Komplett Juleservise – Hva Behøver Man?

0

Gjennom desember er det mange som ønsker å komme i julestemning. En vanlig del av denne tradisjonen er å hente frem juleserviset. Dette er gjerne asjetter og tallerkener med julemotiv, men også skåler og serveringsfat.

Når man skal gå til innkjøp av et juleservise er det mange spørsmål som dukker opp. Hvor mange servisedeler trenger man, og hva utgjør et komplett juleservise.

Først er det nødvendig å påpeke at det ikke er noen definisjon rund hva som utgjør et komplett juleservise. Det du i stedet må tenke over, er å finne ut av hvor mange servisedeler du trenger, og samtidig hva du ønsker av serveringsfat og skåler.

Hvilke Måltider Benyttes Juleserviset?

Det første du må bestemme deg for er hvilke måltider gjennom julen du ønsker å benytte ditt juleservise. Enkelte benytter juleserviset på selveste julaften, og gjennom andre selskap gjennom julen.

Andre igjen ønsker kun å benytte juleserviset til kaffe og kaker gjennom adventstiden, eller til tilsvarende frokost- og lunsjmåltider. Hvilke servisedeler du behøver er derfor avhengig av hvilke måltider du ønsker å servere.

For de som ønsker å benytte juleserviset på julaften, må de naturlig å tenke på hvor mange kuverter det skal dekkes til. Hver av disse kuvertene trenger da en stor tallerken, der de kan forsyne seg av julemiddagen.

Ved siden av middagstallerkener, må man også se på hva man ønsker av tilbehør. Her kan man vurdere et sausenebb, en stor og dyp skål til de nykokte potetene, et serveringsfat til ribbe og medisterkaker, samt skåler til surkål, rødkål og annet tilbehør.

Les også: Hvorfor benytter vi et eget servise til jul?

Juleservise til Risengrynsgrøt og Frokostmåltider

Et annet måltid som ofte serveres i julen er risengrynsgrøt. Dette er en tradisjon som går langt tilbake i tid, der man også gjerne satt frem en skål med grøt til fjøsnissen.

Risengrynsgrøt serveres ofte i dype tallerkener, kombinert med sukker, kanel og en smørklatt. Dersom man ønsker å benytte juleserviset til servering av risengrynsgrøt er det derfor viktig å huske å gå til innkjøp også av dype tallerkener.

Ønsker man å benytte juleserviset til servering av frokost og lunsjmåltider gjennom julen, eller til julefrokosten på første juledag, er det naturlig at man da må ha små asjetter med juledekor. De fleste juleserviser har både dype- og frokostasjetter tilgjengelig.

Les også: Hvilke Mønstre og Farger er Vanlige på Juleserviset? 

Kombiner Gjerne med Finserviset

Selv om man gjerne ønsker et komplett juleservise, er det fult mulig å kombinere dette med serveringsfat fra andre serviser. Dette kan være fra ditt vanlige middagsservise, eller fra porselenserviset som tas frem på nyttårsaften, ved jubileer, eller når man får gjester på besøk.

Dette gjelder spesielt om man har et finservise eller hverdagsservise i lyse og nøytrale farger. Det er her unødvendig å gå til innkjøp av et bredt utvalg av skåler og fat med juledekor, om man har tilsvarende fat i hvit eller matchende farger.

Formålet med juleserviset er jo nettopp å få frem juledekoren i borddekkingen. Her kan man eventuelt kompensere ved å pynte med juleservietter, og juledekorert borddekor og telysholdere, slik at man uansett får den ønskede julestemningen.