Paiform – Test – Ovnsformer til Pai, Terte og Quiche

0

Når en skal velge seg en paiform, er det flere ting man bør være oppmerksom på. Dette gjelder alt fra materiale og kvalitet, til størrelse og dekor. Det er viktig at paiformen er har den høyden og størrelsen du ønsker.

Samtidig bør paiformen være dekorativ nok, slik at du ser frem til å sette den frem på matbordet. Her spiller både farger og materiale inn. Mange ønsker en nøytral hvit paiform, mens andre setter pris på en med litt mer farge.

Under har vi plukket ut 7 ulike paiformer, vi håper vil falle i smak. Her har vi valgt ut paiformer i stentøy og stål. Dette er former vi synes er dekorative, samtidig som de er gode på å fordele temperaturen.

Hvilke Paiformer har vi sett på?

Paiformer kommer i mange farger og fasonger. Dette varierer fra enklere kakeformer i metall eller blikk, til keramiske paiformer man gjerne setter frem på middagsbordet eller dessertbordet.

Paiform

I oversikten under har vi plukket ut klassiske paiformer i stentøy og stål. Dette er paiformer man gjerne setter frem på bordet, og forsyner seg direkte fra formen. Dette åpner for paier med klassiske sprø skorper, men også ulike middagsretter.

Vi har sett på Følgende Paiformer:

  • Pillivuyt Paiform i Hvit Porselen
  • Le Creuset Paiform i Stentøy
  • Peugeot Appolia Ovnsformer
  • Höganäs Kakeform
  • Staub Paiform i Keramisk Stentøy
  • Sagaform Piccadilly Paiform
  • De Buyer Paiform i Varmebehandlet Stål

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke paiformer andre foretrekker. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Pillivuyt Paiform i Hvit Porselen

Pillivuyt paiform

Fra franske Pillivuyt finner vi denne serien med klassiske hvite paiformer. Pillivuyt Gastronomi kommer i klassisk hvit porselen, med bølgete kant.

Pillivuyt var den første fabrikken som utviklet og lanserte paiformer med den nå ikoniske bølgekanten. Dette er i dag standard på de aller fleste paiformer, og kanskje noe av det som definerer hva en pai er.

Pillivuyt Paiform Bestiller du hos Bakeren og Kokken!

Det klassiske hvite designet gir et nøytralt, men samtidig elegant og vakkert preg. Perfekt til servering av både middags- og dessertpaier.

Ulike størrelser

Pillivuyt Gastronomi paiform finnes i størrelser. Her kan du velge mellom mindre alternativer på 11 eller 13 cm, best egnet for porsjonsstørrelser, og helt opp til 29 og 33 cm. Pillivuyt tilbyr også en rekke mellomstore alternativer.

Det store utvalget gjør at du også har mulighet til å kombinere ulike størrelser på serveringsbordet. Samtidig har du også flere alternativer når du skal bake pai eller terter. Pillivuyt har også firkantede former med tilsvarende bølgekanter.

Velg Størrelser i Nedtrekksmenyen!

Porselenet fra Pillivuyt har høy toleranse både for slag og temperaturendringer. Paiformen tåler eksempelvis å tas rett fra fryser og inn i stekeovn. Formen er også tilpasset bruk i mikrobølgeovn.

Det sterke porselenet er på denne måten med på å sikre en solid paiform med god holdbarhet. Paiformen er samtidig glasert i en garantert blyfri og kadmiumfri glasur. Glasuren er samtidig syrefast, slik at fargen ikke endres. Paiformen kan vaskes i oppvaskmaskin!

Le Creuset Paiform i Stentøy

Paiform volcanic

Ønsker du et mer fargerikt alternativ, kan Le Creuset friste med et bredt utvalg av alternativer. Her kan du velge mellom paiformer i farger som rød, oransje, blå eller rosa. Le Creuset har selvfølgelig også mer klassiske alternativer i svart, hvit og creme.

Bestill Le Creuset Paiform hos Kitchn.no!

Fargene som benyttes, er farger som vi kjenner igjen fra de andre produktene fra Le Creuset. Dette gjør at du har mulighet til å kombinere paiformen med annet serveringstøy. Le Creuset tilbyr her alt fra servise og krus, til gryter og stekepanner i tilsvarende farger.

I lik linje med paiformen fra Pillivuyt, kommer Le Creuset med klassiske bølger eller riller langs kanten. I tillegg til å gi et klassisk design, sørger rillene også for at skorpene stekes optimalt. Emaljen som er benyttet er ripebestandig, og lett å rengjøre.

Paiformene fra Le Creuset finner du hos Kitchn!

Le Creuset paiform har en diameter på 28 cm. Dette gjør at den egner seg godt både til middagsbordet, så vel som til dessert eller til kakebordet.

Le Creuset Marseille

Paiformen er utviklet i slitesterkt stentøy, et materiale som fordeler varmen jevnt og gir gode resultater. Formen håndterer både fryser og stekeovn, men tåler ikke brå overganger. Unngå derfor å sette den direkte fra fryser og inn i stekeovn.

Stentøyet er varmebestandig fra –18 til +260 grader celsius. Paiformen kan også vaskes i oppvaskmaskin.

Peugeot Appolia Ovnsformer

Peugeot Appolia

En annen serie med sterke farger er Appolia fra Peugeot. Her finner du paiformer i fargene rødt, hvit og blått, i tillegg til en utgave i grått. Med Peugeot sitt franske opphav, er det naturlig å tenke at fargene er inspirert av fargene i flagget.

Se De Ulike Fargene hos Nordic Nest!

Rødt, hvitt og blått er, som mange vet, også fargene i det norske flagget. Dette gjør at Appolia paiformer også egner seg godt til å servere pai og terter på nasjonaldagen, 17. mai.

Ved siden av paiformer finner du i Appolia serien fra Peugeot, også ulike ildfaste former. Dette i klassisk firkantet form, men også oval og rund. Appolia serien har også en brødform. Også disse er tilgjengelig i rødt, hvitt og blått, slik at du kan kombinere de ulike delene.

Bestill Peugeot Appolia Paiform hos NordicNest.no!

Appolia paiform fra Peugeot er rundt, og har en diameter på 28 cm. Formen har små bølger rundt kantene, slik vi kjenner fra andre paiformer. Den ildfaste paiformen er laget i slitesterk keramikk, og har en høy toleranse for variasjon i temperatur. Dette gjør at du kan benytte den både i fryser og i stekeovn.

Keramikkformen har samtidig en tykk og solid bunn, som hjelper til å fordele varmen jevnt. Dette er med på å sikre et bedre resultat. Paiformen holder samtidig på temperaturen i opp til 30 minutter etter at du har tatt den ut av stekeovnen.

Peugeot Appolia paiform egner seg godt både til middagsretter, desserter og kaker. Formen kan også benyttes som en ildfast form for gratenger og tilsvarende.

Höganäs Kakeform

Höganäs Kakeform

Fra svenske Höganäs finner vi denne spennende og morsomme kakeformen. Formen er bølgete og asymmetrisk, noe som gjør at den raskt blir et spennende element på serveringsbordet.

Med asymmetrisk mener vi at de ulike bølgene er ujevne og varierte, noe som skaper et element av kreativitet i matlagingen. Ved siden av å benytte den til baking av pai og kaker, fungerer den også godt som serveringsskål for frukt og bær.

Höganäs Paiformer finner du hos NordicNest.no!

Paiformen fra Höganäs er i dag tilgjengelig i hvit utgave, men har tidligere også vært tilgjengelig i fargene blå og rød. Paiformen ble lansert i 2011, og er en del av designbyrået Front sin relansering av Höganäs-kolleksjonen.

Font-kollektivet har hatt som mål å gi Höganäs Keramik nye former, og har som en del av dette ønsket å bryte med det ellers så stramme skandinaviske designet. Med de store og ujevne bølgene på Höganäs paiform, kan vi trygt si at de har oppnådd dette!

Ved siden av paiform, finner man fra Höganäs også deres karakteristiske kopper og tekanner, samt ulike asjetter og skåler.

Størrelsen på formen oppgis til å være 2 liter. Diameteren på kakeformen er på 31 cm, og den har en høyde på 5 cm. Formene er laget i solid keramisk stentøy som kan benyttes både i stekeovn, og i oppvaskmaskinen.

Staub Paiform i Keramikk

Staub Paiform

Fra den franske gryteprodusenten Stub finner vi denne klassiske paiformen, utviklet i keramisk stentøy. Formen er tilgjengelig i fargene rød, blå og hvit.

Velg Mellom de Ulike Fargene hos NordicNest.no!

Paiformene fra Staub er designet med et par store håndtak på siden. Dette gjør at det er lettere å flytte formen inn og ut av stekeovnen, samtidig som du lettere kan flytte den til serveringsbordet. Da håndtakene også blir varme, er det nødvendig å benytte grytekluter.

Det keramiske stentøyet sørger for en jevn fordeling av varme. Den glaserte hvite bunnen er laget i et naturlig non-stick materiale som sørger for at maten slipper lettere, og ikke brenner seg fast. Glasuren gjør den samtidig enklere å rengjøre.

Stentøyet kan tåle temperaturer opp til 300 grader. Formen kan benyttes både i stekeovn, mikrobølgeovn, fryser og oppvaskmaskin.

Staub Paiform Finner du hos Nordic Nest!

Paiformen fra Staub har et volum på 2 liter. Dette tilsvarer en diameter på 27 cm (uten håndtak) og en høyde på 5,2 cm.

Fra merkevaren Staub finner du også et bredt utvalg av jerngryter og ulikt kjøkkenutstyr. I samme stil som paiformene, finner du også ildfaste former i ulike størrelser. Dette gjør at du har mulighet til å sette sammen og kombinere basert på de ulike fargevalgene.

Sagaform Piccadilly Paiform

Piccadilly Paiform fra Sagaform

Piccadilly paiform fra Sagaform er et klassisk hvitt alternativ. Paiformen har store buede kurver, inspirert av blomstenes kronblader. De store kurvene gjør at de også kan hjelpe til med å definere størrelsen på kakestykkene.

Formen egner seg godt både for kalde og varme retter, og kan også benyttes som fruktfat. De ulike bølgene rundt kanten er ment å definere porsjoner, og gir til sammen 12 kakestykker eller paistykker.

Bestill Piccadilly Paiform fra Sagaform hos NordicNest.no!

Piccadilly paiform er utviklet som et samarbeide mellom designeren Ann-Carin Wiktorsson og artisten Pernilla Wahlgren. Navnet Piccadilly er lånt fra Pernilla sin låt, Piccadilly Circus, som ble svært populær etter deltagelsen i Svenske Melodifestivalen 1985.

De ulike delene i Piccadilly serien er utviklet basert på Pernilla Wahlgren sin matlaging og hennes store middagsselskaper. Formen egner seg godt som en del av borddekkingen, og kan benyttes både til hverdags og fest.

I Piccadilly serien finner man også kakefat på fot, porsjonsskåler, ildfaste former, serveringsskåler og serveringsfat. De bølgete formene går igjen som detaljer i de ulike servisedelene.

Paiformen er utviklet i glasert stentøy, og har en størrelse på 28,5 cm. Høyden på formen er på 4,5 cm. Piccadilly paiform fra Sagaform kan vaskes i oppvaskmaskin.

De Buyer Paiform i Varmebehandlet Stål

De Buyer paiform

Fra franske De Buyer finner vi denne klassiske svarte paiformen. Paiformen er utviklet i varmebehandlet stål. Dette sørger for at formen er stødig, samtidig som det garanterer for en god fordeling av varme ved steking.

Paiformen fra De Buyer er tilgjengelig i en rekke ulike størrelser. Velg mellom diameter på 24 cm, 26,3 cm, 29,2 cm og 31,3 cm. Den store variasjonen gjør at du kan velge en paiform som best passer ditt behov.

Velg Mellom de Ulike Størrelsene i Menyen!

De Buyer spesialiserer seg på kjøkkenutstyr og bakeartikler utviklet i stål. Ved siden av paiform finner du også brød- og bakeform i ulike størrelser, springformer med åpning i midten og ulike kake- og muffinsformer. De Buyer har også paiformer og bakeformer med avtagbar bunn.

Da De Buyer paiform er utviklet i stål kan de ikke benyttes i mikrobølgeovn eller oppvaskmaskin.

Hvilke Paier skal man lage?

Det finnes en rekke paier man kan velge mellom. En tradisjonell pai starter gjerne med en paibunn eller tertebunn. Videre fylles formen med ønskede ingredienser. Klassiske dessertpaier er eplepai, gresskar-pai, ostekake, kirsebær-pai, jordbær-pai, blåbær-pai etc. Paiformer benyttes også til terter eller quiche.

Blant middagspaier finner man pizza-pai, taco-pai, ost- og skinke-pai, tomat-pai, grønnsaks-pai og mye annet. Både for dessertpaier og middagspaier er det kun fantasien som setter grenser.

De ulike oppskriftsbloggerne og nettsidene har gjerne en egen side dedikert til deres samling av pai-oppskrifter. Her kan man følge disse, eller benytte sidene som inspirasjon til egne oppskrifter.

Hvor Stor er en Paiform?

Paiformer kommer i mange forskjellige størrelser. Størrelsen på paiformen du velger, vil avhenge av hvor mange personer du planlegger å servere og hva slags pai du lager. En standard størrelse for en paiform er 28 cm i diameter, men de kan være alt fra mindre porsjonspaier rundt 10 cm til større familiepaier opp til 35 cm. Det er viktig å merke seg at størrelsen på paiformen kan påvirke steketiden, så du må kanskje justere oppskriften din tilsvarende.

Må man Smøre Paiformer?

Ja, det anbefales ofte å smøre paiformen før du legger i pai-deigen. Dette hjelper til med å forhindre at paien sitter fast i formen, noe som kan gjøre det lettere å fjerne paien fra formen etter steking. Du kan bruke smør, olje, eller matlagingsspray, avhengig av hva du har tilgjengelig og personlige preferanser.

Kan man Benytte en Paiform som Serveringsfat?

Ja, du kan definitivt bruke en paiform som serveringsfat. Dette er faktisk en av fordelene med paiformer – de er både funksjonelle og attraktive nok til å gå direkte fra ovnen til bordet. Mange paiformer er laget med et estetisk tiltalende design som gjør dem ideelle for servering. Imidlertid bør du være forsiktig når du håndterer en nylig stekt pai, da formen vil være svært varm.

Hva er Forskjellen på Dessertpai og Middagspai?

Hovedforskjellen mellom dessertpai og middagspai ligger i fyllet. En middagspai, også kjent som kjøttpai, inneholder typisk kjøtt og/eller grønnsaker og er vanligvis mer krydret enn søt. De er ment å være en hovedrett i et måltid.

På den annen side, dessertpai inneholder vanligvis søtere fyll som frukt (for eksempel epler, bær, eller sitrusfrukter), nøtter, eller søte kremfyllinger. En dessertpai er ment å være en søt avslutning på et måltid, og serveres ofte sammen med kaffe. Både kjøttpaier og dessertpaier lages i paiformer!