Munkepanne – Test – Munkejern til Munker og Æbleskiver

0

En munkepanne benyttes til å steke runde munker. Munkepannen består av et sett med runde skåler hvor du snur munkene etter hvert som de stekes faste. Munker er laget av en pannekakelignende røre og stekes i baller.

Victoria munkepanne

På dansk heter munker æbleskiver. I dag benyttes sjelden epleskiver i æbleskivene, men de har allikevel beholdt navnet.  Selv amerikanerne benytter navnet Aebleskiver på disse delikatessene uten kanskje helt å vite hva det betyr.

Ved siden av å benyttes til munker eller æbleskiver, kan munkejern også benyttes til andre matvarer. Dette kan være steking av ulike kaker og desserter, eller eventuelt omelett. Ulike land har også sine alternativer til munker, som de nederlandske poffertjes-pannekakene med vaniljesaus.

Hvilke Munkejern har vi sett på?

I denne oversikten har vi plukket ut et bredt utvalg av munkepanner. Pannene er alle laget i støpejern, men kommer i ulike design, og med ulik kapasitet.

Munkepanne

Standardstørrelsen på munkejern ser ut til å være at de kommer med kapasitet til 7 munker. Ønsker du mer en dette finner du også et alternativ med kapasitet på 15 munker, eller en mellomting med 9 hull.

Vi har sett på Følgende Munkepanner:

  • Lodge Munkepanne i Støpejern
  • KitchenCraft Munkejern
  • Victoria Emaljert Munkepanne
  • Holm Munkejern 9 Hull
  • Nordwik Munkepanne i Støpejern

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke munkepanner andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Lodge Munkepanne i Støpejern

Lodge Munkepanne

Fra amerikanske Lodge Cast Iron finner vi denne munkepannen med kapasitet til 7 munker. Lodge munkepanne er laget i støpejern, slik at varmen fordeles godt. Dette resulterer i nydelige munker med en herlig sprø og gyllenbrun overflate.

Lodge Cast Iron selger selv dette produktet under navnet Mini Cake Pan. Dette da munker ikke er like vanlige i USA som de er i Danmark og Skandinavia. Munkepannen, eller småkakepannen. Pannen er ment til å brukes til fluffy kjeks og kaker, samt andre desserter.

Bestill Lodge Cast Iron Munkepanne hos Bakeren & Kokken!

Støpejernspannen fra Lodge har en lengde på 32,7 cm, og en bredde på 28,75 cm. Høyden på pannen er på 2,85 cm. Hver av de 7 skålene har en diameter på 8,4 cm. Pannen skal vaskes for hånd med varmt vann, og uten oppvaskmiddel.

Munkepannen fra Lodge Cast Iron sørger for optimal varmefordeling, samtidig som varmen bevares lenge i støpejernet. Pannen blir levert ferdig inn-stekt, der den er behandlet med 100 % naturlig planteolje.

Munkepannen fra Lodge finner du hos BakerenogKokken.no!

Innstekingen er gjort for å sørge for at pannen er klar til bruk når du mottar den. Dette sørger for at kakene lettere slipper taket når du skal ta de ut av formen. Munker stekes normalt på middels sterk varme. Her benyttes gjerne litt smør i hver fordypning. Dette både for at de skal slippe lettere, men også for å gi den rette smaken.

Lodge Cast Iron er et amerikansk selskap med to verksteder lokalisert i South Pittsburg, Tennessee. Her har de laget kvalitetsrikt kjøkkenutstyr i støpejern siden tilbake i 1896. Med over 120 års erfaring med støpejern, utvikler de produkter med god kvalitet.

KitchenCraft Munkejern

KitchenCraft Munkepanne

Fra britiske KitchenCraft finner vi deres Cast Iron Danish Pancake Pan i støpejern. Munkepannen har kapasitet til 7 klassiske danske æbleskiver. Med denne kan du servere nystekte munker, og servere med melis og syltetøy.

Støpejernspannen sørger for at du får en jevn og stabil varmefordeling. Dette er praktisk når du skal håndtere munkene. Hell først i en porsjon røre i hver av åpningene og la de steke til de får et fast ytre. Rotér så munkene slik at du kan få de runde og hele.

Bestill KitchenCraft Munkepanne hos Bakeren og Kokken!

Ved siden av å benyttes til munker, kan denne pannen også benyttes til andre desserter og måltider. Lag små pannekaker, eller hva med små porsjonerte omeletter til frokosten?

KitchenCraft munkepanne kommer med klassisk stekepanne-håndtak. Dette håndtaket er laget i støpejern, og blir derfor varmt på lik linje med resten av munkepannen. Sørg derfor for å benytte egnet grytevott når du håndterer denne.

KitchenCraft Munkepanne finner du hos Bakeren & Kokken!

Munkejernet fra KitchenCraft har en diameter på 20 cm, sett bort i fra pannens håndtak. Hver av de 7 formene har en diameter på 5 cm. Pannen vaskes for hånd.

KitchenCraft er et britisk selskap, og ble stiftet av Thomas Plant tilbake i 1850. Thomas Plant var også navnet på selskapet frem til de skiftet til KitchenCraft i 1996. KitchenCraft tilbyr et bredt utvalg av ulikt kjøkkenutstyr, og det sies at hver britisk husholdning har minst ett av deres produkter.

Victoria Emaljert Munkepanne

Victoria munkepanne

Ønsker du å lage en større samling med epleskiver, kan det være at det er denne støpejernspannen fra Victoria du skal gå for. Victoria munkepanne har kapasitet til opp til 15 munker, mer enn det dobbelte sammenlignet med de fleste av alternativene i denne oversikten.

Victoria munkepanne går opprinnelig under navnet Victoria Poffertjes Pancake Pan. Poffertjes er en tradisjonell nederlandsk mini-pannekake basert på gjær og bokhvete. Poffertjesene kommer gjerne fylt med vaniljesaus, eller serveres med dette som tilbehør sammen med melis og smør.

Bestill Victoria Munkepanne hos KitchenTime!

Munkepannen fra Victoria er laget i solid støpejern, som er laget for å vare i generasjoner. Pannen er forhåndsbehandlet med organisk linfrøolje, for å skape en non-stick overflate som slipper pannekakene lett under steking.

Den store kapasiteten, som gir opp til 15 epleskiver eller mini-pannekaker, gjør at du kommer raskere i mål. Dette gjelder spesielt om du skal lage til flere gjester. Selv om det krever litt ekstra, å følge med på 15 epleskiver samtidig, går det også langt raskere enn å steke 7 om gangen.

Victoria Munkepanne finner du hos KitchenTime.no!

Victoria munkejern er oppgitt med en bredde/diameter på 28,7 cm. Munkepannen er laget i emaljert støpejern, og kan benyttes både i stekeovn, så vel på komfyrtoppen. 

Selskapet Victoria Cookware er et sør-amerikansk selskap fra Medellín i Colombia. Selskapet ble startet tilbake i 1939 av den da 16 år gamle Raúl Mejía. I begynnelsen lagde han leke-soldater i støpejern fra familiens garasje, før han utvidet til også å utvikle deres klassiske kjøkkenkvern og annet kjøkkenutstyr.

Holm Munkejern 9 Hull

Holm munkepanne

Dersom en munkepanne med 15 hull blir for mye, mens du samtidig ønsker å ha litt flere en 7 kan dette alternativet fra Holm være et godt alternativ. Holm munkepanne har 9 hull til steking av munker, og sørger dermed for at den blir en smule mer effektiv en de minste alternativene.

Holm munkepanne er laget i emaljert støpejern. Pannen kommer med et klassisk håndtak i støpejern. Vær oppmerksom på at dette håndtaket også blir varmt, og at det dermed må håndteres med egnet gryteklut eller grytevott.

Bestill Holm Munkepanne med 9 Hull hos BakerenogKokken.no!

Holm er en merkevare utviklet av den danske kokken og TV-personligheten Claus Holm. Claus har blant annet vært kok på Go’ Morgen Danmark og matprogrammet Go’ Appetit.  

Med sitt danske opphav har Claus Holm nok en liten fordel når det kommer til design av stekepanner til Æbleskiver. Munkepannen kan selvfølgelig også benyttes til andre matvarer som fiskekaker, kjøttkaker eller falafel.

Holm Munkepanne finner du hos Bakeren & Kokken!

Holm Munkepanne kan benyttes på stekeplaten, men da den er laget i støpejern bør man løfte den, og unngå å skyve den frem og tilbake. Ved siden av stekeplaten, kan den også benyttes i stekeovnen, eller på grill.

Munkepannen er laget i støpejern og tåler ikke å vaskes i oppvaskmaskin. Pannen bør vaskes over med varmt vann straks etter bruk. Tørk over pannen for å unngå at det blir liggende igjen vann eller matrester i skålene.

Se også: Pannekakepanne!

Nordwik Munkepanne i Støpejern

Nordwik munkepanne

Munkepanne med 7 skåler fra svenske Nordwik. Pannen har et klassisk design i støpejern og kan benyttes på alle varmekilder. Munkepannen kommer med håndtak i støpejern som må håndteres med egnet gryteklut eller grytevott.

Munkepannen fra Nordwik har en diameter på 20 cm, om man ser bort fra håndtaket. Pannen er formet med en flat plate mellom hullene, slik at man unngår å søle røre på stekeplaten. Hvert av de 7 hullene har en diameter på 5,3 cm, og er 2 cm dype.

Bestill Nordwik Munkepanne hos KitchenTime.no!

Da Nordwik munkepanne er laget i støpejern er det anbefalt at den vaskes for hånd. Dette er ofte så enkelt som å skylle av pannen etter bruk. For å unngå at det ligger igjen vann eller matrester når pannen er ferdig vasket, anbefales det at man tørker over med tørkepapir. Dette så man unngår at det oppstår rust.

Når man skal steke æbleskiver eller munker fyller man skålene med røre, og lar det steke til formen blir fast, og det dannes en gylden skorpe på utsiden. Snu så munkene 90 grader slik at de blir stående loddrett. Denne prosessen fortsetter til munkene er runde og ferdige. Se gjerne video under for å se hele prosessen!

Nordwik er en av KitchenTime sine egne merkevarer, og ble startet opp i 2017. Ved siden av munkepanner leverer de et bredt utvalg av ulikt kjøkkenutstyr til hjemmet. Kolleksjonen er inspirert av nordisk matkultur og design.

Vedlikehold av Munkepanne

Da alle munkepannene i denne oversikten er laget i støpejern, kan man regne med en lang levetid. Her er det ønskelig at man opprettholder et greit vedlikehold, slik at man unngår at det oppstår rustskader.

Flere av munkepannene er allerede stekt inn med egnet matolje, men dette kan variere. Les derfor i instruksjonene for å undersøke om det er ønskelig at de stekes inn før bruk, og hvordan dette eventuelt skal gjøres.

Den viktigste huskeregelen er å sørge for å vaske over pannene etter bruk. Dette gjøres gjerne for hånd i springen. Les instruksjonene for det aktuelle produktet for å undersøke hvilken type rengjøringsmiddel som anbefales.

Sørg her samtidig for å tørke over med tørkepapir eller håndklede slik at man unngår at det blir liggende igjen fuktighet som kan skape rust.

Hva er en Munkepanne?

En munkepanne er et spesielt kjøkkenredskap som brukes til å lage små, runde bakverk kjent som munker eller æbleskiver. Munker er en tradisjonell dansk rett som brukes som dessert eller småkaker. Redskapet kommer i form av en unik stekepanne med flere små runde fordypninger der deigen helles i. Det er disse fordypningene som skaper den karakteristiske runde formen på munkene.

Hva Brukes en Munkepanne Til?

En munkepanne brukes hovedsakelig til å lage munker eller æbleskiver. Disse er små, runde kaker som er populære i Norden, spesielt i Danmark. Munker kan serveres med forskjellige typer pålegg, som syltetøy, sukker, sjokoladesaus og mer. Det er også mulig å eksperimentere med røren og legge til forskjellige smaker som sjokolade, vanilje eller nøtter.

Kan man Fryse Munker?

Ja, du kan absolutt fryse munker. Etter at de er helt avkjølt, kan du pakke dem individuelt i plastfolie eller plassere dem i en frysepose. Dette gjør det enkelt å ta ut og tine bare det antallet du trenger, uten å tine alle sammen. Når du er klar til å spise dem, kan du tine dem i kjøleskapet eller ved romtemperatur, og så varme dem opp i ovnen eller mikrobølgeovnen. Husk bare at smaken og teksturen kan endre seg noe når de har vært fryst.

Hva er Forskjellen på Munker og Æbleskiver?

Munker og æbleskiver er i utgangspunktet det samme. Begge er små, runde kaker som lages i en spesiell panne med runde fordypninger. Hovedforskjellen ligger i navnet, som varierer mellom Norge (munker) og Danmark (æbleskiver). I noen regioner kan det være mindre variasjoner i oppskriften, men grunnprinsippet er det samme.

Hvilken Form har Æbleskiver?

Æbleskiver, eller munker, har en unik og karakteristisk kuleform. Denne formen oppnås ved å helle deigen i de runde fordypningene i munkepannen, og deretter snu halvstekte munker ved hjelp av en strikkepinne, en gaffel eller et lignende redskap for å få dem til å bli jevnt stekt på alle sider. Den endelige formen ligner ball, og de er vanligvis omtrent like store som en golfball.