Pizzastål – Test – Bakestål for Pizza til Grill og Stekeovn

0

Med et pizzastål har du mulighet til å gjøre om stekeovnen til en klassisk pizzaovn. Pizzastålet varmes opp ved hjelp av stekeovnens grillfunksjon, og gir med dette en sprø og italiensk stenovnsbakt pizzabunn.

Nordwik Pizzastål

Det som skiller pizzastål fra den mer tradisjonelle pizzasteinen, er at stål har høyere toleranse for temperaturendringer. Der man ved raske temperaturendringer kan risikere at pizzasteinen sprekker, er dette ikke noe problem med et pizzastål.

I denne oversikten har vi sett på et bredt utvalg av alternativer. Ved siden av å benyttes i stekeovnen, kan de ulike pizzastålene også benyttes på grillen. Bakestål kan ved siden av pizza også benyttes til baking av ulike typer brød, samt som grillflate til steking av kjøtt, skalldyr og grønnsaker.

Hvilke Pizzastål har vi sett på?

I denne oversikten har vi i all hovedsak samlet det som er av pizzastål tilgjengelig på markedet. Pizzastål kommer i både rund og firkantet utgave, og er også tilgjengelig i ulike størrelser. De fleste er tilpasset en standard stekeovn, men vi anbefaler at du tar noen raske mål for å se om de passer.

Pizzastål

Pizzastålet kommer også i ulike tykkelser. Standarden her er 0,6 cm, men du finner også alternativer med tykkelse på 1 cm. Alternativene på 0,6 cm vil være bra for de fleste, men om du ønsker å steke et større antall pizzaer fortløpende vil alternativet på 1 cm fungere bedre.

Vi har sett på Følgende Pizzastål:

  • Nordwik Pizzastål / Bakestål 37 cm
  • Gourmetstål Pizzastål Classic
  • Kockums bake- og pizzastål
  • Ankarsrum Pizzastål med Bakespade
  • Rundt Pizzastål fra Nordwik
  • BBQ Bakestål / Pizzastål fra Dorre

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke pizzastål andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Nordwik Pizzastål / Bakestål 37 cm

Nordwik Pizzastål

Nordwik bakestål er et pizzastål laget i malm fra gruven i Kiruna i Sverige. Pizzastålet er produsert for hånd i Norrland og kommer med en lang levetid.

Om man skal tolke tilbakemeldingene pizzastålet har fått hos KitchenTime er de eksisterende brukerne meget positive. Pizzastålet blir beskrevet med ord som solid, helt topp, og supert. Produktet blir anbefalt av flere, som ikke bare er fornøyde med pizzastålet, men også med de ferdigbakte pizzaene!

Bestill Nordwik Pizzastål hos KitchenTime.no!

Nordwik pizzastål er laget av svenske råvarer og kan med litt vedlikehold vare i generasjoner. Ulikt fra tradisjonelle pizzasteiner, der man kan risikere sprekker, behøver man ikke å bekymre seg over dette med et pizzastål.

Nordwik bakestål pizza

På grunn av det solide materialet kan temperaturen gå opp og ned uten at dette forårsaker sprekker eller brudd. På denne måten oppnår man at pizzastålet holder lang levetid, og at det kan benyttes igjen og igjen.

Nordwik Pizzastål finner du hos KitchenTime.no!

Nordwik pizzastål benyttes ved at man plasserer det øverst i ovnen, ca. 5 cm fra grillelementet. Skru på grillfunksjonen til stekeovnen på max, og la stålet varmes opp i rett oppunder en time. Varmen tas her opp i stålet, slik at det får en jevn temperatur.

Benytt så en pizzaspade for å flytte pizzaen inn og ut av stekeovnen. Den ferdige pizzaen får en sprø bunn, slik vi kjenner fra stenovnsbakte pizzaer. Pizzastålet kan ved siden av å benyttes til pizza i stekeovnen, også benyttes på grillen. Ved siden av pizza kan man her også steke ulikt kjøtt og grønnsaker.

Stålet er massivt og har en tykkelse på 0,6 cm. Bredden er på 37 cm, mens dybden er på 33 cm. Her kan det være lurt å ta noen raske mål i stekeovnen (eller på grillen) for å sjekke om pizzastålet får plass.

Nordwik bakestål finnes også i en premium utgave med tykkelse på 1 cm. Vekten på den tykkeste utgaven er på hele 9,4 kilo.

Gourmetstål Pizzastål Classic

Gourmetstål Pizzastål

Fra den svenske pizzastålspesialisten Gourmetstål finner vi deres Classic bakestål, utviklet av varmrullet stål fra malmgruvene i Norrbotten i Norrland. Pizzastålet blir også utviklet og ferdigstilt i Norrland, nærmere bestemt i Västerbotten.

Classic pizzastål fra Gourmetstål har en størrelse på 37 x 33 cm, og en tykkelse på 1 cm. Vekten på dette pizzastålet er på 9 kg. Pizzastålet fra Gourmetstål finnes også i en Light utgave med tykkelse på 0,6 cm. Dette veier til sammenligning 5,5 kg.

Se Utvalget Innen Gourmetstål Pizzastål hos Bakeren & Kokken!

Fordelen med å ha et tykt pizzastål er at stålet kan benyttes til flere pizzaer etter samme oppvarming. Om du ønsker å lage flere pizzaer til flere gjester den samme kvelden, kan det derfor være lurt å gå for en tykkere utgave.

Et pizzastål lar deg steke ferdig en pizza på rundt 2 minutter. Dette gjør at du fort kan ta mindre pizzaer inn og ut av stekeovnen uten at det forårsaker for lang ventetid. Her har du derfor mulighet til å sette frem flere ingredienser på bordet, slik at gjestene kan prøve seg frem og lage sin egen favoritt, eller prøve seg frem med nye ideer.

Bestill Gourmetstål Pizzastål hos BakerenogKokken.no!

Gourmetstål anbefaler at man baker ut pizzadeigen og topper pizzaen direkte på en pizzaspade, slik at det er lett å overføre pizzaen inn på pizzastålet i stekeovnen. Om dere skal lage hyppige pizzaer til flere gjester kan det derfor være en ide og investere i en ekstra pizzaspade.

Ved siden av pizzastål designet for stekeovnen, tilbyr Gourmetstål også ulike alternativer for grillen. Deres Gourmetstål Smash grillplate er firkantet og har en størrelse på 30 x 18 cm. Denne egner seg godt som grillplate på grillen, og blir ikke nedkjølt når du legger på nye råvarer.

Dette gjør at kjøttet og grønnsakene blir stekt med en gang, og oppnår en stekeskorpe. Gourmetstål kommer også med runde pizzastål som kan benyttes både på grillen og i stekeovnen. Her finner du utgaver både med og uten håndtak, på størrelser fra 30 cm, og opp til 49 cm.

Se også Pizzaspade!

Kockums bake- og pizzastål

Kockums Jernverk Pizzastål

Fra Kockums Jernverk finner vi dette runde pizzastålet laget i karbonstål. Pizzastålet er forhåndsbehandlet slik at det kan tas i bruk med en gang.

Kockums Pizzastål er rundt og kommer med et håndtak for lettere håndtering. Pizzastålet har en diameter på 35 cm, eller 39 om du inkluderer håndtaket. Tykkelsen er på 0,6 cm, noe som gir en vekt på rett under 5 kilo.

Bestill Kockums Pizzastål hos NordicNest.no!

Pizzastålets form å størrelse gjør at den passer godt både i de fleste stekeovner, så vel som på grillen. Ved siden av å benyttes til pizza, kan man benytte det som stekeplate til burgere og kjøtt, så vel som paprika, asparges og andre grønnsaker.

Ved å benytte et pizzastål som stekeplate under grillingen får man flere fordeler. Først og fremst unngår man at mindre grønnsaker faller mellom åpningene i grillristen. Samtidig er pizzastålet god til å bevare varmen, og gir dermed en jevnere steketemperatur når det først er varmet opp.

Pizzastålet utvikles ved Kockums Jernverk, lokalisert i Anderstorp. Anderstorp ligger i Jönköpings län i Småland. Karbonstålet som benyttes leveres av SSAB Svensk Stål AB, som er Nordens største produsent av handelsstål.

Ankarsrum Pizzastål med Bakespade

Ankarsrum Pizzastål

Fra svenske Ankarsrum finner vi dette settet som inneholder et pizzastål eller bakestål, kombinert med en egnet pizzaspade i tre. Pizzastålet er laget i svensk kvalitetsstål

Pizzastålet lar deg lage en sprø og god pizza, slik vi kjenner fra italienske restauranter. Det varme pizzastålet gir en sprø bunn på lik linje som man finner ved stenovnsbakte pizzaer.

Bestill Ankarsrum Pizzastål med Bakespade hos BakerenogKokken.no!

Ankarsrum er kanskje mest kjent for sine klassiske kjøkkenmaskiner. Kjøkkenmaskinene fra Ankarsrum har en solid eltekrok som selvfølgelig også kan benyttes til å elte pizzadeig. Det er derfor naturlig at Ankarsrum nå utvider sortimentet med dette pizzastålet.

Ved siden av pizza kan Ankarsrum Original pizzastål selvfølgelig også benyttes til andre bakevarer som steinovnsbakt brød til frokosten, nan til indiskinspirerte middager, brød til kebabrull og tilsvarende. Pizzastålet kan også benyttes på grillen til steking av grillmat som kjøtt og grønnsaker.

Ankarsrum Pizzastål finner du hos Bakeren og Kokken!

En av fordelene med pizzastål er at det ikke sprekker ved store temperaturforandringer, slik man kan risikere ved klassiske pizzasteiner. Ankarsrum hevder at deres pizzastål skal overleve i generasjoner så lenge man vedlikeholder og rengjør etter bruk.

Den største faren for slitasje på pizzastål er ikke at stålet sprekker opp ved hyppige temperaturendringer, men at det ruster. Det er derfor nødvendig å vaske over og tørke av pizzastålet etter bruk. Samtidig bør det oppbevares i trygge omgivelser, slik at det holder seg tørt.

Se vår oversikt over pizzaovner!

Rundt Pizzastål fra Nordwik

Rundt Pizzastål Nordwik

Lenger oppe i oversikten så vi på Nordwik sine firkantede bakestål eller pizzastål. Nordwik har samtidig flere ulike runde alternativer. Deres bestselger her er alternativet med diameter på 39 cm, men de har også et alternativ med håndtak med diameter på 33 cm (42 med håndtakene).

De runde alternativene fungerer godt til typiske kulegriller, men kan også benytte i stekeovnen. Husk her å måle både dybde og bredde for å se om stekeovnen er stor nok. For kullgriller må du passe på at du også har plass slik at varmen får tilført nok oksygen.

Bestill Nordwik Rundt Pizzastål hos KitchenTime.no!

På lik linje med de firkantede pizzastålene fra Nordwik, er de runde alternativene laget av malm fra gruvene i Kiruna. Nordwik pizzastål er solide og kan håndtere alle svingninger i temperatur. Du behøver dermed ikke være redd for at pizzastålet skal sprekke opp.

Rundt pizzastål stekeovn

Ved siden av å benyttes til å få sprø pizzabunn, kan det runde pizzastålet også benyttes til annen steking og baking. Dette kan være til baking av ulike typer brød, eller som stekeplate til kulegrillen for ulikt kjøtt, skalldyr og grønnsaker.

Som for de andre pizzastålene i denne oversikten, har Nordwik runde alternativer lang levetid. Dette forutsetter dog at du sørger for å rengjøre og tørke over fortløpende etter bruk. Her er det viktig at pizzastålet er rent, og at det ikke er utsatt for fuktighet. Dette for å unngå rust.

Se også: Vedfyrt pizzaovn til hagen!

BBQ Bakestål / Pizzastål fra Dorre

Dorre BBQ Pizzaspade

Fra Dorre finner vi deres kvadratiske BBQ bakestål eller pizzastål. Pizzastålet fra Dorre har en størrelse på 35,5 x 35,5 cm, og en tykkelse på 0,6 cm.

Pizzastålet er en del av Dorre sin BBQ kolleksjon der man også finner mye tilbehør og redskaper både til pizzabaking, men selvfølgelig også til grilling. Kolleksjonen består av ulike pizzaspader og grillspyd i rustfritt stål.

Bestill Dorre BBQ Pizzastål hos Bakeren og Kokken!

Videre finner du i Dorre sin BBQ kolleksjon også grillbørste til rengjøring av grillen, grillredskaper, biffbestikk, grilltang og tilhørende stekespade, samt et BBQ trancher-sett.

Dorre pizzastål

Som navnet tilsier, egner Dorre BBQ bakestål seg godt til grillen. Dette kan være både om du ønsker å gjøre om kulegrillen eller gassgrillen til en pizzaovn, men også om du ønsker å benytte stålet som stekeflate til kjøtt eller grønnsaker.

Dersom man ønsker å benytte et pizzastål er det viktig at det først varmes opp. Dette kan ta litt tid både i stekeovn og på grillen. Her bør du lese instruksjonene som følger med det aktuelle pizzastålet, slik at du får den varmet opp i henhold til produsentens beregninger.

Hvordan Bruker man et Pizzastål?

Pizzastål er relativt enkle å bruke, men det kan variere litt avhengig av merke og modell. Her bør du sette deg inn i produsentens instruksjoner for ditt spesifikke pizzastål, da de vil gi detaljerte råd for optimal bruk.

Generelt sett vil pizzastålet plasseres på en rist høyt i ovnen før det forvarmes ved hjelp av stekeovnens grillelement. Det er viktig å forvarme stålet for å oppnå høy varme, som er nøkkelen til en perfekt sprø pizzabunn.

Når pizzastålet er tilstrekkelig oppvarmet, kan du forsiktig legge på pizzaen ved hjelp av en pizzaspade. Pizzaen skal da stekes i noen få minutter. Overvåk pizzaen nøye, da steketiden vil være mye kortere enn vanlig.

Hvor Lenge skal Pizzastål Varmes i Stekeovnen?

Tiden det tar å forvarme et pizzastål kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert tykkelsen på stålet og hvor kraftig stekeovnen er. Som en generell regel bør du forvarme pizzastålet i minst 45-60 minutter ved høyeste mulige temperatur på ovnen din. Dette sikrer at stålet blir tilstrekkelig varmt og vil gi den beste pizzaen.

Husk å bruke en ovnshanske eller annen beskyttelse når du håndterer det varme stålet. Ikke ta pizzastålet ut av stekeovnen før det er helt nedkjølt.

Fire oster pizza

Hva er Best av Pizzastein og Pizzastål?

Dette kan avhenge av personlige preferanser, men mange mener at pizzastål gir en bedre og jevnere varme enn pizzastein, noe som kan resultere i en bedre pizza. En stor fordel med pizzastål er også at det ikke sprekker slik som pizzastein kan gjøre. Pizzastål er mer robuste og holdbare, og de kan håndtere høyere temperaturer, noe som gjør dem ideelle for å lage pizza med en perfekt sprø bunn.

Valget mellom pizzastein og pizzastål kan avhenge av personlige preferanser, men det er noen klare forskjeller mellom de to. Pizzastål er kjent for å lede varme mer effektivt enn pizzastein, noe som resulterer i at det kan varmes opp raskere og gi en mer jevn varme.

I tillegg er pizzastål mer robuste og holdbare enn pizzastein. Pizzastein kan sprekke under høy varme eller ved plutselige temperaturforandringer, mens pizzastål kan håndtere ekstreme temperaturer uten å bli skadet.

Kan Pizzastål Brukes på Grill?

Ja, mange pizzastål kan brukes på en grill, men det er viktig å sjekke størrelsen på pizzastålet først for å sikre at det passer på grillen din. Når du bruker pizzastål på en grill, vil du oppnå høyere temperaturer enn i en ovn, noe som er med på å gi det ønskede resultatet.

Husk imidlertid at steketiden kan være kortere på grunn av de høyere temperaturene, så det er viktig å holde et øye med pizzaen for å unngå at den blir brent.