Dørslag – Test – 7 Favoritter

0

Et dørslag er kanskje et av de mest undervurderte verktøyene blant kjøkkenutstyr. Om du siler av spagetti eller pasta, skyller av bønner eller kikerter, kjøler ned asparges, heller vann av poteter eller andre grønnsaker.

I disse tilfellene, og mange flere, er dørslaget et av de mest praktiske verktøyene på kjøkkenet. Man slipper å holde fast lokket mens man siler ut vannet, og kan i stedet bare helle over, før man skyller eller rister av.

Dørslag Zwilling

Under har vi hentet frem et godt utvalg av ulike alternativer. Her har vi sett på de ulike designene, og med dette prøvd å få frem en variasjon i utvalget. Dette så du skal kunne finne et alternativ som faller i smak.

Hvilke Dørslag har vi sett på?

Vi har forsøkt å plukke ut de alternativene som falt best i smak, og som vi også tror at flere vil like. Vi har ikke sett så nøye på pris, så dette kan variere mellom produktene. Blant alternativene under finner du en rekke ulike materialer, så vel som funksjonaliteter.

Dørslag

Enkelte av dørslagene er praktiske med tanke på liten lagringsplass, mens andre er plukket ut nettopp fordi du kan la de stå fremme på kjøkkenbenken.

Vi har sett på følgende dørslag:

  • DROP fra RIG-TIG by Stelton
  • Rosti Margrethe i Melamin
  • Functional Form fra Fiskars
  • Zwilling Dørslag og Sil i Rustfritt Stål
  • Sammenleggbart Dørslag fra Rösle
  • Retro Dørslag fra IB Laursen
  • Nordal Dørslag i Bambus

Test: Stem, og se folkets favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke dørslag andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


DROP fra RIG-TIG by Stelton

Stelton RIG-TIG Dørslag

DROP er et kreativ og nyvinnende dørslag i RIG-TIG kolleksjonen fra danske Stelton. DROP kombinerer original funksjonalitet med et lekkert og moderne design.

Ulikt fra tradisjonelle alternativer, kan du med DROP sette sammen de ulike delene til en kolbe, for så å tilføre vannet gjennom håndtaket. Håndtaket er utstyrt med en trykknapp, som sørger for at de ulike delene holder seg lukket.

Bestill DROP Dørslag fra Stelton RIG-TIG hos Nordic Nest!

Dette gjør at du lettere kan bevare salat og annet inne i dørslaget mens du skyller, ved at de ikke kan dette over kanten. Gjennomslaget vil med dette også tildels kunne fungere som en salatslynge, ved at du kan riste av vannet etter skylling.

Man kan også benytte denne funksjonen til å skylle av bær, frukt og annet. Vannet helles ned i håndtaket, og renner så ned gjennom hullene i den dråpeformede beholderen.

DROP fra Stelton kan naturlig nok også benyttes som tradisjonelle dørslag, ved at du kun benytter den ene delen. Dørslaget har en diameter på 18 cm.

DROP fra RIG-TIG by Stelton er designet av Viviana Degrandi fra Milano. DROP vant i 2015 en Red Dot Concept Design Award for den originale idéen.

Rosti Margrethe Dørslag i Melamin

Rosti Margrethe Indigo

Fra Rosti sin velkjente Margrethe serie, finner vi dette praktiske og enkle dørslaget i melamin. Gjennomslaget er designet etter mal fra de klassiske bakebollene og skålene vi kjenner fra Rosti sin Margrethe serie.

Margrethe dørslag fra Rosti kommer i to ulike størrelser. Her kan du velge mellom utgaver tilpasset 1,5 liter og 4 liter. Disse størrelsene henviser til hvilke Rosti Margrethe bakeboller de er designet for å passe til.

Se Utvalget Innen Rosti Margrethe Dørslag og Bakeboller!

Selv om utgangspunktet til Rosti, nok har vært å designe et alternativ som egner seg sammen med deres utvalg av bakeboller, er det selvfølgelig fullt mulig å benytte Rosti Margrethe dørslag på egenhånd.

Rosti Margrethe Dørslag

Rosti tilbyr sine gjennomslag i et bredt utvalg med farger. Her finner du igjen mange av fargene fra bakebollene, slik at du kan samle på serier, eller kombinere ulike etter ønske. Velg mellom Nordic Blue, Indigo, Svart, Hvit, Nordic Green, Nordic Blush (rosa), Nordic Berry (lilla) og Oliver (grønn).

Dørslaget er utviklet i det robuste materialet melamin. Dette gjør at de tolererer varme godt og kan benyttes til å helle av varmt vann. Produktet tåler opp til 70 varmegrader.

Functional Form fra Fiskars

Fiskars Functional Form

Fra Fiskars finner vi dette praktiske dørslaget i silikon. Dørslaget er foldbart og kommer med praktiske håndtak, slik at det tar mindre plass, og også er enkelt i bruk.

Gjennomslaget fra Fiskars er sammenleggbart, slik at det tar mindre plass i kjøkkenskapet. Den smale formen gjør det også mulig å oppbevare det i kjøkkenskuffen. På denne måten kan du enklere begrense skapplass når det ikke er i bruk.

Bestill Fiskars Functional Form hos Nordic Nest!

Functional Form fra Fiskars er utstyrt med et langt håndtak, mye likt en stekepanne, kombinert med et lite håndtak foran. Dette gjør at du kan støtte den opp mot kanten på utslagsvasken mens du heller av pastavannet på spagettien.

Functional Form Dørslag fra Fiskars

Det doble settet med håndtak gjør det også mulig å benytte Functional Form dørslag til dampkoking av grønnsaker.

Dørslaget fra Fiskars kommer i én utgave, i fargene oransje og svart. Dette er farger som vi kjenner igjen fra de andre produktene i deres Functional Form serie. I denne serien finner du også et bredt utvalg av kjøkkenkniver, steke- og kokekar, kjøkkenredskaper og annet kjøkkenutstyr.

Zwilling Dørslag og Sil i Rustfritt Stål

Zwilling dørslag

Fra det tyske selskapet Zwilling finner vi denne serien i rustfritt stål. Dørslaget er designet som en sil, med mange små hull som dekker helt opp til den øvre kanten. Ved siden av å kunne benyttes som  sil, har denne også blitt designet for å kunne benyttes som fruktkurv.

Se De Ulike Størrelsene Innen Zwilling Dørslag – Hos Nordic Nest!

Gjennomslaget fra Zwilling er utviklet i 18/10 rustfritt stål. På sidene finner man to større håndtak, utsmykket med Zwilling sin logo. Det solide materialet sørger for lang levetid og god holdbarhet.

Hullene på dette dørslaget fra Zwilling er så små at den også skal kunne benyttes som sil. Her bør man samtidig gjøre oppmerksom på at den ikke nødvendigvis egner seg til å sikte mel.

Zwilling Jordbær

Dørslaget fra Zwilling kommer i tre ulike størrelser. Velg mellom utgaver med diameter på 16, 20 og 24 cm. Produktet kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Sammenleggbart Dørslag fra Rösle

Rösle Dørslag

Fra Tyske Rösle finner vi dette sammenleggbare alternativet i rustfritt stål og silikon. Dørslaget er designet for avskylling av grønnsaker av pasta, samt vasking av salatblader.

Rösle dørslag kommer med kropp i sort silikon og to større håndtak i 18/10 rustfritt stål. Det er utstyrt med hull under, og på siden, noe som sørger for raskt og effektivt utslag av vannet.

Bestill Rösle Dørslag hos Bakeren & Kokken!

Gjennomslaget er sammenleggbart, og slått sammen har den en høyde på kun 4 cm. Dette gjør at den tar mindre plass i kjøkkenskapet, samtidig som den også kan oppbevares i kjøkkenskuffen. Når det er slått opp har det en høyde på 10,5 cm.

Rösle dørslag

Rösle dørslag kan vaskes i oppvaskmaskin. Dersom du ønsker å spare plass, kan du også slå det sammen før du putter det inn i maskinen. Produktet tåler opp til 200 grader celsius.

Retro Dørslag fra IB Laursen

IB Laursen Dørslag

Ønsker du et mer retro design, kan du vurdere dette alternativet fra IB Laursen. Dørslaget er utviklet i emaljert stål, og har et klassisk og tradisjonelt design.

Dørslaget fra IB Laursen er preget av den store foten, og de runde håndtakene på siden. Det er samtidig utsmykket med store hull dekorert i symmetriske sirkler langs veggene. Den høye foten er med på å løfte skålen, og på denne måten beskytte fra vann i oppvaskkummen.

Bestill IB Laursen Emalje hos KitchenTime.no!

Ved siden av å benyttes som gjennomsalg, kan denne også pynte opp bordet eller kjøkkenbenken som en flott og retro skål eller fruktkurv. Det har et klassisk utseende som egner seg vel både hjemme og eksempelvis på en sommerhytte.

IB Laursen

Dørslaget fra IB Laursen har en diameter på 22 cm, og en høyde på 13 cm. Dørslaget er laget for hånd, og det kan derfor oppstå naturlige variasjoner i designet.

Nordal Dørslag i Bambus

Bambus dørslag

Fra danske Nordal finner vi dette sorte alternativet i bambus. Dørslaget er en del av Nordal sin Bamboo serie, fremstilt av naturlige, pressede og bionedbrytbare bambusfibre.

Bamboo fra Nordal har en matt sort finish, og er med dette også et meget flott alternativ. Gjennomslaget kan dermed også benyttes som en skål for frukt eller som dekor på kjøkkenbenken.

Bestill Nordal Bamboo hos KitchenTime!

Dørslaget fra Nordal har et klassisk preg med store håndtak, og en relativt høy fot. Skålen er utsmykket med større hull på dørslagets underside.

Nordal Dørslag

Produktet finnes i to ulike størrelser, med diameter på henholdsvis 20 cm (15 cm uten hank) og 30 cm (23 cm uten hank). Høyde på henholdsvis 7 og 12 cm.

På tross av det bærekraftige bambusmaterialet, kan Nordal Bamboo dørslag vaskes i oppvaskmaskin. Her bør du følge vedlagte vaskeinstruksjoner.

Et Perfekt Verktøy for Håndtering av Pasta

Pastavann

For de som er glade i pastaretter, så er et gjennomslag absolutt noe du bør vurdere. Om du skal helle av pastavannet fra spagetti, makaroni, skruer eller penner, så gjøres dette langt enklere om du bare kan helle over i dørslaget.

Mange har sikkert forsøkt å helle av pastavannet ved å ha en liten sprekk mellom lokket og kjelen. Her skal man forsøke å helle av vannet, samtidig som pastaen skal bevares inne i kjelen. Dette samtidig som kjelen er tung og full av varmt vann og spagetti. Ved å benytte et dørslag vil denne prosessen bli langt enklere.

Sørg for at dørslaget står stødig, eller eventuelt av du holder i håndtaket, og hell over pastavannet med pastaen. Vannet vil renne ut, mens pastaen vil bli værende igjen i skålen. Rist av det siste vannet, og overfør pastaen tilbake til kjelen, eller i en egnet serveringskål.

Bruk Dørslag til å Skylle av Belgfrukter

De senere årene har nordmenn også blitt stadig flinkere å spise belgfrukter som bønner eller kikerter. Disse kan man gjerne koke opp selv, men mange velger å kjøpe ferdigkokte belgfrukter på glass eller tetraboks.

Før disse kan serveres må man først skylle av vannet som belgfruktene ligger i. Dette gjelder både om du koker selv, eller kjøper ferdigkokte.

Med et dørslag er dette en langt enklere jobb. Åpne pakken og hell innholdet over i gjennomslaget. Skyll så til all væsken er borte, og det ikke lenger kommer skum og bobler når du påfører vann. Belgfruktene er nå klare til servering, eller til videre forberedelser i matlagingen.

Ved siden av belgfrukter, kan dørslaget være praktisk også når man skal skylle av annen hermetikk. Det være seg hermetisk sopp, minimais, wokmiks, brekkbønner og annet.

Hva er Forskjellen på Sil og Dørslag?

Selv om begge disse verktøyene er designet for å skille faste stoffer fra væsker, er det noen grunnleggende forskjeller mellom en sil og et dørslag.

En sil, også kjent som en finmasket sil, har små hull og er designet for å filtrere ut fine partikler og væsker. Denne brukes ofte når du vil skille ut veldig små faste stoffer og klumper fra et pulver eller en væske, for eksempel når du sikter mel for å fjerne klumper.

Et dørslag, på den annen side, har større hull og er designet for å drenere vannet fra faste stoffer, som pasta eller grønnsaker. Dørslaget er ikke like effektivt til å fjerne små partikler, men det lar vannet renne ut raskere.

Hva Bruker man et Dørslag til?

Et dørslag er et svært nyttig kjøkkenverktøy. Her er noen av hovedbrukene:

  • Helle av vann: Et dørslag er utmerket for å drenere vann fra kokte matvarer som pasta, poteter eller grønnsaker. Bare hell det kokte innholdet i dørslaget, og vannet vil renne ut.
  • Skylle: Du kan også bruke et dørslag til å skylle frukt og grønnsaker. Legg matvaren i dørslaget, og skyll under rennende vann.
  • Tørking: Etter skylling kan du la frukt og grønnsaker tørke i dørslaget før du bruker dem.

Hvorfor Heter det Dørslag?

Ordet dørslag stammer fra tysk. Ordet kan deles opp i dør og slag. Ordet dør kommer fra den tyske dialekten «nedertysk», der man benytter ordet dör for igjennom.

De som har hatt tysk på skolen husker sikkert at man for igjennom, gjerne brukte ordet durch, og dørslag heter i Sverige durkslag, der de baserer seg på denne dialekten.

Ordet slag benytter vi også i Norge som i slå over, eller helle over, og i denne sammenhengen snakker vi om å slå igjennom eller om vi bytter ordene: Dør slag.

Hva Heter Dørslag på Engelsk?

Oversettelsen av dørslag til engelsk er colander. Det engelske ordet kommer fra latinske colatorium eller colum, som igjen betyr sil.

Ved siden av ordet colander, benytter man i det engelske språket også pasta strainer (pasta sil) eller kitchen sieve (kjøkken sil).