Skjærefjøl i Tre – Test – Finn din Favoritt!

0

En skjærefjøl i tre har en naturlig plass på den norske kjøkkenbenken. Om den benyttes til oppskjæring av brødskiver til frokosten, eller til kjøtt eller grønnsaker til middagsmaten.

Mange benytter også skjærefjøla som et serveringsbrett. Her har man mulighet til å servere spekemat, oster, tapas, og mye annet. Enkelte av skjærebrettene under er designet nettopp med dette i tankene.

Skjærefjøl i Tre

En skjærefjøl benyttes til underlag for å skjære opp matvarer. Eksempler på dette er kjøtt, fisk, grønnsaker og brød. Skjærefjøler finnes i tradisjonelle utgaver laget i oljebehandlet tre, og i mer moderne utgaver laget i hard plast. Skjærefjøla beskytter underlaget mot kutt fra kniven, samtidig som den gjør det enklere å sørge for god kjøkkenhygiene.

Hvilke Skjærefjøler har vi sett på?

I vår gjennomgang av skjærefjøler i tre, har vi forsøkt å plukke ut et variabelt utvalg. Her har vi funnet frem robuste arbeidsbenker, og kombinert dette med skjærebrett som i større grad er utviklet for presentasjon og servering av mat.

Skjærefjøl i Tre

Skjærebrettene vi har plukket ut kommer i råvarer som teak, eik, bøk og akasietre. De fleste brettene bør regelmessig behandles med olje, slik at de bevarer sin kvalitet.

Vi har sett på Følgende Skjærefjøler:

  • Skagerak Skjærefjøl i Teak Tre
  • Morsø Foresta Skjærefjøler i Eik Tre
  • Brabantia Profile – Sett med 3 Skjærebrett i Tre
  • Ironwood Gourmet Bakebord og Skjærebrett
  • Stelton Sixtus Skjærefjøl i Eik
  • Pebble Skjærefjøl i Tre fra Robert Welch
  • Dorre Skyle Skjærefjøl i Akasie
  • Global Skjærefjøl i Massiv Eik

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke skjærefjøler i tre andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Skagerak Skjærefjøl i Teak Tre

Skagerak Skjærefjøl i Tre

Nydelig og robust skjærefjøl i teak tre fra danske Skagerak. Skjærebrettet er utviklet i massive tverrskårne treklosser som øker kvaliteten og levetiden på produktet, samtidig som de reduserer slitasjen på kniven.

Skjærebrettet fra Skagerak har en rustikk følelse over seg, og de tilfeldige variasjonene i fargen i de ulike treklossene skaper små kontraster og gjør skjærebrettet mer spennende.

Bestill Skagerak Skjærebrett i Teak hos Bakeren og Kokken!

Treverket benyttet er økologisk teaktre fra Indonesia, Mellom- og Sør-Amerika. Treverket inneholder naturlige oljer, som er med på å øke kvaliteten på brettet. 

Brettene kommer samtidig med små håndtak på kortsiden. Dette gjør at det er lettere å flytte brettet dersom du skal benytte det til servering.

Brettene kommer i flere ulike størrelser, fra 33 x 21 cm og opp til 56 x 35 cm. De ulike størrelsene har samtidig litt varierende design. Variasjonen i design gjelder spesielt for rennekanten, håndtakene på siden og for tykkelsen.

Se Utvalget innen Skagerak Skjærefjøler hos BakerenogKokken.no!

Det vil derfor være lurt å sette seg inn i de ulike størrelsene for å se hva som passer best med de ønskene man har for skjærebrettet.

Skagerak Skjærebrett

Skjærefjølene fra Skagerak passer perfekt til brød, kjøtt og grønnsaker. Brettene kan samtidig godt også benyttes til serveringsbrett for ostefat, spekemat eller tapas.

Morsø Foresta Skjærefjøler i Eik Tre

Morsø Foresta Skjærefjøl i Tre

Danske Morsø er kanskje mest kjent for sine peiser og griller i støpejern. Fra Morsø finner vi også dette settet med Foresta kokkekniver og skjærefjøler i eik tre. Serien har et klassisk nordisk preg med lyse overflater i tre.

Morsø Foresta skjærefjøler er laget i FSC-sertifisert oljet eik. Skjærebrettene i tre kommer i to ulike størrelser, slik at du kan finne et som dekker dine behov.

Bestill Morsø Foresta hos NordicNest.no!

På skjærefjølenes ene side finner du en saftrand der saft fra kjøtt kan samles opp. På brettets andre side har du en flat overflate som er mer praktisk for skjæring av løk og grønnsaker. Dette er med på å gjøre Morsø sine skjærefjøler meget funksjonelle.

Foresta er italiensk og oversettes til skog. Dette for å gjenspeile treverket som skjærebrettene er laget av. I Morsø Foresta finner du også et større utvalg av kvalitetskniver til kjøkkenet. Velg her mellom brødkniv, filetkniv, santokukniv, kokkekniv og stekegaffel.

På lik linje med skjærebrettene kommer kokkeknivene i kolleksjonen i oljet eik tre med tilsvarende farge. Dette gjør at knivene matcher godt til skjærebrettene.

Se Morsø Foresta Skjærefjøler og Kokkekniver hos Nordic Nest!

Morsø Foresta skjærefjøler i eik tre kommer i to ulike størrelser. Velg her mellom utgaven på 46 x 32 cm, eller utgaven på 35 x 28 cm. Mange ønsker også å ha skjærebrett i flere størrelser, slik at man kan benytte de til ulike oppgaver i hjemmet.

Brabantia Profile – Sett med 3 Skjærebrett i Tre

Brabantia brødfjøl

Fra Brabantia finner vi deres sett med Profile skjærefjøler i tre. Settet består av 3 ulike skjærebrett som aller har sine formål på kjøkkenet. Her finner du en skjærefjøl til skjæring av brød, en til kjøtt, og en til grønnsaker.

Brabantia kolleksjonen med skjærefjøler er laget i bøk tre, og har alle en størrelse på 40 x 25 cm. Brødfjølen fra Brabantia har riller langs hele overflaten, slik at smulene lett renner av. Kjøttfjølen kommer med saftrand rundt kanten, samt riller på deler av brettet.

Bestill Brabantia Profile Trefjøler hos NordicNest! 

Skjærefjølen som er beregnet for grønnsaker kommer med en flat overflate uten saftrand. I stedet har skjærebrettet en nedfelling som gjør det lettere å skyve de oppskårede grønnsakene over i gryten eller til stekepannen.

Alle de tre ulike skjærefjølene kan også benyttes til servering. Dette som underlag for ulik spekemat eller tilsvarende, samt for mulighet til å dele opp rundstykker på serveringsbordet.

Se Hele Settet med Trefjøler fra Brabantia!

Selv om Brabantia sine skjærefjøler kommer i sett på 3 stykker, er det også mulig å kjøpe brettene individuelt. Dette kan være praktisk om du kun ønsker enkelte av skjærefjølene. I Brabantia sin Profile kolleksjon finner du også et bredt utvalg av kjøkkenredskaper, både i bøk tre og i rustfritt stål.

Ironwood Gourmet Bakebord og Skjærebrett

Ironwood Gourmet bakebord

En annen arbeidsbord er dette doble bakebordet og skjærebrettet fra Ironwood Gourmet. På den ene siden av brettet finner man en flat overflate til baking, mens det på den andre siden er tilrettelagt for skjæring og behandling av kjøtt.

Skjærebordet er utstyrt med en støttelist som holder brettet mer stabilt mot kjøkkenbenken. På denne måten oppnår du en mer robust arbeidsfjøl når du skal jobbe med gjærbaksten, eller sløye fisken.

Bestill Ironwood Gourmet Bakebord og Skjærebrett hos BakerenogKokken.no!

Ironwood Gourmet bakebord og skjærebrett er laget i akasietre. Dette er et slitesterkt og robust materiale som ofte benyttes til hagemøbler. Brettet vaskes for hånd med en varm klut, og skal ikke bløtlegges. Det er anbefalt at man regelmessig oljebehandler brettet, slik at det holder lenger.

Ironwood Gourmet skjærefjøl i tre

Skjærebrettet har en størrelse på 60,3 x 43,6 cm. Kombinert med en tykkelse på 3,2 cm, gir dette en vekt på 5,2 kilo. Dette er med andre ord et massivt skjærebrett som gir godt plass til å bearbeide matvarene.

Ironwood Gourmet finner du hos Bakeren og Kokken!

Ironwood Gourmet er et amerikansk selskap, som har spesialisert seg på høykvalitetsprodukter i akasietre. Blant deres produkter finner man et bredt utvalg av skjærefjøler og serveringsbrett, salatskåler og salatbestikk, ostefat og lignende.

Stelton Sixtus Skjærefjøl i Eik

Sixtus skjærefjøl fra Stelton

Sixtus skjærefjøl fra Stelton er et klassisk alternativ, designet av danske Søren Refsgaard. Sixtus-serien er opprinnelig designet for å være et grillsett.

Serien inneholder derfor, ved siden av dette skjærebrettet, også grillklype, stekespade, samt trancher-gaffel og trancherkniv i rustfritt stål. Dette er redskapene som vises på bildet over.

Stelton skjærefjøl

Sixtus skjærefjøl har en avlang form, med størrelse på 27 x 54 cm. Dette gjør at den egner seg godt nettopp til avlange kjøttstykker som indrefilet og biff. Brettet kommer med praktisk dreneringsspor rundt kanten, slik at saften fra kjøttet ikke havner på kjøkkenbenken. Skjærebrettet kan naturlig nok også benyttes til brød og grønnsaker.

Bestill Sixtus Skjærebrett og Grillverktøy hos BakerenogKokken.no!

Fjøla er laget i FSC-sertifisert europeisk eik, som er et solid tre-materiale med god holdbarhet. Skjærefjøla er vasket og behandlet med næringsmiddelgodkjent materiale, slik at den holder seg fin lenger.

Stelton Sixtus er en klassisk skjærefjøl i lys eik. Ved siden av å benyttes til matlaging, kan den med sitt elegante design også benyttes som serveringsbrett. Dette kan være i forbindelse med grillmat, men også tapas, spekemat, ostefat og annet.

Pebble Skjærefjøl i Tre fra Robert Welch

Skjærefjøl i Tre

Et annet dekorativt alternativ er Pebble skjærefjøl i tre fra Robert Welch. Navnet Pebble er hentet fra steinriket, og viser til steiner som har blitt slipt runde fra elver eller langs stranden. Den runde dråpelignende formen på dette skjærebrettet er inspirert nettopp av disse stenene.

Pebble skjærefjøl er laget i massiv eik tre, og kommer med myke avrundede kanter. Det myke og noe unike designet, gjør at denne skjærefjøla også fungerer godt som serveringsbrett. Brettet er behandlet med næringsmiddelgodkjent oljefinish for lenger holdbarhet.

Pebble Skjærefjøl fra Robert Welch finner du hos NordicNest.no!

Pebble skjærefjøl fra Robert Welch er tilgjengelig i to ulike størrelser. Velg mellom stor utgave på 44 x 30 cm, og liten utgave på 32 x 24 cm.

Robert Welch Classic skjærebrett

Robert Welch tilbyr, ved siden av Pebble, også mer klassiske firkantede skjærebrett i massiv eik. Brettene er laget i tilsvarende tremateriale og med samme oljefinish. Disse finnes i utgaver på 30 x 22 cm, og 38 x 28 cm.

Se Firkantede Skjærebrett fra Robert Welch her!

Dorre Skyle Skjærefjøl i Akasie

Dorre Skyle Skjærefjøl Tre

Fra svenske Dorre finner vi deres Skyle skjærefjøl laget i akasietre. Skjærefjølen kommer med en praktisk renne rundt kanten som samler opp brødsmuler fra brød og rundstykker, eller væske fra oppskjæring av kjøtt.

Skjærebrettet fra Dorre er laget i høykvalitet akasie, som er med på å gi den et vakkert og klassisk nordisk preg. Skjærebrettet kommer med praktisk håndtak på siden som gjør det lettere å flytte. Treverket har naturlige fargevariasjoner og skaper med dette en naturlig referanse.

Bestill Dorre Skyle Skjærefjøl hos NordicNest.no!

Skyle skjærefjøl fra Dorre har en størrelse på 56 x 35 cm. Fjølen har en tykkelse på 3,5 cm. Skjærebrettet skal vaskes for hånd, og det anbefales å olje det regelmessig for å sørge for bedre vedlikehold og lenger levetid.

Dorre Skyle Skjærebrett i Tre finner du hos NordicNest!

Dorre er en svensk merkevare, med et bredt utvalg innen kjøkkenutstyr. Ved siden av klassiske skjærebrett, fører de også andre skjærebrett og redskaper i akasie. Velg her mellom ulike ostefat med tilhørende kniver, pizzabrett med pizzahjul, frokostbrett til servering, knivstativ i tre, og mye annet.

Selv om Dorre fører et bredt utvalg av tre-produkter i akasie, er disse i ulike kolleksjoner og serier. Dette gjør at de ikke nødvendigvis vil matche hverandre. Vær derfor oppmerksom på dette om du ønsker å bestikke flere produkter.

Global Skjærefjøl i Massiv Eik

Denne kolleksjonen med skjærefjøler i massiv eik er utviklet i et samarbeide mellom Global, en solid merkevare innen kokkekniver, og Edin Dzemat, en kjent svensk kokk som var blant annet var lagkaptein for det svenske kokkelandslaget fra 2013 til 2015.

Skjærebrettene fra Global er et spennende sett, og kommer med flere unike egenskaper. Brettene er blant annet utstyrt med en friksjonsduk som sørger for at de ikke sklir. De kommer også med måleenheter lands kanten, slik at du kan se hvor store biter du kutter.

Bestill Global Skjærebrett hos Bakeren og Kokken!

På siden av skjærebrettene finner du også et sett med svarte skruer. Disse kan justeres med en Umbrako-nøkkel for å holde brettet stabilt. Vi er ikke helt sikre på hvordan dette fungerer, men det er nå en gang litt tøft med de svarte skruene på siden.

Settet med skjærefjøler i massiv eik fra Global og Edin Dzemat består av brett i tre ulike størrelser. Her kan du velge mellom skjærefjøler på 80 x 40 cm, 55 x 38 cm, og 45 x 30 cm. Alle utgavene har en tykkelse på 5 cm.

Velg Størrelser i Menyen!

Skjærebrettene er laget i bosnisk sølveik. Dette valget av materiale går nok tilbake til Edin Dzemat som flyttet fra Bosnia til Sverige da han var 12 år gammel. På denne måten får skjærebrettene også et personlig element.

Hvorfor Velge En Skjærefjøl i Tre?

Tapasbrett

Det å velge en skjærefjøl i tre kan være en god idé på grunn av flere fordeler. Tre-skjærefjøler har en lang levetid, spesielt hvis de får riktig pleie. I tillegg er treet mykere enn mange andre materialer som glass eller hard plast, noe som betyr at det er snillere mot knivene dine og forhindrer dem fra å bli sløve.

Fra et hygienisk perspektiv har tre naturlige antibakterielle egenskaper, og hvis det vedlikeholdes riktig, kan det være like hygienisk som andre materialer.

En skjærefjøl i tre er også dekorativ, og egner seg godt til servering av mat. Dette kan eksempelvis være matvarer som spekemat, ulike oster, pizza og snitter eller brødskiver.

For mange er en skjærefjøl i tre også grunnlaget for en god arbeidsbenk under matlagingen. Mange ønsker da en solid arbeidsflate med god vekt og tykkelse. Trefjøla er her meget praktisk, og den organiske overflaten er også skånsom mot kjøkkenkniven.

Trefjøler har også lang levetid. Der en plastfjøl gjerne bør byttes ut etter hvert som den blir utsatt for kutt og mindre skader, kan man med et skjærebrett i tre pusse ned overflaten. Videre kan man påføre et lag med olje, og skjærefjøla er så god som ny.

Dette gjør at man kan ha en solid trefjøl i generasjoner, dersom man vedlikeholder den og behandler den godt.

Kan en Skjærefjøl i Tre vaskes i Oppvaskmaskinen?

Nei, det anbefales ikke å vaske trefjøler i oppvaskmaskinen. Grunnen til dette er at den sterke varmen og vannstrømmen i maskinen kan få fjølen til å sprekke, vri seg, eller bli tørr og skadet over tid.

Generelt kan man si at kjøkkenredskaper laget i tre, ikke bør være i kontakt med vann mer en nødvendig. Det varme og våte klimaet i oppvaskmaskinen vil derfor kunne skade skjærebrettet.

Hvordan Vaske en Skjærefjøl i Tre?

Når du skal vaske en trefjøl, bør du først skylle den i lunkent vann. Deretter kan du bruke en myk børste eller svamp med litt mild såpe for å skrubbe bort eventuelle matrester.

Etter rengjøring, skyll over skjærefjølen igjen med lunkent vann. Husk å tørke fjølen umiddelbart med et rent håndkle, og ideelt sett, la den tørke stående, slik at luften kan sirkulere rundt den for å forhindre vannskader.

Hvordan ta vare på en Trefjøl?

For å ta vare på din trefjøl, er det viktig å unngå at den blir liggende våt over lengre tid. Hold den også unna direkte varmekilder som ovner eller direkte sollys, da dette kan forårsake at treet sprekker eller blir skadet.

For å hjelpe fjølen med å beholde sin glans og forhindre at den blir tørr, bør du også regelmessig behandle den med olje.

Hvor Ofte skal en Trefjøl Oljebehandles?

Hvis du bruker din trefjøl daglig, kan det være lurt å oljebehandle den omtrent en gang i måneden. Et godt tegn på at fjølen trenger olje, er hvis den begynner å se tørr eller blek ut. Det er best å bruke en mattrygg mineralolje eller en spesifikk skjærefjølolje for denne behandlingen.

Er det Trygt å Kutte Kjøtt på en Trefjøl?

Ja, det er trygt å kutte kjøtt på en trefjøl, men det er essensielt å rengjøre fjølen grundig etterpå for å forhindre krysskontaminering. Noen liker derfor å ha separate fjøler for kjøtt og grønnsaker for ekstra sikkerhet. Hvis du har kuttet rått kjøtt på fjølen, bør du derfor raskt vaske over den med varmt såpevann.