatur. Formen bevarer samtidig temperaturen godt, og bevarer varmen opp til 30 minutter etter den er tatt ut av ovnen. Brødformen kan tas rett ut av fryseren, og plasseres i stekeovnen.

Ved siden av brødform, finner man i Peugeot sin Appolia-kolleksjon også et bredt utvalg av andre stekeformer. Dette omfatter runde og firkantede ildfaste former i ulike størrelser, paiformer, ovale former etc. Alle formene er tilgjengelig i tilsvarende fargevalg, og kan dermed kombineres.

BAYk Bakeform Silikon

Modern House bAYk bakeform

Fra Modern House finner vi deres bAYk bakeform i silikon. Bakeformen har en lengde på 27 cm, og en bredde på 15 cm, og egner seg dermed godt til baking av brød og tilsvarende bakeverk.

En bakeform i silikon, gjør at det er lettere å ta brødet eller bakeverket ut av formen etter steking. Silikonen er BPA-fri, og kan håndtere temperaturer på opp til 250 grader. Det anbefales at man benytter formfett for best resultat.

Bestill Modern Hose bAYk Bakeform i Silikon hos Kitch’n!

BAYk er en serie med bakeprodukter fra Modern House. Ved siden av bakeformer i silikon, finner man her ulike kakeformer og springformer, brødformer i emaljert stål, sjokoladeformer, pepperkakeformer, bollesett, kjøkkenvekt og mye annet.

Modern House oppgir at for deres bakeformer i silikon, bør man beregne litt lenger steketid, enn man vil for tilsvarende former i andre materialer. Dette spesielt sammenlignet med makeformer i metall. Vær derfor oppmerksom på dette de første gangene du benytter formen.

Hva Bør man Tenke på når man Kjøper Brødform?

Når du skal kjøpe en brødform, er det flere faktorer du bør vurdere:

 • Materialet: Forskjellige materialer som silikon, karbonstål, støpejern og keramisk stentøy har forskjellige egenskaper som kan påvirke bakeprosessen og resultatet av brødet ditt. For eksempel, silikonformer er fleksible og lett å rengjøre, men de gir ikke den samme brune og sprø skorpen som du kan få med metallformer. Støpejern og keramisk stentøy kan holde på varmen lenger, noe som kan bidra til jevnere steking.
 • Størrelse: Du må også tenke på størrelsen på brødformen. Noen oppskrifter krever spesifikke størrelser, og du må også ta hensyn til hvor store brød du ønsker å bake.
 • Vedlikehold: Noen brødformer krever mer vedlikehold enn andre. For eksempel kan støpejernformer trenge å bli oljebehandlet med jevne mellomrom for å unngå rust.
 • Pris: Prisen kan variere avhengig av materialene og merket. Det kan være verdt å investere i en høykvalitets brødform hvis du baker ofte.

Hva er Vanlig Størrelse på en Brødform?

Vanlig størrelse på en brødform varierer, men de fleste former kommer i lengder fra 21 til 31 cm. Volumet kan variere fra 1,5 -2 liter og også utover dette. Størrelsen du velger, avhenger av dine spesifikke bakebehov og hvor store brød (eller andre matretter) du ønsker å bake.

Hva er Brødformer Laget av?

Brødformer kommer i en rekke materialer:

 • Silikon: Silikon er fleksibelt, non-stick og tåler høy varme. Det er også lett å rengjøre.
 • Karbonstål: Karbonstål er robust, varmebestandig og gir en jevn og god stekeskorpe. Det kan imidlertid være litt mer utfordrende å rengjøre enn silikon.
 • Støpejern: Støpejern holder godt på varmen, noe som kan bidra til jevn steking. Støpejernsformer må imidlertid behandles regelmessig for å hindre rust, og for å holde dem non-stick.
 • Keramisk stentøy: Keramisk stentøy er tyngre enn andre materialer, men det er også utmerket til å holde på varmen for jevn steking. Disse formene kan ofte også være vakre nok til å brukes som serveringsfat.

Hvordan Smører man Brødformer?

Smøring av brødformer kan gjøres ved hjelp av smør, matolje eller non-stick sprayer. Først bør du sørge for at formen er ren og tørr. Påfør deretter smøret eller oljen jevnt over hele innsiden av formen. Pass på at du dekker alle hjørner og kanter nøye.

Hvis du bruker smør, kan du bruke et stykke matpapir eller en bakepensel til å spre det. Hvis du bruker olje, kan du helle litt i formen og deretter bruke en pensel eller et papirhåndkle til å spre den. Non-stick sprayer er også veldig enkle å bruke, bare spray et jevnt lag over innsiden av formen.

Hvorfor Blir Brødet Flatt?

Flatt brød kan være resultatet av flere faktorer:

 • For mye væske: Hvis deigen er for våt, vil den ikke kunne holde formen under stekingen.
 • For lite heving: Brøddeig trenger tid til å heve for å utvikle luftbobler som vil hjelpe det til å stige under stekingen. Hvis deigen ikke har hevet lenge nok, eller hvis den har hevet for lenge og deretter kollapset, kan brødet bli flatt.
 • Gammel gjær: Gjær er en levende organisme, og hvis den er for gammel eller ikke har blitt oppbevart riktig, vil den ikke være i stand til å gjøre jobben sin med å heve deigen.
 • For høy temperatur: Hvis ovnen er for varm, kan overflaten på brødet steke og danne en skorpe før innsiden har hatt sjansen til å stige.

kake i brødform

Kan man Bruke Brødformen til Annet enn Brød?

Ja, absolutt! Brødformer er veldig allsidige og kan brukes til å lage en rekke forskjellige retter. Her er noen ideer:

 • Kaker: Mange kakeoppskrifter kan tilberedes i en brødform. Bananbrød og zucchinibrød er populære eksempler, men du kan også prøve sjokoladekake eller gulrotkake.
 • Kjøttpai: En brødform er den perfekte størrelsen for en kjøttpai for fire personer. Du kan også lage vegetariske eller veganske paier.
 • Terrine: En terrine er en type fransk paté som er laget i en form som ligner en brødform. Den kan lages med forskjellige typer kjøtt, fisk, grønnsaker eller frukt.
 • Iskrem: Hvis du har en iskremmaskin, kan du bruke en brødform til å forme og fryse iskremen. Dette er spesielt nyttig for lagdelt iskrem.