Morter – TEST – Få Frem Smakene i Krydderet!

0

En morter benyttes for å knuse og klargjøre ferske krydder og frø. Krydder som nylig er knust vil gi fra seg mer smak og aroma, sammenlignet med tørket ferdigkrydder.

Ernst Morter Granitt

Ved å bruke en morter får du alle de ferske smakene og aromaene frem i lyset. Ved siden av å brukes til å knuse krydder kan en morter også benyttes til dressinger og sauser laget av friske urter og grønnsaker. Dette kan eksempelvis være pesto, guacamole eller ulike typer salsa.

Morteren er et kjært verktøy og kjøkkenredskap for mange erfarne kokker. For mange er den helt essensiell.

Hvilke Mortere har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett på et bredt utvalg av mortere fra ulike leverandører. Du vil finne alternativer både i granitt og støpejern, i tillegg til marmor.  De ulike alternativene varierer også i størrelse, der mange også har flere alternativer.

Morter

Morteren er også et dekorativt element, og står ofte fremme på kjøkkenbenken eller middagsbordet. Flere av de ulike alternativene under har derfor også ulike dekorative egenskaper, som vi håper vil falle i smak og pynte opp!

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke mortere andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Ernst Morter i Svart Granitt

Ernst Morter Granitt

Fra den svenske merkevaren ERNST finner vi deres morter i svart granitt. Denkommer i klassisk mørkt design, og kan gjerne stå fremme på kjøkkenbenken som en pyntegjenstand.

Morteren hjelper deg å knuse og få frem smakene i ulike krydder og urter. Bruk morteren fra Ernst til å knuse korn, frø og tørre krydder. Den kan også brukes til å knuse og blande sammen ferske råvarer.

Bestill ERNST Morter hos NordicNest.no!

ERNST morter kommer granitt stein, og er dermed et solid redskap. Redskapene er designet i deler med lys og mørk granitt, for å skape en variasjon. Redskapen kan godt stå fremme på kjøkkenbenken til pynt, og kan også brukes som serveringsskål under måltidet.

Morteren fra ERNST kommer i flere størrelser. Deres medium-utgave har en diameter på 11,5 cm og en høyde på 6,5 cm, mens deres store utgave har en diameter på 14 cm og en høyde på 7,5 cm. Skålen har avrundede kanter i bunn, for jevnere knusing.

Ernst Kirchsteiger er en svensk kokk og har også skrevet flere kokebøker. Ved siden av dette fører han en bred serie med ulikt kjøkkenutstyr og interiør for hjemmet.

Scanpan Morter I Eik og Støpejern

Scanpan Morter Eik

Et eksklusivt og vakkert alternativ utviklet av det danske selskapet Scanpan. Deres Maitre D’ morter med støter kommer i svart oljebrent støpejern og vakker oljebehandlet eik.

På denne måten har Scanpan skapt en morter som er dekorativ og samtidig funksjonell. Dette betyr at redskapet også kan stå fremme på kjøkkenbenken, når den ikke benyttes under matlagingen.

Bestill Scanpan Morter hos Christiania Glasmagasin!

Selve morterskålen er laget i svart oljebrent støpejern. Skålen har en avrundet bunn, slik at det er lettere å komme til med den tilhørende støteren. Skålen er samtidig utstyrt med en nedfelling, slik at støteren kan hvile på sin plass når den ikke er i bruk.

Kombinert med det svarte støpejernet kommer morterskålens bunn i oljebehandlet eik tre. Bruken av treverk er med på å gjøre designet unikt, og bidrar samtidig med naturlige og tradisjonelle elementer. Redskapen vaskes for hånd med varmt vann og såpe (ikke maskin). Treverket smøres med olje.

Scanpan Maitre D’ har en innvendig diameter på 10 cm. Verktøyet kan benyttes til å knuse tørre krydder og urter, men kan også brukes til blanding og servering av ulike marinader og tilbehør.

Dorre Birkedal Morter

Dorre Birkedal Morter

Fra svenske Dorre finner vi deres Birkedal mortel i lys stein. Redskapet er laget i robust og slitesterk granitt, og kommer med en matchende tilhørende støter med et godt grep.

Mortelen fra Dorre kan brukes til å støte ulike krydder og urter for å hente frem de beste smakene. Krydder smaker som regel alltid best når de akkurat er knust, og på denne måten vil de bedre kunne være med på å bidra med smak til måltidet.

Bestill Lys Birkedal Mortel fra Dorre hos Nordic Nest!

Ved siden av å brukes til knusing av krydder og urter, kan Dorre Birkedal også brukes til knusing og blanding av urter og hvitløk til en nydelig grønn pesto. Mortelskålen har et vakkert design, og kan gjerne settes frem på middagsbordet og brukes som serveringsskål.

Mortelen fra Dorre er oppgitt med en diameter på 22 cm, og en høyde på 12 cm. Vi får ikke dette helt til å stemme, men det er de dataene som oppgis. Det er anbefalt å vaske produktet for hånd etter bruk.

Fra Dorre sin Birkedal-kolleksjon finner vi også en mindre morter, laget i mørkere granitt. Denne er oppgitt med en diameter på 13 cm. Begge produktene er av naturmarialer, og det kan derfor være naturlige variasjoner i utseende.

Grino Morter med Helletut fra Gefu

Gefu Morter Tre Størrelser

Fra Gefu finner vi deres kolleksjon med Grino mortere i ulike størrelser. Morterne er laget i porselen, og kommer med et dekorativt ytterlag som gir den et klassisk uttrykk av støpejern.

Grino Morter fra Gefu kommer i tre størrelser. Her kan man velge mellom den minste utgaven med diameter på 7,9 cm, mellomutgaven med diameter på 10,2 cm, og den største utgaven med en diameter på 13,5 cm.

Bestill Grino Morter fra Gefu hos Kitchn.no!

Alle utgavene kommer med en praktisk og dekorativ helletut. Dette gjør det lettere å transportere det nykvernede krydderet over i gryten og stekepannen. Helletuten er også praktisk om du ønsker å overføre pesto eller annet tilbehør over i en egnet serveringsskål.

De håndlagede morterne fra Gefu har et elegant design og er samtidig meget funksjonelt. Stempelet er ergonomisk utformet for å kunne gi redskapet gode knuseegenskaper. Dette så du kan få frem alle de gode smakene i krydderet.

Skålen har en indre røff overflate, slik at man vil få mer motstand når man knuser krydderne. Dette er med på å fremheve dens knuseevne. Samtidig bidrar helletuten til å gjøre dette redskapet til et godt verktøy.

Zassenhaus Mortel i Støpejern

Zassenhaus Morter Støpejern

Zassenhaus sin morter kommer som et sett i tre deler. Her finner man en støter eller pistill, og to skåler, der den ene kommer med en praktisk helletut. Alle delene i settet er laget i støpejern.

Det svarte støpejernet er med på å gi dette settet fra Zassenhaus et klassisk og dekorativt preg. Når settet ikke er i bruk, kan det derfor godt stå fremme på kjøkkenbenken. Skålene kan også benyttes på bordet under servering.

Zassenhaus Morter i Støpejern Bestiller du hos NordicNest.no!

Bruken av støpejern sørger også for at underlagene ikke vil absorbere smaker under bruk. De to skålene gjør at du kan knuse i to ulike skåler, eller bruke den ene skålen til knusing, og den andre til blanding av pesto eller andre sauser og toppinger.

Mortere er tradisjonelle kjøkkenredskaper som lenge har vært i bruk. De er kanskje mest kjent fra indiske, meksikanske og italienske mattradisjoner. Ved å benytte ekte og ferske råvarer vil du få mere smak ut av råvarene, noe som vil påvirke kvaliteten på måltidet.

Diameteren på de to ulike skålene er på henholdsvis 6 cm og 10 cm. Begge er laget i svart støpejern. Alle delene i settet skal vaskes for hånd, og bør tørkes av rett etter rengjøring.

Zwilling Spices Morter

Zwilling Spices Morter

Fra Zwilling sin Spices-kolleksjon finner vi dette alternativet i matt børstet rustfritt stål og granitt. Morteren er en del av en større kolleksjon er man også finner krydderkverner til salt og pepper.

Det som er med på å gjøre morteren fra Zwilling Spices unik, er selvfølgelig detaljen med fot i børstet rustfritt stål. Fargen fra stålet er med på å skape et unikt utrykk, og gjør med dette morteren til et spennende alternativ.

Bestill Zwilling Spices Morter hos NordicNest!

Selve skålen og presstaven kommer i svart granitt, med naturlige hvite detaljer. Steinen er av høy kvalitet, og er samtidig smaksnøytral. Her bidrar metallringen under som en kontrast, som samtidig manifester Zwilling som merkevare. Skålen er også utstyrt ned non-slip gummiføtter.

Morteren børstes over eller vaskes for hånd etter bruk. Overflatene er smaksfrie, men om du opplever at det henger igjen smak, anbefales det å knuse riskorn for å absorbere smaksrestene.

Zwilling Spices kryddermorter har en diameter på 15 cm, og en høyde på 10,2 cm. Kan brukes til knusing av krydder og urter, men fungerer også som serverinsskål eller dekor på kjøkkenbenken.

Se også: Salt og Pepperkverner!

Gefu X-plotion Støpejernsmorter

Gefu X-Plosion Morter

Spennende støpejernsmørtel fra Gefu sin X-plosion-kollekjson. Mørtelen er laget i svart støpejern, og kommer med en dekorativ knuser med håndtak i støpejern og akasietre.

Det er kombinasjonen av det mørke og kraftige støpejernet og det naturlige treverket benyttet i håndtaket som gir dette mortersettet sitt unike preg. Bruk den til å lage pesto, guacamole og salsa, eller få ut smaken av kryddere og urter til middagen.

Bestill Gefu X-plosion Morter hos Kitchn.no!

Morterskålen kommer med praktiske nedfellinger der du kan hvile støteren, men også plassere en serveringsskje. Samtidig fungerer nedfellingene i støpejernet som helletut, slik at det blir lettere å overføre ferdigknuste kryddere.

Støpejernsmorteren er en del av Gefu sin X-plosion kolleksjon. X-plosion er som du sikkert har forstått en omskriving av eksplosjon, og refererer til smakene som krydderne skal bidra med til maten.

Ved siden av morter finner du i denne kolleksjonen også et spennende krydder-rivjern med tilsvarende detaljer i støpejern og treverk. Videre byr serien også på ulike krydderkverner, oljeflasker, urtehakker og annet.

Modern House Marble Morter i Marmor

Modern House Marmor Morter

Fra Modern House finner vi denne morteren i klassisk lys marmor. Den er perfekt når du skal lage dine egne krydderblandinger, eller når du skal knuse frø og korn til bakingen.

Marmor er en klassisk stentype benyttet til mortere, og har sitt særpreg i den hvite fargen med naturlige mørke detaljer. Både skålen og støten kommer i hvit marmor stein.

Bestill Modern House Morter i Lys Marmor hos Kitchn.no!

Morteren fra Modern House er et solid redskap som lar deg knuse det meste av krydder og frø. Samtidig har den et dekorativt utseende, slik at den tar seg godt ut som et dekorativt element på kjøkkenbenken eller på middagsbordet.

Den hvite marmoren vil allikevel ta til seg farge fra fargerike kryddere, frukter og fett. Det er derfor lurt å børste av skålen og støteren etter bruk, før du vasker den for hånd og tørker av.

Marble morter fra Modern House er oppgitt med en høyde på 14 cm, og en bredde på 9 cm. Det er anbefalt å vaske den for hånd.

Se vår Guide til Oljekarafler!

Hva kan en Morter Brukes til?

En morter brukes primært til å knuse og blande ingredienser. Dette kan være alt fra urter og krydder til frø, nøtter, medisiner og andre harde eller tørre stoffer. I matlaging brukes morteren ofte til å lage krydderblandinger, sauser, pestoer, og andre kryddersammensetninger for å frigjøre de naturlige oljene og aromaene fra ingrediensene.

Hvorfor Bruke Morter?

Bruk av morter gir flere fordeler:

 • Friske ingredienser: Ved å male dine egne krydder rett før bruk, sikrer du maksimal ferskhet og smak.
 • Kontroll: Du har kontroll over teksturen, enten du vil ha en fin pulverform eller en grovere blanding.
 • Fravær av tilsetningsstoffer: Når du lager dine egne blander, kan du være sikker på at det ikke er noen unødvendige tilsetningsstoffer. Ved å lage egne krydderblandinger får du også mer kontroll over bruken av salt.
 • Tradisjon: Mange tradisjonelle oppskrifter krever bruk av morter for autentisk smak og tekstur.

Hva Betyr Morter?

Morter kommer fra det latinske ordet mortarium, som refererer til en beholder brukt til sliping. I moderne bruk, refererer morter til en tung skål, som ofte er av stein eller keramikk, hvor ulike ingredienser kan bli knust eller malt ved hjelp av en støter, et klubbe-lignende instrument.

Hvordan Vaske en Morter?

Vaskeprosedyren for en morter kan variere avhengig av materialet den er laget av. Generelt sett:

 • Rengjør morteren umiddelbart etter bruk for å forhindre at rester setter seg.
 • For de fleste materialer, bruk mild såpe og varmt vann, og skrubb forsiktig med en børste eller svamp. Unngå sterke kjemikalier. Det er ikke anbefalt med oppvaskmaskin.
 • Skyll godt og tørk grundig. Noen materialer som tre eller ubehandlet stein kan absorbere vann, så det er viktig å sørge for at morteren er helt tørr før lagring.

Hvilke Materialer Anbefales for Mortere?

Mortere kan være laget av en rekke materialer, og det beste valget avhenger ofte av bruken og personlige preferanser. Her er noen populære materialer:

 • Granitt: Veldig slitesterkt og perfekt for daglig bruk. Godt for knusing av harde ingredienser.
 • Støpejern: Solid materiale som kan tåle kraftig bruk.
 • Marmor: Mindre porøst enn granitt, og gir en jevn overflate for sliping.
 • Tre: Ideell for mykere ingredienser, men kan absorbere smaker og farger over tid.
 • Keramikk: God for generell bruk, men kan være mer skjør enn stein.