Martiniglass – Test – Cocktailglass til Martini

0

Et martiniglass benyttes ikke bare til Martini, men også til andre cocktails. Eksempler på kjente cocktail-drinker servert i denne typen glass er Manhattan, Cosmopolitan og Gimlet.

Martini

Det finnes flere typer martiniglass, og det kan være greit å sette seg inn i dette. Den klassiske V-formede glasset er kanskje det mest kjente, men martini kan også serveres i coupe-formede cocktailglass.

Nick & Nora er en tredje type martiniglass, med en noe mindre og mer avrundet form, sammenlignet med det kjegleformede V-glasset.

Hvilke Martiniglass har vi sett på?

I denne oversikten har vi forsøkt å samle martiniglass innen flere av de ulike typene. Vi har også valgt ut glass fra flere ulike merkevarer og kolleksjoner.

Martiniglass

Flere av glassene er en del av en større kolleksjon, der du også vil finne andre drikkeglass. Dette kan være ulike typer vinglass, men også drinkglass til whiskey, konjakk, gin tonic eller forskjellige cocktails.

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke martiniglass andre liker. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Riedel Vinum Martiniglass

Riedel Vinum Martiniglass

Riedel sine Vinum martiniglass har et klassisk preg, og er designet med en bratt kjegleformet side. Designet med de bratte kantene er med på å gi glassene et elegant og eksklusivt preg.

Vinum er en serie med drinkglass fra Riedel. Kolleksjonen inkluderer dette settet med martiniglass, men også en rekke ulike vinglass, champagneglass, whisky glass og annet.

Bestill Riedel Vinum Martiniglass hos Bakeren&Kokken.no!

Kolleksjonen ble designet av Georg J. Riedel i 1986, og er inspirert av den håndlagede Sommelier modellen. I motsetning til Sommelier er Vinum såkalt Premium-maskinskapt, noe som gjør glassene mer rimelige. Martiniglassene ble tilført kolleksjonen i 1997.

Disse glassene i Riedel Vinum kolleksjonen kommer i sett på 2 glass. Glassene har et volum på 13 cl, og en høyde på 14,7 cm. Glassene er laget i krystall og kan vaskes i oppvaskmaskinen etter leverandørs anbefalinger.

Luigi Bormioli Mixology

Luigi Bormioli Mixology Glass

Mixology er en kolleksjon med drink og drikkeglass fra den italienske merkevaren Luigi Bormioli. Serien er designet for å gi bartenderen (Mixeren) et spennende verktøy å spille på når drinkene skal presenteres.

Drinkglassene er derfor utsmykke med spennende detaljer som er med på å skape et eksklusivt uttrykk. Glassene er laget i såkalt SON.hyx som er et høy-teknologisk resistent krystallglass. Dette er med på å gi glassene en ekstra styrke.

Bestill Luigi Bormioli Martiniglass hos Christiania Glasmagasin!

Fra Luigi Bormioli finner vi et klassisk kjegleformet martiniglass med bratte rette kanter. Dette glasset selges i sett på 4 utgaver, og har et volum på 21,5 cl og en høyde på 17,5 cm. Glassene kan vaskes i oppvaskmaskin på maks 55 grader.

I samme kolleksjon finner vi også seriens Coupe Cocktailglass som også er velegnet til servering av Martini og tilsvarende drinker. Disse glassene kommer også is ett på 4 glass, med et volum på 22,5 cl og en høyde på 14,5 cm.

Videre i Mixology-kolleksjonen fra Luigi Bormioli finner vi også et bredt utvalg av drink og cocktailglass. Dette omfatter blant annet Gin Tonic glass, shotglass og spritzglass.

Holmegaard Perfection Coupe Martiniglass

Holmegaard Perfection Martiniglass

Martiniglasset fra Holmegaard sin Perfection-kolleksjon er et såkalt Coupe-glass. Dette betyr at det har mer avrundede kanter, sammenlignet med de typisk kjegleformede klassiske glassene.

Holmegaard sin Perfection-serie ble designet av Tom Nybroe i 2006, og har på mange måter blitt en moderne klassiker. Serien kjennetegnes av sine solide skjenke-linjer, som også preger martiniglassene.

Bestill Holmegaard Perfection hos Kitchn.no!

Holmegaard Perfection martiniglass har et volum på 29 cl, og en høyde på 16,5 cm. Glassene selges i pakker med ett glass. Glassene skal kunne vaskes i oppvaskmaskin etter medfølgende instruksjoner.

De markante skjenke-linjene er med på å gi Perfection-glassene fra Holmegaard et gjenkjennelig uttrykk. Samtidig er linjene funksjonelle, da de hjelper deg med å skjenke riktig for de ulike drinktypene.

Ved siden av dette martiniglasset, består Holmegaard Perfection også av ulike vinglass og champagneglass, gin glass, drammeglass, konjakkglass, ølglass og mye annet.

Se også Moscow Mule Krus!

Orrefors More Martiniglass

Orrefors More Martiniglass

Fra svenske Orrefors finner vi deres More martiniglass designet av Erika Lagerbielke. More kolleksjonen var i utgangspunktet en glasskolleksjon designet for restaurantmarkedet, men er i dag også populær for hjemmebruk.

More-serien fra Orrefors er designet etter intervjuer med flere bareiere, der målet har vært å skape et glass om er elegant, samtidig som det har et sosialt og folkelig element. Glassene er laget i vakker krystall.

Bestill Orrefors More Martiniglass hos Bakeren og Kokken!

Fra Erika Lagerbielke sin More kolleksjon finner vi deres klassiske V-formede martiniglass. Glasset har ett volum på 19 cl, og en høyde på 17 cm. Benytt drinkglasset til å servere klassiske drinker som dry-martini eller Cosmopolitan.  Selges i pakker på 2 eksemplarer og kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Orrefors More Nick & Nora

Blant Orrefors sine drinkglass finner vi også deres Nick & Nora cocktailglass. Dette er et mindre og rundere martiniglass, og har dermed ikke den velkjente V-formen. Glasset har et volum på 17 cl og en høyde på 16 cm.

Ved siden av ulike typer cocktailglass til martini, finner man fra Orrefors More også ulike vinglass, snapsglass og champagneglass, i tillegg til en vakker karaffel.

Spiegelau Willsberger Glass Martini

Spiegelau Willsberger Martiniglass

Dette martiniglasset fra Spiegelau er en del av deres Willsberger Anniversary kolleksjon. Glasset har bratte V-formede kanter, men kommer samtidig med en markert hellekant.

Glasset er en gjenskapning av det klassiske håndblåste Willsberger martiniglasset som har vært i Spiegelau sin kolleksjon fra 40 år tilbake. Anniversary glassene er en maskinell utgave, noe som tar ned prisen og gjør de tilgjengelig for flere.

Bestill Spiegelau Willsberger Martiniglass hos Bakeren&Kokken.no!

Glasset er laget i krystallglass og har et volum på 26 cl, og en høyde på 21 cm. Glasset har et vakkert og elegant preg, og kan benyttes i alle anledninger. Kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Fra Spiegelau sin Willsberger Anniversary kolleksjon finner vi også et bredt utvalg av andre vin- og drinkglass. Dette omfatter vinglass til de fleste vintyper, champagneglass, digestive-glass og whiskyglass.

Johann Willsberger er også en kjent østerisk mat- og vinfotograf, og grunnla i 1976 magasinet Gourmet, der han i 25 år var ansvarlig for fotograferingen.

Oversikt Akevittglass!

Rocks Coupe Cocktailglass til Martini

Zone Denmark Rocks Cocktailglass

Fra Zone Denmark finner vi deres Rocks Coupe cocktailglass. Glassene egner seg som champagneglass, så vel som cocktailglass til eksempelvis Daiquiri og Martini.

Glassene fra Zone Denmark har en firkantet coupe-form og egner seg til flere drinktyper. Her kan man alternativt også benytte de som flotte dessertglass for servering av panna cotta, iskrem eller andre desserter.

Bestill Rocks Coupe Cocktailglass hos NordicNest.no!

Cocktailglasset fra Zone Denmark har et volum på 27 cl, og en høyde på 13,5 cm. Glassene kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Ved siden av coupe glass finner du i Rocks kolleksjonen også andre drikkeglass. Dette omfatter gin tonic glass, highball glass, lowball glass, shotglass og annet. Serien byr også på et bredt utvalga v barutstyr som shakere og måleglass.

Rocks er designet av Sofie Lefèvre og kombinerer tidsriktig minimalisme, med den ønskede funksjonaliteten som kreves av moderne drikkeglass.

Nick & Nora Drinkglass fra Riedel

Riedel Nick & Nora Glass

Fra Riedel finner vi deres Nick & Nora glass, velegnet for cocktails som martini. Glassene er en del av Riedel sin Drink Specific kolleksjon og egner seg godt til sterkere drinker.

Nick & Nora er ingen glasskolleksjon fra Riedel, og er heller ikke navnet på dette drinkglasset. Nick & Nora er en egen type martiniglass som har en noe rundere og bredere form enn de typisk V-formede martiniglassene.

Bestill Riedel Nick & Nora Glass hos Bakeren og Kokken!

Nick & Nora glassene er samtidig noe mindre både i størrelse og i høyde, selv om dette kan variere. Glasstypen har fått navnet sitt etter Nick & Nora Charles, to karakterer i novellen og filmserien The Thin Man.

Riedel sine Nick & Nora cocktailglass har et volum på 14 cl, og en høyde på 15,3 cm. Glassene kommer også i en Large-utgave med volum på 19,8 cl, og en høyde på 17,7 cm. Glassene kan vaskes i oppvaskmaskinen.

I Riedel sin Drink Specific finner du også sour drinkglass, highball glass, kaffeglass og annet. Glassene er laget i krystall.

Orrefors Street Martiniglass

Orrefors Street Martiniglass

Fra Orrefors finner vi også deres Street Martiniglass. Glassene har den klassiske V-formede kanten, og er utsmykket med det ikoniske rutenettet som vi også finner på de andre glassene i Street-kolleksjonen.

Rutenettet på Street-glassene fra Orrefors er inspirert av veinettet på Manhattan, New York. Dette er et område som er kjent for sine mange barer, og har blant annet områder som Madison Avenue kjent fra MadMen-serien.

Bestill Orrefors Street Martiniglass hos Shopping4Net.no!

Martiniglasset fra Orrefors Street er dekorert med det ikoniske rutenettet, noe som gir glasset et unikt preg. Glasset er laget i håndslipt krystallglass, og har et volum på 25 cl. Høyden på glasset er på 15 cm. Glasset skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen.

Ved siden av martiniglass finner man her også andre spennende drinkglass. Velg mellom Orrefors Street cognacglass, whiskeyglass, champagneglass og highball glass. Serien byr samtidig på en matchende karaffel samt isbøtte til isbiter.

Drinker Servert i Martiniglass

Cosmopolitan Glass

Martiniglasset, med sin særegne form, er ikke bare for den klassiske Martini. Dette elegante glasset er også perfekt for en rekke andre stilfulle og smakfulle cocktails. Her er noen utvalgte drinker som garantert vil imponere:

  • Dry Martini: En av de mest ikoniske cocktailene, Dry Martini er en enkel, men sofistikert blanding av gin og en antydning av tørr vermut. Ofte servert med en oliven eller litt sitron, tilbyr den en ren og skarp smak.
  • Cosmopolitan: En levende og forfriskende cocktail som kombinerer vodka, Cointreau, tranebærjuice og et hint av lime. Den er kjent for sin vakre rosa farge og er like stilfull som den er deilig.
  • Manhattan: En rik og sofistikert blanding av whisky, søt vermut og et dash av Angostura-bitter. Denne cocktailen er kjent for sin dype, komplekse smak.
  • Vesper Martini: Gjort berømt av James Bond, kombinerer denne cocktailen gin, vodka og Lillet Blanc. Den er både kraftig og aromatisk, med en elegant bitterhet.
  • Espresso Martini: Perfekt for kaffeelskere, denne moderne klassikeren blander vodka, kaffelikør og fersk espressokaffe, toppet med et lett skum. En energigivende og sofistikert drink.
  • Gimlet: En enkel, men smakfull cocktail som består av gin og limejuice. Gimlet er kjent for sin skarpe og forfriskende smak, og er en favoritt blant mange.

Ulike Typer Martiniglass

Det finnes ulike typer drinkglass til martini. Flere av disse er inkludert i denne oversikten, men det er også grupper som ikke er tatt med. Her er en oversikt over noen av de ulike variantene:

  • Klassisk Martiniglass: Dette er den mest tradisjonelle typen, kjent for sin brede, åpne kjegleform og lange stilk. Den er perfekt for klassiske martini-oppskrifter.
  • Coupe Glass: Selv om det ofte brukes til champagne, blir coupe glass også brukt til martinis. Det har en rundere og grunnere bolle sammenlignet med det klassiske martiniglasset.
  • Nick & Nora Glass: Dette glasset ligner på et klassisk martiniglass, men har en litt mindre og mer avrundet kopp. Det er oppkalt etter karakterene Nick og Nora Charles fra filmen “The Thin Man”.
  • Stemless Martini Glass: Dette er en mer moderne variant uten stilk. Glasset har fortsatt den kjegleformede designen, men med en flat base som gjør at det kan settes direkte på bordet.

Shaken, not Stirred

James Bond

“Shaken, not stirred” er en av de mest ikoniske replikkene i filmhistorien, nært forbundet med den legendariske spionfiguren James Bond.

Denne enkle setningen har ikke bare definert Bonds karakter, men har også hatt en betydelig innflytelse på populariteten til Martini, og spesielt måten den serveres på.

James Bond, først skapt av forfatteren Ian Fleming, har blitt en global kulturell ikon siden hans debut i 1953. Gjennom filmserien, som startet med “Dr. No” i 1962, har Bond vært synonymt med eleganse, sofistikasjon og en forkjærlighet for Martini.

James Bond Martini

Selv om han i bøkene ofte drakk en Vesper Martini, er det den klassiske Dry Martini som har blitt mest assosiert med ham på film.

Bond-filmene har bidratt til å forme og forsterke bildet av Martini som en drink for den raffinerte og verdensvante. Martiniglasset selv, med sin karakteristiske brede kant og slanke stilk, har blitt et symbol på stil og luksus, delvis takket være James Bond.

Den spesifikke forespørselen om at drinken skal være “shaken, not stirred” har også skapt en langvarig debatt blant bartendere og cocktailentusiaster om den “korrekte” måten å forberede en Martini på.

Hvilket Glass Brukes til Martini?

Tradisjonelt blir martini servert i et spesifikt martiniglass, som er kjent for sin ikoniske V-form. Dette glasset har en lang stilk og en vid åpning, noe som hjelper til med å frigjøre aromaene av drinken. Designet på glasset er ikke bare estetisk tiltalende, men det har også en praktisk funksjon ved at det holder drinken kald uten at håndvarmen påvirker temperaturen.

Hva Smaker Martini?

Smaken av en martini kan variere mye, avhengig av hvordan den er laget. Klassisk er en martini en blanding av gin og tørr vermut, og den har en sterk, klar og lett bitter smak med urteaktige noter fra ginen.

Noen foretrekker å legge til en oliven eller en sitronskive for ekstra smak. Andre varianter, som en Dirty Martini, inneholder olivenlake som gir en salt smak.

Er Martini en Cocktail?

Martini er en type cocktail. Begrepet “cocktail” refererer til en blandet drink som ofte inneholder alkohol, sammen med andre ingredienser som vermut, sukker, bitters, og vann. Martini, med sin blanding av gin og vermut, faller definitivt under kategorien cocktailer.

Hva er Best av Nick & Nora eller V-formet Martiniglass?

Valget mellom Nick & Nora-glass og det tradisjonelle V-formede martiniglasset kommer an på personlige preferanser og hvilken type atmosfære man ønsker å skape.

Nick & Nora-glasset, som har en mindre og mer avrundet kuppelform, gir en mer intim og vintage følelse, og er godt egnet for mindre cocktailporsjoner. På den annen side, det V-formede martiniglasset er mer moderne og gir en mer klassisk og elegant presentasjon.