Juleservise – Test – 7 Ulike Serviser til Julen

0

Et flott juleservise er med på å markere julehøytiden. I det øyeblikket man setter hverdagsserviset til side, og henter frem juleserviset, kommer raskt julestemningen frem.

De juledekorerte servisene er med på å skape minner og tradisjoner, der man husker tilbake til de ulike opplevelsene man hadde under oppveksten og gjennom livet.

Mange benytter juleserviset gjennom adventstiden, og også under julemiddagen. Servisene består ofte også gjerne av flotte skåler og fat som man kan benytte til servering av alt fra koldtbord og julekaker til selve julemiddagen.

Hvilke Juleserviser har vi sett på?

Alle servisene vi har sett på under, er skandinaviske design. Dette da julens motiver og tradisjoner, gjerne er påvirket av den lokale kulturen, og eventyrene og historiene vi har vokst opp med. Flere av juleservisene har norsk design, men du finner også design fra Danmark og Sverige.

Juleservise

Vi har forsøkt å plukke ut serviser, både for den som liker at det skal være mye jul, men også for de som ønsker et mer nøytralt og diskré juleservise.

Vi har sett på Følgende Juleserviser:

  • Porsgrunds Nisseservise
  • Wik & Walsøe Julemorgen
  • Grand Cru Moments Juleservise
  • Swedish Grace Vinterservise
  • Stjerneriflet Jul fra Royal Copenhagen
  • Dompap Vinterservise fra Porsgrund
  • Kähler Hammershøi Juleservise

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke juleserviser andre setter pris på. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Porsgrunds Nisseservise

Nisseservise

Nisseservise er et klassisk juleservise, utviklet hos Porsgrunds Porselænsfabrik. Serviset strekker seg langt tilbake, og har vært produsert siden 1898.

Bestill Nisseservise hos Christiania Glasmagasin!

Porsgrunds Nisseservise er dekorert med små fjøsnisser. Nissene danser, kjører kjelke og går på ski. Serviset ble designet av fabrikksjefens datter. Navnet hennes var Sigrid Rachlev, og hun var rundt 15 år når hun tegnet dekoren.

Nisseservise

Med sin lange historie, er det mange nordmenn som har vokst opp med nettopp dette juleserviset. På denne måten vekker serviset minner om tidligere julefeiringer, og henter derfor tilbake de ulike forventningene fra barndommen.

Les mer om Nisseservise fra Porsgrunds Porselænsfabrik!

Serviset består av et bredt utvalg av deler. Velg mellom flere ulike flate og dype tallerkener, samt ulike serveringsfat og skåler.

Nisseservise Barn

Nisseserviset består videre av ulike kopper og krus, salt- og pepperbøsser og suppeterrin samt glass til akevitt, vin, champagne og annet. Det store utvalget gjør det mulig å servere selve julemiddagen, men åpner også opp for både kaffeslabberas og julelunsj.

Wik & Walsøe Julemorgen

Julemorgen Juleservise fra Wik & Walsøe

Et annet spennende norsk-designet juleservise, er Wik & Walsøe sitt Julemorgen. Serviset ble designet av en av selskapets gründere, Linda Walsøe, og har hentet inspirasjon fra norske skoger og norske juletradisjoner.

Bestill Wik & Walsøe Julemorgen hos Nordic Nest!

Julemorgen fra Wik & Walsøe er et nyere juleservise, og ble lansert i 2016. På tross av sin unge alder har det på kort tid rukket å bli et populært servise. Allerede ved lanseringen oppnådde de et salg av serviset som var dobbelt så stort som de hadde planlagt.

Julemorgen Juleservise

Wik & Walsøe Julemorgen er preget av norske juletradisjoner. Langs servisets kant finner vi motiver som fuglenek, vinterskog, hjort, stabbur, hester med slede og juletrær. Serviset har også border med røde hjerter, og gullfargede snøfnugg og stjerner.

Les mer om Juleservise fra Wik & Walsøe!

Tallerkenene i Wik & Walsøe Julemorgen servise finnes i to ulike utgaver. Den ene utgaven er tallerkener hvor man kun finner den ytre borden med hjerter, julestjerner og snøfnugg. Disse tallerkenene kommer i størrelsene 31 cm og 25 er langt mer nøytrale en de andre tallerkenene.

Julemorgen krus

Ved siden av tallerkener, finner man i dette juleserviset også et godt utvalg av skåler og fat, samt kopper og krus. Wik & Walsøe Julemorgen tilbyr også ulike julekuler, krukker og servietter, slik at man får pyntet både serveringsbord og juletreet.

Grand Cru Moments Juleservise fra Rosendahl

Grand Cru Moments Juleservise

Rosendahl sitt Grand Cru servise, er en populær serie som mange samler på. Nylig lanserte Rosendahl en ny utgave av Grand Cru serien, med navnet Moments.

I Grand Cru Moments fra Rosendahl, finner vi det klassiske Grand Cru serviset, dekorert med gullfargede stjerner. Serviset egner seg godt som et juleservise, men kan også benyttes til andre festlige anledninger.

Grand Cru Moments

Moments juleservise er bygget på det klassiske Grand Cru serviset som mange allerede benytter daglig. Dette gjør at man kan kombinere sitt hverdagsservise, og legge til elementer fra Moments utgaven.

Bestill Rosendahl Grand Cru Juleservise hos Kitchn.no!

I Grand Cru Moments juleservise fra Rosendahl, finner du flere ulike tallerkener, inkludert dyp tallerken og pastatallerken. Det er per i dag noe begrenset med skåler og serveringsfat, men her kan man benytte det klassiske Grand Cru serviset.

Rosendahl Juleservise

Litt av tanken bak Rosendahl sitt Grand Cru servise, er at tallerkenene skal trekke seg tilbake og være et nøytralt lerret for selve måltidet. Dette er en tanke de kanskje har gått litt bort ifra når de har lagt til disse glamorøse stjernene. Samtidig er det viktig med litt ekstra glamour når det er jul.

Swedish Grace Vinterservise

Swedish Grace Vinterservise

Fra den svenske serien Swedish Grace finner vi dette flotte vinterserviset. Swedish Grace er et klassisk servise fra Rörstrand, og ble først lansert tilbake i 1930. Swedish Grace Vinterservise er en nyere utgave som ble lansert i 2015.

Bestill Swedish Grace Vinterservise hos Nordic Nest!

Swedish Grace Winter har benyttet de samme rillene og havrekornene som vi kjenner fra originalen. Vinterserviset er videre dekorert med grønt granbar og misteltein, røde og blå stjerner og blå, frostfargede, fugler.

Swedish Grace Winter

Dette er farger og design vi forbinder med vinter, men også jul. Serviset egner seg dermed også godt som et juleservise. Tanken her er at serviset skal tas frem i forbindelse med høytiden, men at det også lar seg benytte gjennom resten av vinteren.

Les mer om Swedish Grace Winter!

Serviset kan gjerne benyttes i kombinasjon med enkelte av fargene i det klassiske Swedish Grace serviset. De ulike fargene som er benyttet i dekoren på vinterserviset, finnes også i egne servisedeler i den originale Swedish Grace serien.

Swedish Grace Jul

I Swedish Grace Winter fra Rörstrand, finner du tallerkener og asjetter i flere ulike størrelser. Serviset byr også på krus i flere alternativer, samt et godt utvalg av skåler og serveringsfat. Skåler og serveringsfat kan også lånes og kombineres med deler fra den klassiske Swedish Grace serien.

Stjerneriflet Jul fra Royal Copenhagen

Stjerneriflet Jul

Et annet klassisk servise, som har fått ny juledekor, er Royal Copenhagen Riflet eller Fluted. Royal Copenhagen sitt Riflet servise er tilgjengelig med flere dekorasjoner som Musselmalt og Blå Mega.

Det originale Riflet servise fra Royal Copenhagen ble designet tilbake i 1775. Dagens juleservise har fått navnet Stjerne riflet Jul eller Star Fluted Christmas, og ble lansert i 2006. Inspirasjonen til dagens juleservise er hentet fra et tidligere Royal Copenhagen juleservise fra 1783.

Bestill Royal Copenhagen Stjerneriflet Jul hos Nordic Nest!

Stjerneriflet Jul fra Royal Copenhagen er dekorert med en flott grønn krans i granbar. Kransen er videre dekorert med en stor sløyfe i rød fløyel kombinert med gullfargede klokker og kongler.

Royal Copenhagen Juleservise

Ser man nærmere etter i detaljene finner man også klassisk juledekorasjoner som trommer, flettede papirhjerter, røde og hvite polkastenger, gyngehester, trompeter, pakker og engler. Detaljene er også preget av røde hjerter og gullstjerner.

Les mer om Royal Copenhagen Stjerneriflet Jul!

Serviset er preget av klassiske julefarger som grønn, rød og gull. Dette i kombinasjon med velkjente klassiske julemotiver, gjør at man får et flott og dekorativt juleservise.

Stjerneriflet Servise - Royal Copenhagen

I juleserviset Stjerneriflet Jul fra Royal Copenhagen finner du et bredt utvalg av asjetter og tallerkener. Videre har serien også et godt utvalg innen skåler og fat, mugger og kanner, samt ulike kopper og krus.

Dompap Vinterservise fra Porsgrund

Dompap Juleservise

Dersom du ønsker et mer diskré juleservise, kan Dompap fra Porsgrunds Porselænsfabrik være et godt alternativ. Dompap er vel kanskje ikke et direkte juleservise, men har lånt mange elementer fra den norske vinteren.

De kalde og bare bjørkegrenene er nøytrale, men gir samtidig minner og flotte vintermorgener. Det røde brystet til dompapen er samtidig med på å hente elementer fra juletradisjonen inn i servisets dekor.

Dompap Kaffeservise

I Dompap vinterservise fra Porsgrunds Porselænsfabrik finner du et bredt utvalg av tallerkener og asjetter. Serviseserien har også et bredt utvalg innen serveringsfat og skåler, slik at du kan servere det meste av måltider.

Se Utvalget Innen Dompap Vinterservise hos Christainia Glasmagasin!

I Dompap serien finner du flere ulike glasskrukker og skåler med tilsvarende dekor. Disse er utviklet av Hadeland Glassverk. I dette utvalget finner du også egne vinglass dekorert med den rødbrystede dompapen. Dette utvalget omfatter også dekorerte vinglass og vannglass, sammen med en 0,5 liter karaffel med trekork.

Dompap Krus - Porsgrunds Porselænsfabrik

Dersom du ønsker å dekorere bordet tilbyr Hadeland Glassverk også et lite utvalg i dompapformede glassfigurer. Disse kommer i ulike størrelser for å plassere på bordet, i tillegg til et eget alternativ som kan henges opp.

Kähler Hammershøi Juleservise

Hammershøi Juleservise

Hammershøi Servise fra danske Kähler ble lansert i 2015, og har på den korte tiden rukket å bli en moderne klassiker i Kähler familien. Dette gjelder ikke bare Hammershøi servise, men også deres utvalg innen interiørartikler.

Som en naturlig oppfølger av denne suksessen ble det i 2018 lansert en ny utgave av serviset, da i form av Hammershøi juleservise.

Hammershøi Kähler Jul

Hammershøi designet, kjent for de lett gjenkjennelige rillene, ble funnet på et gammelt fotografi av Svend Hammershøi fra tidlig 1900 tall. Basert på dette fotografiet ble Hammershøi designet videreutviklet og modernisert av Hans-Christian Bauer. Juledekoren er senere utviklet av Rikke Jacobsen.

Bestill Hammershøi Juleservise fra Kähler hos Christiania Glasmagasin!

Hammershøi juleservise er et hvitt servise, dekorert med klassiske julemotiver. Sammenlignet med flere av de andre juleservisene i denne oversikten, har serviset fra Hammershøi kanskje et mer nøytralt design.

Hammershøi Jul

Designet er bygget rundt en litt diskré grankvist, med ulik julepynt hengene fra denne. Julepynten består her av tinnsoldater, snømenn, trommer og trompeter, samt andre julerelaterte motiver.

Juleservise til Frokost eller Middag

Når ulike familier snakker om juleservise, er det ofte litt ulike definisjoner som benyttes. For noen er et juleservise det serviset man tar frem på selve julaften. Dette omfatter gjerne store tallerkener, kombinert med ulike fat og skåler, sausenebb og annet.

For andre er et juleservise gjerne det serviset man benytter til frokost eller lunsjretter i adventstiden og i dagene frem til nyttår. Kanskje også helt til julepynten tas bort på nyåret.

En annen gruppe benytter sitt juleservise til julekaker og kaffe. Da gjerne både etter julemiddagen, men også på de ulike søndagene i advent, eller når det kommer folk innom på besøk.

De ulike perspektivene kan ofte være med å bestemme hvilket juleservise man faller for. Vi har derfor valgt å ha med et bredt utvalg av serviser i denne oversikten. De fleste servisene har alternativer for de ulike bruksområdene.

Serviset Skaper Minner og Tradisjoner

Julekaker

Et juleservise er med på å skape positive minner og tradisjoner knyttet til julen. Det er alltid knyttet litt ekstra spenning til dagen når hverdagsserviset byttes ut med juleserviset.

Dette forteller oss at adventstiden er i gang, og at julekvelden nærmer seg. Man ser frem til gamle tradisjoner, og gjester som skal komme på besøk.

En naturlig følge av dette er gjerne også at man sakte, men sikkert bytter ut litt av pålegget, og i stedet henter frem sursild, sylte, lammerull, eggerøre, rødbetsalat, røykelaks og annet.

Et juleservise er også gjerne nært knyttet til måltider man ofte kun spiser i julen. Dette kan være alt fra julegrøt eller mølje, til pinnekjøtt eller ribbe.

Da man gjerne benytter det samme serviset gjennom flere år, er det naturlig at man danner et spesielt forhold til dette. Mange velger derfor å gå til innkjøp av tilsvarende juleservise når de selv skal flytte for seg selv og starte familie.

Andre velger igjen å samle sin egen serie med juleserviser. Et servise som skal være med på å skape nye tradisjoner for deres familie. Så kan man samtidig vekke de gamle minnene tilbake når man besøker sine foreldre.

Hvorfor Benytter vi et eget Servise til Jul?

Å benytte et eget servise til jul er en tradisjon som stammer fra ønsket om å gjøre julefeiringen spesiell og minneverdig. Juleservise er ofte mer dekorativt og detaljert enn et vanlig servise, og gir et ekstra unikt preg på bordet. Bruken av juleservise skaper også en følelse av samhørighet og nostalgi, da det gjenkjennelige designet og symbolene kan vekke gode minner fra tidligere feiringer.

Hva Utgjør et Komplett Juleservise?

Hva som utgjør et komplett juleservise, avgjøres av hva dere skal benytte serviset til. Her må dere avgjøre om dere trenger store eller små tallerkener, og hvor mange dere ønsker av hver. Enkelte ønsker også dype tallerkener til grøt eller tilsvarende.

Videre må man se på behovet for serveringsfat og skåler. Her anbefales det å ha et stort fat til hovedretten, samt en stor skål til potetene. Videre bør man se på hva man ønsker å servere av tilbehør. Mange juleserviser kommer også med sausenebb for servering av saus til julemiddagen.

Hvor mange Tallerkener Behøver jeg

Det er generelt anbefalt at man går til innkjøp av mellom 8 til 12 tallerkener av hver størrelse. Dette så man skal ha servise til alle de faste gjestene, og samtidig kunne ta imot nye.

Her må du allikevel være oppmerksom på hvor mange dere pleier å være til bords under høytiden, og hvilke måltider dere ønsker å benytte juleserviset til. Det er alltid lurt å ha et par servisedeler i reserve om enkelte skulle knuse, eller man skulle få nye gjester til bordet.

Hvilke Størrelser Benyttes på Tallerkener i Juleserviset?

Hvilke størrelser som kommer på de ulike tallerkenene i juleserviset, varierer mellom de ulike leverandørene. I vår gjennomgang fant vi at de fleste middagstallerkenene kom i størrelser på 27 eller 28 cm, mens de mindre tallerkenene og asjettene varierte fra 14 og opp til 25 cm.

Når er det OK å ta Frem Juleserviset?

Det er ingen fast regel for når man kan ta frem juleserviset, men det er vanlig å gjøre det i starten av desember eller når man begynner å pynte til jul. Noen velger å bruke juleserviset kun på julaften og andre spesielle anledninger i juletiden, mens andre benytter det gjennom hele desember. Det viktigste er å gjøre det som føles riktig for deg og din familie.

Hvilke Mønstre og Symboler er Vanlige på Serviser til Jul?

Mønstre og symboler på juleserviser varierer, men noen vanlige temaer inkluderer julemotiver som nisser, reinsdyr, juletrær, småfugler, granbar, snøkrystaller, julestjerner, julekuler og tradisjonelle julegaver. Serviset kan også være dekorert med snødekte landskap og røde stuer eller hytter.

Valg av mønstre og symboler på juleservise er ofte en personlig preferanse, og det finnes et bredt utvalg for å tilfredsstille ulike smaker og stiler. Noen foretrekker tradisjonelle og klassiske design, mens andre velger mer moderne og minimalistiske uttrykk. Uansett hva man velger, er målet å skape en varm og hyggelig atmosfære rundt bordet i juletiden.

I tillegg til selve juleserviset, kan man også benytte seg av juledekorasjoner som duker, bordløpere, servietter og lysestaker for å skape en helhetlig og gjennomført borddekking. Dette kan bidra til å sette en ekstra festlig ramme rundt julemåltidet og skape gode minner for alle som samles rundt bordet.