Ildfast Form – Test – Stort Utvalg i Ovnsformer

0

En god ildfast form er et praktisk verktøy under matlagingen. Gjør klar grønnsaker og kjøtt i formen, sett den i stekeovnen, og la middagen stekes ferdig mens du får tid til andre oppgaver.

Ildfaste former kan benyttes til steking av krydrede grønnsaker, ovnsbakte poteter, laksefileter, kjøtt og mye annet. En ildfast form benyttes også om man skal lage ulike gratenger, lasagne, og mye annet.

Under har vi samlet en større oversikt over ildfaste ovnsformer som vi håper vil sette i gang kreativiteten din. En god ildfast form skal ikke bare hjelpe deg å skape gode matretter, men også ta seg pent ut på middagsbordet. Dette både til hverdags, og når man har gjester på besøk.

Hvilke Ildfaste Former Har Vi Sett På?

Vi har forsøkt å plukke ut et spennende utvalg av ovnsformer. Dette så du forhåpentlig skal kunne finne en favoritt.

Ildfast Form

Når vi har plukket ut hvilke former vi ønsket å se nærmere på, har vi hovedsakelig tatt utgangspunkt i de kvadratiske firkantede formene. Samtidig bør du være klar over at mange av seriene under også tilbyr ovale, runde og rektangulære alternativer.

Vi Har Sett på Følgende Ovnsformer:

  • Peugeot Appolia Ildfast Form
  • Pyrex Ildfast Form i Glass
  • Pillivuyt Hvite Stekefat i Porselen
  • Iittala Tools i Børstet Rustfritt Stål
  • Staub Keramisk Gratengform
  • Ildfaste Heritage Ovnsformer fra Le Creuset
  • Kähler Hammershøi Ildfast Serveringsfat
  • Aida Raw Ovnsformer

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke ildfaste former andre liker. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Peugeot Appolia Ildfast Form

Peugeot Appolia Ovnsform

Fra Peugeot finner vi denne serien med Appolia bakeformer. Peugeot er kanskje mest kjent for sine biler, men de har også en bred kolleksjon av både krydderkverner og annet kjøkkenutstyr.

Appolia, fra Peugeot, er en serie med keramiske ildfaste former. Den glaserte overflaten beskytter formene mot riper og flekker. Ovnsformen tåler høye temperaturforskjeller, der du kan ta den rett fra kjøleskap eller fryser, og sette den i stekeovnen.

Se Peugeot Appolia Ovnsfromer hos NordicNest.no!

Formene har et klassisk design, med små håndtak på sidene. Den glaserte keramiske formen fordeler varmen godt, og kan holde middagen varm i opptil 30 minutter etter den er tatt ut av ovnen.

Stort utvalg

Utvalget finnes i en rekke ulike fasonger og størrelser. Velg mellom ovale, runde eller lasagneformede firkantede former.  Ved siden av klassiske ildfaste former, finner du også brødform og paiform i tilsvarende design.

Den vanlige rektangelformede ovnsformen kommer samtidig i flere størrelser. Her kan du velge mellom 16 x 25 cm, 22 x 32 cm, 34 x 40 cm.  

Se Utvalget Innen Peugeot Appolia Ovnsformer hos Nordic Nest!

Formene er tilgjengelig i farger som blå, rød, svart, hvit og grå. Hvilken farge du ønsker kan du velge i menyen på det aktuelle produktet.

Peugeot Appolia ovnsformer kan benyttes i stekeovn og mikrobølgeovn. Formene kan også oppbevares i fryser, samt vaskes i oppvaskmaskinen.

Pyrex Ildfast Form i Glass

Geometrisk Pyrex Ildfast Form

Pyrex tilbyr et bredt utvalg av ildfaste former i solid borosilikatglass. Pyrex sitt led-frie borosilikatglass benyttes, ved siden av kjøkkenutstyr, også som materiale for reagensrør til laboratorier.

Det herdete glasset holder seg fint i årevis, og er samtidig lett å rengjøre. Formene kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Bestill Pyrex Ildfast Glassform hos BakerenogKokken.no!

Glassformene fra Pyrex har høy toleranse for temperatur. Formene tåler opp til 300 grader, og kan også lagres i fryseren ned til minus 40. Formene tåler samtidig ikke brå overganger, så la den stå en periode i romtemperatur før du setter den inn i oven.

Pyrex Ovnsform

Pyrex sine ildfaste glassfat finnes i flere alternativer og størrelser. Velg mellom Pyrex glassfat med håndtak i størrelser som 20 x 31 cm og 25 x 39 cm, deres ovale Essentials ildfaste former på 17 x 25 cm eller 24 x 35 cm, eller deres geometrisk formede Inspiration fomer på 18 x 27 cm, 20 x 30 cm eller 22 x 33 cm.

Se Utvalget Innen Pyrex hos Bakeren og Kokken!

Fra Pyrex finner du også en større ildfast glassgryte med lokk, der du kan bake grønnsaker, stek eller kylling. Ovnsformen har en kapasitet på 4,5 liter.

Pyrex

Pyrex ildfaste former i glass er rimelige i pris, samtidig som de holder en god kvalitet. De er samtidig både nøytrale og vakre i designet, slik at de gjør seg godt som serveringsfat på middagsbordet.

Pillivuyt Hvite Stekefat i Porselen

Utvalget Innen Ovnsformer fra Pillivuyt

Fra Pillivuyt finner vi denne serien med klassiske hvite ildfaste former i solid porselen. Ovnsformene finnes i flere ulike størrelser og design.

Det franske porselenet fra Pillivuyt er i en klasse for seg selv, med god funksjonalitet, lang holdbarhet og et fint design. Det gir deg muligheten til å bruke porselenet til både hverdag og fest i mange år fremover.

Bestill Pillivuyt Ildfast Form hos NordicNest.no!

Porselenet har samtidig en god varmefordeling, noe som gjør at de får en jevn varme under matlagingen. På denne måten blir matvarene jevnt varmet opp i formen.

Pillivuyt Ildfast Form

De ildfaste formene er utviklet for å være sterkt resistente ovenfor slag og støt, og tåler samtidig bråe variasjoner i temperatur. Formene kan tas rett ut av fryser og settes rett i ovnen.

Se Utvalget innen Pillivuyt Ildfaste Former!

Formene kommer i klassisk hvitt design, med små håndtak på siden. Håndtakene gjør at det er lettere å flytte formene ved hjelp av grytevotter. Pillivuyt har også en dypere utgave i form av deres lasagne-fat. Denne har en høyere kant og egner seg derfor til andre typer retter.

Ved siden av dette finner du fra Pilivuyt også ulike ramekiner, suffléformer, rektangulære og runde paiformer, samt ildfaste og lasagneformer med større håndtak.

Iittala Tools i Børstet Rustfritt Stål

Tools

Tools er en serie med kjeler og stekepanner i rustfritt stål, fra finske Iittala. I Tools-serien finner vi også ulike ildfaste former, designet av Björn Dahlstrøm.

Ovnsformen fra Iittala har et røft og industrielt design, noe som gjør den til et spennende alternativ. Formene er utstyrt med store håndtak på siden, som gjør det lettere å flytte de ut av ovnen og til matbordet.

Bestill Iittala Tools Ildfast Form hos Kitchn.no!

Iittala Tools ildfast form er designet i børstet rustfritt stål. I bunnens kjerne er det en innebygget kjerne med aluminium som sørger for god og jevn varmefordeling. Dette gjør at maten blir jevnere oppvarmet, samtidig som prosessen er mer effektiv.

Iittala Tools Ildfast Form

Designere Björn Dahlström utviklet designet og funksjonaliteten til redskapene i Tools serien i samarbeide med både erfarne kokker og materialeksperter for å finne den rette kombinasjonen av funksjon og design.

De ildfaste formene er tilgjengelig i to ulike størrelser. Den største formen har en størrelse på 41 x 37 x 6 cm, og den minste har en størrelse på 36 x 24 x 6 cm.

Staub Keramisk Gratengform

Staub Ildfast Form

Ønsker du et mer farget alternativ, kan de ildfaste formene fra Staub være et godt alternativ. Staub ildfast form er tilgjengelig i farger som rød, blå, grønn og hvit.

Formene finnes i ulike størrelser og er tilgjengelig i både runde og firkantede utgaver. De ildfaste formene er laget i stentøy med en keramisk overflate som sørger for en hard, holdbar og slitesterk overflate, samtidig som den hindrer at fukt og smak trekker inn i formen.

Bestill Staub Ildfast Form hos NordicNest.no!

De rektangulære ovnsformene fra Staub er tilgjengelig i størrelser som 11 x 14 cm, 16 x 20 cm, 20 x 27 cm og 24 x 34 cm. I de samme fargevalgene finner du også paiformer med diameter på 28 cm.

Staub Ovnsform

De ulike størrelsene åpner opp for mulighet til en rekke matvarer. Her kan du lage lasagne og gratenger, steke laks eller grønnsaker, bake poteter, og mye annet.

De ildfaste formene fra Staub er også pene, slik at de kan benyttes til servering. Her kan du gjerne kombinere med en matchende støpejernsgryte i tilsvarende farge.

Ildfaste Heritage Ovnsformer fra Le Creuset

Le Creuset Heritage Ildfast Form

Når vi først er inne på fargevalg, er de ildfaste formene fra Le Creuset også et godt alternativ. Ovnsformene fra Le Creuset kommer i et bredt utvalg av farger.

Velg mellom klassiske Le Creuset farger som rød cerise, oransje volcanic, blå marseille, samt matte black og creme. Formene finnes også i andre fargevalg.

Se Ulike Farger og Størrelser hos Kitchn.no!

Heritage serien fra Le Creuset er en nyskapning av det klassiske Le Creuset designet fra 1931. De ildfaste formene kommer med store håndtak, som gjør det enklere å flytte de.

Ovnsformene er utviklet i stentøy brent på 1280 grader, noe som gir en god holdbarhet. Den emaljerte overflaten gjør de samtidig enkle å rengjøre, samtidig som de beskytter mot smak, fukt og farge fra matvarene.

Bestill Le Creuset Ildfast Form hos Kitchn.no!

Le Creuset Heritage ildfaste former kan benyttes i stekeovn og fryser, mikrobølgeovn og oppvaskmaskin. Stentøyet tåler ikke raske overganger, og man må derfor la formen oppnå romtemperatur før man putter den i stekeovnen.

Le Creuset Ovnsform

Formene fra Le Creuset egner seg også godt til servering rett på bordet. Her kan du gjerne kombinere den ildfaste formen med matchende Le Creuset servise, gryter, og en rekke annet kjøkkenutstyr, i tilsvarende farge.

Kähler Hammershøi Ildfast Serveringsfat

Hammershøi Ovnsform

Kähler sin Hammershøi serie har oppnådd høy popularitet de siste årene, og mange har begynt å samle på interiørartikler og serviser i denne serien.

I Hammershøi serien fra Kähler finner vi også dette ildfaste serveringingsfatet. Fatet er produsert i glasert keramikk, og er utsmykket med de klassiske rillene vi kjenner igjen fra de andre delene i Hammershøi kolleksjonen.

Bestill Kähler Hammershøi Ildfast Form hos Nordic Nest!

Den ildfaste formen er, oss bekjent, kun tilgjengelig i hvit farge. Selv om det også kunne vært ønskelig at formen også var tilgjengelig i blå, eller andre Hammershøi-farger, er den hvite nøytral, og passer dermed godt sammen med de andre delene i serien.

Hammershøi

Fatet er tilgjengelig med lengde som liten på 32, og stor på 39 cm. Formen kan vaskes i oppvaskmaskin, men det er anbefalt at den vaskes for hånd.

Aida Raw Ovnsformer

Aida Raw Ovnsformer

En annen spennende servise-serie, som også kommer med matchende ildfaste former, er Aida Raw. Aida Raw er et organisk og røft servise, designet av skuespiller og redaktør Christiane Schaumburg-Müller.

De ildfaste ovnsformene i Aida Raw serien er produsert i keramikk. Formene er laget for hånd, og det er derfor naturlige variasjoner i hver utgave.

Bestill Aida Raw Ovnsformer hos NordicNest!

Aida Raw ovnsformer er tilgjengelige i en grå og en mørk utgave, med motstående prikker spredt vilkårlig utover. Dette er med på å skape en levende overflate med spennende ujevnheter.

Aida Raw

De ildfaste ovnsformene fra Aida Raw selges i pakker på 2 former. Formene har en størrelse på 38 x 19 cm. Dette gjør at de er såpass smale at det normalt er plass til begge formene i ovnen samtidig.

Aida Raw ildfaste former er flotte i designet, og kan naturlig dekkes frem på bordet. Formene passer selvfølgelig godt til serviset i Raw serien, men kan også godt kombineres med andre serviser.

En Ildfast Form Skal Kunne Settes Frem på Serveringsbordet

Når man velger ut en ildfast form er det flere ting du bør ta hensyn til. For det første bør den aktuelle formen være stor nok til å dekke ditt behov. Dette så du kan servere mat til hele familien, men også benytte den om du ofte har gjester på besøk.

Samtidig er det også viktig å tenke på at en ildfast form ofte benyttes for å servere middag direkte på middagsbordet. Dette gjør at man bør ta hensyn til designet, slik at den passer med annet av servise og lignende.

Vi har forsøkt å plukke ut et utvalg av ildfaste former, som vi mener vil gjøre det godt på serveringsbordet. Her varierer vi med noen mer nøytrale som vil passe inn i de fleste settinger, og kombinerer dette med et utvalg av mer fargerike alternativer.

Lag Spennende Oppskrifter

Ved å ha et lite utvalg med ildfaste former, åpner du raskt opp muligheten for å prøve ut nye og spennende oppskrifter. Ovnsformene lar deg eksperimentere med kombinasjoner av ulike ovnsbakte grønnsaker og krydder.

Man kan også kombinere grønnsaker med ulike ferdigsauser som tikka masala eller korma, eller smake til med hjemmelagde varianter.

En ildfast form lar deg også lage ulike gratenger som fiskegrateng, pølsegrateng, tacograteng og mye annet.

Når du velger hvilken ildfast form du ønsker, kan det være lurt å tenke litt på hvilken størrelse som egner seg best for de ulike rettene du ønsker å lage. Enkelte matretter krever eksempelvis større former eller høyere kanter enn andre.

Man bør også tenke på hvor store porsjoner man ønsker, og hvor mange man kan tenke seg å lage til. Ofte kan det være behov for å ha et lite utvalg i størrelser og fasonger.

Hva Bruker man en Ildfast Form til?

En ildfast form brukes i hovedsak til matlaging og ovnsbaking. Den kan brukes til å tilberede en rekke retter, inkludert gratenger, lasagne, ovnsbakt kylling- eller laksefilet, bakte desserter som puddinger og brownies, samt til å bake brød og kaker.

Hvor mye Tåler en Ildfast Form?

En ildfast form er designet for å tåle høye temperaturer, og de fleste kan tåle varme opptil 250 til 300 grader, avhengig av materialet de er laget av. Se her hvilke anbefalinger og retningslinjer som gis av leverandør.

Det er viktig å merke seg at selv om de kan tåle høye temperaturer, bør raske temperaturforandringer helst unngås, da dette kan forårsake sprekker eller brudd.

Kan Ildfaste Former Benyttes i Stekeovn?

Ja, ildfaste former er nettopp laget for å bli brukt i stekeovnen. De tåler høye temperaturer, noe som gjør dem perfekte for matlaging i ovnen. Men vær oppmerksom på produsentens instruksjoner, da noen former kanskje ikke er egnet for visse typer ovner og varmebehandlinger, som for eksempel direkte under grillfunksjonen.

Bør jeg Velge en Ildfast Form med Lokk?

Om du burde velge dette avhenger av bruken din. En ildfast form med lokk er nyttig for visse typer matlaging, som for eksempel steking eller langsom matlaging, hvor du vil beholde fuktigheten i maten. Men dersom du ofte lager matretter som trenger en sprø topp, for eksempel lasagne eller gratenger, kan en form uten lokk være mer hensiktsmessig.

Hvilke Materialer Benyttes til Ildfaste Former?

Ildfaste former kan være laget av en rekke materialer. De mest populære er keramikk, porselen, glass og støpejern. Hver har sine egne fordeler: Keramikk og porselen er gode varmeledere og holder seg varme lenge; glass er ikke-reagerende og enkelt å rengjøre; og støpejern er ekstremt holdbart og holder jevn varme veldig godt.

Hvordan få en Ildfast Form ren?

Rengjøring av en ildfast form kan variere avhengig av hva den er laget av. Generelt kan de fleste ildfaste former vaskes i oppvaskmaskin, men sjekk produsentens instruksjoner for å være sikker. For hardnakket mat eller fastbrente rester, kan det være nødvendig å legge formen i varmt såpevann før skrubbing.