Grillpanne – Test – Grillmat Hele Året

0

Det er mange fordeler med å steke maten i grillpanne. Det mest åpenbare er selvfølgelig de lett gjenkjennelige grillrillene som gir måltidet en ekstra detalj. Samtidig sørger grillpannen for å skape en sprøere overflate, da fett og vann fra kjøttet renner ned mellom rillene.

Grillet kylling

Grillpannene gir derfor også et magrere måltid da man trenger begrenset med stekefett, samtidig som mye av fettet drypper ned under kjøttet. De karakteristiske grill-rillene er også populære å benytte på frukt og grønnsaker.

En grillpanne er en stekepanne utstyrt med hevede grill-riller. Rillene løfter kjøttet og grønnsakene opp fra pannens bunn, og sørger med dette for at maten ikke koker i eget fett. Grillpannen er samtidig med på å sette preg på måltidet gjennom de svarte grillstripene og ekstra røyksmak.

Hvilke Panner har vi Sett på?

I oversikten under har vi sett på 7 ulike grillpanner, fra kjente og kjære leverandører innen stekepanner og kjøkkenutstyr. Pannene kommer både i støpejern og aluminium, og finnes i kvadratiske, firkantede og runde alternativer.

Grillpanne

Vi har forsøkt å finne et utvalg med panner som vil gi en variasjon, samtidig som vi har valgt å inkludere merkevarer vi har kjennskap til fra tidligere. Dette slik at du skal kunne finne en grillpanne som faller i smak!

Vi har Sett på Følgende Grillpanner:

  • Le Creuset Grillpanne i Støpejern
  • Brasserie Støpejernspanne fra Fiskars
  • Scanpan Pro IQ
  • Morsø-panne i Dobbeltemaljert Støpejern
  • Le Gourmet Grillpanne fra Gense
  • Staub Pure Grill Kvadratisk
  • Jamie Oliver Grillpanne fra Tefal

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke grillpanner andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Le Creuset Grillpanne i Støpejern

Le Creuset Grillpanne

En støpejernspanne behøver ikke å kun være svart. Fra Le Creuset finner vi et bredt utvalg av grillpanner i spennende fargevalg.

I klassisk Le Creuset-stil er deres panner farget i kjente Le Creuset-farger. Velg mellom over et 10-tall ulike farger som den grønn-blåe Caribbean, rød Cerise, gul Soleil eller en rekke andre farger. Pannene fra Le Creuset er også tilgjengelige i ulike svart- og gråfarger.

Le Creuset grillpanne er kvadratisk formet, og stekefaleten har en størrelse på 26×26 cm. Pannen er utstyrt med et skaft på baksiden, og et støttehåndtak foran, slik at det er lettere å navigere pannen. Grillpannen har samtidig hellekanter på sidene for lettere å kunne helle av sjy eller fett.

Bestill Le Creuset Grillpanne hos Christiania Glasmagasin!

Støpejernspannen fra Le Creuset er emaljert, og fungerer dermed som en non-stick overflate. Støpejernet i pannen sørger samtidig for jevn og stabil fordeling av varme. Grillpannen gir best resultater på medium og mild temperatur. 

Le Creuset grillpanne kan benyttes på flere ulike varmekilder. Pannen kan benyttes i ovnen, på induksjon og på andre komfyrer. Grillpannen kan samtidig oppbevares i fryser, og vaskes i oppvaskmaskin (anbefalt håndvask).

Kombiner med annet fra Le Creuset

Le Creuset grillpanne kommer i klassiske farger, og kan dermed kombineres med andre produkter i Le Creuset sortimentet. Her vil du finne støpejernsgryter, serviser, ovnsformer og et bredt utvalg av annet kjøkkenutstyr med tilsvarende fargealternativer.

Brasserie Støpejernspanne fra Fiskars     

Fiskars Brasserie Grillpanne

Ønsker du en mer tradisjonell grillpanne, kan Brasserie støpejernspanne fra Fiskars være et utmerket alternativ. Fiskars Brasserie grillpanne kommer i klassisk svart støpejern, med et klassisk håndtak i tre.

Støpejernet tåler meget høy varme, og fordeler samtidig temperaturen optimalt i pannen. Dette er med på å gi en jevn og stabil temperatur mens du steker kjøttet eller grønnsakene. Pannen kan benyttes i stekeovnen opp til 280 grader, men man bør da ta av trehåndtaket.

Fiskars Grillpanne

Grillpannens bunn er belagt med porselenemalje, og resten av bunnen har en tynn emalje som forenkler rengjøringen, samtidig som den beskytter mot rust.

Fiskars Brasseri Grillpanne Finner du hos NordicNest.no!

Det klassiske håndtaket i tre er med på å gi grillpannen fra Fiskars et klassisk og tradisjonelt utseende. Dette er i tråd med det tradisjonelle nordiske og naturlige preget, og gjør at pannen passer like godt hjemme som på hytta.

Kombinert med håndtak i tre, kommer Fiskars Brasserie grillpanne også med et støttehåndtak på fremsiden. Dette gjør at det er lettere å flytte pannen. Husk å benytte grytekluter, da støpejernet blir varmt.

Fiskars Brasserie

Grillpannen er en del av Fiskars Brasserie-serie, der vi også finner stekepanner og gryter i støpejern. Brasserie-serien fra Fiskars kjennetegnes av de tre nedadgående stripene på siden.

Scanpan Pro IQ Grillpanne

Scanpan Pro IQ Grillpanne

Pro IQ grillpanne fra Scanpan er laget i aluminium og stål, og har dermed en noe lettere vekt enn de ulike støpejernspannene på denne oversikten. Der en klassisk støpejernspanne veier rundt 3 kg, kommer Pro IQ fra Scanpan med en vekt på 1,84 kg.

Bestill Pro IQ Grillpanne fra Scanpan hos NordicNest.no!

Scanpan Pro IQ har en stålkjerne, omgitt av resirkulert aluminium. Stålkjernen gjør at grillpannen fra Scanpan i tillegg til vanlig komfyr, også kan benyttes på induksjon. Grillpanne og håndtak er ovnsfast, og tåler temperaturer opp til 260 grader.

Scanpan Pro IQ

Pannen er samtidig beskyttet av Scanpan sitt anerkjente non-stick belegg som unngår at maten brenner seg fast. Non-stick belegget gjør samtidig at grillpannen er enklere å rengjøre. Pannen kan vaskes i ovn, men håndvask er anbefalt.

Les mer om Scanpan Pro IQ hos Nordic Nest!

Grillpannen er utstyrt med høye grill-riller, noe som gir kjøttet og grønnsakene de klassiske stripene man gjerne ønsker fra en grillpanne. Høyden på rillene er samtidig med på å hjelpe fett og vann fra kjøttet å renne av.

Denne grillpannen er en del av Pro IQ serien fra Scanpan. I denne serien finner du også gryter og stekepanner i ulike størrelser. Scanpan Pro IQ serien tilbyr også wokpanne, sautepanne og traktørpanne for ytterligere variasjon. Serien er designet i Danmark, der produktene også blir produsert.

Morsø-panne i Dobbeltemaljert Støpejern

Morsø Grillpanne

Fra Morsø finner vi dette spennende alternativet til grillpanner. Det som er noe unikt med Morsø grillpanne, er at den kommer uten det klassiske stekepanne-skaftet.

Årsaken til dette er nok trolig at Morsø er et selskap med fokus på peis og BBQ markedet. Blant deres produkter finner man gassgriller, Morsø pizzaovn, samt ulike kull- og vedgriller. Morsø grillpanne er nok derfor ment som et tilbehør som skal kunne benyttes på åpen flamme på grillen.

Morsø

Ved siden av bruk på grill, kan Morsø grillpanne også benyttes på alle typer stekeplater, inkludert induksjon. Pannen kan også benyttes i stekeovnen.

Les mer om Morsø Grillpanne hos Bakeren & Kokken!

Grillpannen fra Morsø er laget i robust dobbeltemaljert støpejern. Dette gjør pannen til et solid redskap som også tåler å bli benyttet på grillen. Emaljen gjør det også enklere med renhold og vedlikehold av pannen. Det er anbefalt å vaske for hånd.

Morsø grillpanne finnes i to utgaver på henholdsvis 25 og 28 cm. I samme serie finner du også ulike stekefat, kasseroller, grillcocotte, stekepanne, i tillegg til griller og annet tilbehør.

Le Gourmet Grillpanne fra Gense

Gense Le Gourmet Grillpanne

I Le Gourmet serien fra Gense finner vi denne grillpannen. Pannen er laget i støpejern, og er utstyrt med et håndtak i jern.

Grillpannen er utstyrt med to hellekanter på siden, slik at man lettere skal kunne overføre fett eller annen veske ut av pannen. Dette vil være praktisk for å ta av underveis, men også dersom man ønsker å benytte sjyen til saus eller ha den i gryteretten.

Gense Le Gourmet

Pannen fra Le Gourmet-serien til Gense har en diameter på 25 cm, noe som gjør den til en mindre grillpanne. Pannen finnes også i en større utgave, med diameter på 28 cm, dersom du har behov for dette.

Se Hele Le Gourmet-serien fra Gense hos BakerenogKokken.no!

Le Gourmet grillpanne fra Gense kan benyttes på alle varmekilder. Dette omfatter også induksjon. Pannen kan også benyttes i stekeovnen.

Gense

Ved siden av grillpanner, finner du i Le Gourmet serien fra Gense også et stort utvalg av andre gryter og stekepanner. Dette omfatter også pannekakepanner, oval jerngryte, plettpanne, fonduesett og annet.

Staub Pure Grill Kvadratisk

Staub Pure Grill Grillpanne

Pure Grill er en serie med kvadratiske grillpanner fra franske Staub. Pannen er laget i støpejern, og kommer med en non-stick overflate som sørger for begrenset behov for olje og stekefett.

Dette kombinert med at fettet fra kjøttet renner ned mellom stekerillene, sørger grillpannen derfor for å gjøre kjøttmåltidet så magert som mulig. Grillrillene er samtidig med på å lage de klassiske grillstripene som vi alle ønsker.

Staub Pure Grill kvadratisk grillpanne er tilgjengelig i en rekke størrelser. Den minste utgaven har en størrelse på 23 cm, men du finner også større utgaver på 28 cm og 33 cm. Ved siden av de kvadratiske alternativene, finner du også runde grillpanner fra Staub. Disse med diameter på 22 cm, 26 cm og 30 cm.

Se Utvalget innen Staub Pure Grill hos Bakeren og Kokken!

Det store utvalget av størrelser og former, gjør at du kan finne en størrelse som passer det behovet du har. Staub gir deg samtidig et fargevalg, der du kan velge mellom panner med svart, grå eller rød underside og håndtak.

Staub Pure Grill kan benyttes på alle varmekilder. Dette omfatter også induksjonsovn. Pannene kan også benyttes i stekeovnen opp til 250 grader.

Jamie Oliver Grillpanne fra Tefal

Jamie Oliver Cast Alu

Fra den kjente TV-kokken, Jamie Oliver, finner vi denne grillpannen i aluminium. Pannen er laget som en del av Jamies samarbeide med kjøkkenutstyrsprodusenten, Tefal.

Jamie Oliver Premium Cast Alu grillpanne er utviklet i støpt aluminium, som gir en god varmefordeling med jevn spredning av varmen over hele pannen. Grillpannen er samtidig utstyrt med et non-stick belegg i titan.

Tefal sitt anerkjente Titanium Pro Non-stick belegg sørger for at du slipper benytte unødvendig med stekefett, samtidig som rengjøringen går enklere. Jamile Oliver Premium Cast Alu kan også vaskes i oppvaskmaskinen.

Bestill Jamie Oliver Cast Alu Grillpanne hos KitchenTime.no!

Grillpannen kan benyttes på alle varmekilder. Dette omfatter også induksjon. Pannen kan samtidig benyttes i stekeovn, men bør begrenses til temperaturer opp mot 210 grader.

Jamie Oliver

Grillpannen har en avlang firkantet form, med størrelse på 27 x 23 cm. Pannen kan kombineres med andre stekepanner og kokekar i Cast Alu serien fra Jamie Oliver og Tefal.

Hvordan Oppnå Perfekte Grillstriper?

Mange ønsker å benytte en grillpanne, nettopp for å få frem grillstripene. Stripene er med på å gjøre kjøttstykket litt ekstra spennende, samtidig som det gir referanser til grillsesongen.

Før man legger på kjøttet bør man varme opp stekepannen. Dette så grillrillene allerede er varme når man legger på kjøttet. Varm opp stekeplaten til medium/høy, og vent til pannen har jevn temperatur. Dette tar noen få minutter.

Tilsett så olje, og sørg for at det også er olje på rillene. Hvor mye olje du trenger kommer an på grillpannen, og dens non-stick funksjon. Alternativt kan man også pensle oljen direkte på kjøttet før man legger i pannen.

Når grillpannen har oppnådd ønsket temperatur legger du på kjøttet. Kjøttet skal nå ligge på samme posisjon helt til det er stekt til midten. Dersom du begynner å flytte på kjøttstykket vil du få grillstriper på kryss og tvers.

Om du føler behov for å bevege maten, kan du benytte en klype og justere kjøttet frem og tilbake langs grillrillenes lengde. På denne måten unngår du at grillstripene krysses.

Hvor lenge kjøttet skal ligge varierer mellom type kjøtt, og temperatur på pannen. Stek tilsvarende også på den andre siden.  

En Grillpanne gir et Magrere Måltid

En annen god grunn til å benytte en grillpanne er at man ender opp med et magrere måltid. Når man benytter en tradisjonell stekepanne, vil kjøttet normalt bli liggende å koke i sitt eget fett. Kjøttet vil samtidig også bli liggende i olje eller smør benyttet til steking.

Når man benytter en grillpanne løfter man kjøttet opp, og skaper med dette en avstand mellom fettet og kjøttet. Fettet drypper her av, og under kjøttet, slik at hamburgeren ikke blir liggende i sitt eget fett.

Når kjøttet ikke blir liggende i fettet, ender man også opp med en sprøere og mer crispy utside. Dette slik vi kjenner fra tradisjonell grillmat.

Forsøk også med Grillede Grønnsaker!

Grillede grønnsaker

Ved siden av kjøtt, er det også mulig å benytte grillpannen til grilling av grønnsaker. De aller fleste grønnsaker smaker godt når de er grillet.

Grillede grønnsaker er med på å skape farge og smak til måltidet. De svarte stripene, kombinert med røyksmaken, er samtidig med på å gjøre grønnsakene mer spennende.

Her kan man også godt benytte en marinade for å få inn både urter og hvitløk. Det finnes en rekke smaker og variasjoner man kan prøve seg frem med.

De aller fleste grønnsaker passer godt på grillen. De mest populære er kanskje gul og grønn squash, rødløk og paprika, men man kan også benytte gulrøtter, sopp, asparges, tomater, etc.

For de ekstra vågale er det også mulig å grille frukt. Her kan man eksempelvis prøve seg frem med ananas, vannmelon, fersken, pærer, avokado og mye annet.

Hvorfor Benytte en Grillpanne?

Grillpanner er utformet for å etterligne utendørs grilling, men i et mer kontrollert og praktisk innendørs format. De har høye ribber som ikke bare gir maten karakteristiske grillmerker, men også løfter maten bort fra fettet som utskilles under kokingen. Dette gjør det mulig å tilberede mat med en grill-lignende tekstur og smak, men uten behov for en faktisk grill. Grillpanner er også svært allsidige, og kan brukes til å tilberede alt fra biffer, kylling og fisk til grønnsaker og mer.

Hva er Fordelen med en Grillpanne?

Grillpanner gir mange fordeler. De gir maten en unik, grillet smak, noe som kan legge til en ekstra dimensjon til dine retter. Ribbene i grillpannen lar også fett renne av, noe som gir et sunnere resultat enn tradisjonelle stekepanner.

De gir også maten de ettertraktede grillmerkene, som gir et estetisk tiltalende resultat. Videre er grillpanner et praktisk verktøy for grilling innendørs, noe som er ideelt for de som ikke har tilgang til en utendørs grill, eller under værforhold som ikke tillater utendørs grilling. Dette kan være nyttig i dårlig vær, eller hvis du bor i en leilighet der utegrilling ikke er tillatt.

Bør jeg velge Jernpanne eller Aluminium?

Valget mellom jern og aluminium avhenger av dine personlige preferanser og stekevaner. Jernpanner er svært holdbare og har utmerket varmefordeling, noe som gir jevn varmebehandling. De er også ideelle for høye temperaturer, noe som er viktig når du griller. Imidlertid er jernpanner tyngre og krever mer vedlikehold, inkludert sesongbasert vedlikehold for å hindre rust og forbedre non-stick-kvaliteter.

På den annen side er aluminiumspanner lettere og mer økonomiske. De varmes opp raskt, noe som kan være en fordel hvis du ønsker å tilberede maten raskt. Imidlertid holder de ikke på varmen like lenge som jern, og de kan deformere ved høye temperaturer.

Kan Grillpanner Benyttes på Induksjon?

Ja, de fleste grillpanner kan brukes på induksjonskomfyrer, men bare hvis de er laget av et magnetisk materiale, som støpejern eller noen typer rustfritt stål. Induksjonskoking bruker magnetisk energi, så pannen må være magnetisk for å fungere. Ikke alle grillpanner vil derfor kunne fungere på induksjonsplater, så det er viktig å sjekke produktspesifikasjoner før kjøp.

Skal man bruke Smør i Grillpannen?

Å bruke litt smør eller olje i grillpannen før du legger maten i kan bidra til å forhindre at maten kleber til pannen. Men det er ikke alltid nødvendig, spesielt hvis du steker godt krydret mat eller mat med høyt naturlig fettinnhold. Overdreven bruk av smør eller olje kan føre til røyk og unødvendig os under stekingen.

Enkelte anbefaler at man i stedet bruker spray med formfett når man steker i grillpanne. På denne måten fordeles fettet jevnt over rillene på pannen.