Whiskyglass – Test – Glass til Whisky og Bourbon!

0

Når det skal serveres whisky er det behov for et whiskyglass. Whiskyglass kommer hovedsakelig i to ulike utgaver. Old Fashion glassene er lave og i krystall, gjerne med dekorative mønstre.

Orrefors Street Whiskyglass

Videre har man snifferglassene eller tulipanglassene som er designet for å få mer ut av whiskyens aromaer. Begge glassene er populære alternativer, men mange foretrekker ofte den ene utgaven foran den andre.

Flere av whiskey glassene i denne oversikten stammer fra større serier, der man også finner andre drinkglass. Dette gjør at man kan bygge ut en utvidet samling med glass med tilsvarende design.

Hvilke Whiskyglass har vi sett på?

I denne oversikten har vi forsøkt å plukke ut et godt utvalg med whiskyglass vi håper vil falle i smak. Du vil her finne alternativer både innenfor Old Fashion whiskyglass, samt whiskysniffere eller tulipanglass.

Glassene kommer fra kjente leverandører av vinglass og drikkeglass som Orrefors, Spiegelau og Riedel. Mange av disse har også utvidede utvalg med ulike design, størrelser og variasjoner.

Vi har sett på Følgende Whiskey Glass:

 • Orrefors Sofiero Old Fashion Whiskyglass
 • Whiskysnifferglass Spiegelau
 • Riedel Vinum – Single Malt Whiskey glass
 • Normann Copenhagen Whiskyglass
 • Orrefors Street Whiskeyglass
 • Single Barrel Bourbon Glass fra Spiegelau
 • Aida Harvey Whiskey Glass
 • Nachtmann Square Wiskyglass

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke whiskyglass andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Orrefors Sofiero Old Fashion Whiskyglass

Orrefors Sofiero Whiskyglass

Fra svenske Orrefors finner vi dette klassiske whiskyglasset. Glasset har fått navnet Sofiero Old Fashion, og er en del av Orrefors sin Sofiero kolleksjon.

Sofiero-serien er preget av glass med dype kutt som får innholdet til å skinne og sprake som en diamant. Glasskolleksjonen ble designet av Gunnar Cyrén tilbake i 1961, og har siden den tid vært en sentral del av Orrefors sin merkevare.

Bestill Orrefors Sofiero Old Fashion Whiskyglass hos Bakeren og Kokken!

Sofiero Old Fashion whiskyglass fra Orrefors er laget i ekte krystall og er utsmykket med seriens velkjente kutt. Glasset har et volum på 25 cl, noe som er ideelt nettopp for whisky.

Som navnet tilsier, er dette glasset av typen Old Fashion. Old Fashion whiskyglass går også under navnet lowball glass og er utformet som lave drikkeglass eller tumblere. Glassene er tradisjonelt lave med en bred kant og kommer med en tykk bunn.

Orrefors Sofiero finner du hos Bakeren og Kokken!

Navnet Old Fashion kommer opprinnelig fra drinken med samme navn. Old Fashion lages ved å blande bitter sprit med sukker og vann, kombinert med whisky eller bourbon. Drinken serveres gjerne On the Rocks, med en stor isbit sentralt i glasset.

Ved siden av whiskyglass, finner du i Orrefors Sofiero serien også en rekke andre drikkeglass og tilbehør med tilsvarende design. Her kan du velge mellom highball glass, whiskykaraffel, ulike skåler og annet.

Whiskysnifferglass Spiegelau

Spiegelau Whiskeysnifferglass

En type whiskyglass som skiller seg fra klassiske Old Fashion utgaven, er tulipanglasset eller snifferglasset. Glassene er smalere enn de tradisjonelle Old Fashion glassene, og frigjør dermed mindre aroma.

Samtidig leder snifferglassene aromaen mot nesen, noe som er ideelt for avansert whiskysmaking. Snifferglass eller tulipanglass kommer gjerne på stett, men finnes også i lavere utgaver.

Bestill Spiegelau Whiskysnifferglass hos NordicNest.no!

Spiegelau whiskysnifferglass er tulipanformet og kommer med volum på 17 cl og er laget i krystall. Glassene har en høyde på 15 cm, og en diameter på 7,1 cm.

Whiskyglasset fra Spiegelau kommer med korte stett, slik at man kan rotere glassene under smakingen. Dette gjøres for å skape bevegelse i glasset, slik at aromaer frigjøres for lukt og smak.

Spiegelau Whiskeyglass finner du hos Nordic Nest!

Ved siden av dette whiskysnifferglasset, finner du fra Spiegelau et bredt utvalg av drikkeglass både til vin og drinker. Her vil du finne rød- og hvitvinsglass, champagneglass, ølglass etc. Spiegelau tilbyr også ulike typer Old Fashion whiskyglass.

Spiegelau er i dag, sammen med Nachtmann, en del av Riedel-konsernet som har høye krav til utviklingen av drikkeglass.

Riedel Vinum – Single Malt Whiskey Glass

Riedel Vinum Single Malt Whiskyglass

Riedel sine Single Malt whiskyglass er designet for å fremheve den elegante kremaktige smaken ved høykvalitets single malt whiskey. Glassene er tulipanformede og har en smal omkrets med korte stett.

Whiskeyglasset fra Riedel ble designet etter flere runder med tester tilbake i 1992. Løsningen med det korte stettet gir glasset god balanse, samtidig som den korte utoverbøyen på glassets topp fremhever innholdets sødme.

Bestill Riedel Vinum Whiskyglass hos Kitchn.no!

Selv om glasset har fått navnet Single Malt, vil det også fungere både på makt whiskey og andre whiskytyper. Glasset er utviklet i maskinlaget krystallglass, og har et volum på 20 cl, og en høyde på 11,5 cm.

Single Malt whiskyglass fra Riedel er en del av selskapets Vinum serie. Vinum er Riedel sin mest populære glass-serie, og er samtidig maskinprodusert og dermed et rimeligere alternativ.

Ved siden av whiskyglass finner du i Riedel sin Vinum serie også et bredt utvalg av vinglass til ulike vintyper. Serien tilbyr også cognacglass, ulike typer champagneglass, martiniglass, vannglass og annet.

Se også Glassbrikker / Glassunderlag!

Normann Copenhagen Whiskyglass

Normann Copenhagen Whiskyglass

Et morsomt alternativ finner vi fra danske Normann Copenhagen. Deres whiskyglass er store i formen, og kommer med en liten tapp inne i glasset. Dette glasset skal representere en isbit, og kan samtidig benyttes til å få luft inn i whiskyen.

Lufting av drinken er en sentral del av whiskey smakingen. En nyåpnet whiskeyflaske kan ofte gi et noe kjedelig og smaksfattig inntrykk. Mange velger derfor å la whiskyen hvile i glasset en god stund før man starter smakingen.

Bestill Normann Copenhagen Whiskeyglass hos NoridicNest.no!

På samme måte som ved vinsmaking, kan man også oppnå endring og forbedring av smaken ved å rotere glasset. Ved å benytte denne løsningen med isbittapp i whiskyglasset blir denne rotasjonen mer effektiv.

Normann Copenhagen whiskyglass har et volum på 30 cl. Glasset er designet av Rikke Hagen som også står bak redes ikoniske cognac-glass. Whiskyglasset har hentet inspirasjon fra stranden og havet, og kombinerer eleganse og funksjonalitet på en frisk og moderne måte.

Ulikt fra klassiske Old Fashion whiskey glass, som gjerne har mønstre i krystall, kommer glassene fra Normann Copenhagen med en flat overflate. Glasset er stort i formen og har et godt grep, samtidig som kantene peker innover for å styre aromaene mot nesen.

Orrefors Street Whiskeyglass

Orrefors Street Whiskyglass

Fra Orrefors finner vi deres Street whiskyglass. Glasset har fått navnet etter det rutete mønsteret på glassets kanter, som inspirert av gatemønsteret i New York. Whiskey glasset gir med dette assosiasjoner til New York og Manhattan.

Vi har tidligere sett på Orrefors Sofiero Old Fashion whiskyglass, og her presenterer vi nå Street. Ved siden av disse utgavene har Orrefors også et bredt utvalg av whiskyglass med ulike variasjoner og mønstre.

Bestill Orrefors Street Whiskyglass hos BakerenOgKokken.no!

Eksempler på dette er Orrefors City med skrå streker oppover glasset, Intermezzo med blå dråpe i glassets bunn og Peak. Alle whiskey glassene kommer som en del av større serier, der man også kan kombinere med ulike vin- og drinkglass.

Street whiskey glass fra Orrefors er designet av Jan Johansson og kommer i pakker med 4 glass. Glassene er laget i ekte krystall og har et volum på 25 cl. Den første horisontale streken fra gatemønsteret er plassert ved 6 cl, noe som er et godt utgangspunkt for å måle opp en drink.

Som en del av Orrefors sin Street-serie kan dette whiskyglasset også kombineres med andre glass med samme mønster. Her finner du highball-glass, cognacglass, champagneglass, isbøtte og karaffel.

Se også Kaffeglass!

Single Barrel Bourbon Glass fra Spiegelau

Spiegelau Single Barrel Bourbon Glass

Fra Spiegelau finner vi dette settet med Single Barrel Bourbon glass. Glassene er blanke og enkle og gir en diskré eleganse til serveringen. Glassene er formet med en tykk bunn og kanter som leder lukter og smaker frem til sanseorganene.

Mens whiskey er et Skotsk brennevin destillert fra brygg av korn, er bourbon en tilsvarende whisky fra Amerika laget av mais. Det er lovbestemt at bourbon whiskey må produseres i USA, og drikken skal lagres på tønner laget av amerikansk kviteik.

Bestill Single Barrel Bourbon Whiskyglass hos Nordic Nest!

Spiegelau Single Barrel Bourbon glass egner seg til whisky, brandy og mindre cocktail drinker. Benytt gjerne i kombinasjon med egnet is-terning. Glassene har et volum på 38 cl, en høyde på 11,2 cm, og en diameter på 8,3 cm.

Glassene er utviklet i Tyskland og lages av led-fri krystall. Om du følger noen enkle forhåndsregler fra Spiegelau, kan glassene også vaskes i oppvaskmaskinen.

Aida Harvey Whiskey Glass

Aida Harvey Whiskyglass

Fra Aida finner vi deres sett med Harvey Whiskey Glass. Aida Harvey er laget i høykvalitets glass, og er slipt med dekor inspirert av klassiske og eksklusive krystallglass.

Materialvalget gjør at Aida Harvey i mange tilfeller er et rimeligere alternativ sett opp mot tilsvarende krystallglass. Samtidig har glassene en høy kvalitet og pynter opp i barskapet.

Bestill Aida Harvey Whiskyglass hos NordicNest.no!

Aida Harvey whiskyglass passer godt til whisky med røyksmak, men egner seg også til annen type whisky samt til vann eller andre drinker. Glassene fungerer både til hverdags og fest.

Whiskyglassene er en del av Aida sin Harvey-serie, der vi også finner andre drink og drikkeglass. Velg mellom highball-glass, kaffeglass eller champagneglass. Harvey-serien består samtidig også av flere ulike dessertglass og tallerkener, skåler, samt en dekorativ karaffel.

Aida Harvey whiskyglass har et volum på 31 cl og kan vaskes i oppvaskmaskinen. Selv om glassene ikke er laget i krystall, kommer de allikevel med mønstrene vi kjenner fra klassiske krystallglass.

Nachtmann Square Wiskyglass

Nachtmann Square Whiskyglass

Square er et sett med moderne designet whiskyglass fra Nachtmann. Glassene er designet basert på det klassiske Old Fashion Whiskey designet, og er preget av et dekorativt rutenett med rette rene linjer.

Serien ble lansert i 2018, og er dermed av et nyere design. Glassene er laget i krystall, og kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Bestill Nachtmann Square Whiskyglass hos NordicNest.no!

Nachtmann Square whiskyglass har et volum på 34,5 cl, og en høyde på 10,2 cm. Diameteren på glasset er på 8,2 cm. Selges i pakker med fire glass.

Square er en kolleksjon fra Nachtmann, og består av flere ulike produkter. I seriens drikkeglass finner du også tilsvarende longdrink-glass. Square fra Nachtmann tilbyr også telysholdere i ulike farger og asjetter eller serviser med Square mønster på overflaten.

Videre består Nachtmann Square av ulike skåler og fat, samt en såpedispenser med press-funksjon i rustfritt stål. Også såpedispenseren er laget i krystall.

Hvilke Typer Whiskyglass Finnes det?

Det er mange forskjellige typer whiskyglass, men de mest kjente og brukte inkluderer:

 • Tumblerglass: Tumblerglasset er også kjent som lowball-glass eller old fashioned glass. Dette er en type glass som ofte brukes til å servere whisky med is, også kjent som “on the rocks”. Det er også det glasset som vanligvis brukes til whiskycocktails.
 • Glencairn-glass: Dette glasset er spesialdesignet for whisky og har en tulipanformet design. Det hjelper til med å fokusere aromaene fra whiskyen til nesen og hjelper med smaksopplevelsen.
 • Snifferglass: Dette er et type glass som har en smal topp og et bredere bunn, noe som hjelper til med å konsentrere aromaene.

Hvorfor Finnes det Flere Typer Whiskyglass?

Det finnes forskjellige typer whiskyglass fordi forskjellige glass kan forbedre forskjellige aspekter av whiskyen. For eksempel hjelper et tulipanglasset med å konsentrere aromaene av whiskyen, noe som kan forbedre smaksopplevelsen. Et tumblerglass, på den annen side, er ofte bedre for whiskycocktails eller whisky servert “on the rocks”, ettersom formen tillater plass for isbiter.

Er Whiskyglass det Samme som Cognacglass?

Nei, whiskyglass og cognacglass er ikke det samme, selv om de noen ganger kan se lignende ut. Cognacglass har en stor, rund bunn og en smal topp for å fange og konsentrere aromaene, akkurat som et snifferglass til whisky. Men cognacglass er ofte større og har en større buet bunn for å varme innholdet med hånden.

Hvor mye Whisky skal i Whiskyglasset?

Mengden whisky du heller i et glass avhenger av dine personlige preferanser, men generelt er en standard servering av whisky rundt 30-45 milliliter. Dette er en god mengde som lar deg smake og nyte whiskyen uten å bli overveldet. Men husk, det viktigste er å nyte whiskyen på en ansvarlig måte.

Hvordan kan Formen på Whiskyglasset Påvirke Smaksopplevelsen?

Formen på et whiskyglass kan sterkt påvirke opplevelsen av å drikke whisky. Tulipanformede glass og snifferglass, med sine smalere topper, kan konsentrere duften av whiskyen, noe som kan forbedre smaksopplevelsen, da smak og lukt er sterkt forbundet.

På den annen side, tumblerglass, med deres bredere åpning, tillater en mer diffus duft, men gir plass til is, noe som kan være ønskelig for visse typer whisky eller personlige preferanser.