IPA-Glass – Test – Ølglass til Ipa

0

For å få det beste ut av en spesial-brygget øl, er det viktig å ha gode verktøy. Med et IPA-glass får du frem de beste aromaene og smakene i det populære ølet. Glasset sørger for å tilføre bevegelse i glasset, slik at aromaene frigjøres.

Spiegelau IPA-glass

Tradisjonelt har IPA, eller India Pale Ale, gjerne vært servert i klassiske ølglass med stett. De siste årene har glassdesignere kommet med spesialutviklede ølglass, nettopp for å kunne presentere IPA på en best mulig måte.

India Pale Ale er en variant av øltypen Pale Ale, og kjennetegnes av mye bruk av humle. IPA kommer i dag i mange varianter, og du finner også alternativer som Mango-IPA, Ananas, Chili og Fersken.

Hvilke IPA-glass har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett på ølglass til India Pale Ale, fra flere kjente merkevarer. Her vil du finne ølglass som er designet nettopp for å få frem det unike ved IPA-ølet. Alternativene under kommer fra leverandører som Spiegelau, Luigi Bormioli, Orrefors og andre.

IPA Glass

De fleste av IPA-glassene under er en del av en større kolleksjon, der du også vil finne alternativer til andre øltyper. Dette omfatter gjerne pilsner, hvete-øl og andre. På denne måten kan kombinere flere glass, og invitere til ølsmaking.

Vi har sett på Følgende Ølglass til IPA

 • Spiegelau Craft Beer IPA Glass
 • Birrateque Glass Ipa/Ale – Luigi Bormioli
 • Orrefors Beer India Pale Ale Ølglass
 • Zwiesel Beer IPA Glass
 • Augustin IPA-glass Hadeland Glassverk
 • Holmegaard Humle Ale Glass

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke IPA-glass andre setter pris på. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Spiegelau Craft Beer IPA Glass

Spiegelau IPA-glass

Da Spiegelau lanserte sitt IPA-ølglass i 2013, var dette etter vår erfaring, det første ølglasset som var utviklet for India Pale Ale. Før dette hadde man drukket IPA av vanlige ølglass, gjerne runde på stett. Det nye glasset, med den unike formen, vekket selvfølgelig stor oppmerksomhet blant publikum.

Ølglasset er designet av Spiegelau, med formål om å få frem det beste av smakene i IPA’en. Glasset ble utviklet i samarbeide med Sam Calagione og Ken Grossman, som begge er kjente navn innenfor ølbryggingskulturen.

Bestill Craft Beer IPA-glass hos NordicNest.no

Spiegelau Craft IPAglass er utviklet gjennom den samme prosess som de benytter for å utvikle deres vinglass. Her har de gått igjennom flere runder med ulike design og ideer for å se hvilke glass som får frem det beste av innholdet.

Nedre delen av ølglasset har en bølgete overflate som peker innover mot glassets skål. Formålet med denne ujevne overflaten er å få luft inn hver gang man tar en slurk. På denne måten frigjøres aromaene.

Selve skålen på glasset er stor på bunn og peker innover mot toppen. Dette gjøres for å lede aromaene opp til nesen og sansesystemet på en optimal måte.

IPA-glasset fra Spiegelau har fått mange gode omtaler, og ble av magasinet MIC hentet frem som det beste IPA ølglasset. Her ble det fremhevet som kult-favoritten blant IPA-elskere.

Den norske øl-magasinet Ølportalen.no, spurte ved lanseringen: «Er dette glasset du har ventet på?» og mente det var på høy tid at IPA-øllet fikk seg et dedikert glass!

Spiegelau Ølglass

Ølglasset fra Spiegelau selges i sett på 4, og kommer med et volum på 54 cl. Selv om glassene kan vaskes i oppvaskmaskinen, er det anbefalt at de vaskes for hånd. Dette for å bevare kvaliteten og levetiden til glasset.

Se Flere Ølglass fra Spiegelau Craft Beer – NordicNest.no!

Ved siden av IPA-glass, finner man i tilsvarende serie fra Spiegelau også andre ølglass. Dette er glass til pilsner, amerikansk hvete-øl, stout, samt et ølglass på stett. Flere av alternativene er også tilgjengelig i deres ølsmakings-kitt.

Birrateque Glass Ipa/Ale – Luigi Bormioli

Luigi Bormioli Birrateque IPA ølglass

Fra det Italienske glassverkstedet, Luigi Bormioli, finner vi deres Birrateque ølglass, utviklet for flere typer spesialøl. I Deres Birrateque-kolleksjon finner vi ølglass på stett til ølsmaking, glass til hveteøl, IPAglass, og annet.

Glass-serien er utviklet for øl-entusiaster, og designet for å få frem det beste i de ulike øltypene. De ulike glassene i kolleksjonen har vært designet i samarbeide med det italienske senteret for sensorisk analyse, nettopp for å få ølet i kontakt med sanseapparatet.

Bestill Luigi Bormioli IPA-glass hos Shopping4Net.no!

IPA-glasset i serien kommer med en smalere fot som skrår innover mot glassets runde skål. Denne formen gjør at man får bevegelse i glasset under drikkingen, og på denne måten frigjør aroma. På denne måten bidrar glasset til å gi et fint kompakt skum, samtidig som det løfter frem duften av humle og sitrus.

Luigi Bormioli Birrateque

Glasset er laget i krystall og har et volum på 54 cl. Selges i pakker på to. IPA-glasset skal kunne vaskes i oppvaskmaskinen over 1000 ganger, før det skaper forandringer på glasset. På denne måten kan du enkelt rengjøre glasset etter bruk.

Se Andre Ølglass i Birrateque-kolleksjonen fra Luigi Bormioli!

Birrateque er en ordsammensetning, som også forklarer mye av tankene bak glasset. Birra er italiensk for øl, noe som gir en ide om hvilke typer drikke glasset skal brukes til. Teque henspiller til teknisk, og forklarer noe om arbeidet bak, og utformingen av glassets form og funksjon.

Orrefors Beer India Pale Ale Ølglass

Orrefors Beer IPA

Orrefors Beer er en serie med spesialutviklede ølglass fra svenske Orrefors. Kolleksjonen er designet av Erika Lagerbielke, og består av ølglass til India Pale Ale, lager-øl på stett, taster ølglass og høye pilsnerglass.

IPA-glassene ble lagt til i kolleksjonen i 2015. Dette betyr at seriens Lager og Pilsnerglass nå også har fått et tilskudd som på samme måte skal fremheve smakene og duftene nettopp i IPA-ølet. Seriens ide er å kunne gi de som er glad i smaking av øl, en mulighet til å oppleve de ulike øltypene på best mulig måte.

Bestill Orrefors IPA-Glass hos Nordic Nest!

Ølglassene er laget i blyfri krystall, og har et volum på 47 cl. Selges i sett på fire munnblåste glass, og kan vaskes i oppvaskmaskinen. Kombiner IPA-glasset gjerne med de andre ølglassene, slik at du har mulighet til både å smake, og servere, ulike øltyper i spesialdesignede glass.

Orrefors Beer Glass

IPA-glasset fra Orrefors har en tilsvarende form som det vi ser fra Spiegelau, men med en kortere fot uten bølger. Glasset fra Orrefors har samtidig en stor og rund skål, som gir god plass til øl.

Se Flere Ølglass i Orrefors-kolleksjonen!

Ved siden av ølglass, fører Orrefors også en rekke andre drikkeglass. Her vil du finne et bredt utvalg av ulike vinglass, men også flere karakteristiske whiskyglass og karafler.

Zwiesel Beer IPA Glass

Zwiesel Beer IPA Ølglass

Fra Zwiesel sin Beer Basic-kolleksjon, finner vi deres IPA-ølglass med kapasitet på 54 cl. Ølglasset er designet for å gi best mulig smak og aroma fra humle-rike øltyper. Glasset kan også benyttes til hvete-øl.

Glassene er designet med mål om å gi dedikerte øl-entusiaster en god smaksopplevelse, men benyttes også som serveringsglass på hoteller og i restauranter.

Bestill Zwiesel Beer Basic IPA-glass hos Kitchn.no!

IPA-glasset fra Zwiesel er designet med en bred utgående midtdel, som er med på å styre ølet og aromaene mot sanseapparatet. Ølglasset egner seg på denne måten godt til ulike typer India Pale Ale.

Zwiesel Beer Stout Ølglass

Seriens Stout Ølglass

Glassene er utviklet i solid Tritan Krystall. Dette gir pene glass i høy kvalitet, samtidig som det bevarer holdbarheten. Glassene kan vaskes i oppvaskmaskin, men erfarne øl-smakere vil råde deg til å vaske for hånd.

Se Flere Zwiesel Ølglass hos Kitchn.no!

Ved siden av IPA-glass, finner du fra Zwiesel også flere andre spesialiserte ølglass til ølsmaking. Dette omfatter halvliter pilsglass på stett, stout ølglass, weissbier-glass, samt lager ølglass.

Augustin IPA-glass Hadeland Glassverk

Augustin IPA-glass Hadeland Glassverk

Fra norske Hadeland Glassverk finner vi deres Augustin IPA-glass. Glasset er utformet med inspirasjon fra humleblomstens fasong, og passer godt til humlerike øltyper. Eksempler på dette er Pale Ale og India Pale Ale.

Ved siden av dette kan ølglassene fra Hadeland Glassverk også benyttes til American Pale Ale, pilsnerøl med kraftig humle, Fransk og Belgisk Saison, og hjemmelaget Norsk Gårdsøl. Glassene er designet av Espen Smith og Maud Gj. Bugge.

Bestill Augustin IPA-glass hos Christiania Glasmagasin!

IPA-glassene i Augustin kolleksjonen fra Hadeland Glassverk har et volum på 39 cl, og selges i sett på 6 glass. Glassene er laget i blyfritt krystall, og kan vaskes i oppvaskmaskinens glassprogram, under 55 grader.

Ved siden av dette settet med IPA-glass, finner du i Hadeland Glassverk sin Augustin-kolleksjon også andre ølglass. På denne måten har du mulighet til å servere flere øltyper med den samme kolleksjonen. Blant ølglassene finner du her ølglass til hvete-øl, pilsner og porter.

Se Flere Ølglass fra Hadeland Glassverk – CG.no!

Serien byr videre på snapsglass eller drammeglass, om du ønsker å servere noe litt sterkere ved siden av ølet. Drammeglassene i kolleksjonen har et volum på 14 cl og kan brukes til alt fra avkjølt akevitt til whisky og calvados.

Holmegaard Humle Ale Glass

Holmegaard Humle Ale Glass

Fra danske Holmegaard finner vi deres Humle-kolleksjon, med flere ulike spesialiserte ølglass. Serien er utviklet i samarbeide med designeren og øl-entusiasten Torben Jørgensen. Blant Humle ølglass finner vi alternativer til flere øltyper.

Et av ølglassene i Holmegaard sin Humle-serie er deres Ale-glass. Glasset er utviklet spesielt med tanke på å få frem de ulike smaksnyansene i ale-øltyper. Her inkluderes også Indian Pale Ale, eller IPA.

Bestill Holmegaard Humle Ale-glass hos NordicNest.no!

Glasset er munnblåst og har et volum på 48 cl. Det munnblåste elementer er med på å gi hvert glass unike elementer, og fremhever samtidig håndverket knyttet til hjemmebrygget eller spesial-brygget ale.

Ved siden av IPA-glass finner du i Holmegaard Humle også ølglass til pilsner og stout. Pilsnerglasset har et volum på 62 cl, mens deres stout-glass har et volum på 48 cl. Kombiner gjerne de ulike ølglassene for en spennende ølsmaking.

Hva Betyr IPA i øl?

IPA står for “India Pale Ale”. Dette er en betegnelse på en type øl som opprinnelig ble utviklet i England på 1700-tallet for eksport til India. Den er kjent for å være sterkere og mer bitter enn mange andre typer øl, på grunn av en høyere andel humle.

Hvorfor er det Ulike Ølglass til Ulike Øltyper?

Årsaken til at det er ulike typer ølglass for ulike typer øl, handler i stor grad om å maksimere opplevelsen av ølets aroma, smak, og visuelle presentasjon. Ulike glass kan påvirke hvordan ølets aroma utvikler seg, hvordan ølet treffer tungen, og hvordan det skummer. For eksempel er IPA-glass designet med en bølget kant på bunnen for å hjelpe med å fremheve aromaen, samt en mer innsnevret topp for å hjelpe med å fange opp og konsentrere aromaene.

Hva Skiller IPA fra Annen Øl?

IPA skiller seg fra andre typer øl hovedsakelig i dens smakprofil og styrke. IPA er generelt sett mer bittert og sterkt enn mange andre øltyper på grunn av en høyere andel humle. Det finnes mange varianter av IPA, inkludert English IPA, American IPA, og Double or Imperial IPA, som hver har sine unike smaksprofiler og styrkenivåer. IPAs kan variere fra middels til meget høy i alkoholinnhold.

Hvordan skal Ølglass Vaskes?

Ølglass bør vaskes forsiktig for å bevare deres kvalitet og integritet. Unngå sterke vaskemidler eller oppvaskmaskiner, da de kan etterlate såperester eller skade glasset. Her er noen tips for å vaske ølglass:

 • Skyll glasset med varmt vann rett etter bruk.
 • Bruk mildt oppvaskmiddel og en myk svamp eller børste for å forsiktig rengjøre glasset. Pass på å rengjøre både innsiden og utsiden, samt bunnen av glasset.
 • Skyll grundig for å sikre at alt såpe er fjernet. Eventuell gjenværende såpe kan påvirke smaken av øl.
 • Lufttørk glasset opp ned på et rent håndkle for å forhindre flekker og støv.
 • For best resultat, skyll glasset med kaldt vann rett før servering av øl. Dette kan bidra til å forbedre skumdannelsen og opprettholde ølets temperatur.