Når er det OK å Ta Frem Juleserviset?

0

Det sies at julen er den mest fantastiske delen av året, og mange ønsker derfor å komme i julestemning så fort det begynner å bli mørkere på kveldene.

Her er det to elementer som kan være til god hjelp. Det første er selvfølgelig snøen. Og selv om mange ønsker seg en hvit jul, er det lite vi får gjort med været. Det neste elementet for å komme i julestemning er juleserviset. Men når er det OK å ta det frem?

Regelen for dette er følgende:

Juleserviset kan tas frem fra og med 1. desember,
men kan også benyttes på 1. søndag i advent om dette skulle være tidligere.

Begynnelsen av adventstiden er en fin tid å ta frem juleserviset. Ikke er det for tidlig, samtidig som man får god tid til å benytte det gjennom adventstiden og romjulen. Juleserviset vil naturlig ryddes tilbake den 13. dag jul, eller når man bestemmer seg for også å rydde bort den resterende julepynten.

Juleserviser som kan Benyttes Lenger

Her bør man allikevel være oppmerksomme på at det ikke finnes regler uten unntak. Mens mange juleserviser er spekket med julenisser og juletrær, er andre alternativer mer diskré i sitt juledesign.

Eksempler på dette er Dompap fra Porsgrunds Porselænsfabrik, Moments fra Rosendahl, Vinterservise fra Swedish Grace og Nostalgi av Magnor og Halvor Bakke.

Dette er såkalte vinterserviser, eller juleserviser som ikke er juleserviser. Da disse ikke er utsmykket med typiske julemotiver, og derfor ikke er en del av julepynten, kan disse gjerne benyttes vinteren igjennom.

Les også: Slik finner du vintage juleservise!

Markering av Servisebytte

Det å ta frem juleserviset for året, fortjener gjerne en liten seremoni eller markering. Her kan man eksempelvis koke litt kaffe, og kombinere dette med butikkpepperkaker og noen klementiner, eller kanskje litt julebrød med brunost eller annet egnet pålegg.

Begivenheten havner ofte på 1. søndag i advent, så dette kan også være en god anledning til å henge opp julestjerna i vinduet, og tenne det første av de fire lysene i adventslysestaken.

Selv om juleserviset tas frem allerede i starten av desember, betyr ikke dette at hvert måltid behøver spises med disse. Noen benytter kun juleserviset på julaften, og venter dermed med å ta det frem til denne dagen.

Andre igjen har kun små asjetter med julemotiver, og benytter disse til frokost og lunsj gjennom adventperioden. Her benyttes da isteden fintallerkenene på julaften i kombinasjon med servietter med julemotiv

Les også: Juleservise til Barn!