Ildfast Form med Lokk – Test – Ovnsbakte Matretter

0

En ildfast form med lokk er ideell for ovnsbakte grønnsaker, kylling, laks eller annen mat der man ønsker å ta vare på den naturlige fuktigheten og de naturlige aromaene i råvaren.

Chef Ørjan Ovnsform med Lokk

Ved å benytte en ildfast form med lokk, sørger man for at den naturlige fuktigheten og aromaen i maten blir værende i kokekaret, og på den måten er med på å holde kjøttet eller grønnsakene mer saftige.

Ved siden av å brukes til steking i stekeovn, vil mange også kunne brukes som serveringsfat. Her kan de gjerne tas rett ut av stekeovnen og plasseres på middagsbordet.

Hvilke Ildfaste Former med Lokk har vi sett på?

I denne oversikten har vi samlet et bredt utvalg av ildfaste former med lokk. Du finner alternativer i stål og aluminium, keramiske former, samt ovnsformer i glass. Alle kommer selvfølgelig med et egnet lokk.

Ildfast Form med Lokk

De ulike ovnsformene i oversikten har også ulikt design og kommer i ulike størrelser. På denne måten håper vi at du skal kunne finne et alternativ som matcher dine behov, og et som kan hjelpe deg med å løse dine oppgaver på kjøkkenet!

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke ildfaste former med lokk andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Heirol Ildfast Form med Induksjonsplate og Lokk

Heirol Ildfast Form med Lokk

Heirol ildfast form er laget i støpt aluminium og kommer med et gjennomsiktig lokk i glass. Den ildfaste formen kommer med induksjonsplate, slik at du også kan benytte den på komfyren.

Den ildfaste formen fra Heirol kommer med en praktisk induksjonsplate. Dette gjør at du kan steke matvarene på komfyren før du setter formen inn i stekeovnen. På denne måten kan du brune maten og få ønsket skorpe. Induksjonsplaten er plassert midt på formen.

Bestill Heirol Ildfast Form med Lokk hos NordicNest.no!

Den ildfaste formen er laget i støpt aluminium og kommer med non-stick belegg. Aluminiumet gjør at varmen fordeles lett gjennom formen, og skaper en jevn temperatur. Materialet gjør samtidig at den ildfaste formen er lett å flytte og løfte.

Volumet på formen er på 4,5 liter, og den har en størrelse på 35,5 x 23,5 cm. Høyden på formen er på 10 cm. Formen har en vekt på 1,78 kg.

Den ildfaste formen fra Heirol tåler temperaturer opp til 200 grader. Det medfølgende lokket tåler temperaturer opp til 180 grader. Vaskes for hånd. Bruk kjøkkenredskaper i tre, nylon eller silikon.

Le Creuset Heritage Ildfast Form med Lokk

Le Creuset Heritage Ildfast Form med Lokk

Med sitt tradisjonelle design finner vi denne rektangulære ildfaste Heritage-formen fra Le Creuset. Ovnsformen er I klassisk Le Creuset stil, i deres ikoniske rødfarge. Formen kommer med et tett lokk, slik at saftene og smakene bevares.

Heritage er en kolleksjon med ulike ildfaste former fra Le Creuset. Formene er tilgjengelige i ulike farger, og kommer både med og uten lokk. Le Creuset fører samtidig deres Classic kolleksjon med ildfaste former i stentøy, men da med en noe annen utforming.

Le Creuset Heritage Ildfast Form Bestiller du hos Kitchn.no!

Den røde ildfaste formen med lokk fra Le Creuset Heritage kommer i to utgaver. Velg her mellom den rektangulære utgaven på 37,5 x 24 cm, eller den ovale utgaven på 32 eller 36 cm.

Den kvadratiske Heritage-formen fra Le Creuset kan håndtere temperaturer fra -18 og opp til +260 grader celsius. Dette gjør at du kan benytte den både i fryser og i stekeovn. Overflaten på formen er glasert og har dermed en høy ripemostsand og vil ikke trekke til seg smak.

Ovnsformen kommer med et tett lokk, slik at mye av fuktigheten og aromaen blir bevart inne i formen. Dette gjør at du unngår at matvarene blir tørre under steking. Den ildfaste formen egner seg godt til alt fra baking av brød og kaker, til lasagne eller ovnsbakt kjøtt eller grønnsaker.

Se også: Ildfaste Former

Chef Ørjan Stekeform med Lokk

Chef Ørjan Ovnsform med Lokk

Fra merkevaren Chef Ørjan finner vi denne stekeformen i aluminium og stål. Ovnsformen kommer med et smart 2-lags non-stick belegg. På denne måten reduseres sjansen for at maten setter seg fast under steking.

Ovnsformen fra Chef Ørjan kommer samtidig med et gjennomsiktig lokk i glass. Lokket har et praktisk luftehull som sørger for å slippe ut noe av luften under steking.

Bestill Chef Ørjan Ovnsform med Lokk hos Kitchn.no!

Bruken av stål og aluminium gjør at denne ovnsformen har god varmefordelingsevne. Stekeformen kommer samtidig med en 5 mm induksjonsbunn slik at den også kan benyttes på moderne induksjonsovner.

Chef Ørjan

Stekeformen kan benyttes til all type matvarer og på alle typer platetopper. Tåler temperaturer opp mot 250 grader, slik at den kan benyttes på høye temperaturer i stekeovnen.

Den ildfaste formen er laget i samarbeide med Ørjan Johannesen. Ørjan er en prisbelønnet norsk kokk. Han er kanskje mest kjent for å ha vunnet den internasjonale Bocuse d’Or i 2015, samt den europeiske kvalifiseringen i 2012. Bocuse d’Or er et VM i fransk kokkekunst.

Rund Papillote Ovnsform med Lokk fra Emile Henry

Emile Henry Ildfast Form med Lokk

For de som er glad i ovnsbakt fisk kan denne ildfaste formen fra Emile Henry være et godt alternativ. Formen er laget i svart keramikk og kommer med et matchende svart lokk

Ovnsformen Papillote fra Emile Henry er rund i formen og har en lav profil, optimal for ovnsbakte fiskefileter. Det keramiske materialet sørger for en jevn fordeling av varmen, slik at fisken gjennomstekt fra hode til halefinne.

Bestill Emile Henry Papillote Ovnsform med Lokk hos Kitchn.no! 

Den ildfaste formen har høy temperaturtollerens, og kan flyttes direkte fra fryser til stekeovn. Formen er oppgitt med makstemperatur på 270 grader, og skal også kunne benyttes på grill. Bunnen på formen kommer med grillpanne mønster.

Ovnsformen fra Emile Henry har et klassisk stentøydesign slik vi kjenner fra fransk husmannskost. Den ildfaste formen er også utviklet i Frankrike, og kommer dermed med Emile Henry sine lange tradisjoner.

Selv om dette er en form designet for ovnsbakt fisk, kan den også brukes til andre råvarer. Her må man samtidig være oppmerksom på at formen er noe lavere enn andre ildfaste former med lokk. Formen har en lengde på 42 cm, og en bredde på 25 cm. Volum på 1,9 liter.

Se også: Paiform!

Rosendahl Grand Cru Cocotte i Glass med Lokk

Rosendahl Grand Cru Ildfast Cocotte med Lokk

Fra danske Rosendahl finner vi deres Grand Cru cocotte i glass, med tilhørende glasslokk. Ovnsformen kan brukes som gryte for slow cooking, baking av brød, eller steking av kylling eller andre kjøttvarer.

Den ildfaste ovnsformen fra Rosendahl er rund og har en dyp skål. Dette gjør at du har mulighet til også å steke større matvarer. Det at formen er laget i glass gjør samtidig at det er lettere å følge med på stekingen underveis.

Bestill Rosendahl Grand Cru Cocotte i Glass hos Bakeren og Kokken!

 Formen har en lengde på 39,2 cm, en bredde på 25,2 cm, og en høyde på 14,6 cm. Lokket til den ildfaste formen er samtidig avrundet oppover for ytterligere volum.

Den ildfaste formen tåler temperaturer på opp mot 300 grader, og kan benyttes i stekeovn, fryser, mikrobølgeovn, samt vaskes i oppvaskmaskin. Dette gjør at du har en allsidig ildfast form med lokk, som kan benyttes til mange ulike matretter.

Ovnsformen er en del av Rosendahl sin Grand Cru kolleksjon. Her vil du også finne ulikt servise og annet kjøkkenutstyr utsmykket med de samme diskré rillene som du også finner på den ildfaste formen.

Eva Trio Legio Nova Ildfast Form med Lokk

Eva Trio Ildfast Form Lokk

Denne ildfaste formen med lokk fra Eva Trio, er en del av det danske selskapet sin Legio Nova serviseserie. Den ildfaste formen er laget i solid keramikk, og kommer utsmykket med de samme ikoniske rillene som vi kjenner igjen fra det klassiske serviset.

Den ildfaste formen fra Eva Trio er designet for å kunne benyttes både til matlaging og som servering. Den kommer derfor med praktiske håndtak som gjør at den lett kan tas ut av ovnen, eller flyttes rundt på matbordet.

Bestill Eva Trio Legio Nova Ildfast Form hos Tilbords.no!

Formens lokk er samtidig utformet slik at det også kan benyttes som et serveringsfat. På denne måten får du her to ulike serveringsfat som matcher i design.

I Legio Nova kolleksjonen fra Eva Trio finner man, ved siden av dette settet, også flere ulike ildfaste former. Der dette settet er rundt, kommer de andre formene både i firkantet utgave. Her kan du velge mellom ulike størrelser.

Ved siden av ildfaste former, finner du i Legio Nova også servisedeler, salatboller, serveringsfat, serveringsskåler og annet som er praktisk i en borddekking. Serviset har også andre deler både til frokosten og til kaffemåltidet.

Se også: Brødform!

Fiskars All Steel Ovnspanne med Lokk

Om dette er en traktørpanne eller en ildfast form får du bedømme selv. Denne stålpannen fra Fiskars sin All Steel-kolleksjon kommer med lokk og egner seg godt for bruk i stekeovnen. Samtidig kan den også brukes på stekeovnen.

Ovnsformen fra Fiskars er rund og kommer med en diameter på 28 cm og en høyde på 12 cm. Pannen kommer samtidig med non-stick belegget Ceratec og har en jevn varmefordeling. Ovnsformen kan benyttes i stekeovn, og håndterer temperaturer opp mot 270 grader.

Bestill Fiskars All Steel Ovnspanne med Lokk hos Bakeren og Kokken!

Den ildfaste ovnsformen fra Fiskars kommer med et rustfritt stållokk med dampventil, slik at du kan bevare smakene. Stekeformen er samtidig utstyrt med en tre-lags bunn som kan benyttes på alle typer platetopper.

Kombinasjonen av dette som en stekepanne og en ovnsform med lokk, gir deg mange muligheter på kjøkkenet. Her kan du først brune maten i stekepannen, før du setter på lokket og flytter den inn i stekeovnen.

På denne måten har du mulighet til å få ønsket stekeskorpe, samtidig som du får effekten av å bake i stekeovn med lokk. Dette er som kjent med på å bevare aromaen og fuktigheten i matvarene, på en helt annen måte en ved steking i stekepanne alene.

Bruk av Ildfaste Former

Ildfaste former er utrolig allsidige når det gjelder matlaging, og det finnes et bredt spekter av retter som kan tilberedes i dem. Her er noen eksempler på matretter som er godt egnet for tilberedning i en ildfast form:

Gryteretter og Ovnsbakte Retter

 • Lasagne: Lagvis med pasta, ost og kjøttsaus, der alle lagene kan settes pent opp og bakes til perfeksjon.
 • Potetgrateng: Potetskiver, fløte, ost, hvitløk og krydder lagvis og bakes til det er gyllent og mørt.
 • Gratinert brokkoli: Brokkoli, ostesaus og kanskje litt bacon eller skinke.
 • Moussaka: Denne greske retten med aubergine, poteter og kjøttsaus er en klassiker i ildfast form.

Bakverk og Dessert

 • Brownies eller andre kaker: Ildfaste former kan fungere godt som en kakeform for et bredt spekter av bakverk.
 • Gratinerte frukter: eks. pærer eller fersken, som er toppet med sukker og kanskje litt havregryn og nøtter og deretter bakt.
 • Brød: Enkelte ildfaste former egner seg til baking av brød. Vær her oppmerksom på størrelsen på formen.

Middagsretter

 • Ovnsbakt kylling: Enten hele fugler eller stykker, som kan stekes sammen med grønnsaker og poteter for en komplett måltid.
 • Ovnsbakt Fisk: Ovnsbakt laks, torsk eller en annen type fisk, ofte tilberedt med en marinade eller saus og serveres med grønnsaker.
 • Makaroni og ost: En klassisk rett der kokt makaroni blandes med en rik ostesaus, toppes med mer ost og bakes til det bobler og blir gyldenbrunt på toppen.
 • Ratatouille: Den franske klassikeren med bakte grønnsaker som squash, aubergine, og tomat.
 • Fylte grønnsaker: For eksempel paprika eller squash fylt med en blanding av ris, kjøtt, og grønnsaker.

En ildfast form gir mulighet for langsom steking og baking, noe som kan forsterke og utvikle smaker. Den kan også brukes til å holde maten varm før servering.

Et annet pluss er at mange ildfaste former også er pene nok til å brukes som serveringsfat, slik at du kan ta maten rett fra ovnen til bordet. Husk å alltid bruke grytekluter eller grytevotter da formene blir svært varme!

Hvor høye temperaturer tåler en ildfast form?

En ildfast form er designet for å tåle høye temperaturer, ofte opp til 220-260 grader Celsius, selv om dette kan variere mellom ulike merker og modeller. Det er viktig å merke seg at enkelte former kanskje ikke tåler plutselige temperaturskift, for eksempel å flyttes direkte fra fryseren til en varm ovn, da dette kan føre til termisk sjokk og sprekking. Det er essensielt å lese produsentens instruksjoner og spesifikasjoner for å få klarhet i hvor høy temperatur formen tåler.

Hvorfor benytte lokk på ildfaste former?

Bruken av lokk på en ildfast form kan ha flere fordeler:

 • Bevaring av fuktighet: Lokket hjelper til med å beholde fuktighet i maten, noe som er spesielt nyttig for langtidssteking for å forhindre uttørking.
 • Energi-effektivitet: Ved å holde varmen bedre inne i formen kan man potensielt bruke litt lavere temperatur eller kortere steketid.
 • Mindre søl: Lokket forhindrer søl og sprut i ovnen, og gjør det også tryggere å transportere formen.
 • Oppbevaring: Et lokk gjør det lettere å oppbevare eventuelle rester i kjøleskapet uten å måtte overføre maten til en annen beholder.

Hva er en ildfast form?

En ildfast form er en matlagingsbeholder som er designet for å tåle høye temperaturer, og dermed kan brukes i ovnen. De er laget av materialer som keramikk, glass, eller støpejern som kan motstå varme uten å brytes ned eller forårsake helseskadelige stoffer til å lekke ut i maten.

Ildfaste former brukes ofte for baking, steking, eller slow cooking, og kan også brukes til å oppbevare mat i kjøleskapet eller fryseren.

Kan man lage pai i en ildfast form?

Ja, du kan absolutt lage pai i en ildfast form. Ildfaste former er ofte brukte for å lage forskjellige typer pai, inkludert både søte og salte varianter. Formens evne til å fordele og holde på varmen gjør den ideell for å få en jevn steking av paibunnen og fyllet.

Det er likevel viktig å være oppmerksom på formens størrelse og dybde for å sikre at den passer til den spesifikke paioppskriften du ønsker å lage. Noen paier, spesielt de med et mer flytende fyll, kan kreve en dypere form for å forhindre søl og overflyt under stekingen.