Test: Kaffekjele til Bål og Bålpanne

0

Det å koke kaffe på bålet, eller på bålpannen, er med på å skape gode naturopplevelser. Dette om du nyter en kopp kaffe etter å ha sovet en natt ute i naturen, eller om dere tenner opp bålpannen hjemme i hagen eller på hytta.

En kaffekjele til bål skal være enkel å håndtere, samtidig som den skal være lett i vekt. Dette så de skal være lette å få med seg i sekken når man skal på tur.

Hällmark Kaffekjele Bål

Ved siden av å benyttes til koking av kaffe, kan kaffekjelen også benyttes til å varme opp vann til andre drikker. Dette kan være til å koke te, eller om dere har med porsjonerte poser til varm sjokolade.

Hvilke Kaffekjeler til Bål har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett på flere ulike kaffekjeler til bål. Kjelene varierer både i design, og i størrelse. De minste kaffekjelene har en størrelse på 0,6 – 0,7 liter. Disse egner seg godt ved koking av kaffe til 1-2 personer.

Kaffekjele til Bål

Om dere er flere personer, eller kanskje en større gruppe, finner du også større kaffekjeler. I denne oversikten vil du finne flere alternativer fra 1-2 liter, men også større utgaver med kapasitet på opp til 6 liter kaffe.

Vi har sett på Følgende Kaffekjeler:

  • Espegard Kaffekjele til Bål og Bålpanne
  • Hällmark Kaffekjele Til Bål
  • Eagle Products Bålkjele
  • Muurikka Kaffekjele til Leirbål

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke kaffekjeler andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Espegard Kaffekjele til Bål og Bålpanne

Espegard Kaffekjele Bål

Fra norske Espegard finner vi denne kaffekjelen laget i rustfritt stål. Kaffekjeler i stål går også under navnet svartkjele da de fort skifter farge når de begynner å tas i bruk over bålet. Kaffekjelen fra Espegard har et volum på 2,5 liter, men finnes også i en større utgave på 6 liter.

Espegard har som slagord Mer tid ute, og spesialiserer seg på friluftsliv, gode opplevelser og smakfull mat. Selskapet er kanskje mest kjent for deres klassiske bålpanner der ildfatet henger i svarte kjettinger.

Bestill Espegard Kaffekjele til Bålpanne hos Hyttefeber.no!

Med tanke på deres hovedprodukt, er nok Espegard kaffekjele først og fremst tenkt å benyttes til deres bålpanne. Like fult kan kaffekjelen selvfølgelig også benyttes på bål eller primus.

Kaffekjelen, eller svartkjelen fra Espegard har et klassisk utseende i rustfritt stål. Kjelen kan benyttes hele året, sommer som vinter. Den er derfor perfekt for den som liker friluftsliv og foretrekker å nyte kaffekoppen utendørs.

Bestill Espegard Kaffekjele til Bål hos Hyttefeber.no!

Espegard Kaffekjele har en liten knekk i hanken. Denne knekken sørger for at kjelen lettere kan henge rett over bålet eller bålpannen. Kaffekjelen kommer også med et innebygget sil som er praktisk om du benytter kokekaffe. På denne måten begrenser du kaffegrut i koppen.

Bålkjelen fra Espegard kommer i to størrelser. Den minste utgaven har en størrelse på 2,5 liter, mens den større utgaven har en størrelse på 6 liter. Vekten på kaffekjelene her på henholdsvis 0,6 og 0,9 kilo.

Den minste kaffekjelen kan dermed benyttes om dere er en håndfull personer som skal ut på tur. Om dere er en større gruppe vil en større kaffekjele kanskje være mer praktisk.

Hällmark Kaffekjele Til Bål

Hällmark Kaffekjele Bål

Fra svenske Hällmark finner vi denne kaffekjelen, designet for koking av kaffe på bål og åpen ild. Kaffekjelen har en tynn bunn slik at man oppnår raskere oppvarming. Bålkjelen er tilgjengelig i tre ulike størrelser.

Kaffekjelen fra Hällmark er utstyrt med et stort håndtak, med en markant utformet hempe. Hempen gjør det lettere å flytte kjelen til og fra bålet med egnet verktøy. Kaffekjelen kommer også med et lokk med matchende hempe på.

Bestill Hällmark Kaffekjele til Bål hos BakerenogKokken.no!

Hällmark kaffekjele er tilgjengelig i tre ulike størrelser. Her kan du velge mellom den minste utgaven med størrelse på 1,5 liter. Videre finner du større utgaver på henholdsvis 3 liter og 6 liter.

Når man benytter en kaffekjele på bål er det viktig å passe på at kjelen ikke kokes tørr. Ved å sørge for at det alltid er vann på kjelen kjøles den ned, slik at man unngår at materialet blir altfor varmt. Selv om en kaffekjele i stål alltid vil bli svart, hjelper dette med å beskytte den.

Kaffekjelene finner du hos Bakeren og Kokken

Hällmark er et svensk varemerke som spesialiserer seg på matlaging på grill eller åpen ild. Deres produkter er designet for å tilberede og nyte mat utendørs og i naturen.

Blant deres produkter finner man flere ulike stekeheller egnet til bål, samt egne stekeheller med gassbrenner. De tilbyr også ulikt grillutstyr, samt redskaper til matlaging på bål. Ved siden av kaffekjele finner man her toastjern til bål, samt tilsvarende vaffeljern.

Eagle Products Bålkjele

Eagle Products Kaffekjele Bål

En annen merkevare som spesialiserer seg på friluftsliv og utendørs matlaging er Eagle Products. Firmaet er Norsk, og holder til på Hagan i Nittedal kommune.

Kaffekjelen fra Eagle Products er laget i rustfritt, høyglanspolert edelstål, og kommer med en kobberbelagt bunn. Dette sørger for en rask varmeoverføring slik at oppkokingen av vannet blir effektivt.

Bestill Eagle Products Bålkjele hos Hyttefeber.no!

Den minste kaffekjelen fra Eagle Products har en størrelse på kun 0,7 liter. Kaffekjelen veier også kun 236 gram og sørger dermed for både liten vekt og liten plass i sekken. Den begrensede størrelsen er perfekt for å koke kaffe til 1-2 personer.

Eagle Products kaffekjele til bål kommer også i en større utgave på 1,5 liter. Også denne er lett i vekt. Begge utgavene kommer med doble hemper slik at det er mulig å henge opp kjelen, samtidig som det er lettere å flytte den.

Eagle Products Kaffekjele finner du hos Hyttefeber.no!

Sammen med kaffekjelene følger også en egnet pose. Denne kan benyttes til å oppbevare kaffekjelen i ryggsekken, samtidig som den beskytter mot sot og smuss fra bålet.

Eagle Products spesialiserer seg på turliv, og tilbyr et bredt utvalg av produkter for både matlaging og overnatting i marka. Her vil du finne ulike bålkjeler og bålpanner, inkludert wokpanne. De fører også et bredt utvalg av turtallerkener i tre eller titan, samt kaffekopper i tre.

Muurikka Kaffekjele til Leirbål

Muurikka Kaffekjele Bål

Fra finske Muurikka finner vi denne klassiske kaffekjelen til koking av kaffe på bål. Kaffekjelen kan benyttes til koking av kaffe, men også til å varme vann til te eller toddy.

Muurikka kaffekjele til bål og bålpanne har en størrelse på 0,8 liter, og en vekt på 340 gram. Dette gjør at den er lett å ta med på tur. Kjelen har en diameter på 14 cm, og er designet for å være enkel å bære.

Bestill Muurikka Kaffekjele til Bål hos Bakeren og Kokken!

Ønsker du en større kaffekjele fører Muurikka også alternativer på 1,5 og 3 liter. Disse har et  annet design med bredere håndtak, og en lenger helletut, sammenlignet med utgaven på 0,8 liter.

Kaffekjelen fra Muurikka er laget i rustfri stål av høy kvalitet. Samtidig kommer kjelen med helletut, og et praktisk håndtak slik at den kan henge over varmen fra bålet.

Muurikka Kaffekjele finner du hos BakerenogKokken.no!

Ved siden av kaffekjeler fører Muurikka også et bredt utvalg av produkter til matlaging utendørs. Her vil du finne ulike stekeplater og stekegryter til bål, gassbrennere, ulike kjeler og stekepanner, røykeovn, grillutstyr og mye annet.

Slik Lager du Kokekaffe på Bål

Når man er på tur, er det få ting som slår en kopp med nykokt kaffe fra bålet. Dette kan være for å starte dagen etter en natt ute i marka, eller om dere tenner opp et bål under en skogstur, eller eventuelt i bålpannen hjemme i hagen.

Vær oppmerksomme på hvilke regler som gjelder for tenning av bål og brannsikkerhet. Det er forbud mot båltenning i skog og mark mellom 15. april og 15. september. I denne perioden er det allikevel lov til å tenne opp i bålpannen så lenge været tillater det.

Når bålet er varmt varmes vannet opp til det begynner å koke. Når vannet er varmt tas kjelen av varmen før man tilsetter egnet mengde med kokmalt kaffe. Her er retningslinjene at man benytter 60-70 gram per liter vann.

Når du har tatt i den malte kaffen, kan du benytte en skje eller pinne for å røre og løse opp pulveret. La så kaffen hvile i en god stund før kaffen serveres. Kaffen kan gjerne stå å trekke i 6-8 minutter. Rør om på toppen, og vent til kaffegruten igjen faller ned til bunn av kaffekjelen.

Les mer om koking av kaffe på bål hos Kaffegeek.no!

Ved siden av kokekaffe kan man også benytte enklere metoder som klassisk rørekaffe. Her har du det oppvarmede vannet i kaffekoppen, før du tar 1-2 teskjeer med pulverkaffe og rører rundt.

Nyt Bålkaffe med Turkopp i Tre

Litt av sjarmen med å nyte en kopp kaffe ved bålet, er å komme i kontakt med naturen. Det finnes derfor en rekke alternativer innen kaffekopper laget i tre.

Se Flere Kaffekopper i Tre hos Hyttefeber!

Disse turkoppene er gjerne utskårne i enkle former, og kommer med en egnet hank som beskytter mot varmen. Turkopper i tre er lette i vekt og tar samtidig liten plass i ryggsekken. Mange kommer også med egnet hempe, slik at de kan henges på utsiden.

Hvilken Type Kaffe Brukes til Kaffekjele?

Når det gjelder kaffekjele, er det tradisjonelle valget å bruke kokekaffe. Når du brygger kokekaffe, tilsetter du kaffen direkte i vannet, og lar det deretter trekke i noen minutter uten varme før du heller forsiktig slik at kaffegrumset forblir i bunnen av kaffekjelen.

Men, hvis du ønsker en mer praktisk løsning, kan du også bruke instant kaffe eller rørekaffe. Instant kaffe blandes rett i koppen, og dette kan være en enkel og effektiv metode når du er ute i naturen eller på tur.

Må Kaffekjelen Brukes til Kaffe?

Selv om det er mest vanlig å bruke en kaffekjele for å brygge kaffe, er det ingen regel som sier at det er det eneste du kan bruke den til. Du kan også bruke den til å varme opp vann for te, kakao, eller andre varme drikker.

Noen bruker den til å lage varm sjokolade, gløgg eller til og med buljong. Det viktigste er å sørge for å rengjøre den ordentlig etter bruk for å unngå krysskontaminering av smaker.

Hvor Stor Kaffekjele Trenger jeg?

Størrelsen på kaffekjelen du trenger avhenger av hvor mange personer du vanligvis serverer kaffe til, og hvor mye kaffe de drikker. Hvis du vanligvis lager kaffe for bare en eller to personer, kan en mindre kaffekjele på rundt 1 liter være nok.

Men hvis du ofte serverer kaffe til en større gruppe mennesker, kan du vurdere en større kaffekjele på 2-3 liter. Om du skal på tur, må du også ha pass til kaffekjelen på ryggsekken, så det er greit om den ikke er større en nødvendig.