Pizzaovn – Flere «Best i Test» – Pizzaovner til Ute- og Innendørs

0

En pizzaovn benyttes til å bake pizza, slik at man oppnår den ønskede sprøe pizzabunnen. Pizzaovner skiller seg fra stekeovner og klassiske griller, ved at man oppnår temperaturer mellom 400 og 500 grader.

Pizzaovner fyres gjerne med ved eller grillkull, og finnes også i versjoner for gass eller pellets. I oversikten under finner du også en elektrisk pizzaovn som kan benyttes innendørs på kjøkkenbenken.

Bruken av pizzaovn har vært i sterk vekst de siste årene. Spesielt etter annerledes-året 2020 skjøt søketrenden i været, og flere har også i år hevet seg på pizzaovn-trenden.

Hvilke Pizzaovner har vi sett på?

Under har vi plukket ut flere spennende pizzaovner. Her har vi tatt utgangspunkt i de ulike testene tilgjengelig, og sett hvem som har kommet godt ut. Samtidig har vi også forsøkt å hente frem en variasjon i ulike fyringsmekanismer, ulike design, og ulike bruksområder.

Pizzaovn

I oversikten vil du finne gassfyrte, vedfyrte og elektriske alternativer. Flere av ovnene under har kommet godt ut i ulike tester og gjennomganger. Noen har lagt mest vekt på funksjonalitet, mens andre vinner på design.

Vi håper at oversikten vil hjelpe deg i å få en bedre oversikt, og at du kommer nærmere å finne din favoritt!

Vi har sett på Følgende Pizzaovner:

  • Ooni Koda – Gassfyrt Utendørs Pizzaovn
  • Morsø Forno – Stemningsfullt i Hagen
  • Sage – Innendørs Pizzaovn
  • Ooni Karu – Velg mellom Vedfyring, Gass eller Kull
  • Clementi Pulcinella – Klassiske Vedfyrte Pizzaovner

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke pizzaovner andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Ooni Koda – Gassfyrt Utendørs Pizzaovn

Ooni Koda Pizzaovn

Ooni Koda er en minimalistisk og smart, gassfyrt pizzaovn til bruk ute i hagen. Koda er lett i vekt, og samtidig enkel å få opp i temperatur. Pizzaovnen har i flere medier blitt trukket frem som testvinner, enten i hele testen, eller i en gitt kategori.

Med en vekt på rundt 9 kilo, er Ooni Koda lett å ha med å gjøre. Ovnen kan dermed enkelt flyttes inn- og ut når den ikke skal brukes.

Ooni Koda

Pizzaovnen fra Ooni har en lengde på 62 cm, en høyde på 40 cm, og en bredde på 31 cm. Pizzastørrelse er på 30 cm. Hyttefeber tilbyr egne pizzaspader utviklet nettopp for Ooni Koda ovnene.

Bestill Ooni Koda Pizzaovn hos Hyttefeber.no!

Ooni Koda er lett å tenne opp. Skru på gassen og la ovnen varmes i 15-20 minutter. Temperaturen i pizzaovnen ligger nå på mellom 450 og 500 grader, perfekt for å steke en pizza! Ovnen slipper samtidig ingen varme ned i underlaget, slik at den kan plasseres overalt.

Vinner av Flere Tester

Ooni Koda har gjort det meget bra i flere tester av pizzaovn. I det norske magasinet Tek.no ble Ooni Koda kåret til Best i Test, og blir beskrevet som Den enkleste måten å lage perfekt pizza hjemme.

Her ble det fremhevet at pizzaovnen var ekstremt enkel å bruke, at det var lett å ta ut pizzasteinen for rengjøring, at det var lett i vekt, og selvfølgelig at den lagde god pizza.

Samtidig fikk ovnen noe kritikk, da de måtte noen forsøk for å få gassen antent. De opplevde også at ovnen ble meget varm på utsiden. Totalscore fra Tek.no var 8,5/10 og Best i test.

Internasjonale Tester

På nettstedet The Spruce Eats ble Ooni Koda pizzaovn trukket frem som Best Overall. Dette i deres test av de 9 beste pizzaovnene i 2021.

Her ble det trukket frem at det bare var å skru ovnen på, og at den var varm etter 15 minutter. På den høyeste temperaturen var pizzaen ferdig stekt allerede på rundt 1 minutt. The Spruce Eats benyttet også pizzaovnen til å steke kjøtt og for å roaste grønnsaker.

Ooni Koda Pizzaovn finner du hos Hyttefeber.no!

Hos den britiske statskanalens matside BBC Good Food ble Oona Koda båret frem som den beste bærbare pizzaovnen. Dette med 4,5 av 5 stjerner. BBC fremhevet ovnens varmehandtering, og var samtidig imponert over det ferdige resultatet.

Hos Wired Magazine blir Ooni Koda båret frem som pizzaovnen som er best for beginners. Koda modellen kommer her på en annenplass etter premium-utgaven Ooni Pro. Ooni Koda får ros for at den er lett i vekt, og at den kommer uten pipe og en masse ekstrautstyr.

Britiske Independent kårer Ooni Koda til deres Best Buy. Dette i deres test av beste utendørs pizzaovner for 2021. The Indepentent fremhevet ovnens effektivitet, og viste til hvordan de kunne justere stekingen av pizzaen ved å benytte den ekstra varmen bakerst i ovnen.

Ooni Koda er med andre ord en gassfyrt pizzaovn som faller i smak hos flere av de ulike testmagasinene. Andre Ooni pizzaovner kommer også godt ut, noe som igjen gir et positivt inntrykk av merkevaren.

Morsø Forno – Stemningsfullt Ute i Hagen

Morsø Forno Pizzaovn

Morsø Forno er en vakker designet pizzaovn fra danske Morsø. Forno-serien består også av andre gass- og kullgriller, samt ulikt tilbehør. Pizzaovnen er utviklet i støpejern, slik at den tåler de høye temperaturene som kreves for en stenovnsbakt pizza.

Pizzaovnen fra Morsø Forno er vedfyrt. Tenn opp i ovnen og la bunnen bli god og varm. Dette tar et sted mellom 30 og 60 minutter. Når ovnen er varm, skyver du den varme asken bakover i ovnen og gjør plass til pizzaen. Bak pizzaen i rundt 2,5 minutter før du roterer den 180 grader, og lar den steke i nye 2,5 minutter.

Støpejern har en unik evne til ikke å endre form når den blir utsatt for høye temperaturer. Morsø Forno pizzaovn kan derfor håndtere høye temperaturer over 500 grader. I en pizzaovn ønsker man gjerne å ha en temperatur mellom 400-500 grader.

Bestill Morsø Forno Pizzaovn hos Bakeren og Kokken!

Temperaturen justeres med hvor mye ved du har i ovnen. Ønsker du å steke på en lavere temperatur, benytter du en mindre mengde med ved. Man varmer opp pizzaovnen ved å tenne opp veden sentralt i ovnen, før man skyver asken bakover når maten skal stekes.

Ved siden av å benyttes som pizzaovn, kan støpejernsovnen også benyttes til grillrøyking av andre matretter. Morsø tilbyr her en egnet grillrist som kan benyttes til alt fra laksefileter og kjøttstykker til grillede grønnsaker.

Morsø Forno Pizzaovn

Pizzaovnen fra Morsø Forno har en bredde på 75 cm, og en høyde på 68 cm. Vekten på støpejernsovnen er på 107 kg.

Ved siden av å fungere som pizzaovn, fungerer Morsø Forno også som en flott designet hagepeis på sene sommerkvelder. Her kan man tenne opp i ovnen, og holde seg varm, samtidig som man beundrer flammene.

Det danske selskapet Morsø sin historie går tilbake til 1853, og de er i dag kanskje mest kjent for sine vedovner. Det er denne vedovnkulturen som har vært med på å legge grunnlaget for denne Morsø Forno serien.

Pizzaovnen er designet av den danske designeren Klaus Raht, og vant i 2013 den Tyske designprisen Interior Innovation Award for Outdoor Products.

Sage – Innendørs Pizzaovn

Sage Innendørs Pizzaovn

Fra Sage finner vi deres The Smart Oven Pizzaiolo, en pizzaovn for innendørs bruk. Elektriske pizzaovner som kan benyttes innendørs er gjerne en sjelden vare, nettopp da vi ønsker å oppnå en høy temperatur.

Sage sin The Smart Oven pizzaovn er den første elektriske miniovnen som oppnår temperaturer på opp til 400 grader. Dette gjør at du kan oppnå den sprøstekte pizzabunnen, tilnærmet lik den vi får fra klassiske steinovner.

Sage er designet nettopp for å skape den beste pizzaopplevelsen. Ovnen varmes opp ved å vri bryteren til ønsket program. Når ovnen er varm, legger man pizzaen på den innebygde pizzasteinen.

Bestill Sage Smart Oven Pizzaiolo hos Bakeren og Kokken!

Ved hjelp av smartteknologi sørger pizzaovnen for at varmen leveres strategisk over pizzaen, slik at du slipper å rotere slik man må i klassiske vedfyrte ovner. Når ovnen er varm, er pizzaen klar på 2 minutter.

Sage Pizzaovn

Den elektriske pizzaovnen fra Sage har kommet godt ut i ulike tester. Da under det amerikanske merkenavnet Breville.

I Ground Housekeeping sin test av beste pizzaovner for hjemmet i 2021 ble Breville Smart Oven Pizzaiolo kåret til Best overall home pizza oven. Her ble det fremhevet at den leverte en vedfyrt-style pizza på 2 minutter (riktignok etter 17 minutter oppvarming).

Les mer om Pizzaovnen fra Sage hos BakerenogKokken.no!

Videre påpekte testeren at ovnen var lett forståelig og enkel å ta bruk. Testeren var også imponert av hvordan de ulike innstillingene resulterte i ulike resultater. Her har man mulighet til å velge hvordan pizzaen skal være stekt.

I The Soruce Eats sin test av pizzaovner (Der Ooni Koda kom på førsteplass) ble Breville sin Smart Oven Pizzaiolo trukket frem som Best for indoor pizza. Her ble det trukket frem av pizzaovnen fra Breville kunne levere steketemperaturer man ikke oppnår i vanlige stekeovner.

Det ble også fremhevet hvordan den elektriske pizzaovnen klarte å gjenskape den leopardmønstrede pizzaskorpen man finner på klassiske vedovnsbakte pizzaer. Her ble det også trukket frem pizzaovnens evne til å benytte ulike temperaturer over og under, for å skape det ønskede resultatet.

I Wired Magazine blir pizzaovnen Breville fremhevet som Best for countertops. Der det fremheves hvordan den er det beste alternativet for innendørs bruk. Her påpeker de at den ikke var like spennende som utendørs vedfyrte pizzaovner, men samtidig veldig praktisk og lett anvendelig.

Ooni Karu – Velg mellom Vedfyring, Gass eller Kull

Ooni Karu Pizzaovn

Et annet alternativ fra pizzaovn-spesialisten Ooni er deres Karu modell. Mens Ooni Koda, som vi så på tidligere, er en gassfyrt ovn, benytter Ooni Karu seg av ved eller kull som varmekilde.

Ooni Karu tilbyr også mulighet til å benytte gass som varmekilde. Her må du da først gå til innkjøp av en Ooni Karu gassbrenner som finnes som tilbehør på Hyttefeber.no.

Veden tilføres gjennom en liten åpning på pizzaovnens bakside. Her benyttes mindre vedpinner på opp til 15 cm. Vedkubbene legges i en liten kurv som hjelper å holde avstand mellom kullet og maten. Se gjerne i videoen hvordan ovnen fyres opp.

Bestill Ooni Karu Pizzaovn hos Hyttefeber.no!

Når veden (eller grillkullet) brenner tar det rundt 15 minutter før ovnen og pizzasteinen er klar til bruk. Dersom du benytter grillkull, kan du gjerne legge på en ekstra vedpinne rett før matlagingen for å få ønsket røyksmak.

På lik linje med Ooni Koda, er Ooni Karu en liten og lett pizzaovn. Vekten på ovnen er på 12 kilo, og den har utvendige mål på 77x40x80 cm. Den lette vekten gjør at det er lett å ta med seg pizzaovnen i bilen eller andre steder. Her slipper du også å ta med gasstank.

I The Spruce Eats sin test av pizzaovner, ble Ooni Karu trukket frem som best for ved-fyrt pizza. Her var de imponert over at ovnen oppnådde 500 grader, på kun 15 minutter, og at pizzaen var klar på 1 minutt.

De fremhevet også muligheten for å benytte ulike tresorter for å variere mellom ulik røyksmak. Videre påpekte de hvor enkelt det var å tilføre ved gjennom åpningen på baksiden. The Spruce Eats dro også frem de sammenleggbare benene som hjalp til å spare på plassen ved transport eller lagring.

Pizzaovnen fra Ooni finner du hos Hyttefeber.no!

Oppskriftsmagasinet AllRecipes hentet fre Ooni Karu som deres Best Overall pizzaovn. Dette mye på grunn av ovnens fleksibilitet rundt valg av varmekilde. AllRecipes påpekte også at det var praktisk med sammenleggbare føtter, og tok også frem muligheten for å ta av pizzaovnens pipe.

Clementi Pulcinella – Klassiske Vedfyrte Pizzaovner

Ønsker du en mer klassisk pizzaovn, kan Clementi Pulcinella være et godt alternativ. Ovnen har den ikoniske avrundede åpningen som vi kjenner fra tradisjonelle italienske pizzaovner.

Innsiden av Clementi Pulcinella ovnene er dekt i ildfast sten, noe som hjelper å fordele varmen og bidra til en god og sprø pizzabunn.

Ovnen tennes opp ved å plassere vedkubber sentralt i ovnen. Når veden brenner vil pizzaovnen oppnå en ønsket temperatur, på rundt 400 grader etter 15-20 minutter. Veden skyves så til siden, og ovnen er nå klar til baking.

Se Utvalget Innen Clementi Pizzaovner hos Bakeren og Kokken!

Clementi Pulcinella kommer med et smart Air-plus-system som sørger for jevn lufttilstrømming under bakingen. Da flammene kun kommer fra den ene siden av ovnen er det allikevel nødvendig å snu på pizzaene under stekingen. Dette gjøres med en egnet pizzaspade.

De ulike ovnene fra Clementi er tilgjengelig som alternativer i antracit, kobber og rustfritt stål. Pizzaovnene er også designet slik at de kan stå utendørs, også når det regner.

Bestill Clementi Pulcinella Pizzaovn Her!

Ovnen kommer i flere ulike størrelser. Dette varierer fra 100 x 80 cm, og ned til 60 x 40 cm. Den største pizzaovnen gir plass til opptil 5 porsjonspizzaer, mens de minste lar deg bake 1 eller 2 pizzaer samtidig.

Det tar kun rundt 90-120 sekunder å steke en pizza, så du kan godt steke flere ganger gjennom måltidet. Det er derfor ikke nødvendig å gå for den største ovnen, om dere kun skal steke et mindre antall pizzaer.

Kan Pizzaovn Brukes Inne?

Ja, noen pizzaovner kan brukes inne, men de fleste er designet for utendørs bruk. Grunnen til dette er at de ofte er drevet av gass eller ved, som begge vil produsere røyk og krever god ventilasjon. For innendørs bruk er det best å velge en elektrisk pizzaovn.

Hva kan man Lage i en Pizzaovn?

Selv om navnet antyder at pizzaovner bare er for pizza, kan de brukes til å lage en rekke forskjellige retter. Du kan bruke en pizzaovn til å steke brød, grille kjøtt, grønnsaker og sjømat, og til og med lage desserter. Imidlertid er det viktig å merke seg at pizzaovner ofte opererer ved svært høye temperaturer, så du må være forsiktig når du bruker dem til å lage andre typer mat.

Kan man Bruke Pizzaovn om Vinteren?

Ja, det er absolutt mulig å bruke en pizzaovn om vinteren. Faktisk kan det være en veldig hyggelig aktivitet for å lyse opp de kalde vinterdagene. Men det er viktig å sørge for at ovnen er godt beskyttet mot vær og vind, og at du tar de nødvendige forholdsreglene for å sikre at den fungerer effektivt i kaldt vær.

Kan man få Pizzaovn-effekt i Stekeovnen Hjemme?

Du kan ikke helt gjenskape effekten av en pizzaovn i en vanlig komfyr, men du kan komme ganske nær. En måte å gjøre dette på er ved å bruke en pizzastein eller et pizzastål, som kan absorbere og overføre varme på samme måte som en pizzaovn. Dette kan hjelpe deg med å oppnå den sprø bunnen og den velsmakende toppen som er kjennetegnet ved pizza laget i en pizzaovn.

Hvor Varm Bør en Pizzaovn Være?

Temperaturen du trenger i en pizzaovn avhenger av hva slags pizza du lager. For en napolitansk stil pizza, som er kjent for sin sprø, litt brente bunn og saftig topp, trenger du en ovn som kan nå mellom 430-480 grader. For andre typer pizza, som for eksempel New York-stil pizza, kan du komme unna med en litt lavere temperatur, rundt 370-400 grader.

Hvordan Steke Pizza i Vedfyrt Pizzaovn?

Å steke pizza i en vedfyrt pizzaovn krever litt praksis, men det er ikke for vanskelig. Først må du sørge for at ovnen er riktig oppvarmet. Dette kan ta opptil 1 time, avhengig av ovnen. Følg instruksjonene fra leverandøren. Når ovnen er klar, kan du sette inn pizzaen.

Det kan være lurt å bruke en pizzaspade for å gjøre dette, da det kan være ganske varmt inne i ovnen. Pizzaspaden vil også hjelpe deg med å rotere pizzaen for å sikre jevn steking.

Når du har satt inn pizzaen, må du holde et nøye øye med den. På grunn av den høye temperaturen i ovnen, kan pizzaen steke veldig raskt – ofte på bare et par minutter. Du bør rotere pizzaen et par ganger under stekingen for å sikre at den blir jevnt stekt.

Når pizzaen er ferdig stekt, kan du bruke pizzaspaden til å ta den ut av ovnen. La den avkjøles i noen minutter før du skjærer den opp og serverer den.