Potetskreller – Test – Skrellere til Poteter og Grønnsaker

0

En potetskreller er et praktisk og effektivt redskap når du skal servere skrellede poteter til middagsmaten. Ved siden av å benyttes til poteter, kan en potetskreller også benyttes til grønnsaker som gulrot, søtpotet, agurk, squash og tilsvarende.

OXO Good Grips Potetskreller

Skrellede poteter og rotfrukter er også brukt i andre matretter som potetmos, rotmos, fløtegratinerte poteter, pommes frites, potetsalater og mye annet.

Med en god skreller gjør du arbeidet med å skrelle poteter og grønnsaker langt enklere. Skrellerene kommer med skarpe kniver i rustfritt stål eller med kniver i keramiske utgaver, slik at prosessen går raskt.

Hvilke Potetskrellere har vi sett på?

Potet- og grønnsaksskrellere kommer i hovedsak i to ulike varianter. Dette er den rette utgaven, samt Y-modellen (også kjent som T-modellen). I denne oversikten har vi forsøkt å inkludere alternativer innenfor begge variantene.

Potetskreller

Ved siden av dette fører Victorinox også en noe unik SwissPeeler som har et eget design vi ikke har sett andre steder. Potetskrellerne i oversikten kommer fra ulike leverandører, der mange også fører andre kjøkkenredskaper med tilsvarende design.

Vi har sett på Følgende Potetskrellere:

  • OXO Good Grips Potetskreller
  • Joseph Joseph Tri-Peeler Pendelskreller
  • Eva Solo Green Tool Grønnsaksskreller
  • Global GS-94 Skreller T-mod
  • Victorinox Swiss Classic SwissPeeler Potetskreller
  • Fiskars Functional Form Potetskreller
  • Kyocera Keramisk Skreller Modell T
  • Zyliss Live Potetskreller

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke potetskrellere andre setter pris på. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


 

OXO Good Grips Potetskreller

OXO Good Grips Potetskreller

OXO Good Grips potetskreller er et robust kjøkkenredskap, som fungerer godt for å skrelle poteter og andre grønnsaker. Skrelleren kommer med et sett med doble japanske knivblader, som glir igjennom skallet uten problemer.

Potetskrelleren fra OXO er ergonomisk designet for å ligge komfortabelt i hånden, og fungerer likt både for høyre- og venstrehendte. Skrelleren har en non-slip-overflate som gjør at den ikke glir i hånden, selv når den er våt.

Bestil OXO Good Grips Potetskreller hos Bakeren og Kokken!

OXO Good Grips kommer med skarpe japanske knivblader som er fleksible og beveger seg for å følge potetens overflate. På denne måten sørger den for å dekke et større område for hvert drag. Bladet på skrelleren er laget i herdet rustfritt stål.

OXO Good Grips Gulrot

Potetskrelleren fra OXO kommer også i en utgave med tannete knivblader. Disse er laget for å ta av skallet og skinnet på mykere overflater som tomater, stenfrukter og kiwis. Ved siden av dette finner du fra OXO også tilsvarende Y-skrellere, for de som foretrekker denne typen håndtak.

Ved siden av potetskrellere i ulike formater, finner du fra OXO Good Grips også andre kjøkkenredskaper. Velg mellom julienne skreller, mandolin, rivjern, grønnsakskutter, spiralizers, salatslynger og annet.

Joseph Joseph Tri-Peeler Pendelskreller

Joseph Joseph Tri-peller

Fra de kreative tvillingene i Joseph Joseph, finner vi deres smarte Tri-Peeler Pendelskreller. Deres potet- og grønnsaksskreller består av tre ulike knivblader, slik at du har mulighet til å bytte ut etter behov.

Skrelleren fra Joseph Joseph kommer med tre ulike knivblader. Knivene er laget i rustfritt stål, og består av en flat skreller til harde overflater, og en tannete skreller til myke overflater. Trioen består videre av en julienne skreller for å skrelle grønnsakene og potetene i lange tynne skiver

Bestill Joseph Joseph Pendelskreller hos Kitchn.no!

Her kan du bytte mellom de ulike knivbladene ved å trykke på den store knappen i midten, og ta ut knivhodet. Roter så knivhodet slik at ønsket knivblad plasseres på korrekt sted. På denne måten minsker du behovet for flere kjøkkenredskaper.

Joseph Joseph potetskreller kommer samtidig med et praktisk ergonomisk håndtak som er enkelt å gripe, og som ligger godt i hånden. Videre finner du på redskapet også et eget verktøy for å ta bort små røtter og brune flekker på potetene.

Selskapet Joseph Joseph ble stiftet i 2003, og er kjent for sine kreative og originale løsninger, på ellers tradisjonelle kjøkkenredskaper. Ved siden av deres trehodede potetskrellere tilbyr de også ulike sett med skjærebrett, oppbevaringsbokser, kjøleskapshyller og annet.

Eva Solo Green Tool Grønnsaksskreller

Eva Solo Green Tool Potetskreller

Fra Eva Solo sin Green Tool kolleksjon finner vi her deres Y-formede grønnsaksskreller. Redskapet kan benyttes til skrelling av poteter, samt grønnsaker som asparges, agurk, gulrøtter og squash.

Knivbladet på Green Tool grønnsaksskreller fungerer begge veier, noe som gir deg god fleksibilitet. Skrelleren kommer med et komfortabelt og avrundet skaft, som ligger godt i hånden under bruk. Skrelleren kan benyttes av både høyre- og venstrehendte.

Bestill Eva Solo Green Tool Grønnsaksskreller hos Kitchn.no!

Green Tools er en kolleksjon med kjøkkenredskaper og kjøkkenutstyr fra danske Eva Solo. Serien kjennetegnes av sin mørkegrønne fargekode, og består av et bredt utvalg av verktøy. Velg her mellom minihakkere, gryteskje og tilsvarende kjøkkenredskaper, pizza- og urtekutter, skjærebrett, mandolinjern, kjøkkensaks, og mye annet.

Y-formede potetskrellere og grønnsaksskrellere er en spennende alternativt til de tradisjonelle rette variantene. Som du sikkert allerede har forstått, har den fått navnet sitt etter det Y-formede skaftet. Dette designet gjør at du beskytter fingrene noe under skrellingen, og de skal også gi mer fleksibilitet rundt grepet og arbeidet.

Det er mye debatt rundt hvilket av de to alternativene som er best. Ifølge New York Times, og deres Wirecutter, fungerer Y-skrelleren best på runde store objekter som poteter og epler, mens den smale skrelleren fungerer best på tynne grønnsaker som gulrøtter og asparges.

Global GS-94 Skreller T-mod

Global Potetskreller

Den japanske merkevaren Global er kjent for sine ikoniske kokkekniver. Her tilbyr de et bredt utvalg av skarpe og veldesignede kokkekniver til de aller fleste oppgaver på kjøkkenet.

Som en del av deres kolleksjoner, tilbyr Global også deres GS 94 potet- og grønnsaksskreller. Potetskrelleren har fått navnet T-Mod etter formen på håndtaket, men minner også mye om andre Y-formede skrellere.

Bestill Global Grønnsaksskreller hos Bakeren og Kokken!

Skrelleren fra Global kommer med tre ulike knivblad som kan byttes ut etter behov. Her finner du en flat skrellekniv til harde grønnsaker som poteter og gulrot, et tagget knivblad til mykere frukter og grønnsaker, samt en julienne kniv som kutter staver.

Potetskrelleren fra Global er laget i Japan, og kommer med et balansert hult håndtak i rustfritt stål. Håndtaket kommer med de små svarte prikkene, som vi kjenner igjen fra resten av knivkolleksjonen til Global.

Global er kjent for sine gode knivblader, og de vil holde seg skarpe over lang tid. Om knivbladene skulle bli slitt ut, er det også mulig å bestille de enkelte skrelleknivene enkeltvis. På denne måten kan du beholde skaftet over tid, selv om potetskrelleren har blitt godt brukt.

Victorinox Swiss Classic SwissPeeler Potetskreller

Victorinox potetskreller

En annen merkevare som er kjent for sine kjøkken- og kokkekniver er Victorinox. Selskapet har selvfølgelig også verktøy for grønnsaks- og potetskrelling tilgjengelig.

Victorinox sin Swiss Classic SwissPeeler potetskreller skiller seg drastisk ut fra de andre alternativene i denne oversikten. Der andre skrellere har et rett eller y-formet skaft, holdes potetskrellerens blad i et grep mellom fingrene.

Bestill Victorinox SwissPeeler hos NordicNest.no!

Potetskrelleren kommer, ifølge Victorinox selv, med et eksepsjonelt skarpt skrelleblad. Knivbladet på skrelleren har et kurvet design som sørger for å ta med avfallet nedover, slik at prosessen går raskere og blir mer effektiv.

Der skallet fra poteten eller gulroten normalt blir liggende igjen på grønnsaken ved andre skrellere, vil Victorinox sitt design sørge for at det avkuttede skallet faller ned på arbeidsbenken eller skjærefjøla fortløpende under prosessen.

Ved siden av deres Swiss Classic potetskreller, tilbyr Victorinox også et bredt utvalg av kokkekniver til ulike arbeidsoppgaver på kjøkkenet. Om du setter pris på løsningen rundt håndtak for deres potetskreller, har de også en tilsvarende løsning for revet parmesan.

Fiskars Functional Form Potetskreller

Fiskars Functional Form Potetskreller

Fra Fiskars finner vi i deres Functional Form kolleksjon, denne skrelleren til poteter og grønnsaker. Potetskrelleren kommer i svart design, med oransje detaljer, noe vi kjenner igjen fra andre kjøkkenredskaper i fra Functional Form.

Fiskars ønsker med denne serien å skape en synergi mellom form og funksjon. På denne måten lager de rimelige redskaper som er funksjonelle, brukervennlige og holdbare, samtidig som de har et dekorativt og praktisk design.

Fiskars Functional Form Potetskreller finner du hos BakerenogKokken.no!

Seriens potetskreller kommer med et soft-grip håndtak som gjør at den sitter godt i hånden. Det bevegelige knivbladet gjør at det kommer til også på ujevne overflater, slik at jobben går lettere og blir mer effektiv.

Ved siden av det klassiske rette designet, kommer Fiskars Functional Form potetskreller også i en Y-formet versjon. På denne måten har du mulighet til å velge det designet, eller håndtaket, som du selv foretrekker.

Ved siden av potetskrellere, finner man i Fiskars Functional Form også andre kjøkkenredskaper til frukt og grønnsaker. Velg her mellom ulike rivjern, grønnsaksskiver, mandolinjern, hvitløkspresse, sitronpresse, samt annet kjøkkenutstyr.

Kyocera Keramisk Skreller Modell T

Kyocera Keramisk Skreller

Fra japanske Kyocera finner vi deres T-formede, eller Y-formede potetskreller. Skrelleren har et keramisk knivblad, som ifølge dem selv skal holde seg razor sharp minst 10x lenger en tradisjonelle potetskrellere.

Potetskrelleren har en lengde på 14 cm, og er lett i vekt. Kan benyttes til skrelling av poteter, asparges, gulrøtter og andre grønnsaker. På hver side har skrelleren kroker for å ta ut svarte flekker fra potetene.

Kyocera Potetskreller Bestiller du hos Nordic Nest!

Det keramiske knivbladet er ultraskarp, er rustsikkert og tolerant i kontakt med syrer. På denne måten holder det seg skarpt lenger enn typiske potetskrellere med knivblad i stål.

Kyocera var opprinnelig et selskap som spesialiserte seg i keramiske produkter. Da hovedsakelig innenfor IT-sektoren, men også innen kjøkkenredskaper. Ved siden av potetskreller med keramisk blad, fører de også andre keramiske kjøkkenprodukter.

Her finner vi videre keramiske kokkekniver som grønnsakskniver, Santoku og skrellekniver samt ulike julienne- og mandolinjern. Kyocera fører også keramiske krydderkverner.

Zyliss Live Potetskreller

Zyliss Potetskreller

Zyliss er en velkjent merkevare innen kjøkkenredskaper. Selskapet tilbyr flere ulike potetskrellere, både i rett, og i y-formet utgave. Zyliss tilbyr også en egen julienne pendelskreller for å lage tynne grønnsaksstrimler.

Potetskrelleren, eller grønnsaksskrelleren, fra Zyliss kommer i rett og y-formet utgave. Begge er designet i hvitt, med Zyliss sitt velkjente grå håndtak med røde detaljer. Julienne skrelleren har et tilsvarende gult design, med sorte detaljer.

Bestill Zyliss Live Pendelskreller hos Kitchn.no!

Skrellerene er ergonomisk designet, og utviklet for å ligge godt i hånden under bruk. Redskapene er velegnet for skrelling av poteter, og grønnsaker som gulrøtter, agurk, squash og annet. Begge utgavene kommer også med en innebygget spottfjerner for å ta bort svarte prikker på potetene.

De lange knivbladene er utviklet i syre-etset rustfritt stål, og skal kunne halvere skrelletiden. Dette gjør at jobben på kjøkkenet blir langt mer effektivt. Skrellerene kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Potetskrellerene er en del av Zyliss sin kolleksjon av kjøkkenredskaper til hjemmet. Her finner du også hvitløkspresse, isskje, avocado skreller, sitrusrivjern, pizzahjul, potetmoser, mandolin, julienne, samt ulike nøtte- og grønnsakshakkere.

Matlaging med Skrellede Poteter

Poteter matlaging

Selv om man til hverdags ofte koker potetene med skallet på, ønsker man i visse tilfeller å servere nyskrellede poteter. Dette kan være i forbindelse med en finere middag, eller anledninger når man får gjester på besøk.

Ved siden av kokte poteter til middagsmaten, benyttes skrellede poteter også i andre matretter. Dette kan være til potetmosen, til potetsalaten, fløtegratinerte poteter, raspeballer, pommes frites, eller andre retter der man ikke ønsker å finne potetskall.

Når man snakker om skrellede poteter, skal man heller ikke glemme søtpoteten. Selv om denne også kan serveres med skallet på, er det i mange retter ønskelig å servere denne skrellet.

Lag en Hjemmelaget Potetmos

Potetmos pølser

En potetrett mange har et nært forhold til er potetmosen. Denne serveres gjerne i kombinasjon med tykke kjøttpølser, men også til kjøttboller, vossakorv eller andre salte kjøttretter.

For at potetmosen ikke skal få masse mørke flekker, er det nødvendig å først skrelle potetene. Skjær potetene så opp i terninger og kok de møre i usaltet vann. Når potetene er ferdig kokt, heller du av vannet og benytter en potetmoser for å gjøre potetmosen klar. Her benyttes gjerne smør og melk for å få den rette konsistensen og smaken.

Potetsalat som Tilbehør til Grillmaten

Grillmat potetsalat

En annen potetbasert rett er potetsalaten. Denne serveres gjerne til grillmaten, i kombinasjon med biff, koteletter eller annet. Potetsalaten kommer i flere ulike versjoner. Dette kan være den greske versjonen med rødløk og urter, eller det rømmebaserte alternativet med vårløk.

Her kan man også prøve seg frem med ulike potetsalater som amerikansk grillsalat med paprika og mais, eller en friskere versjon med rå eplebiter.

Server gjerne sammen med en frisk grønn salat, med tomater, agurk, mais, fetaost og annet spennende for å skape en fargerik tallerken!

Kan en Potetskreller Benyttes til å Skrelle Grønnsaker?

Ja, absolutt. Selv om navnet er “potetskreller”, er dette verktøyet allsidig nok til å skrelle en rekke forskjellige grønnsaker, inkludert gulrøtter, agurker, squash, epler og mer. Husk imidlertid at det kan være litt vanskelig å skrelle visse typer grønnsaker, som de med veldig hard eller ujevn overflate.

Hvilken Type Skreller er Best til Poteter?

Dette avhenger ofte av personlig preferanse, men det er to hovedtyper av skrellere som er mest populære: Y-skrelleren og I-skrelleren. Y-skrelleren er bredere og har et blad som går på tvers, mens I-skrelleren har et blad som går parallelt med håndtaket. Mange mener at Y-skrelleren gir bedre kontroll og er mer effektiv, mens andre foretrekker I-skrellerens lengre håndtak og følelsen av å bruke en kniv.

Kan man Benytte Potetskreller Etter Potetene er Kokt?

Det er teknisk mulig å bruke en potetskreller på kokte poteter, men det er vanligvis ikke anbefalt. Etter koking blir potetene myke, og det er vanskelig å skrelle dem uten å også fjerne mye av poteten selv. Dessuten kan de være varme og glatte, noe som kan gjøre prosessen mer utfordrende og potensielt usikker.

Hvilke Grønnsaker Skrelles med Potetskreller?

Du kan bruke en potetskreller til å skrelle et bredt spekter av grønnsaker, inkludert, men ikke begrenset til, gulrøtter, søtpotet, squash, pastinakk, agurker, epler, pærer, søtpoteter, etc. Hovedbegrensningen er at grønnsaken skal ha en forholdsvis glatt og jevn overflate.

Hvorfor har Potetskrellere et Punkt på Enden?

Punktet på enden av mange potetskrellere er designet for å fjerne øyne eller ujevnheter fra poteten. Disse områdene er ofte litt hardere enn resten av poteten, og det er ofte ikke ønskelig å inkludere dem i tilberedt mat. Ved å plassere punktet i “øyet” og vri, kan du enkelt fjerne det.