Salt og Pepperkvern – Én Kvern blir Stadig «Best i Test»

0

En god salt og pepperkvern har gjerne flere funksjoner. For det første skal den gjøre det enkelt og funksjonelt å kverne salt og pepper. Dette gjelder både når man lager mat, men også når man ønsker å krydre maten på tallerkenen.

Salt og Pepper

Krydderkvernen bør ligge godt i hånden, og samtidig være enkel å håndtere. At man føler seg litt «Mesterkokk» mens man bruker den, hjelper også på opplevelsen.

Ved siden av å være et godt verktøy for kverning av salt og pepper, skal disse kvernene ofte stå fremme på kjøkkenet. Dette kan være både på kjøkkenbenken, eller på middagsbordet. Det er derfor viktig at salt- og pepperkvernen har et flott design, og passer inn med kjøkkenets interiør.

Hvilke Salt- og Pepperkverner har vi Sett På?

Pepperkvern

For å velge ut hvilke salt og pepperkverner vi skal se nærmere på, har vi forsøkt å få en oversikt over hvilke som er mest populære. Vi har her undersøkt ulike nettbutikker, sett på omtaler i forum, lest gjennom flere produkt-tester og dannet oss en oppfatning av hvilke vi bør inkludere.

Salt og pepperkvernene vi har valgt ut er populære krydderkverner, som vinner enten på funksjonalitet, popularitet eller design. Gjerne alle tre.

Salt og Pepperkvernene vi har Plukket Ut er:

  • Peugeot Paris u´Select
  • Derwent fra Cole & Mason
  • Hamburg fra Zassenhaus
  • Le Creuset Salt og Pepperkvern
  • Menu Bottle Salt og Pepperkvern
  • Hammershøi Krydderkvern
  • Georg Jensen Salt og Pepperkvern
  • Rosendahl Grand Cru Salt og Pepper

Test: Stem, og se folkets favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke salt- og pepperkverner andre synes er best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og plukk deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Én Pepperkvern Blir Stadig «Best i Test»

Pepperkvern Test

Under vår gjennomgang av de ulike salt og pepperkvernene har vi gått igjennom og lest flere forbrukertester. Dette både fra Norge og utlandet.

Disse testene ser gjerne på funksjonaliteten og kvaliteten på produktet, og måler dette opp mot krydderkvernenes design og prisnivå.

Selv om flere av produktene under har kommet godt ut i flere tester, var det én salt og pepperkvern som til stadighet viste seg å være «Best i Test» eller favoritt hos flere av de ulike testpanelene.

Peugeot Paris u´Select Salt- og Pepperkvern

Peugeot Pepperkvern

Peugeot er kanskje mest kjent for deres biler. Dette til tross for at de har produsert salt- og pepperkverner siden helt tilbake til 1874.

Dette gjør at Peugeot nå snart har 150 års erfaring med design og utvikling av krydderkverner. På denne tiden har de utviklet et godt produkt der kvalitet og funksjonalitet samarbeider godt.

Se Utvalget innen Peugeot Pepperkverner hos KitchenTime!

Peugeot Paris u´Select er en klassisk designet salt- og pepperkvern i bøk tre. Treverket er dyrket og formet i Frankrike for å forsterke kvalitetsinntrykket.

Les mer: Peugeot Pepperkvern

Kvernene kommer med Peugeot sin u´Select mekanisme der man kan velge mellom 6 ulike kverningsgrader fra grovkornet til finkornet pepper.

Det antirustbehandlede kvernhuset i pepperkvernen er utviklet for først å knekke pepperkornet, før det går videre til å kverne pepperen til ønsket finhetsgrad.

Vinner av Flere Tester

Så hvilken kvern er denne sagnomsuste testvinneren vi snakket om tidligere? Jo det er selvfølgelig Peugeot sin Paris u´Select salt og pepperkvern.

Peugeot Pepperkvern kåret til vinner i flere tester!

Peugeot Paris ble i 2018 kåret til “Best i Test” hos New York Times magasinet The Wirecutter. Her forteller de at etter mer enn 60 timer med undersøkelser, og etter å ha testet 18 ulike pepperkverner, er de trygge på at Peugeot Paris u´Select er det beste valget for de aller fleste.

Selv om Peugeot var noe dyrere enn andre salt og pepperkverner i testen, forsvarte de dette med at den høye kvaliteten på produktet sørget for at dette var den siste pepperkvernen man trengte å kjøpe.

Business Insider trekker også frem Peugeot Paris u´Select som den beste salt- og pepperkvernen. Magasinet hevder at Peugeot Paris setter gull-standarden med sin vakre og holdbare design, og deres justerbare innstillinger.

Britiske The Telegraph plukker i sin gjennomgang fra 2019, også ut Peugeot Paris salt og pepperkverner som deres anbefaling. Krydderkvernene fra Peugeot blir hentet frem for deres klassiske og tidløse design, samtidig som de fremhever kvaliteten på sluttproduktet.

Bestill Peugeot Salt- og Pepperkvern hos KitchenTime.no!

Etter å ha testet 8 pepperkverner mellom 10 og 50 dollar, konkluderte testmagasinet Reviewed med at Peugeout Paris u´Select var «Best Overall» og fremhevet den dermed som «Editors´Choice».

De falt for dens flotte design og hvordan treverket føltes å holde i hånden. Pepperkvernen fra Peugeot var også enkel å fylle, samtidig som den var funksjonell i bruk.

Cole & Mason Derwent Pepperkvern

Cole & Mason Salt- og Pepperkvern

En annen pepperkvern som har gjort det godt i flere tester er Cole & Mason sin Derwent. I motsetning til de andre tre-baserte salt- og pepperkvernene i denne gjennomgangen er Derwent fra Cole & Mason laget i akryl og rustfritt stål.

Kombinasjonen av rustfritt stål og gjennomsiktig akryl skaper et elegant design. Det at beholderen er gjennomsiktig gjør det samtidig enklere å skille mellom hvilken kvern som inneholder salt og pepper.

Bestill Cole & Mason Salt og Pepperkvern hos Kitchn.no!

Saltkvernen kommer utstyrt med tre ulike innstillinger, slik at du kan velge hvor grovt eller fint salt du ønsker. På samme måte er pepperkvernen fra Cole & Mason utstyrt med 6 ulike nivåer, slik at du også her kan justere grovheten.

Cole & Mason Gaveeske

Testen gjort av Business Insider, der Peugeot ble kåret til beste pepperkvern, trekker frem Derwent fra Cole & Mason som det mest stilrene salt- og peppersettet. De vurderte da en tilsvarende utgave i kobberfarge.

De fremhevet da at det var et godt alternativ for de som ikke var så glad i de typiske trebaserte designene.

Kitchenistic trekker frem Cole & Mason sin Derwent pepperkvern som sitt bestevalg, og fremhever det flotte designet. De fremhever også dens avanserte kvernemekanisme, som de mener skaper en god mix av smaker.

Cole & Mason Salt og Pepperkvern finner du her!

Også Chefs Resource henter frem Cole & Mason sin Derwent som deres beste salt og pepperkvern. Også de liker designet og muligheten for å velge finhetsgrad for kverningen.

Hamburg Salt og Pepperkvern fra Zassenhaus

Hamburg Salt og Pepperkvern fra Zassenhaus

Zassenhaus regnes som en av de fremste produsentene av krydderkverner i verden, og har vært i markedet siden 1867. Zassenhaus sin “Hamburg” serie med salt og pepperkverner er et elegant alternativ.

Det keramiske kvernhuset er herdet på 1700 grader, og kan heller ikke ruste. Kvernene er så sterke at du visstnok skal kunne kverne grus (Gjøres på eget ansvar). Kvernhusene er enkle å justere etter hvor grovkornet du ønsker ditt salt og pepper.

Hamburg salt- og pepperkvern er laget i behandlet bøk. Kvernene kommer i henholdsvis hvit og svart, og er utformet med detaljer i rustfritt stål.

Bestill Hamburg Salt- og Pepperkvern hos Bakeren og Kokken!

Ved siden av krydderserien Hamburg, finner du fra Zassenhaus også andre krydderkverner oppkalt etter tyske byer. Velg mellom Berlin, München og Augsburg.

Det norske boligmagasinet Vi i Villa gjorde i 2011 en større test av pepperkverner. I denne testen ble Zassenhaus Hamburg, sammen med en krydderkvern fra Cole & Mason, hentet frem som vinnere av førsteplassen.

Le Creuset Salt og Pepperkvern

Le Creuset Salt- og Pepperkvern

Med sitt lekre design er Le Creuset «Classic» salt og pepperkvern et meget godt alternativ. Ulikt fra de andre leverandørene i testen, tilbyr Le Creuset et bredt utvalg med farger på sine pepperkverner.

Dette gjør at du kan velge mellom et bredt utvalg fra svart og hvit, til ulike fargevalg som rødt, blå, grønn, gul, oransje og mange flere. Dette gjør at du kan benytte salt og pepperkvernene fra Le Creuset til å skape et mer fargerikt uttrykk på kjøkkenet.

Bestill Le Creuset Salt- og Pepperkvern hos Kitchn.no!

Salt og pepperkvernene kommer i sett med samme farge. Du kan skille mellom de ulike kryddrene ved å se etter en S, eller en P, på knotten øverst på kvernen.

Le Creuset salt og pepperkvern har keramiske kverner laget med et cover i høyglans akryl. Den keramiske kvernen fungerer ypperlig for finmaling av pepperkorn.

Designet er utviklet i høyglans akryl. Det lette, men samtidig solide materialet sørger for et flott utseende og sørger samtidig for at de er motstandsdyktige mot korrosjon.

Se Utvalget innen Salt- og Pepperkverner fra Le Creuset!

Hvor fint du ønsker å kverne ditt salt eller pepper kan du justere ved å vri på knotten øverst på kvernene.

Menu Bottle Salt og Pepper

Menu Salt og Pepperkvern

Salt- og pepperkvernene fra Menu har et flott design, samtidig som de er utstyrt med kreative og innovative løsninger for kverning av salt, pepper og annet krydder.

Salt- og pepperkvernene fra Menu kommer opprinnelig i fargene ash og carbon,  men er nå tilgjengelig i varianter som blankpolert og mattpolert stål, blå, grønn, mosegrønn, lilla og mørkegrønn.

Bestill Menu Bottle Salt- og Pepperkvern hos Nordic Nest!

Med sitt unike design er salt- og pepperkvernene fra Menu en spennende utfordrer. Kvernene ble designet av de danske designerne Jonas Bjerre-Poulsen og Kasper Rønn i Norm Architects. Tanken bak designet er å lage noe annerledes og utenom det normale.

Menu Bottle

Det britiske magasinet Independent hentet frem Menu Bottle salt og pepperkverner som deres «Best Buy» i deres gjennomgang av salt og pepperkverner og bøsser fra 2019.

Kvernene fra Menu ble trukket frem for det flotte skandinaviske designet, kombinert med deres funksjonalitet.

Kähler Hammershøi Krydderkvern

Hammershøi Salt og Pepperkvern

Hammershøi fra Kähler er en serie som har gjort et sterkt inntog i nordiske hjem de siste årene. Mest kjent er kanskje Hammershøi serien for deres serviser, lysestaker og vaser.

Samtidig finner man i Hammershøi serien også et godt utvalg av krydderkverner. Krydderkvernene kommer i to størrelser, liten med en høyde på 13 cm, og stor med en høyde på 17,3 cm.

Se Utvalget innen Hammershøi Salt og Pepperkvern hos Nordic Nest!

Krydderkvernene er tilgjengelig i fargene hvit, antrasittgrå og indigo (mørk blå). Krydderkvernen er laget i eik og keramikk. Det keramiske håndtaket på kvernen er formet med de klassiske rillene som også går igjen i de andre produktene i Hammershøi serien fra Kähler.

Hammershøi Kähler

Ved siden av salt og pepperkverner finner du fra Kähler Hammershøi også et sett med salt- og pepperbøsser, eller salt- og pepperkar. Krydderbøssene er lave og runde med en diameter på 6 cm.

Selv om krydderkvernene fra Kähler Hammershøi kanskje først og fremst velges med bakgrunn i designet, er dette fult funksjonelle krydderkverner. Krydderkvernene kombineres gjerne med annen interiør fra Hammershøi-serien.

Georg Jensen Salt og Pepperkvern

Georg Jensen Salt og Pepperkvern

Om du ønsker et sett med salt- og pepperkverner med elegant klassisk design, kan Georg Jensen sin Alfredo-serie være et godt valg.

Krydderkvernene er designet av Alfredo Häberli, og er utformet i blankpolert rustfritt stål. Kvernen er justerbar slik at du kan velge hvor grov- eller finkornet du ønsker å kverne. Grovhetsskalaen justeres med deres «AllGrind ceramic technology» på undersiden av kvernen.

Bestill Georg Jensen Salt og Pepperkvern hos Nordic Nest!

Alfredo salt- og pepperkverner fra Georg Jensen er tilgjengelig i flere størrelser. Velg mellom den lave utgaven med høyde på 11,5 cm, eller den høye utgaven med høyde på 20 cm.

Georg Jensen Alfredo

I Alfredo-serien fra Georg Jensen finner du ved siden av salt- og pepperkverner, også et bredt utvalg av andre dekorative produkter til kjøkken eller stue. I serien finner du lysestaker, vaser, skåler og annet. Alfredo kan også kombineres med andre serier fra Georg Jensen.

Rosendahl Grand Cru Salt og Pepperkvern

Rosendahl Salt og Pepperkvern

Serviseserien Grand Cru fra danske Rosendahl kommer også med et eget sett med salt- og pepperkverner. Kvernene er designet med de lett gjenkjennelige «Rosendahl-rillene», slik at de passer med de andre delene i serviseserien.

Rosendahl Grand Cru salt- og pepperkvern er laget i blyfritt glass, plast og har en keramisk kvern. Kvernen er plassert på toppen av beholderne, slik at man unngår å få unødvendig søl av salt og pepper på bordet.

Bestill Rosendahl Salt og Pepperkvern hos Kitchn.no!

Det keramiske kvernverket kommer med en 25 års garanti. Kvernen lar deg velge mellom fint og grovt. Dette så du kan justere om krydderet er finkvernet eller grovkvernet.

Se vår Oversikt over Mortere!

Hvorfor Kverne Salt og Pepper?

Et vanlig spørsmål når det kommer til kverning av salt og pepper, er om det i det hele tatt er nødvendig. I de fleste matbutikker står det i dag allerede poser og bøsser med ferdig krydret salt og pepper.

Mange vil allikevel hevde at kverning og salt og pepper er med på å fremheve smaken, og styrke kryddernes rolle. Når pepper kvernes vil smaken være frisk, men så reduseres etter hvert som krydderet tørker.

Problemet er slik jeg forstår at oljen i krydderet oksiderer. Dette gjør at mye av smakene forsvinner, samtidig som pepperen blir mindre næringsrik.

Hvordan Velge en God Krydderkvern?

Når man skal velge seg en god salt- og pepperkvern, er det viktig å sette seg litt inn i hva man ser etter. Dersom man er glad i matlaging, og ønsker å ha godt kjøkkenutstyr, kan det å investere i en god krydderkvern være vel verd pengene.

Her er det viktig at kvernen er av god kvalitet, og at man har mulighet til å justere hvor grov- og finkvernet krydderet skal være. Se gjerne hvilke garantier de ulike leverandørene gir, og om de har mye fokus på teknologien de leverer.

Design og funksjonalitet er også viktig. En god pepperkvern bør passe inn på kjøkkenbenken, eller eventuelt på middagsbordet. Samtidig må den kjennes god ut i hånden når man bruker den.

Design eller Funksjonalitet?

Et spørsmål som ofte dukker opp ved valg av salt- og pepperkvern, er hvorvidt man bør fokusere på designet eller på funksjonaliteten. Når man skal ha et sett med krydderkverner stående godt synlig på kjøkkenbenken er det viktig at de passer inn og ser pene ut.

Samtidig er det viktig at de fungerer godt, og gir deg det nivået du ønsker av kvalitet og funksjonalitet.

Heldigvis er det ofte slik at de som tar hensyn til kvalitet og funksjonalitet på kvernverket, også ønsker å lage et produkt med flott design. Dette gjelder kanskje spesielt for merkevarer som Peugeot, Cole & Mason og Zassenhaus.

Merkevarene som fokuserer mer på design og interiør vil kanskje ikke ha like god teknologi som disse, men samtidig levere produkter som fungerer meget godt for allmenn bruk.

Hva med en Elektrisk Pepperkvern?

Når vi har sett på utvalget av salt- og pepperkverner i gjennomgangen over, har vi ikke tatt med elektriske pepperkverner.

Dette betyr ikke at det ikke finnes flere gode elektriske salt- og pepperkverner. Grunnen til at vi har valgt å ikke ta de med er at vi ønsket å sammenligne tilnærmet like produkter. Det er derfor mulig at vi kommer med en oversikt over elektriske pepperkverner ved en senere anledning.

Mange foretrekker manuelle salt og pepperkverner, nettopp for å få den manuelle fingerspitz-følelsen man gjerne ønsker seg når man lager mat.

Hvilket Salt Benyttes i en Saltkvern?

Det anbefales å benytte kvernsalt i saltkverner. Kvernsalt er spesialdesignet for bruk i kverner og har en passende størrelse og konsistens som gjør det enkelt å kverne. Kvernsalt gir også en jevnere kverning og bedre smaksopplevelse enn vanlig salt. Salt som er egnet for kverning vil stå oppført med kvernsalt på pakken.

Er det forskjeller på Saltkvern og Pepperkvern?

Ja, det er forskjeller mellom salt- og pepperkverner. Dette skyldes at salt og pepper har ulik hardhet og derfor krever ulik styrke for å kvernes effektivt. Saltkverner er ofte designet med keramiske kvernemekanismer, mens pepperkverner vanligvis har stålkvern. Dette gjør at pepperkverner kan kverne de hardere pepperkornene, mens saltkverner er tilpasset det mykere kvernsaltet.

Hvordan Justerer man Grovheten på Kvernen for Ønsket Konsistens?

De fleste salt- og pepperkverner kommer med mulighet for å justere grovheten på kverningen. For å gjøre dette, finnes det vanligvis en justeringsskrue eller -hjul på toppen eller bunnen av kvernen. Ved å skru denne vil du kunne justere grovheten etter ønske. Vær oppmerksom på dette når du velger salt- og pepperkverner, slik at du får en modell som lar deg tilpasse kverningen etter dine preferanser.

Hvordan Fyller jeg på Salt og Pepper i Kvernen?

Når du skal fylle på salt og pepper i kvernen, kan det være litt vanskelig å få krydderet på plass uten å søle. En god løsning er å benytte en kryddertrakt, som er spesiallaget for dette formålet. Dette vil gjøre det enklere å fylle på salt og pepper uten å søle, og du kan enkelt kontrollere mengden som helles i kvernen.

Er det Forskjeller i Smak på Nykvernet Salt og Pepper?

For pepper er det en merkbar forskjell i smak mellom nykvernet og ferdigkvernet pepper. Nykvernet pepper har en friskere og mer intens smak, ettersom de aromatiske oljene i pepperkornene frigjøres under kverningen. For salt har derimot kvernen ingen direkte betydning for smaken.

Man kan allikevel oppleve saltet annerledes ved å velge ulike størrelser på det kvernede saltet, da dette kan påvirke hvordan saltet fordeler seg på maten og hvor raskt det løser seg opp. Kvernet salt kan gi en annen munnfølelse og smaksopplevelse, selv om den kjemiske sammensetningen av saltet forblir den samme.