Test: Vaffeljern til Bål og Bålpanne – Nystekte Vafler

0

Det å kunne diske opp med nystekte vafler rundt bålet, tar turopplevelsen til neste nivå. I denne oversikten har vi sett på 5 ulike vaffeljern til bål og bålpanne.

Vafler har en lang tradisjon i Norge, og vi nyter de gjerne med både sukker, syltetøy eller brunost. Med et vaffeljern egnet for bål og bålpanner har du mulighet til å steke vafler også når du er på tur.

Vaffeljern Bål

Når man skal steke vafler på bålet er det viktig å første varme opp jernet godt. Man bør samtidig sørge for å bruke nok med fett i vaffeljernet, slik at ikke vaflene setter seg fast under stekingen.

Hvilke Vaffeljern til Bål har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett vaffeljern til bål fra 6 ulike leverandører. Du vil finne vaffeljern fra merkevarer som Espegard, Hällmark, Esschert, Villmark og Eagle Products.

Vaffeljern til bål og bålpanne

Vaffeljernene for det meste med klassiske skandinaviske vaffelhjerter, men du finner også vaffeljern for belgiske vafler. De fleste av vaffeljernene er laget i støpejern, men du finner også alternativer i aluminium.

Vi har sett på Følgende Vaffeljern:

  • Espegard Vaffeljern til Bålpanne
  • Hällmark Vaffeljern til Bål og Bålpanne
  • Villmark Vaffeljern til Bål
  • Esschert Fancy Flames Vaffeljern til Bål
  • DeLuxe Vaffeljern til Primus fra Eagle Products

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke vaffeljern til bål andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Espegard Vaffeljern til Bålpanne

Espegard Vaffeljern Bålpanne

Fra Espegard finner vi dette vaffeljernet, laget for bruk på bål og bålpanner. Selve vaffeljernet er laget i støpejern, og kommer med et skaft i stål og håndtak i tre. Vaffeljernet kommer med tilhørende etui.

Vaffeljernet fra Espegard er av den runde typen med 5 hjerter. Dette er en type vafler som har lange tradisjoner i Norge, og som mange av oss har vokst opp med. Diameteren på vaffeljernet er på 19,3 cm.

Bestill Espegard Vaffeljern til Bålpanne hos Hyttefeber.no!

Espegard er kanskje mest kjent for sine bålpanner. Disse består av et stativ med tre stenger der bålfatet henger festet med kjettinger. Espegard bålpanner fungerer godt som et samlingspunkt etter en tur i akebakken en kald vinterdag.

Vaffeljernet fra Espegard er laget nettopp for å benyttes på bål eller bålpanne. På denne måten får man mulighet til å steke vafler utendørs. Fra Espegard finner man også tilsvarende toastjern til ostesmørbrød, samt kaffekjele, stekepanne, wok og popkornkjele.

I videoen over tester Trond fra PandaFejzet ut Espegard vaffeljern på bålpannen. Legg merke til hvordan han varmer opp støpejernet godt før bruk, slik at vaflene ikke setter seg fast.

Vaffeljernet finner du hos Hyttefeber.no!

Espegard vaffeljern legges på grillristen på bålpanna, eller direkte på bålet. Vaffeljernet i støpejern kommer uten non-stick belegg, og det er derfor ønskelig å benytte godt med smør eller fett under steking. Vaffeljernet settes inn med et tynt lag matolje etter bruk, og oppbevares tørt.

Støpejern er samtidig et meget godt verktøy for matlaging. Varmen fordeles godt og bevares lenge. Dette sørger for å gi vaflene en sprø og smakfull overflate. Støpejern har også lang holdbarhet, og vil med greit vedlikehold kunne vare i generasjoner.

Hällmark Vaffeljern til Bål og Bålpanne

Hällmark Vaffeljern til Bål

Vaffeljern i støpejern fra svenske Hällmark. Vaffeljernet er egnet for bruk både på bål og bålpanne. Her har du dermed mulighet til å ta med vaffelrøre og steke vafler mens dere er ute på tur, eller eventuelt steke vafler rundt bålpannen i hagen eller på hytta.

Hällmark vaffeljern er laget i støpejern, noe som egner seg godt for steking av vafler. Støpejernet sørger for å fordele varmen godt, samtidig som det gir vaflene en sprø ytre overflate.

Bestill Hällmark Vaffeljern til Bål hos Bakeren og Kokken!

Vaflene laget på Hällmark vaffeljern til bål kommer med 5 hjerter. Vaffeljernet er rundt formet og har en ytre diameter på 20 cm. Vaffeljernet med skaft har en lengde på 73 cm og er laget i stål og tre.

Det lange håndtaket gjør at du kan holde trygg avstand fra det varme bålet. Vaffeljernet er enkelt å bruke: Smelt en kladd smør i jernet og hell røren over. Klem sammen jernet slik at vaffelrøren fordeles jevnt. Holdes så over bålet til vaflene er ferdige.

Fra Hällmark finner man ved siden av vaffeljern, også et bredt utvalg med annet tilbehør til matlaging på bål. Dette omfatter flere ulike stekeheller, stekepanne, kaffekjele til bål samt et eget toastjern eller smörgåsjärn.

Villmark Vaffeljern til Bål

Villmark vaffeljern bål

Fra Four Seasons finner vi deres Villmark vaffeljern for bål og bålpanne. Vaffeljernet er laget i aluminium og kan håndtere temperaturer opp til 800 grader. Håndtakene kan demonteres slik at de kan lagres separat i ryggsekken.

Villmark vaffeljern fra Four Seasons er laget i aluminium og kommer med et håndtak i tre. Håndtakene er avtagbare slik at de kan tas av når vaffeljernet skal pakkes ned i sekken. Vaffeljernet kommer også med et egnet etui, slik at du beskytter ryggsekken fra sot og aske fra bålet.

Bestill Villmark Vaffeljern til Bål hos Hyttefeber.no!

Vaffeljernet har en diameter på 21 cm, og lager vafler med 5 hjerter. Vaffeljernet kommer med non-stick belegg, slik at vaflene skal slippe lettere. Selv om jernet kommer med non-stick belegg vil det fortsatt være nødvendig å bruke smør eller formfett.

 

I videoen over får du se dette vaffeljernet i bruk. Her tester Øyvind fra Minituren ut Four Season Villmark vaffeljern på bålet. Her får du samtidig tips rundt hvordan han lager vafler for steking på bål. Her forvarmer han jernet godt og benytter smør (eller flytende Melange) for at ikke vaflene skal sette seg fast.

 

 

Four Seasons er et norsk varemerke fra Strandco AS. De spesialiserer seg på turutstyr og selger feltsenger, feltstoler, mygghatter og annet. Til matlaging på bål fører de ved siden av vaffeljern også egne Villmark svelejern, stekeheller, pannekakejern til bål, toastjern og annet.

Esschert Fancy Flames Vaffeljern til Bål

Esschert Fancy Flames vaffeljern til bål

Fra Esschert sin Fancy Flames-kolleksjon finner vi dette vaffeljernet designet for bruk på bål og bålpanne. Esschert Design er et nederlandsk selskap med fokus på hus og hage, som også har flere produkter innen bålpanne og matlaging på bål.

Deres Esschert Fancy Flames vaffeljern er laget i støpejern og er dermed holdbart og robust. Med håndtaket har vaffeljernet en lengde på hele 82 cm, slik at du kan holde trygg avstand til flammene. Skaftets håndtak er laget i bjørk tre.

Bestill Esschert Fancy Flames Vaffeljern hos BakerenogKokken.no!

Ulikt fra de mer skandinaviske vaffeljernene i denne oversikten, er vaffeljernet fra Esschert mer av den belgiske typen. Vaflene kommer med fire porsjoner, og har firkantede og dypere mønster. De dype formene sørger for mer stekeskorpe, noe som gir sprøere vafler.

Denne typen vafler går ofte under navnet Belgiske vafler. Dette er heller ikke så rart da Esscherts hjemland, Nederland, er naboland til Belgia. Vafler med dype firkantede spor er også vanlig i USA. Vaffeljernet er riktignok fortsatt rundt og ikke firkantet. Diameter på 17,5 cm.

Fra Esschert finner du også toastjern, popcornpanne og grillrist til matlaging på bål. De har også flere ulike bålpanner, hovedsakelig til dekor, men også til matlaging.

Se også Elektrisk Vaffeljern til Belgiske Vafler!

DeLuxe Vaffeljern til Primus fra Eagle Products

Vaffeljern Eagle Products

Ønsker du et lettere vaffeljern til primus, kan alternativet fra Eagle Products være et godt valg. Vaffeljernet er laget i aluminium og veier kun 850 gram. Dette gjør at den tilfører mindre vekt til ryggsekken når du skal ut på tur.

Vaffeljernet fra Eagle Products er laget i aluminium og kommer med et non-stick belegg, slik at vaffelen skal slippe lettere når den er ferdig. Dermed unngår du at vaffelrøra ikke setter seg fast under steking.

DeLuxe Vaffeljern fra Eagle Products finner du hos Hyttefeber.no!

Håndtaket på dette vaffeljernet er ifølge tilbakemeldinger fra kundene laget i plast, og ikke egnet for sterk varme. Det bør derfor beskyttes mot åpne flammer og høye temperaturer. Foruten dette virker kundene å være meget fornøyde med jernet. Vaffeljernet kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Eagle Products vaffeljern kommer ikke bare med 4 eller 5, men hele 6 hjerter. Dette gjør at vaffelen lettere kan brettes eller deles på midten. Annenvert vaffelhjerte er rutete slik vi kjenner fra tradisjonelle vafler, mens de resterende er dekorerte med hjertemønster.

Selv om de kanskje har et litt amerikansk navn, er Eagle Products en norsk merkevare. De har fokus på turutstyr og utendørs matlaging. Ved siden av vaffeljern til tur finner du også kaffekjeler, gryter og stekepanner til bål, gassbrennere og annet.

Eagle Products fører også turutstyr som gapahuk og liggeunderlag, samt turserviser og turkopper i tre. Alt du trenger for å trives på tur i skogen.

Hvordan Bruke Vaffeljern på Bålpanne?

Å bruke et vaffeljern på et bål eller en bålpanne involverer i hovedsak tre trinn: Opprett bålet, forvarm vaffeljernet på bålet, og deretter hell i røren og stek vaffelen. Dersom dere skal steke vafler på tur, bør du ha laget vaffelrøren på forhånd. Oppbevar på egnet flaske eller termos.

Det krever jevnlig overvåking og at du snur vaffeljernet for å sikre jevn steking. Husk alltid å bruke forsvarlige metoder når du håndterer åpen ild og varme overflater.

Skal Vaffeljern Smøres?

Ja, det er best å smøre vaffeljernet før bruk, spesielt hvis det er av jern eller stål. Dette hindrer vaffelen i å feste seg og gjør det lettere å fjerne vaffelen når den er ferdig stekt. Du kan smøre jernet med smør, matolje, eller et annet non-stick middel som er egnet for matlaging.

Hva Skiller Vaffeljern til Bål fra andre Vaffeljern?

Det finnes noen hovedforskjeller mellom vaffeljern som er laget for bål og de som er laget for kjøkkenbruk:

  • Materiale: Vaffeljern for bål er ofte laget av kraftigere materialer som jern eller stål. De er laget for å tåle varmen fra et bål og for å være robuste nok til å håndtere utendørs bruk.
  • Design: Bålvaffeljern har ofte lange håndtak for å kunne holde dem over flammene uten å brenne hendene.
  • Varme: Fordi de brukes over åpen ild, må bålvaffeljern være i stand til å håndtere høyere varme enn de fleste kjøkkenvaffeljern.

Hvorfor Bruke Vaffeljern til Bål?

Å bruke et vaffeljern til bål gir deg muligheten til å lage velsmakende vafler selv når du er ute i naturen, på camping, eller har en utendørsaktivitet. Det er en morsom og interaktiv måte å lage mat på, og vafler laget over åpen ild har en unik, røykfylt smak som kan være en fin forandring fra vanlige vafler. Dessuten, hvem kan motstå lukten av ferske vafler i det fri?

Server gjerne vaflene med sukker, brunost eller syltetøy!