Kaffebrygger – Test – Pour Over Håndbrygging av Kaffe

0

Mange kaffeelskere har de siste årene blitt mer opptatt av hjemmebrygging. Pour over kaffebryggere gir muligheten til å få en bedre bryggeopplevelse, samtidig som det skal få frem flere av smakene og nyansene i kaffebønnen.

Med en pour over kaffebrygger, eller en dripper, heller du det varme vannet sakte over de nykvernede kaffebønnene. Bryggeren lar kaffen få bruke mer tid sammen med det varme vannet, slik at flere av smakene kommer frem.

Pour Over Kaffebrygger

Bruk av håndbryggemetoder er samtidig også med på å gjøre kaffebryggingen til et lite personlig morgen-rituale. Ved å følge med og justere under bryggeprosessen, får man en bedre fingerspissfølelse. Dette kan for mange fungere som en form for meditasjon, og dermed gi en ekstra god start på morgenen.

Hvilke Pour Over Kaffebryggere har vi sett på?

Når det kommer til Pour Over kaffebryggere, er det 3 stykker som man nærmest er nødt til å ha med. Dette er Chemex, Kalita Wave og Hario V60. Dette er vel anerkjente og omtalte kaffebryggere, som mange har som sine favoritter.

Kaffebrygger

Foruten «De tre store» har vi også valgt å inkludere ulike alternativer fra kjente og populære skandinaviske merkevarer. Dette da mange allerede har et nært forhold til disse, og kanskje også allerede har deler av de ulike seriene. Det er også ønskelig å vise frem alternativer som kanskje ikke er like kjente.

Vi har sett på Følgende Kaffebryggere:

  • Chemex Kaffebrygger
  • Kalita Wave 185 Filtertrakt
  • Hario V60 Kaffebrygger
  • Eva Solo Pour Over Kaffetrakter
  • Bodum Pour Over Kaffebrygger
  • Theo Slow Brew Kaffekanne fra Stelton

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke kaffebryggere andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Chemex Kaffebrygger

Chemex kaffebrygger

For de som er på utkikk etter en praktisk og samtidig vakker kaffebrygger, er Chemex et alternativ som raskt kommer opp på radaren. Med sitt ikoniske design har den et lett gjenkjennelig design og passer godt både på kjøkkenbenken og i kaffebaren.

Bestill Chemex Kaffebrygger hos Bakeren og Kokken!

Chemex kaffebrygger finnes i flere utgaver, men den mest kjente er alternativet er 6-koppers utgaven med bredt filter. Kaffebryggeren kommer med et dekorativt håndtak i tre plassert rundt timeglassets midje. Midjebeltet består også av en skinnreim med en dekorativ trekule.

Chemex

Ved siden av å gjøre Chemex kaffebrygger til et dekorativ alternativ, er tre-beltet også med på å beskytte hendene mot det varme innholdet. Kaffebryggeren fra Chemex er kjent for sitt lekre og modernistiske design, og er også inkludert i Museum of Modern Art (MoMA) sine samlinger.

Patentert i 1941

Selv om pour over kaffebryggere ofte blir assosiert med moderne kaffebarer, har Chemex en lang historie. Bryggeren ble designet av den tysk-amerikanske oppfinneren Peter Schlumbohm, og ble patentert allerede i 1941. Årene etter fulgte også flere patenter med ulike utgaver av kaffebryggeren.

Med sin lange historie og overlevelsesevne, beskrives Chemex kaffebrygger ofte som et alternativ med et tidløst design. Kaffebryggerne fra Chemex er utviklet i solid Borosilicate-glass noe som sørger for god holdbarhet. Glasset unngår også å absorbere smak og lukt under bryggingen.

Finnes i Flere Utgaver

Chemex kaffebrygger finnes i flere utgaver. Ved siden av utgavene med dekorative belter i tre og skinn, finnes også rene glassalternativer. Disse er laget med et egnet håndtak, slik at man kan helle og beskytte fingrene på denne måten.

Se Chemex Kaffebryggerne og Tilbehør hos Bakeren og Kokken!

Kaffebryggeren fra Chemex finnes samtidig også i flere ulike størrelser. Dette fra mindre utgaver egnet for 3 kopper, og videre opp til 6, 8 eller 10 kopper.

For å få fullt utbytte av Chemex sin brygge-funksjonalitet, bør man også benytte Chemex kaffefilter. Dette er større filter-ark som brettes for å skape den ønskede kaffeopplevelsen.

Kalita Wave 185 Filtertrakt

Kalita Wave 185 filtertrakt er en smart og praktisk kaffebrygger. Kalita Wave 185 er designet med en flat bunn, noe som resulterer i en alternativ måte å brygge kaffe på. Dette da sammenlignet med det tradisjonelle kjeglefilteret.

Kalita Wave er tilgjengelig i flere utgaver. Her kan du velge mellom alternativer i metallfarget stål, hvit keramikk eller i varmeresistent glass. Wave fitertrakt finnes i modellene 155 og 185. Dette representerer størrelsen på trakten.

Se De Ulike Alternativene for Kalita Wave Kaffebrygger

Kaffebryggeren kan kombineres med en egnet Kalita glasskanne i ulike størrelser. Kalita tilbyr også ulike matchende hellekanner med egnet svanehalsformet helletut.

Kalita filter

Papirfilteret til Kalita Wave er formet med bølgete kanter, og har samtidig en flat bunn, og minner mye om klassiske muffinsformer. De brettede kantene er designet for å skape en ønsket luftsirkulasjon og dermed unngå vakuum under bryggingen.

Fremhevet som «Our Pick» i New York Times

Kalita Wave 185 ble av New York Times og Wirecutter i deres gjennomgang hentet frem som deres «Our Pick» og ble dermed også kåret til deres «The best dripper».

Bestill Kalita Wave 185 hos Bakeren og Kokken!

Dette da bryggeren, ifølge dem, produserte den mest konsistente, smakfulle og balanserte kaffekoppen blant filtrene de testet. Dette mye grunnet filterets flate design, noe som resulterte i en god bryggeprosess.

Kalita Wave ble også plukket ut som beste alternativ i AllRecipes sin gjennomgang av ulike Pour Over kaffebryggere. Dette basert på gode anmeldelser fra ulike nettsider, samt at bryggeren var fleksibel i bruk. AllRecipes la også vekt på Kalita Wave sin håndtering av vannet under bryggingen.

Hario V60 Kaffebrygger

Hario V60 Kaffebrygger

Hario V60 kaffebrygger ble lansert i 2004 og kan på mange måter sies å være forløperen til Kalita Wave. Ulikt fra Kalita Wave som har en flat bunn med tre små hull, har Hario V60 en kjegleformet bunn med åpning nederst.

Hario V60 har fått navnet etter den 60 grader bratte vinkelen. Kaffebryggeren er samtidig V formet, noe som igjen gjenspeiles i navnet. På innsiden av bryggeren finner man markante riller som er med på å skape luftsirkulasjon rundt filteret.

Sammen med Chemex og Kalita Wave, er Hario V60 en av de mest populære pour over kaffebryggerne på markedet. Ulike baristaer og kaffeentusiaster vil gjerne gi deg ulike argumenter for hvorfor akkurat deres valg er det beste alternativet.

Bestill Hario V60 Kaffebrygger hos Bakeren og Kokken!

Hario V60 er tilgjengelig i flere ulike utgaver. Den mest kjente er kanskje den keramiske utgaven, som er tilgjengelig i hvit og rød farge. Kaffebryggeren finnes også i utgaver i stål, kobber, glass og klar plast. Vær også oppmerksom på størrelsen (01 og 02).

Hario V60 Kobber

Stålutgaven er, sammen med den utgaven i keramikk, kanskje den mest populære og ettertraktede utgaven. Begge materialene leder varme godt, og har samtidig god holdbarhet.

Filtrene til Hario V60 kjennetegnes av deres spisse og kjegleformede bunn. Kaffefilteret har kun skjøt på den ene langsiden. Det spisse filteret er designet for å fungere optimalt med den kjegleformede bryggeren. Filtrene er tilgjengelig hos Bakeren og Kokken, men finnes også i de fleste spesialbutikker.

Eva Solo Pour Over Kaffetrakter

Eva Solo Pour Over Kaffebrygger

Fra det danske designhuset Eva Solo, finner vi denne kaffebryggeren laget i borosilikatglass. Selve glassmuggen er formet som en vannmugge, og har egnet glasshåndtak slik at det er enklere å helle over.

Kaffebryggeren er designet av Tools Design, som også står bak Eva Solo sin Nordic Kitchen serie. Dette gjenspeiles blant annet i den svarte Nordic Kitchen kaffekoppen benyttet i kaffetrakteren sine produktfoto. Ved siden av kaffekopper finner du også matchende sorte serviser og dekketøy.

Kaffetrakteren fra Eva Solo har et volum på 1 liter, og kommer med tilhørende filter i rustfritt stål. Filteret gjør at man slipper å benytte papirfilter under bryggingen. Samtidig unngår man at papiret tar til seg smak og aroma når kaffen trekker igjennom.

Bestill Eva Solo Pour Over Kaffetrakter hos NordicNest.no!

Kaffefilteret i rustfritt stål er et flerbruksfilter og kan benyttes igjen og igjen. Dette gjør at du ikke trenger å være urolig for å gå tom for kaffefilter.

Eva Solo kaffebrygger kommer også med en flott designet kork. Denne er med på å sette et ekstra preg på kannen når kaffen settes frem på bordet.

Bodum Pour Over Kaffebrygger

Bodum Kaffebrygger

Bodum sin pour over kaffebrygger har et klassisk design, og minner mye om utgaven fra Chemex. I motsetning til Chemex sin utgave, er Bodum kaffebrygger utstyrt med et belte i plast/gummi-lignende polypropen.

Polypropen-beltet kommer i klassiske Bodum-farger, og passer derfor godt sammen med andre Bodum produkter. Beltet sørger samtidig for å beskytte fingrene. Bodum kaffebrygger kommer også i en utgave med belte i kork, og matchende lærsnøre og kule.

Ulikt fra Chemex, der du må benytte tilhørende papirfilter, er Bodum pour over utstyrt med et praktisk kaffefilter i plast og rustfritt stål. På denne måten slipper du å bekymre deg for at du har nok kaffefilter tilgjengelig. Filteret skylles av etter bruk, og kan dermed brukes flere ganger.

Bestill Bodum Pour Over Kaffebrygger hos Bakeren og Kokken!

Enkelte opplever at vannet renner noe raskt gjennom Bodum sitt medfølgende filter. Her kan man alternativt benytte et ekstra vanlig kaffefilter, for å forsinke prosessen og forlenge bryggetiden. Slike filtere får man kjøpt på matbutikken. Dette er en smakssak, og noe man må føle seg frem til.

Kaffebryggeren fra Bodum finnes også i ulike størrelser. Her kan man velge den størrelsen som best passer sitt behov. Velg mellom standard på 1.0 liter, eller alternativene på 0.5 eller 1.5 liter.

Theo Slow Brew Kaffekanne fra Stelton

Theo kaffebrygger Stelton

Theo Slow Brew er et spennende alternativ fra Stelton. Theo Slow Brew er i utgangspunktet en kaffekanne i stentøy, men kommer samtidig utstyrt med et matchende kaffefilter til pour over hjemmebrygging.

Kaffekannen er utviklet i matt sort steingods med indre blank glasur, og finnes også i «Sand» som er en hvit versjon med grått belte. Begge utgavene kommer med en kork i tre, som fungere som lokk. Designet er inspirert av nordisk tradisjon, og har et rustikk og elegant preg.

Stentøyet er med på å gi kannen og filteret en følelse av kvalitet. Både filteret og trakteren har en glasert innside. Filteret er utstyrt med smarte riller, slik at man får luft og rotasjon inn i bryggeprosessen. På denne måten unngår man at det oppstår vakuum.

Bestill Stelton Slow Brew Kaffebrygger hos NordicNest.no!

Filteret er utstyrt med 3 små hull, som sørger for at bryggeprosessen går langsomt. Derav navnet «Slow Brew». Kaffefilteret benyttes i kombinasjon med et vanlig kaffefilter i papir, slik kan kjenner fra kaffetrakteren.

Selve kannen har et volum på 0,6 liter. Dette gjør at den egner seg godt for 1-2 personer.

Theo Slow Brew er designet av Francis Cayouette, og er en del av Stelton sin Theo-serie. Theo serien ble i 2015 tildelt «iF Design Award» i kategorien «Produkt». Foruten Theo Slow Brew kaffebrygger, består Theo serien også av tekanne med telysvarmer, presskanne, krus og servise.

Prøv deg frem med ulike Kaffebønner

Når du skal begynne å brygge din egen kaffe, har du også muligheten til å få mer kjennskap til de ulike kaffebønnene og kaffesmakene på markedet. Om du benytter en kaffekvern, eller kjøper filterkvernet kaffe, finnes det en rekke alternativer å velge mellom.

Her kan det være lurt å ta litt notater om hvilke smaker du liker, og hvilke som ikke falt i smak. Her kan det også være lurt å spesifisere hva du likte med de ulike, og hva du mislikte, slik at du kan hente disse frem ved en senere anledning.

I dag får du et stort utvalg av kaffebønner og filterkaffe på matbutikken, men om du ønsker å utvide perspektivet har de ofte et større utvalg hos ulike kafeer og kaffebrennerier, samt i ulike helsekost- og spesialbutikker.

Filter til Håndbryggere

Når det kommer til filter for de ulike kaffebryggerne, varierer dette mellom de ulike utgavene. De mest etablerte bryggeralternativene har egne dedikerte kaffefilter, designet for deres teknologi.

Her er det viktig å være oppmerksom på at man velger riktig filter, og samtidig også huske å velge riktig størrelse. De fleste nettbutikkene selger egnede kaffefilter, og da gjerne i pakker på 100 eksemplarer. De ulike spesialfiltrene er også gjerne tilgjengelig i de aller fleste spesialbutikker.

Andre kaffebryggere kommer med flerbruks-filter. Dette gjør at man ikke trenger å tenke på å kjøpe nye filter hver gang man går tom. I stedet skyller man av kaffefilteret etter bruk, og benytter det flere ganger.

Enkelte av kaffebryggerne over benytter også mer tradisjonelle kaffefilter. Dette er slike som ligger ved siden av kaffeposene på matbutikken. Standard her er størrelse Nr. 4 men dette kan variere.