Bålpanne – Test – Bålkos i Hagen eller på Hytta!

0

En bålpanne er et stemningsskapende element som kan benyttes både om sommeren og på vinteren. Ildstedet er et naturlig samlingssted og skaper stemning, samtidig som de ofte også gir mulighet for grilling.

I denne oversikten har vi sett på flere populære bålpanner og bålfat. Dette i flere ulike design, fra et bredt utvalg av leverandører.

Selv om det om sommeren ikke er lov til å tenne opp grill eller bål i skogen, er dette lovlig i egen hage. Dette så lenge du anser dette som forsvarlig.

Hvilke Bålpanner har vi sett på?

Når vi har valgt ut bålpanner, har vi forsøkt å plukke ut et bredt utvalg av populære alternativer, fra kjente leverandører. Du vil finne et bredt utvalg av tradisjonelle design, men også enkelte mer moderne varianter.

Bålpanne

Vi håper at du skal kunne bruke denne oversikten til å finne den typen bålpanne du ønsker. Dette gjelder både om du ønsker bålpanne hjemme eller på hytta, og om den skal brukes sommer eller vinter.

Vi har sett på Følgende Bålpanner:

  • Espegard Bålpanne
  • Solo Stove Bålpanne fra Bålstedet
  • Mustang Livingston Utepeis
  • Höfats Grill CUBE
  • IB Laursen Bålpanne Svart
  • Espegard Bålfat
  • Eva Solo Fireglobe Ildsted

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke bålpanner andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Espegard Bålpanne

Espegard Bålpanne

Espegard er en klassisk og stemningsskapende bålpanne som kan benyttes både sommer og vinter. Bålpannen består av et stativ med tre ben, der bålfatet henger i tre egnede kjettinger. Bålpannen kommer med tilbehør som grillrist og oppheng for kaffekjele.

Espegard bålpanne er et fint samlingspunkt for familien og for gode venner. Dette gjelder både om dere ønsker å slappe av rundt bålet, eller om dere ønsker å benytte bålpannen til å grille pølser eller annen grillmat.

Bestill Espegard Bålpanne hos Hyttefeber.no!

Her kan barnene få lov til å grille pølser på spikkede grillspyd. I pakken følger samtidig også en grillrist som gjør det mulig å legge på mer grillmat. Bålpannen har også mulighet for oppheng av kaffekjele, slik at man også har mulighet til å kose seg med varm kaffe eller te.

Espegard bålpanne er, sammen med tilbehør og utemøbler, utviklet for å tåle både vær og vind. Dette i tråd med de kravene som stilles av vårt norske vær og våre kalde temperaturer.

Se Tilbehør fra Espegard hos Hyttefeber.no!

Bålpannen fra Espegard er laget i emaljert stål, og kommer med et elegant spir på toppen. Stativet har en høyde på 180 cm, og benene kan justeres slik at den lettere kan plasseres på ulike underlag.

Tilbehør - Trebord

Fra Espegard finner man også et bredt utvalg av tilbehør til bålpannen. Dette omfatter blant annet gnistfangere som man kan sette rundt pannen, og ulike gnistfangerlokk. I tilsvarende design finner man også skjermer som kan benyttes om det er mye vind.

Dersom du ønsker å benytte den som grill, tilbyr Espegard også ulike sidebord som monteres rundt bålfatet. Her finner du alternativer både i stein og i tre. Til grillingen finner du også et bredt utvalg av verktøy som grillplate, popcorn gryte, suppegryte, vaffeljern etc.

Espegard bålpanne finnes i utgaver med diameter på både 60 og 70 cm. Vær derfor oppmerksom på størrelse når du bestiller ulikt tilbehør. Bålpannen på 60 cm, har en høyde på 180 cm, mens alternativet på 70 cm har en høyde på 190 cm.

Solo Stove Bålpanne fra Bålstedet

Solo Stove Bålpanne

Fra bålpannespesialisten Bålstedet.no finner vi deres utvalg av Solo Stove Bålpanner. Dette er et moderne alternativ i slitesterk rustfritt stål. Bålpannen er laget med smart luftsirkulasjon som sørger for mye varme og lite røyk.

Solo Stove er utstyrt med en 360° Airflow Design der luften roterer på en effektiv måte. Dette resulterer i at det kommer lite røyk fra bålet når veden brenner. På denne måten blir man mindre plaget med ubehagelig røyk, samtidig som klærne får mindre bållukt.

Bestill Solo Stove Bålpanne hos Bålstedet.no!

Bålpannen egner seg godt som samlingspunkt i hagen eller på terrassen. Den kan også benyttes på hytta eller på camping. Pannen fungerer godt som en stemningsskaper, men kan også benyttes til grilling.

Veggene på Solo Stove bålpanner er 2-lags, og det er her den smarte luftsirkulasjonen trer i kraft. Veggene er utstyrt med luftehull på undersiden og oversiden noe som gir en god rotasjon av oksygen og varme.

Se De Ulike Størrelsene Innen Solo Bålpanner!

Solo bålpanner finnes i flere størrelser. Solo Stove Ranger er den mest kompakte utgaven med en diameter på 38 cm og en høyde på 32 cm. Denne har en vekt på 7 kilo og er derfor den mest reisevennlige modellen.

Bestselgeren Solo Stove Bonfire Kit er en mellomstor utgave med diameter på 49,5 cm og en høyde på 35,5 cm. Denne har en vekt på 9 kg og fungerer perfekt på terrassen.

Solo Stove Bålpanne Bestiller du hos Bålstedet.no!

For større grupper finner du Solo Stove Yukon Kit med diameter på 68,6 cm, og høyde på 40,6 cm. Denne har en vekt på hele 17,3 kilo og er dermed mindre praktisk når den skal flyttes rundt.

Bålpannene fra Solo Stove kommer med en egnet bunnring som sørger for at de trygt kan plasseres på gresset eller terrassen. Bunnringen skaper avstand mellom varmen og underlaget slik at underlaget ikke blir for varmt.

Mustang Livingston Utepeis

Mustang Livingston Bålpanne

Mustang Livingston utepeis er en solid bålpanne og kan benyttes både som samlingspunkt og varmekilde, så vel som til grilling. Bålpannen er laget i stål. Utepeisen kommer med innebygget gnistfanger langs kantene, samt et matchende gnistfangerlokk.

Bålpannen fra Mustang har en diameter på 91 cm, når man teller med den omkransede ringen. Selve bålfatet har en diameter på 74 cm. Høyden er oppgitt til å være 72 cm.

Bestill Mustang Livingston Utepeis hos Bakeren og Kokken!

Livingston er én av flere bålpanner og utepeiser fra Mustang. Ved siden av denne finner man flere ildsteder designet for både grilling og dekor i hagen. Mustang fører også kullgriller.

Livingston bålpanne fra Mustang har et klassisk rustikt preg i svart stål, og er med på å skape en spennende atmosfære i hagen. Samtidig er bålpannen utstyrt med innebyggede gnistfangere rundt kanten som er med på å beskytte omgivelsene.

Livingston Bålpanne finner du hos BakerenogKokken.no!

Sammen med Mustang Livingston følger også en grillrist med diameter på 74 cm. Dette gjør at dere kan benytte bålpannen også til grilling. På denne måten blir den ikke bare et stemningsskapende samlingssted på kvelden, men gir også mulighet til matlaging.

Da bålpannen blir varm skal den ikke stå på et brennbart eller varmeintolerant underlag. Plasser den i stedet på egnet underlag med grus eller steinheller.

Se også: Pizzaovn!

Höfats Grill CUBE

Höfats Grill Cube Bålpanne

Höfats Grill Cube er en dekorativ men samtidig smart bålpanne. Bålet tennes opp i en innebygget kurv eller skål. Denne skålen roteres når bålpannen snus slik at man kan benytte bakenden av skålen til vindfang.

Höfats Grill Cube er laget i svart pulverlakkert 100 % rustfritt stål. Cube finnes også i en Rusty-utgave med et rustpreget design. Begge utgavene har en størrelse på 43 x 43 x 44 cm, og en vekt på 15 kg.

Bestill Höfats Grill Cube hos BakerenogKokken.no!

Det unike med Höfats Grill Cube er den smarte ildkurven. Denne er løs og justerbar, slik at man kan rotere den inne i grillens kube. Ved å legge Höfats Grill Cube på siden vil man dermed få et vindfang som beskytter mot vind.

Ønsker man å avslutte grillingen eller bålet, kan man snu grillen opp ned, slik at de varme vedkubbene blir lukket inne i toppen. På denne måten blir bålet raskere slukket. Tyngdeelementer sørger for at ildkurven holder seg vinkelrett når bålpannen snus.

Grill Cube fra Höfats finner du hos BakerenogKokken.no!

Grill Cube fra Höfats kan også benyttes som grill til steking av kjøtt og grønnsaker. Som tilbehør finner man her mulighet til å bestille både grillrist og stekeplate. Både grillristen og stekeplaten festes på kubens ulike nivåer.

Ved siden av å benyttes som bålpanne eller grill, kan man også benytte Höfats Grill Cube som et møbel. Blant tilbehøret til bålpannen finner man en treplate i solid bambus, som gjør grillen til en egnet krakk eller som et praktisk sidebord.

IB Laursen Bålpanne Svart

IB Laursen Bålpanne

Fra danske IB Laursen finner vi dette bålfatet i sort metall. Bålfatet hat et dekorativt preg og kan benyttes i hagen både på hytta eller hjemme i hagen.

IB Laursen bålpanne består av et bredt fat i svart metall. Fatet har en diameter på hele 66 cm og kommer med et matchende stativ. Høyden på produktet er på 33 cm.

Bestill IB Laursen Bålpanne hos Lunehjem.no!

Som alternativ til den svarte utgaven finnes også en utgave i rust. Denne utgaven har en litt annet utseende og også noe høyere ben på det medfølgende stativet. Den rustne overflaten er med på å skape et preg av at pannen har en lang historie.

Vi finner ikke noen grillrist som tilbehør til IB Laursen bålpanne. Dette tilsier at bålfatet er tenkt mer som et dekorativt element, og mindre til et redskap for matlaging. Dette betyr ikke at det ikke er mulig å spikke seg et grillspyd og grille noen pølser.

Både den svarte og den rustne utgaven av IB Laursen bålfat har et klassisk utseende og egner seg godt som en del av et hyggelig utemiljø. Når man tenner opp et bål i bålpannen fungerer det også som et leirbål og samlingssted.

Espegard Bålfat

Espegard Bålfat

Tidligere i denne oversikten så vi på den populære Espegard bålpannen, hengende fra det trekantformede stativet. Espegard fører også andre typer bålpanner som dette bålfatet med korte ben.

Espegard bålfat har et klassisk design i svartemaljert stål. Selve bålpannen har en diameter på 70 cm. Som tilbehør kan man også kjøpe det matchende lokket som også fungerer som gnistfanger. Vær her oppmerksom på at du får riktig størrelse!

Bestill Espegard Bålfat hos Hyttefeber!

Bålpannen fungerer godt til bruk både sommer og vinter, og kan benyttes både hjemme og på hytta. Bålpannen har en vekt på 16,6 kg, og kan flyttes ved behov.

Understellet er laget i svartlakkert stål. På produktbildene finner du også en Espegard underlagsplate som kan bestilles som tilbehør.  Bålfatet bør stå på et underlag som tåler varme og nedfall fra ilden.

Eva Solo Fireglobe Ildsted

Eva Solo Fireglobe Bålpanne

Fra danske Eva Solo finner vi deres Fireglobe ildsted. Bålpannen er formet som en skrå svart halvkule. Den svarte bakgrunnen fremhever fargen og varmen fra flammene, og er med på å skape både varme og atmosfære.

Den høye kanten på Eva Solo Fireglobe har en god høyde, og fungerer dermed også som et vindfang. Dette er med på å skape en mer lun atmosfære rundt bålet. Samtidig beskytter den høye kanten også bålet, slik at det isoleres.

Bestill Eva Solo Fireglobe Bålpanne hos Bakeren & Kokken!

Bålpannen er utstyrt med et håndtak øverst. Dette gjør at man har mulighet til å snu på ildstedet for å få den på rett posisjon. Dette bør gjerne gjøres før man har tent opp bålet. Fireglobe kommer samtidig med en smart rist i bunnen som sørger for å løfte opp veden og skape riktig ventilasjon.

Eva Solo Fireglobe kan benyttes både på varme sommerkvelder, eller som varmekilde på vinteren. Den runde formen er med på å isolere varmen, og returnere den til de som sitter rundt. Samtidig sørger den runde formen for å gjøre fargene i flammene ekstra vakker.

Bålpannen er laget i emaljert stål, med ben i aluminium. Fireglobe har en diameter på 64 cm, og en høyde på 75 cm. Produktet skal ikke benyttes på brennbare eller varmefølsomme overflater.

Hvordan Velge Bålpanne?

Å velge en bålpanne avhenger av flere faktorer. For det første er det viktig å vurdere hva du skal bruke bålpannen til. Ønsker du å bruke den til matlaging, som for eksempel grilling eller koking av kaffe, bør du se etter en modell som er designet for dette formålet. Hvis du derimot er mer interessert i å bruke bålpannen som et stemningsskapende element i hagen, kan utseendet og designet være mer avgjørende. I tillegg bør du vurdere hvor stor plass du har i hagen. Større bålpanner krever mer plass, men kan også skape en mer imponerende effekt.

Er det Lov å Brenne Bål i Bålpanne?

Ja, det er lov å brenne bål i bålpanne, selv om det er begrensninger for brenning av bål i utmark mellom 15. april og 15. september. Du kan altså tenne opp bålpannen i egen hage, men det er viktig å følge eventuelle advarsler om skogbrannfare fra myndighetene. Unngå også å plassere bålpannen i nærheten av trær, bygninger eller annet brennbart. Husk at du er selv ansvarlig hvis det skulle oppstå en brann som følge av bruk av bålpannen.

Kan Bålpannen Stå på en Platting?

Det anbefales generelt ikke å plassere en bålpanne på en treplatting. Dette da det kan dryppe glør fra bålet som kan antenne eller sette merker på plattingen. Det samme gjelder for tørt gress. Hvis du likevel ønsker å plassere bålpannen på en platting, bør du sørge for å legge steinheller eller en underlagsplate under bålpannen for å beskytte underlaget.

Kan man Grille i en Bålpanne?

Ja, det er absolutt mulig å grille i en bålpanne. Du kan enkelt grille pølser eller marshmallows på bålet. Hvis du planlegger mer avansert grilling, som for eksempel grilling av koteletter eller burgere, bør du velge en bålpanne som er spesielt designet for dette formålet. Noen modeller kommer med egnet grillrist, som gjør grillingen enklere.

Hvordan Fyre opp en Bålpanne?

Når du skal fyre opp en bålpanne, er det lurt å starte med små, tørre kvister eller tennved. Disse materialene er lettere å tenne enn større vedkubber, og vil hjelpe deg å få i gang bålet. Når du har fått fyr på tennveden og de små kvistene, kan du gradvis legge på større vedkubber. Husk å ikke legge på for mye ved på en gang, da dette kan kvele bålet. Gi bålet tid til å utvikle seg, og legg på mer ved etter behov.