Julekrus – Test – Kopper og Krus med Julemotiv!

0

Når adventstiden kommer, og man begynner å bli klar for å komme i julestemning, er det tid for å hente frem juleserviset. Med et julekrus har du et godt utgangspunkt for en god kopp julekaffe på morgenen, eller en kopp varm kakao når du kommer hjem fra jobb eller skitur.

I denne oversikten har vi plukket ut et godt utvalg med julekrus, som vi håper vil hjelpe deg å komme i julestemning. Julekrusene er preget av klassiske jule- og vintermotiv, og kommer selvfølgelig i tradisjonelle julefarger.

Julen er en tid for tradisjoner, og et julekrus vil være med på å sette rammene for sesongen. Mange av krusene under er også del av større juleserviser, der man også finner asjetter og serveringsskåler.

Hvilke Julekrus har vi sett på?

I oversikten har vi forsøkt å plukke ut et bredt utvalg av julekrus. Krusene kommer med ulik dekor, og har samtidig ulike fargekoder og design.

Julekrus

Flere av julekrusene er en del av et større juleservise. Dette gjør at du har mulighet til å kombinere krusene med tilsvarende tallerkener, serveringsfat og annet. På denne måten kan du benytte serviset til også å servere frokost og middagsmåltider gjennom julen.

Vi har sett på Følgende Julekrus:

  • Nisseservise Krus fra Porsgrunds Porselænsfabrik
  • Hammershøi Julekrus
  • Holmegaard Jule Hot-drink Glass
  • Wik & Walsøe Julemorgen Julekrus
  • Dompap Julekrus
  • Arabia 24h Julekrus
  • Mummi Vinterkopper fra Arabia
  • Royal Copenhagen Star Fluted Christmas
  • Rørstrand Swedich Grace Julekrus

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke frokostserviser andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Nisseservise Krus fra Porsgrunds Porselænsfabrik

Nisseservise julekrus

Med sine klassiske illustrasjoner er Porsgrunds Porselænsfabrik sitt Nisseservise en velkjent del av julen for mange Nordmenn. Illustrasjonene stammer fra tilbake til 1898 da Sigrid Rachlev, fabrikkeierens 14 år gamle datter, tegnet de klassiske nissene.

Med Nisseservise sin over 200 år lange historie, er det mange nordmenn som har vokst opp med dette serviset. Dette både som servise på julaften, men også til frokost og lunsj gjennom adventstiden.

Bestill Nisseservise Julekrus hos Christiania Glasmagasin!

På Nisseservise sine julekrus finner du dansende nissefar og nissemor, så vel som nissebarna som aker på kjelke. Krusene har et volum på 22 cl. I serien finner man også kaffekopper med fat, på 22 cl og 15 cl til henholdsvis te og kaffe. Serien har også termokrus og flere andre alternativer.

Nisseservise krus

Porsgrunds Nisseservise er et komplett juleservise der du også finner alt av tallerkener, skåler og serveringsfat. Serien har også et bredt utvalg av andre drikkeglass og karafler, kakefat og kakebokser, julekuler og lysestaker, samt mye annet.

Hammershøi Julekrus

Kähler Hammershøi Julekrus

Selv om Hammershøi julekrus er av en nyere utgave, går dette serviset også langt bakover i tid. Hammershøi serviset ble designet av nordmannen Hans-Christian Bauer i 2015, før det ble fornyet med juledekor i 2018.

Seriens design er opprinnelig inspirert av et gammelt bilde fra begynnelsen av 1900 tallet, der den svenske maleren og keramikeren Svend Hammershøi jobbet med en av sine vaser. Det var vasens markante riller som inspirerte Hans-Christian, og disse rillene er i dag gjenskapt i Hammershøi-serien.

Bestill Hammershøi Julekrus hos Tilbords.no!

Kähler sine Hammershøi julekrus består av hvite kopper med volum på 33 cl. Julekrusene er dekorert med granbar og julepynt, illustrert av Rikke Jacobsen. Blant julemotivene finner man pepperkaker, kongler, julestjerner og annen klassisk dansk juletrepynt.

I Kähler Hammershøi sitt juleservise, finner man ved siden av julekrus også ulike skåler og serveringsfat. Videre finner man tallerkener i ulike størrelser, samt dype tallerkener.

Kähler Hammershøi Julekrus finner du hos Tilbords.no!

Kähler sitt juleservise kan også kombineres med flere av delene og fargene i det opprinnelige Hammershøi servise. Dette er med på å utvide mulighetene, samtidig som man også kan kombinere med sitt hverdagsservise.

Holmegaard Jule Hot-drink Glass

Når man ser etter julekrus, er det lett å tenke på tradisjonelle kopper. Samtidig er julen en tid for gløgg og hva passer vel bedre da enn noen gode julekrus i glass.

Holmegaard sine Hot-drink juleglass er et pene kaffeglass dekorert med julemotiver. I serien finner du også ulike dekorerte vannglass og dramglass, i tillegg til julekarafler, kakeglass, julelykter og tilsvarende.

Bestill Holmegaard Christmas Juleglass hos CG.no!

Julekrusene vi har med i denne oversikten har fått navnet Christmas 2020. Dersom vi ser på oversikten over juleglass fra Holmegaard, finner vi også ulike kolleksjoner fra 2015 og frem til i dag. Vi kan dermed anta at det også vil komme en ny serie med 2023 design.

Mens 2020 designet er dekorert med kullkarmer og grønne juletrær og misteltein, er 2015 dekoren preget av hvite frostige hagegjerder. 2018 kolleksjonen virker å være inspirert av skogen og er preget av grantrær.

Bestill Juleglass fra Holmegaard hos Christiania Glasmagasin!

De ulike produktene fra 2015 kolleksjonen ser ikke lenger ut til å være tilgjengelige i nettbutikken, så om du finner en serie du liker bør du være rask.

Holmegaard Hot-drink julekrus har et volum på 24 cl. Glassene kan benyttes til alt fra gløgg og kakao til kaffe og solbærtoddy. Glassene skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen.

Wik & Walsøe Julemorgen Julekrus

Wik & Walsøe sine Julemorgen julekrus er klassiske hvite kaffekrus, dekorert med klassiske julemotiver. Rundt kanten finner du en krans av grønne, røde og gullfargede rander, kombinert med fuglenek, juletre, hjort, dompap og annet.

Dette er tilsvarende rander og illustrasjoner som vi også finner igjen i de andre delene i juleserviset. Wik & Walsøe Julemorgen består av store og små tallerkener, et godt utvalg av skåler og fat, servietter, terrin, julekuler og annet.

Bestill Wik & Walsøe Julemorgen Julekrus hos NordicNest!

Serien har også et utvalg av Julemorgen drikkeglass. Her finner du dekorerte champagneglass, snapsglass, vannglass, ølglass, samt rød og hvitvinsglass.

Blant Wik & Walsøe sine Julemorgen julekrus finner du også flere alternativer. Krusene vist på bildet har et volum på 30 cl. Ved siden av dette finner du også lave julekrus med fat til te med volum på 40 cl.

Julemorgen Julekrus fra Wik & Walsøe finner du hos NordicNest.no!

Serien har også en egen gløggkopp med volum på 15 cl. Det store utvalget av julekrus og juleserviser, i tillegg til serveringsredskaper, glass og juledekorasjoner, gjør at du kan servere og pynte opp med denne serien gjennom hele julen.

Dompap Julekrus

Et annet sett med julekrus fra Porsgrunds Porselænsfabrik er disse fra deres Dompap-kolleksjon. Julekrusene har kanskje et mer vinterpreg enn julepreg, men det røde brystet på dompapene er med på å skape den ønskede julestemningen.

Dette kan kanskje være et alternativ for de som synes det fort blir litt vel mye nisser, juletrær og gullfargede bjeller gjennom julen, men samtidig ønsker å ta frem noen pene julekrus under vintersesongen.

Bestill Dompap Julekrus hos CG.no!

Dompap er et klassisk juleservise eller vinterservise fra Porsgrunds Porselænsfabrik. I dette serviset finner du, ved siden av julekrus, også asjetter og tallerkener, serveringsfat og skåler, samt ulike dekorerte drikkeglass.

I samarbeide med Hadeland Glassverk inneholder serien også dekorative glassfigurer, med dompaper med rødfargede bryst. Dette både til å plassere i bokhyllen eller på middagsbordet, men også som julepynt som man kan henge opp.

Arabia 24h Tuokio Julekrus

Et annet julekrus, som kanskje egentlig ikke er et julekrus, er dette alternativet fra Arabia. 24h Tuokio drikkekrus med rødfarget dekor egner seg godt hele året, men passer spesielt godt i julen.

Dekoren på 24h Tuokio er inspirert av et klassisk dekor fra Arabia med over 140 år lang historie. Serviset har fått navnet 24h da det er et servise som skal kunne benyttes gjennom hele døgnet.

Bestill Arabia 24h Tuokio Julekrus hos NordicNest.no!

Ordet Tuokio er finsk og betyr «Moment» eller «Øyeblikk», og det er jo nettopp de gode øyeblikkene man ønsker å skape når man setter frem pepperkaker og serverer kaffe under adventstiden.

De dekorative elementene på julekruset minner om røde penselstrøk, slik en kunstmaler ofte begynner med når de vil teste fargen på lerretet. Penselstrøkene omkranser kruset i tre rader.

24h Tuokio fra Arabia er ikke et større juleservise, og du vil derfor ikke finne et komplett sett med serveringsfat og sausenebb, slik det er for mange av de andre julekrusene i denne oversikten.

24h Tuokio Julekrus finner du hos Nordic Nest!

Serien består av krus med volum på 34 cl, samt flate tallerkener i ulike størrelser. Deres middagstallerkener har en størrelse på 26 cm. Serien byr også på dype tallerkener til frokostblandingen.

Serviset er i utgangspunktet et blått servise, men finnes da også i en rød utgave. Det er denne røde utgaven som egner seg best som julekrus.

Mummi Vinterkopper fra Arabia

Arabia Moomin Julekrus

Fra Arabia finner vi også de populære Mummikoppene. Dette er en serie med dekorative krus, der det i dag finnes over 100 ulike design. Dette er populære samleobjekt, og de utgåtte koppene har en tendens til å øke i verdi.

Hvert år lanserer Arabia et nytt vinterdesign, som da blir årets vinterkopp. Designene her varierer fra tradisjonell julemotiver med pynting av juletre eller levering av julegaver. Mange av koppene har også vinterpreg med skiturer og snøhvite skoger.

Mummi Vinterkrus finner du hos NordicNest.no!

Bildet over er fra vinterkoppen 2017 og har navnet Vårlig Vinter. Årets vinterkopp (2021) har fått navnet Snø i Måneskinn, og har et noe mørkere og dystrere preg. Dette i tråd med mange av Tove Janssons historier.

Det at det hele tiden kommer nye vinterkopper gjør at du har mulighet til å ha en liten kolleksjon med ulike julekrus. De tidligere koppene går ut av salg når sesongen er over, men man kan fortsatt finne de på Finn eller ulike bruktmarkeder for Mummikopper.

Royal Copenhagen Star Fluted Christmas

Fra danske Royal Copenhagen finner vi dette settet med Star Fluted Christmas julekrus. Krusene har en gullfarget rand rundt kanten øverst og langs siden på håndtaket.

Videre er julekrusene fra Royal Copenhagen dekorert med en krans i grønn gran eller furu, kongler og bjeller, samt ulike juleleker og motiver.

Bestill Star Fluted Christmas Julekrus hos NordicNest.no!

Blant motivene på Star Fluted Christmas serien finner vi typiske danske julemotiv. Her er det flettet hjertekurv i rød og hvit, gyngehest, tøynisser, griser, trommer og polkastenger. Alle er med å hente frem minner fra tradisjonelle julefortellinger.

Julekrusene har et volum på 33 cl og har en høyde på 11 cm. Koppene er laget i benporselen. Serien er bygget på Royal Copenhagen sine Fluted eller Riflet serviser, der du også finner kjente design som Blue Fluted eller Blå Riflet.

Royal Copenhagen Julekrus finner du hos NordicNest.no!

Julekrusene er en del av Star Fluted Christmas juleservise. Her finner du, ved siden av julekrus, alt du trenger til borddekking i julen. Tallerkener, skåler, serveringsfat, kakefat i etasjer, kaffekopp med skål, lysestaker, mugger og mye annet.

Rørstrand Swedich Grace Julekrus

Fra Svenske Rörstrand, og deres Swedish Grace serie finner vi dette kruset. Kruset er i utgangspunktet ikke et julekrus, men en del av Swedish Grace sin Winter-kolleksjon.

Swedish Grace er en klassisk serviseserie som har vært i produksjon siden 1930-tallet. Serien er mest kjent for sine omkransede hvete-akser, og er en hyllest til svensk landbruk.

Bestill Swedish Grace Winter Julekrus hos NordicNest.no!

På Swedish Grace julekrus er hvete-aksene gjenskapt som grønn granbar, et element som går igjen i dekoren både på utsiden og på innsiden av kruset. Videre er julekruset preget av lyseblå fugler, røde stjerner.

 

De røde og grønne fargene gir serviset et julepreg, men det er samtidig ikke så julete at det ikke også kan benyttes resten av vinteren.

Julekrusene er en del av Rörstrand sitt Swedish Grace Winter servise. Her finner du også asjetter og et lite utvalg av serveringsfat og skåler. Winter serviset kan også benyttes i kombinasjon med andre farger innen serviset fra Swedish Grace.

Swedish Grace Winter julekrus har et volum på 30 cl. Koppene finnes også i gløgg-utgaver med volum på 10 cl. Koppene kan vaskes i oppvaskmaskinen, og kan samtidig benyttes både i fryser og mikrobølgeovn.

Hvilke Typer Julekrus Finnes det?

Julekrus kommer i en rekke forskjellige stiler og utforminger, men de kan generelt kategoriseres inn i tre hovedgrupper.

Juleservise-krus: Disse krusene er en del av et større juleservise. De er designet for å matche de andre delene av serviset, og kan ha alt fra detaljerte julemotiver til mer subtile juleelementer.

Selvstendige julekrus: Disse krusene er ikke nødvendigvis en del av et servise, men har juledekor på seg. De kan ha forskjellige julemotiver, fra bilder av julenissen, reinsdyr og snømenn, til julelandskap og juletekster.

Røde krus: Rødt er en farge som sterkt assosieres med julen, og røde krus kan være et mer subtilt alternativ til de mer detaljerte julekrusene. Disse krusene passer til bruk i julen, men kan også brukes resten av året.

Julekrus med reinsdyr

Finner man Kopper og Krus fra de Ulike Juleservisene?

Ja, de fleste juleserviser kommer med matchende julekrus og kaffeserviser. Disse er designet for å passe sammen, og skaper en enhetlig stil på bordet. Når du velger en juleservise, kan det være en god idé å sjekke om det også er tilgjengelige krus, spesielt hvis du planlegger å bruke serviset til å servere varme drikker som kaffe, te, eller gløgg.

Hva er Forskjellen på Kopper og Krus?

Begrepene “kopper” og “krus” brukes ofte om hverandre, men de har faktisk litt forskjellige betydninger. Krus er generelt større og har en solid hank, noe som gjør dem perfekte for servering av større mengder varm drikke. Kopper er ofte mindre og en del av et kaffeservise. Koppene kommer også med et tilhørende fat, noe som gjør dem ideelle for mer formelle anledninger, som når du serverer kaffe og småkaker etter julemiddagen.

Rødt julekrus med prikker

Hvorfor Benytter man Julekrus?

Bruk av julekrus er en av våre mange juletradisjoner. Krusene bidrar til å skille hverdag og juletid, og hjelper til med å skape en koselig og tradisjonell atmosfære. Når man drikker fra et julekrus, enten det er kaffe til frokosten, varm sjokolade etter en dag i snøen, eller en kopp te på kvelden, er det en påminnelse om at det er en spesiell tid på året.