Jerngryte – Test – 8 Støpejernsgryter til Gryteretter

0

En god jerngryte skal være praktisk i bruk, samtidig som den tar seg pent ut, både på kjøkkenbenken eller på middagsbordet. Under har vi sett på 8 støpejernsgryter fra flere av de mest kjente leverandørene i bransjen.

Jerngryte

Støpejernsgryten tas gjerne frem når det skal lages gryteretter. Grytene benyttes også til baking eller steking av både kjøtt og grønnsaker.

En god jerngryte kan, men litt vedlikehold, gjerne vare livet ut. Det solide materialet sørger for god kvalitet på produktet. Støpejernet sørger samtidig for god varmefordeling, slik at gryten holder seg jevnt varm.

Hvilke Jerngryter har vi sett på?

Når vi plukket ut hvilke støpejernsgryter vi skulle ha med i oversikten, var det enkelte som hadde sin åpenbare plass. Andre plukket vi ut på grunn av spennende design, eller andre variasjoner.

Støpejernsgryte

Vi har forsøkt å plukke ut et spennende utvalg, slik at du forhåpentlig skal finne dine favoritter, og samtidig kanskje åpne øynene også for noen andre alternativ.

Vi har sett på Følgende Støpejernsgryter:

  • Le Creuset Støpejernsgryte
  • Fiskars Brasserie Jerngryte
  • Staub La Cocotte Gryte i Støpejern
  • Gense Le Gourmet Støpejernsgryte
  • Orrefors Jernverk Gryte
  • Serax Surface Jerngryte
  • Chasseur Støpejernsgryte
  • Fiskars Norden Jerngryte

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke jerngryter andre liker. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Le Creuset Støpejernsgryte

Le Creuset Jerngryte

Man kan ikke lage en oversikt over støpejernsgryter, uten å ta med Le Creuset grytene. De fargerike grytene fra Le Creuset har vært i produksjon siden 1925, og finnes i dag på mange middagsbord rundt om i landet.

Le Creuset er kanskje først og fremst kjent for sitt store utvalg av farger, der man har et bredt spekter å velge mellom. Ved siden av de klassiske Le Creuset fargene, finner du også mer tradisjonelle farger som svart, hvit og grå.

Se Utvalget Innen Le Creuset Gryter hos Kitchn.no!

Med jevne mellomrom lanseres Le Creuset grytene også i nye farger, for å skape ytterligere alternativer. Fargene på Le Creuset støpejernsgryter kan være med å sette farge og glede til matbordet. De fleste fargene finnes også i Le Creuset serviset og andre produkter, slik at det er mulig å samkjøre dette.

Le Creuset

Le Creuset jerngryter finnes i en rekke alternativer og størrelser, velg mellom rund eller oval gryte, minigryter, traktørgryte, stekegryte, buffetgryte og annet. De runde støpejernsgrytene finnes i størrelser fra 1,3 liter og opp til 12,4 liter.

Grytene fra Le Creuset ble for ikke lenge siden relansert i en ny utgave. Den nye generasjonen med gryter fikk da bredere håndtak, slik at den var lettere å navigere for større hender.

Bestill Le Creuset Støpejernsgryte hos Kitchn!

Knotten på grytelokket ble også byttet ut fra sort fenol til blankt metall. Dette gjør at man nå ikke trenger å skru av knotten på lokket når man benytter jerngryten i stekeovnen.

Fargevalg Le Creuset

Le Creuset støpejernsgryte kan benyttes på alle varmekilder. Dette omfatter induksjon, men også stekeovn og åpen flamme. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn

Fiskars Brasserie Jerngryte

Fiskars Brasserie Støpejernsgryte

Selv om det er spennende med fargerike jerngryter, er det også noe trygt og tradisjonelt med den klassiske svarte gryten. Fra Fiskars finner vi denne Brasserie jerngryte, som kombinerer tradisjonelle elementer, med moderne detaljer.

Støpejernsgryten fra Fiskars er laget for å tåle ekstrem høy varme, og sørger samtidig for å fordele varmen optimalt. Grytens bunn er belagt med porselenemalje, som beskytter mot rust, samtidig som den gjør gryten lettere å vedlikeholde.

Bestill Fiskars Brasserie Jerngryte hos NordicNest.no!

Den høye varmen og den ru overflaten inne i gryten, gjør at den egner seg godt for å få frem den optimale stekeskorpen.

Fiskars Brasserie

Resten av gryten er dekket av en tynn emalje, noe som gjør den enklere å vedlikeholde. Gryten vaskes etter hvert bruk. Vaskes for hånd med oppvaskbørste.

Fiskars Brasserie Bestiller du her!

Fiskars Brasserie jerngryte kan benyttes på alle varmekilder, inkludert induksjon. Gryten kan også benyttes i stekeovn, opp til 240 grader. Gryten tåler samtidig bruk av metallredskaper. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn

Fiskars

Gryten finnes i flere størrelser, fra 3,3 liter og opp til 6,5 liter. I Brasserie serien fra finske Fiskars finner du også stekepanner og grillpanne i støpejern. 

Staub La Cocotte Gryte i Støpejern

Staub Støpejernsgryter

Fra Staub finner vi disse spennende La Cocotte grytene. Den franske produsenten av støpejernsgryter tilbyr et bredt utvalg av både farger og størrelser.

Grytene fra Staub er utviklet i emaljert støpejern. Grytene er robuste og fordeler varmen jevnt gjennom gryten, og sørger for at de holder seg varme.

Bestill Staub La Cocotte Gryte hos Nordic Nest!

En av hemmelighetene som ligger bak Staub designet er deres noe unike lokk. Lokkene er lufttette, og samtidig utstyrt med små knotter spredt utover lokkets underside. Dette gjør at vanndamp fra matlagingen fordeler seg jevnt mellom de ulike knottene, der de så regner ned på maten.

Staub La Cocotte

Dette sørger for en jevn sirkulasjon av fuktighet og aroma, slik at kjøtt og grønnsaker ikke blir tørre under matlagingen, men i stedet holder seg fuktig og saftige.

Se Utvalget Innen Staub Støpejernsgryter!

Staub La Cocotte støpejernsgryter kan benyttes på alle varmekilder, inkludert induksjon. Lokkets knott håndterer opp til 250 grader, slik at gryten også kan benyttes i stekeovnen. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn.

Staub sine La Cocotte gryter er tilgjengelig i et bredt utvalg av størrelser. Disse varierer fra 18 cm, på 1,7 liter, og opp til 28 cm, på 6,7 liter. Støpejernsgrytene fra Staub finnes samtidig i oval utgave, som sautepanne, grillform, kasserolle og annet.

Gense Le Gourmet Støpejernsgryte

Gense Le Gourmet

Le Gourmet er en serie med støpejernsprodukter fra svenske Gense. Serien omfatter et bredt utvalg av stekepanner, mortere, gratengform, fonduesett og annet.

I Gense sin Le Gourmet serie finner vi også flere støpejernsgryter. Grytene kommer i klassisk svart støpejern, og er tilgjengelig i utgaver med glasslokk eller støpejernslokk.

Bestill Gense Støpejernsgryter hos BakerenogKokken.no!

Grytene er laget i rått støpejern, og er designet av edelsmeden Sigurd Persson. Det praktiske materialet sørger for god varmefordeling, også på grytens vegger. Støpejern er et solid materiale med god holdbarhet, noe som gir en gryte som gjerne varer livet ut.

Gense Støpejernsgryte

 Støpejernsproduktene fra Gense er på forhånd varmebehandlet med rapsolje, noe som gjør at du kun trenger begrenset med olje under matlagingen.   

Se Utvalget Innen Gense Le Gourmet Jerngryter!

Gense Le Gourmet støpejernsgryte finnes i rund utgave, tilgjengelig i størrelser fra 3 til 6 liter. Gryten er også tilgjengelig i en oval utgave med størrelse på 5 liter.

Gense Gryte med Glasslokk

Grytene kan benyttes på alle varmeoverflater, inkludert induksjon. Grytene kan også benyttes i stekeovnen. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn

Orrefors Jernverk Gryte

Orrefors Jernverk Gryter

Fra svenske Orrefors Jernverk finner vi denne emaljerte støpejernsgryten. Grytens lokk er dekorert med navnet Orrefors JERNVERK, noe som gir en lokal referanse sammenlignet med jerngrytene fra eksempelvis Frankrike.

Orrefors Jernverk jerngryter er tilgjengelig i størrelsene 2,8 liter og 5,0 liter, og finnes samtidig i en oval utgave med størrelse på 3,5 liter. Grytene er tilgjengelig i flere farger, der du kan velge mellom svart, hvit, oransje, turkis, grå og marineblå.

Bestill Orrefors Jernverk Støpejernsgryter hos Shopping4Net!

Støpejernsgryten fra Orrefors er ovnssikker, slik at du kan benytte den i stekeovn. Dette gir mulighet for å bake kjøtt og grønnsaker i stekeovnen, samtidig som du kan benytte den til å bake grytebrød.

Orrefors Jernverk

Støpejernet sørger for at varmen i gryten fordeles jevnt, og at den raskt oppnår en jevn temperatur. Det anbefales derfor at man varmer opp kjelen på moderat varme. Dette vil også hjelpe til med å ta vare på grytens emalje.

Gryten egner seg på alle varmekilder, inkludert induksjon. Jerngryten kan også benyttes i stekeovnen. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn

Orrefors Jernverk støpejernsgryte kommer levert i en praktisk gaveeske, slik at du lettere kan gi den bort i gave.

Serax Surface Jerngryte

Serax Surface Jerngryte

Surface støpejernsgryte er et spennende alternativ fra belgiske Serax. Gryten har et minimalistisk og moderne design, utviklet av Sergio Herman, en erfaren kokk med flere restauranter og barer i Belgia.

Grytene er preget av de markante og solide flate håndtakene, og de flate lokkene med matchende knott. Grytene er tilgjengelig i flere størrelser, slik at du har mulighet til å lage mat for deg selv og din kjære, eller eventuelt om det kommer gjester på besøk.

Bestill Serax Surface Jerngryter hos Nordic Nest!

I Serax Surface serien fra Sergio Herman, finner du også et spennende rustikt stentøyservise, samt ulike drikkeglass.

Serax Surface støpejernsgryte er tilgjengelig i størrelsene 1 liter, 2 liter, 3 liter, 4,6 liter og 5,5 liter. Grytene kan benyttes på alle varmekilder, inkludert induksjon og stekeovn. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn

Chasseur Støpejernsgryte

Chasseur er en fransk produsent av støpejernsgryter, som vi kanskje ikke har hørt like mye om. Chasseur begynte å produsere støpejernsgryter på begynnelsen av 1930 tallet.

Fabrikken holder til i Champagenedistriktet, der de fortsatt produserer deres støpejernsgryter. Chasseur sine stekepanner og gryter blir for det meste fortsatt laget for hånd, av erfarne håndverkere.

Bestill Chasseur Jerngryter hos Bakeren og Kokken!

Produktene er ekte håndverk, og også malingen påføres for hånd. Dette gjør at hver Chasseur gryte har unike preg og en egen karakter. Produktene dobbelt-emaljeres, for å gjøre overflaten ekstra solid. Den doble emaljen gjør at man unngår jernsmak i maten, og åpner samtidig for at man kan oppbevare mat i grytene.

Grytene er tilgjengelige i størrelser på 4 liter og 5,2 liter. Man kan også velge det ovale alternativet med volum på 5,6 liter. Grytene kommer i fargene svart, grå, rubin og flame oransje.

Grytene kan benyttes på alle varmekilder, inkludert induksjon. Grytene kan også benyttes i stekeovn, opp til 220 grader. Ikke benytt jerngryte i mikrobølgeovn.

Se Oversikten over Chasseur Støpejernsgryter!

Chasseur støpejernsgryte kan vaskes i oppvaskmaskin, men vil over tid bli mattere i fargen.

Fiskars Norden Jerngryte

Fiskars Norden Jerngryte

Fra Fiskars sin Norden-serie finner vi denne spennende støpejernsgryten. I Norden-serien har Fiskars satset på minimalistisk og tidløs nordisk design, kombinert med god funksjonalitet.

Et av de mest åpenbare trekkene ved Norden støpejernsgryte fra Fiskars, er den runde sirkelen i tre som er plassert på grytelokket. Sirkelen kan tas av og benyttes som underlag for gryten, slik at du enkelt kan plassere den på bordet.

Bestill Fiskars Norden hos Nordic Nest!

Denne tre-sirkelen i bjørk er samtidig med å fremheve de nordiske elementene i denne støpejernsgryten. Det nordiske folk er glad i naturen, og bruker mye tid både på hytta og i skogen.

Dersom man ser på de andre produktene i Norden-serien fra Fiskars, finner vi igjen dette elementet av bjørk også i håndtaket på deres støpejernspanne. Treskaft i bjørk er også benyttet på kjøkkenknivene vi finner i serien.

Norden jerngryter fra Fiskars finnes i runde utgaver, i størrelsene 4 liter, og 6 liter. Serien tilbyr også en oval, eller kanskje mer firkantet gryte med størrelse på 5 liter. Perfekt til grytebakt brød.

Se Utvalget Innen Norden Støpejernsgryter fra Fiskars!

Grytene er emaljert med unik Thermium-mineralbehandling som betyr at den har naturlige non-stick-egenskaper, samtidig som den er enkel å rengjøre.

Norden grytene fra Fiskars fungerer på alle varmekilder, inkludert induksjon. Grytene kan også benyttes i stekeovn, opp til 250 grader, men da må du først ta bort tre-sirkelen. Ikke ha jerngryter i mikrobølgeovnen.

Bak Grytebrød i Stekeovnen

Grytebrød

Grytebrød har fått en voldsom vekst i populariteten de siste årene. Siden 2015 har stadig flere søkt etter oppskrifter på grytebrød, og under koronakrisen i 2020 skjøt søketrenden i været.

Et grytebrød lages gjerne i en støpejernsgryte med lokk. Varm opp gryten i stekeovnen før du har i deigen, slik at hele kjelen er varm. Grytebrødet bakes så med lokket på, slik at fuktigheten fra deigen bevares inne i gryten.

Den varme gryten, og lokket, er med på å skape en sprø skorpe, som det er lett å bli glad i. Det runde brødet er også spennende, sammenlignet med de tradisjonelle brødene vi kjenner fra matbutikken. 

Ønsker man fortsatt et avlangt brød, kan man alternativt også benytte en av de ovale støpejernsgrytene. Sjekk med de ulike oppskriftene på nett for å finne en oppskrift som passer med størrelse på gryten, og ønsket størrelse på brødet.

Server Gjestene med Gryten på Spisebordet

Middagsrett

Når man dekker på til penere middager, lar man gjerne stekepanner og kjeler bli igjen på kjøkkenet. Her bruker man i stedet ulike fat og skåler for å sette frem både kjøtt, poteter og grønnsaker.

Med en pen støpejernsgryte er det gjerne helt optimalt å servere maten direkte fra gryten. Dette gjelder spesielt ved servering av supper eller gryteretter, men gryten kan også benyttes til å servere eksempelvis ris eller grønnsaker.

Gryterett

 Støpejernsgryten gir en følelse av tradisjon, og mange har et rustikt preg. Her må du selv finne hvilken gryte du selv ønsker å servere. Tenk gjerne på hvilket servise du har, og hvilken som passer best til ditt kjøkken, og til hvilke matretter du gjerne ønsker å servere.

Hva er Bra med Jerngryte?

En jerngryte, ofte referert til som en støpejernsgryte, har mange fordeler. Dens primære fordel er dens evne til å holde på varmen og fordele den jevnt, noe som gir jevn og effektiv matlaging. Gryten er også svært holdbar og kan vare i flere generasjoner hvis den vedlikeholdes riktig.

Støpejernsgryter kan brukes både på komfyrtoppen og i ovnen, noe som gir deg mye fleksibilitet når du lager mat. Dessuten har maten som er laget i en jerngryte en tendens til å få en unik smak som mange mener er bedre enn mat laget i andre typer kokekar.

Kan man Bruke Jerngryte på Induksjon?

Ja, støpejernsgryter kan brukes på induksjonstopper. Støpejern er magnetisk, noe som betyr at det fungerer godt med induksjonsteknologi. Det er viktig å huske på at bunnens flathet kan påvirke hvor godt gryten fungerer med induksjon, da en helt flat bunn gir best kontakt med kokeplaten.

Hvor Høye Temperaturer Tåler en Jerngryte?

Støpejernsgryter er utrolig robuste og kan håndtere svært høye temperaturer. De kan brukes trygt i ovner ved temperaturer opp til 260°C. Imidlertid er det viktig å huske på at eventuelle ikke-jern deler av gryten, som et trehåndtak eller en plastknott på lokket, kanskje ikke tåler så høye temperaturer.

Kan en Jerngryte Vaskes i Oppvaskmaskinen?

Det anbefales generelt ikke å vaske støpejernsgryter i oppvaskmaskinen. Vann og såpe kan fjerne den beskyttende “seasoningen” på gryten, og oppvaskmaskinens høye temperaturer og fuktighet kan føre til rust. Det beste er å vaske støpejernsgryter for hånd. Her kan man gjerne bruke Zalo oppvaskmiddel.

Hvordan Vaske en Støpejernsgryte?

For å vaske en støpejernsgryte, bør du først la den kjøle seg litt ned etter bruk. Bruk deretter en skuresvamp (ikke stålull) og varmt vann til å forsiktig skrubbe bort matrester. Unngå å bruke såpe hvis du kan, da det kan fjerne grytens naturlige “seasoning”. Når gryten er ren, tørk den grundig for å unngå rust. Hvis gryten begynner å se tørr ut, kan du gni den inn med en liten mengde matolje for å opprettholde seasoningen.

Hva Slags Mat er Best å Lage i en Jerngryte?

Jerngryter er svært allsidige og kan brukes til å lage en rekke retter. De er spesielt gode for langsom matlaging, som gryteretter, suppe, og stuing. De er også utmerkede for steking, som stekt kylling eller bruning av kjøttstykker. Du kan også bruke dem til å bake brød eller paier, da de gir en jevn og konstant varme som kan hjelpe med å få en sprø skorpe.