Hvorfor Benytter vi et Eget Servise til Jul?

0

Når desember kommer og julen nærmer seg, er det mange som henter frem juleserviset fra kjellerboden. Men hvorfor har vi et eget juleservise? Julen er kanskje den eneste begivenheten i året hvor vi bytter ut serviset med et annet, og det kun for en liten periode.

Noe av årsaken bak dette servisebyttet, er at vi ønsker å gjøre julen til en spesiell tid. Mange ønsker å komme i den rette julestemningen, slik at de får gjenoppleve julen slik de gjorde i barndommen. Illustrasjonene på juleserviser er her ofte også hentet fra historiene vi vokste opp med som barn.

Ved siden av de kjære juletradisjonene, er desember også årets mørkeste måned, og det kan derfor være en trøst å gjøre det litt ekstra koselig i denne perioden. Dette er naturlig nok noe av grunnen til at vi pynter opp med lysestaker og juletrelys gjennom adventstiden og over nyttår.

Se vår oversikt over juleserviser!

Ulik Bruk av Juleserviser

Blant de tusener av hjem i Norge, er det mange ulike tradisjoner rundt bruk av juleserviser. Enkelte benytter serviset med julemotiver kun til kaffe og kaker gjennom julen. Dette kan være i forbindelse med søndagene i advent, samt ved besøk av gjester og familie.

Andre igjen benytter juleserviser i forbindelse med lunsj og frokost. Her benyttes da mindre asjetter, og ikke de store middagstallerkenene. I min oppvekst benyttet vi kun små asjetter, og hadde ikke middagstallerkener med julemotiver. På julaften benyttet vi i stedet pen-serviset, som også ble hentet frem på nyttårsaften og ved større bursdagsfeiringer.

Mange benytter også juleserviset kun under julemiddagen, og tilsvarende sammenkomster i romjulen. Her velger man da kanskje et finere juleservise med mindre farger, enn man ville gjort om det var til mer hverdagslig bruk under frokosten. Dette bestemmes mye av smak, og hva man har vokst opp med tidligere.

Les også: Slik finner du vintage juleservise!

Serviser Knyttet til Andre Tradisjoner

Julen er den eneste høytiden i året, hvor det er så normalt at det hentes frem et eget servise. Selv om det også finnes påskeserviser, står denne tradisjonen ikke like sterkt. Her benyttes det dog ofte serveringsfat og ulik gult påskedekor på serveringsbordet.

Det å investere i et servise kan være dyrt. Dette gjelder spesielt om man ønsker å ha et servise til et større antall gjester eller kuverter. Samtidig tar et ekstra servise også en del plass. Det er derfor naturlig at man ikke har et eget servise til alle anledninger.

En smart manøver som kan være med på å endre borddekkingen, uten å nødvendigvis bytte servise, er å endre på dekoren på bordet. Dette kan være farger og motiver på servietter, bruk av duker eller løpere, dekorative figurer, blomster, skåler og annet pynt.

På denne måten har man mulighet til å dekke bordet til årstiden og høytiden, uten å måtte gå til innkjøp av et fullt servise.