Akevittglass – Test – Snapsglass til Akevitt

0

Akevitt er for mange en drikk som gjerne serveres i forbindelse med julen og julemiddagen. Ifølge myten skal et glass med den krydrede brennevinsdrikken være med på å gjøre den fete julematen mer fordøyelig.

Riedel Brennevinsglass

Da mange ønsker å servere et glass akevitt til ribba på selveste julaften, er det ønskelig å benytte et sett med pene og dekorative akevittglass. I denne oversikten har vi derfor trukket frem flere alternativer som kan være med å skape den rette julestemningen.

Vi har her plukket ut drammeglass og snapsglass som vi mener egner seg godt til akevitt. Akevittglassene kommer i klassiske brennevinsglass på stett, samt i form av shotglass eller snapsglass med juledekor.

Hvilke Akevittglass har vi sett på?

I denne oversikten har vi forsøkt å plukke ut et bredt utvalg av akevittglass. Da akevitt er én av mange brennevinsdrinker går ikke disse glassene under dette navnet, men føres gjerne som drammeglass eller snapsglass.

Akevittglass

Alternativene i oversikten varierer fra snapsglass med stett, designet for å få frem det beste i ulike brennevinsdrinker, til mer julebaserte akevittglass eller drammeglass. De fleste glassene i oversikten er fra skandinaviske leverandører, men du finner også alternativ fra Europa.

Vi har sett på Følgende Akevittglass

  • Riedel Snapsglass og Akevittglass
  • Hadeland Augustin Drammeglass til Akevitt
  • Holmegaard Akevitt Juledrammeglass
  • Julemorgen Akevittglass fra Wik & Walsøe
  • Tangen Akevittglass fra Hadeland Glassverk
  • Holmegaard Perfection Akevittglass
  • Moscow Mule Akevittglass i Kobber
  • Dompap Drammeglass fra Hadeland Glassverk

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke akevittglass andre setter pris på. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Riedel Snapsglass og Akevittglass

Riedel Brennevinsglass

Fra tyske Riedel finner vi flere snapsglass som egner seg til akevitt. Deres Vinum-kolleksjon byr på et pent og elegant snapsglass egnet for Hennessey og Cognac. Fra Riedel finner vi også et eget akevittglass.

Cognacglasset fra Riedel er tulipanformet med et volum på 17 cl og en høyde på 18,3 cm (Bildet over). Tulipanformede glass egner seg godt både til Cognac og akevitt, og er med på å fremheve luktene og smakene.

Bestill Riedel Vinum Hennessey og Cognacglass hos Bakeren og Kokken!

Fra Riedel finner vi også dette akevittglasset vist under. Glasset har en rettere overdel, sammenlignet med Cognacglasset. Denne formen er designet for å dempe noe av aromaene fra alkoholen, men samtidig fremme akevittens smak.

Riedel akevittglass

Akevittglasset fra Riedel har et volum på 20,7 cl, og en høyde på 20,5 cm. Glasset er laget i tynt krystallglass og kan vaskes i oppvaskmaskinen. Riedel akevittglass selges i pakker på 4, og er kun tilgjengelig på det skandinaviske markedet.

Riedel Akvavitglass finner du hos Bakeren og Kokken!

Riedel er kjent for sin eksperimentelle perfeksjon rundt utformingen av sine vinglass. Her prøver de seg frem med ulike varianter, til de ender opp med den mest optimale formen. Denne prosessen gjøres for å få frem det beste fra innholdet i glasset.

Hadeland Augustin Drammeglass til Akevitt

Hadeland Glassverk Augustin

Fra norske Hadeland Glassverk finner vi dette settet med Augustin drammeglass. Glassene kan benyttes til flere ulike typer brennevin. Ifølge Christiania Glasmagasin er glassene også godt egnet til avkjølt akevitt.

Akevittglassene i Augustin-kolleksjonen fra Hadeland Glassverk er tulipanformet og kommer på stett. Den runde tulipanformen gjør at man har mulighet til å rotere akevitten i glasset, for bedre å få frem smakene og aromaene.

Bestill Hadeland Glassverk Augustin Drammeglass hos Christiania Glasmagasin! 

Akevittglassene fra Hadeland Glassverk Augustin har et volum på 14 cl, og en høyde på 17,3 cm. Glassene selges i sett på 6 glass, og kan vaskes i oppvaskmaskin på glassprogram. Drammeglassene kan også benyttes til tilsvarende drinker.

Augustin er en serie med ulike ølglass fra Hadeland Glassverk. Ved siden av kolleksjonens akevittglass, eller drammeglass, finner man ølglass til IPA, hvete-øl, Porter, samt pilsner. Kolleksjonen er designet av Espen Smith og Maud Gj. Bugge.

Se de Ulike Ølglassene fra Augustin hos CG.no!

Det brede utvalget av ølglass gjør at denne kolleksjonen gjerne kan benyttes til ølsmaking. Serien lar deg her kunne servere ulike typer øl, men med et felles design på glassene. Et snapsglass passer også bra, da dette er et naturlig tilskudd til ølen.

Holmegaard Akevitt Juledrammeglass

Holmegaard Christmas Akevittglass

For mange er akevitt noe man først og fremst nyter under julen. Drikken er populær å servere som en del av julemiddagen, og benyttes også på ulike julebord og tilsvarende. Elementer av juledekor vil derfor gå igjen også i mange av akevittglassene i denne oversikten.

Fra danske Holmegaard finner vi deres Christmas kolleksjoner med juleinspirert dekor. Kolleksjonen byttes ut hvert år, og kommer da med et nytt design for året. Bildene i denne oversikten er fra seriens 2019 og 2021 kolleksjoner.

Se Utvalget fra Holmegaard sin Christmas Kolleksjon hos NordicNest.no!

Holmegaard Christmas akevittglass, eller juledramglass, er av typen uten stett. Glassene selges i sett på to glass, som begge har variasjoner av samme design. Holmegaard Christmas akevittglass har en høyde på 6 cm, og et volum på 3 cl.

Ved siden av akevittglass, eller drammeglass, finner du i Holmegaard Christmas også flere andre serveringsartikler. Serien omfatter vannglass, julekakebokser, julepynt i glass, telysholdere, juledramflaske, kaffeglass til gløgg og varme drikker, skåler, og tilsvarende.

Bestill Holmegaard Christmas Akevittglass!

Også de andre artiklene i Holmegaard sine julekolleksjoner oppdateres årlig. På denne måten er denne serien også et samleobjekt. Dette da tidligere utgaver av serien, fort blir vanskelige å få tak i.

Julemorgen Akevittglass fra Wik & Walsøe

Julemorgen snapsglass

Julemorgen er et populært juleservise, utviklet av norske Wik & Walsøe. Delene i serviset kommer i utgaver med klassiske juleikoner, samt i utgaver med matchende juleinspirert border eller kranser.

Som en del av juleserviset fra Wik og Walsøe finner vi også et godt utvalg av tilbehør. Dette omfatter blant annet flere ulike drikkeglass til alt fra vin- til vann. I dette utvalget finner vi også deres Julemorgen Akevittglass.

Julemorgen Snapsglass finner du hos NordicNest.no!

Akevittglassene fra Wik & Walsøe sitt Julemorgen servise kommer dekorert med klassiske julelenker. Dette omfatter hjerter, stjerner og snøkrystaller. Akevittglassene egner seg derfor godt til servering under julemiddagen. Benytt gjerne i kombinasjon med juleserviset, eller med andre vinglass fra kolleksjonen.

Wik & Walsøe Julemorgen akevittglass kommer på stett, og har et volum på 6 cl. Høyden på glassene er på 11 cm. Glassene selges som snapsglass og kan selvfølgelig også benyttes til andre former for brennevin.

Ved siden av glass til snaps eller akevitt, finner man i Julemorgen-serien også drikkeglass til vann og brus, brede champagneglass, ølglass, rødvinsglass og hvitvinsglass. De ulike glassene i kolleksjonen kommer med tilsvarende dekor, og kan derfor kombineres på serveringsbordet.

Se vår Oversikt over Tradisjonsrike Juleserviser!

Tangen Akevittglass fra Hadeland Glassverk

Tangen Akevittglass Hadeland Glassverk

Tangen er en serie med drikkeglass fra Hadeland Glassverk. Kolleksjonen er stram og solid i designet, og kjennetegnes av den lille luftboblen som er plassert i mellomrommet mellom glassets stett, og glassets klokke.

Serien med Tangen drikkeglass fra Hadeland Glassverk er designet av Willy Johansson, og har hentet inspirasjon fra historiske europeiske drikkebeger. Dette, sammen med luftboblen, er med på å gi et spennende og unikt preg på serveringsbordet.

Bestill Tangen Akevittglass hos Christiania Glasmagasin!

I Hadeland Glassverk sin Tangen-kolleksjon finner vi selvfølgelig også dette drammeglasset, eller akevittglasset. Drammeglasset har et volum på 5 cl, og en høyde på 14 cm. Glasset finnes i en lys utgave, Tangen Klar, men er også tilgjengelig i en mørkere utgave under navet Tangen Grå.

Akevittglasset fra Hadeland Glassverk sin Tangen-kolleksjon er en del av en større serie med tilsvarende design. Ved siden av drammeglass, finner man her også ulike vinglass, likørglass, whiskyglass, konjakkglass, samt ulike drikkeglass til vann og Farris.

Se Også Glasset i Grå Utgave!

På denne måten får man med denne serien mulighet til å kombinere akevittglasset, med tilsvarende drikkeglass til øl eller rødvin. Alle glassene i kolleksjonen kommer både i klar og grå utgave.

Holmegaard Perfection Akevittglass

Holmegaard Perfection Akevittglass

I Holmegaard sin klassiske Perfection-kolleksjon, finner vi dette brennevinsglasset. Brennevinsglasset, eller akevittglasset, er laget i munnblåst glass, og har en høy og elegant utforming.

Holmegaard Perfection akevittglass kommer i tulipanform, og er designet for å få frem de beste aromaene i brennevinet. Glasset har en liten innsnevring i toppen, som er med på å styre aromaene i drikken.

Bestill Holmegaard Perfection Akevittglass hos BakerenogKokken.no!

Brennevinsglasset fra Holmegaard har en høyde på 21 cm, og et volum på 5 cl. Glasset, designet av Tom Nybroe, kommer med en karakteristisk skjenkelinje. Denne linjen går også igjen på vinglassene i serien, og hjelper deg å fylle glasset med korrekt mengde.

Den tydelige skjenkelinjen er et av kjennetegnene for Perfection-glassene fra Holmegaard. Ved siden av brennevinsglass, eller akevittglass, finner man også en rekke andre drikkeglass med tilsvarende design.

Velg her mellom vinglass i flere ulike former og størrelser, ølglass, champagneglass, ginglass, vannglass, konjakkglass, cocktailglass og martiniglass. Videre finner man i kolleksjonen også en flott designet rødvinskaraffel.

Moscow Mule Akevittglass i Kobber

Moscow Mule akevittkrus

Et noe unikt alternativ innen akevittglass, finner vi i dette settet fra Modern House. Akevittglassene kommer her i form av kobberkrus, inspirert av de ikoniske Moscow Mule koppene.

Moden House sine Moscow Snapskrus kommer i sett på 4 kopper. Ifølge Hyttefeber er koppene perfekte til servering av akevitt og andre snapsdrinker på julebordet, eller tilsvarende anledninger. Med andre ord, kan du med disse koppene servere julens akevitt på en noe unik måte.

Bestill Moscow Mule Snapskrus til Akevitt hos Kitchn.no!

Moscow Mule er en velkjent drikk, bestående av vodka og ingefærøl, kombinert med isbiter, lime og mynte. Se gjerne vår oversikt over Moscow Mule krus! Cocktailen har opprinnelse fra Los Angeles, og var i sin tid en viktig bidragsyter for å gjøre vodka populært i USA.

Der et tradisjonelt Moscow Mule krus har en størrelse på 0,4 – 0,5 liter, er disse akevittglassene naturlig nok noe mindre. Snapskrusene fra Modern House har en kapasitet på 6 cl, og en høyde på 4,5 cm.

Akevittglassenes kobberfarge gjør at de passer godt inn med annen juledekor, og passer dermed naturlig inn i julen. Krusene er laget i 18/8 stål og har en kobberfarget utside. Kan vaskes i oppvaskmaskin på maks 55 grader.

Dompap Drammeglass fra Hadeland Glassverk

Dompap Akevittglass Hadeland Glassverk

Et annet sett med akevittglass dekorert med julemotiver, er dette drammeglassettet fra Hadeland Glassverk. Settet har fått navnet Dompap drammeglass og bygger på dekor fra Porsgrunds Porselen sitt servise med samme navn.

Akevittglassene fra Hadeland Glassverk er dekorert med små røde dompaper, sittende på en kvist. Selv om fuglene i dekoren har rødt bryst, er ikke dette et juleservise i seg selv. Glassene fungerer dermed godt gjennom hele vintersesongen.

Bestill Dompap Akevittglass fra Hadeland Glassverk på CG.no!

Hadeland Glassverk Dompap akevittglass har et volum på 5 cl. Glassene vaskes for hånd. I Hadeland Glassverk sin Dompap-kolleksjon finner du også andre vinglass og drikkeglass. Videre finner du også ulike glasskåler og glasskrukker med tilsvarende dekor.

Dompapen benyttes også i søsterbedriften Porsgrunds Porselænsfabrik sitt Dompap-servise. Her vil du finne alt du måtte trenge til middagsserveringen.

Dette omfatter alt fra tallerkener og asjetter i ulike størrelser, kaffekopper og krus, serveringsskåler og serveringsfat, servietter, kakebokser, telysholdere og annet. Serien omfatter også ulik dekor som karaffel, glassfigurer og snø-glober.

Hva Slags Glass Brukes til Akevitt?

Akevittglass kommer i to hovedtyper:

  • Snapsglass med Stett: Disse er elegante og er designet for å nyte akevitten i små slurker. Stilken gir deg muligheten til å holde glasset uten å varme innholdet med hånden din, og formen på glasset kan hjelpe med å konsentrere aromaene.
  • Klassiske Shotglass: Dette er et mer uformelt alternativ og kan ligne på standard shotglass du vil bruke også for andre sterke drikker. Disse er mer robuste og enklere i design og brukes ofte når akevitt blir servert i mer avslappede sammenhenger.

Hvor Mange CL i et Akevittglass?

Akevittglass er vanligvis utformet for å holde rundt 4-6 cl. Dette gir en god mengde for å nyte smaken uten at det blir for mye av den sterke drikken. Snapsglassene med stett har gjerne et større volum, da de ikke er ment å fylles helt opp.

Skal Akevitt Shottes eller Sippes?

Akevitt er vanligvis ment å sippes, ikke shottes. Det serveres ofte ved siden av tradisjonelle skandinaviske retter og er ment å nytes sakte slik at du kan smake de komplekse smakene. I Danmark er det en tradisjon å “snapse” akevitt, noe som betyr å ta en liten slurk, men ikke shotte hele glasset på en gang.

Er Akevitt en Norsk Oppfinnelse?

Ja, akevitt stammer fra Norge og er en viktig del av norsk kultur og tradisjon. Det ble først destillert på 1500-tallet. Det er imidlertid også populært i andre skandinaviske land, og hvert land har sin egen variasjon og tradisjon knyttet til drikken.

Hvorfor Kommer Enkelte Akevittglass med Juledekor?

Akevitt er tett knyttet til skandinaviske høytider og spesielt jul. I Norge og Danmark er det vanlig å servere akevitt til julemiddagen. Derfor kommer noen akevittglass med juledekor, som reflekterer drikkevarens rolle i julefeiringen.

Skal Akevitt Drikkes Kaldt?

Akevitt serveres ofte kaldt, men ikke iskald. Det kan kjøles ned til rundt 8-12°C. Dette hjelper med å glatte ut alkoholens brennende kvalitet og fremhever de delikate smakene og aromaene i drikken. Noen foretrekker imidlertid å drikke det ved romtemperatur, spesielt hvis det er en eldre og mer kompleks akevitt, da kulde kan dempe noen av de mer subtile smakene.