Hvilke Mønstre og Symboler er Vanlige på Juleserviser

0

Juleserviser kommer i mange variasjoner. Dette kan være bruk av ulike farger og uttrykk, men også valg av dekorative elementer. Men hvilke farger er vanlig å bruke på et juleservise? Og hvilke bilder og illustrasjoner går igjen?

Den mest vanlige fargen på juleserviser er rødt. Dette er ikke så rart, da rødfargen går igjen i mye av det vi assosierer med julen. Her er det selvfølgelig naturlig å tenke på julenissen og dens røde nisselue. Videre går rødfargen igjen også i ulike hjerter og sløyfebånd som vi ofte benytter som juledekor.

Ved siden av rødfargen, benyttes det også mye grønt på juleservisene. Dette ofte i form av granbar eller misteltein, som begge forbindes med jul. Grønnfargen kan her benyttes i form av enkle kvister, men kommer også i form av juletrær.

Stem frem ditt Favoritt Juleservise!

Et siste fargespekter som også ofte benyttes på juleserviser er gull og brunt.  Dette kan være i form av ulike stjerner og border, men også gjennom ikoner som rådyr, bjeller, kongler eller fuglenek.

Populære Illustrasjoner og Symboler på Juleserviser

Juleserviser er ofte preget av ulike illustrasjoner og symboler som hører julen til. Disse symbolene er gjerne hentet med inspirasjon fra juletradisjonene i det landet hvor serviset har sitt opphav.

Blant juleservisene er det selvfølgelig julenissen som er det mest brukte ikonet. Denne går igjen i ulike varianter, både i stor og liten utgave. Her kan man se på Porsgrunds Porselen sitt Nisseservise som et eksempel

På plass nummer to kommer det grønne juletreet, eller tilhørende kvister med grønne barnåler. Dette kjenner vi både fra Wik & Walsøe sin Julemorgen, men også Magnor sitt Nostalgi juleservise utviklet i samarbeide med Halvor Bakke.

Les også: Hva utgjør et komplett juleservise?

Hvilke ikoner som benyttes varierer her også stort mellom ulike land. Dette er nok bygget på de ulike nasjonenes kultur og fortellertradisjon knyttet til eventyr og historier rundt julen.

Ser man eksempelvis til Danmark finner man Stjerneriflet Jul fra Royal Copenhagen, og Hammershøi juleservise fra Kähler. Disse er utsmykket med tinnsoldater, trommer og trompeter. Videre finner du polkastenger, gyngehester og julegaver.

Julegaver benyttes også i Villeroy & Boch sitt tyske juleservise, med navnet Toys Delight. Her finner man tradisjonelle julegaver som tøybamser, leketog og julesokker.

Les også: Hvorfor har vi et eget servise til jul?

Norge Henter Illustrasjoner fra Naturen

Der danskene og tyskerne ofte henter illustrasjoner fra gavene under juletreet, er norske illustrasjoner ofte hentet fra naturen. Et godt eksempel på dette er den røde dompapen som har sneket sig inn på flere norske juleserviser.

Videre finner vi på våre norske juleserviser, julenisser som er ute og leker i akebakken, hjorter og hjortekalver som står ute i skogen, fuglenek, hester med slede, og stabbur.

Her er det dog ingen faste regler. Selv om vi ofte er inspirert av våre egne tradisjoner, så lånes disse elementene også på kryss av landegrensene. Dette er positivt da det er med på å skape et bredere utvalg av dekor og design på juleservisene.