Potetmoser – Test – Hjemmelaget Potetstappe

0

En god hjemmelaget potetmos er en favoritt hos mange. Retten serveres gjerne til pølser eller kjøttboller, men fungerer også godt til en rekke andre matretter.

Heirol rustfri potetmoser

Med en potetmoser kan du også lage annet tilbehør. Benytt stapperen til å lage søtpotetmos, rotmos, desserter og puréer av frukt, barnemat, guacamole, og mye annet. Bare fantasien setter grenser!

Hjemmelaget potetmos har ofte mer smak og mer fylde enn den man kjøper på pose. Når man lager den selv, har man også mer kontroll rundt smakssetting og tilbehør. Prøv deg her frem med ulike krydder som timian eller muskatnøtt, og smak til med gressløk eller vårløk.

Hvilke Potetmosere har vi sett på?

I oversikten under har vi plukket ut et bredt utvalg av potetmosere. Du vil finne alternativer i rustfritt stål og nylon, og med håndtak i stål, plast og tre. De ulike pressene kommer med ulike design og funksjonalitet, så noe for enhver smak.

Potetmoser

De fleste av potetstapperne i oversikten under, er en del av en større serie med kjøkkenredskaper. Dette gjør at du over tid har mulighet til å bygge ut redskapsskuffen med flere deler, med tilsvarende design.

Vi har sett på Følgende Potetmosere:

  • Profile Non-Stick Potetmoser fra Brabantia
  • Rustfri Potetmoser med Håndtak i Bøk fra Heirol
  • Zyliss Live Quick Masher
  • OXO Potetstøt
  • WMF Profi Plus Stapper
  • Delta Potetmoser fra Joseph Joseph
  • De Buyer B Bois Potetsmasher med Trehåndtak
  • Gefu Primeline Potetmoser

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke potetmosere andre setter pris på. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Profile Non-Stick Potetmoser fra Brabantia

Brabantia Profile Potetmoser

Fra Brabantia finner vi deres Profile potetmoser. Pressen har et skaft i solid rustfritt stål, og en presse i nylon. Nylonspressen kommer med et smart non-stick slippbelegg, og kan håndtere temperaturer opp til 220 grader.

Potetmoseren fra Brabantia har et lekkert design kombinert med metallfarget rustfritt stål, og sort silikon. Silikondelen av pressen er samtidig skånsom mot stekepanner og kjeler med non-stick belegg, slik at du ikke trenger være urolig for riper.

Bestill Brabantia Potetmoser hos NordicNest.no!

Profile-stappen fra Brabantia kan benyttes til å lage alt fra potetmos av poteter eller søtpotet, til rotmos fra rotfrukter, grønnsaks puré, eplesaus, refried beans, guacamole og annet. Kjøkkenredskapet er på denne måten et praktisk verktøy i matlagingen.

Potetmoser er en del av Brabantia sin Profile kolleksjon, der du også finner andre kjøkkenredskaper. Videre finner du her stekespade, slikkepott, ballongvisp, pastasleiv, serveringsskje og annet. Kolleksjonen inneholder også annet kjøkkenutstyr som rivjern, boksåpner, skjærefjøl, pizzahjul, og mye mer.

Se Flere Kjøkkenredskaper i Brabantia Profile-kolleksjonen!

Profile kolleksjonen fra Brabantia inneholder kjøkkenredskaper med sort nylon, men har også alternativer der redskapet er i rustfritt stål. Mange foretrekker dette alternativet, men disse bør ikke benyttes på kokekar og stekepanner med non-stick slippbelegg.

Rustfri Potetmoser med Håndtak i Bøk fra Heirol

Heirol rustfri potetmoser

Fra det finske selskapet Heirol finner vi dette settet med kjøkkenredskaper i rustfritt stål, med håndtak i tre. Redskapene har høy kvalitet, og har samtidig et vakkert og rustikt design som er med på å skape et flott uttrykk rundt matlagingen.

Heirol sin Rustfri potetmoser har en lengde på 27,5 cm. Kjøkkenredskapet kommer med et vakkert håndtak i bøk tre, og en arbeidsdel i rustfritt stål. Potetstappen kommer her også med en praktisk hempe, slik at den kan henges opp på en egnet krok når den ikke er i bruk.

Bestill Heirol Rustfri Potetstapper hos NordicNest!

Potetmoseren er en del av Heirol sin Rustfri serie, der du også finner andre praktisk kjøkkenredskaper. Kolleksjonen består her videre av stekespade med hull, pastasleiv, stekespade med spor, suppeøse, serverinsskjeer, hullsleiv og annet. Alle delene i settet har tilsvarende design som potetmoseren.

Benytt Heirol sin Rustfri potetmoser til å lage nydelig hjemmelaget potetmos. Kok opp skrellede poteter i mindre biter til de er møre, og hell av vannet. Her er det anbefalt å koke potetene i usaltet vann.

Se annet Kjøkkenutstyr i Tre fra Heirol!

Mos potetene og tilsett smør og litt varm melk til du har ønsket tykkelse og konsistens. Smak til med salt, pepper og muskat, og eventuelt vårløk eller gressløk. Server potetmosen med pølser, kjøttboller, fiskepinner, grønnsaker, eller annet som faller i smak.

Zyliss Live Quick Masher

Zyliss Live quick masher

Fra Zyliss finner vi deres Live potetmoser laget i 18/8 rustfritt stål. Potetmoseren har et robust design, og er designet for å gi en myk og klumpfri potetmos hver gang du bruker den.

Moseren fra Zyliss har en bred moseflate, og egner seg godt til poteter, søtpotet, kålrot til rotmos, squash og annet. Zyliss Live kommer med et solid ergonomisk håndtak, som sørger for et godt grep i hånden. Produktet har en lengde på 37 cm, og en bredde på 12 x 7,5 cm.

Bestill Zyliss Live Potetmoser hos Kitchn.no!

Live er en større serie fra merkevaren Zyliss, der du også finner annet kjøkkenutstyr og kjøkkenredskaper. Redskapene kommer med ergonomiske håndtak, slik at du ikke blir sliten i hånden.

De avrundede kantene på potetmoserens presseflate sørger også for at du kommer lettere til langs kjelens kant. På denne måten sørger du for å få med deg mer av potetene eller grønnsakene under mosingen.

Se annet Kjøkkenutstyr fra Zyliss!

Ved siden av potetmoser, finner man i Zyliss Live også deres populære iskremskje, pizzahjul, potetskreller, ulike boksåpnere, grillpensel, samt minichopper og multikutter. Serien kjennetegnes av hvite håndtak med grå og røde detaljer.

OXO Potetstøt

Oxo Potetstøt

OXO potetstøt er et spennende alternativ. Dette da den har et noe annet design, sammenlignet med de andre potetmoserne i oversikten. Der en standard potetstappe har et vertikalt håndtak, har OXO her designet sitt alternativ med et horisontalt grep.

Tanken bak dette designet er å avlaste hender, og gjøre potetstapperen mer behagelig å jobbe med. Håndtaket er samtidig laget i gummi for å gi den et godt og solid grep. OXO Potetstøt kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Bestill OXO Potetstøt hos Bakeren og Kokken!

Selve moseren er laget i rustfritt stål, og egner seg godt til å mose alt fra potet og søtpotet, til gulrøtter, kålrot og andre rotfrukter eller rotgrønnsaker. Det brede horisontale håndtaket gjør det lettere å presse rett ned, slik trykket ikke absorberes av håndleddet på samme måte.

Ved siden av denne innovative løsningen, finner du fra OXO Good Grips også mer tradisjonelle potetmosere. Good Grips er en populær og bred serie innen kjøkkenredskaper, der du også finner ulike potetskrellere, iskremskje, mandolin, kjøkkenvisp, rivjern med mere.

Se flere Kjøkkenredskaper fra OXO Good Grips!

Serien byr også på kjøkkenutstyr som grønnsakshakker, salatslynge, litermål, grillvotter, rivjern, hvitløkspresse, grytevotter og annet. De ulike delene i kolleksjonen har sine egne design, men enkelte av delene kan fortsatt kombineres.

WMF Profi Plus Stapper

WMF PRofi Plus Potetmoser

Fra det tyske selskapet WMF, finner vi deres Profi Plus potetmoser, velegnet for alt fra potetmos og puréer til fruktkompott og grønnsakssupper. Stapperen er utviklet i WMF sitt patenterte Cromargan rustfritt stål.

Profi Plus potetmoser fra WMF kommer flott designet i rustfritt stål. Pressen har en lengde på 28,5 cm, og har en mose-overflate på 9,5 x 7 cm. Med sitt runde design, kommer den lett til langs kantene på kjelen, slik at den også får med seg de minste potetbitene.

Bestill WMF Profi Plus Potetmoser hos NordicNest.no!

I tråd med de andre redskapene i Profi Plus kolleksjonen fra WMF, har deres potetmoser et stilfullt og industrielt design i rustfritt stål. Denne bruken av stål er med på å gjøre kjøkkenredskapene fra WMF til solide verktøy i matlagingen.

Profi Plus kolleksjonen består i dag av over 100 ulike kjøkkenredskaper. De fleste er laget i hel rustfritt Cromargan stål, men enkelte kommer her med stekespade i skånsomme silikonblad for å bevare stekepanner med non-stick belegg.

Se Hele Profi Plus-kolleksjonen fra WMF!

Velg mellom ulike stekespader, potetskrellere, hullsleiver, fiskespader, rivjern, kjøtthammere, sauseøser, pizzahjul, kjøkkenvisper, dørslag, pastaspade, boksåpnere og mye annet.

Delta Potetmoser fra Joseph Joseph

Joseph Joseph Delta Potetmoser

Det britiske selskapet Joseph Joseph er kjent for sine unike ideer og innovasjoner innen kjøkkenutstyr. Deres Delta Potetmoser er her intet unntak. Stapperen fra Joseph Joseph har muligheten til å brettes sammen, slik at den tar mindre plass i skuffen når den ikke er i bruk.

Delta potetmoser fra Joseph Joseph er laget av PBA-fri nylon, og kommer med et TPR håndtak som sørger for et godt grep. Skaftet er laget i rustfritt stål.

Bestill Joseph Joseph Delta Potetpresse hos Kitchn.no!

Da en potetmoser ofte har en stor flate, gjør dette at det kan være vanskelig å lukke kjøkkenskuffen. Dette spesielt om kjøkkenskuffen ikke er høy nok. Med løsningen fra Joseph Joseph unngår man dette problemet ved at man bretter potetstapperen sammen når den ikke er i bruk.

På denne måten tar den mindre plass i skuffen, samtidig som det holdes ryddig. Når stapperen skal tas i bruk er det lett å brette den tilbake og feste den ved hjelp av glidekragen på skaftet. Potetmoseren kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Joseph Joseph er kjent for sine mange innovative løsninger på kjøkkenet. Dette varierer fra kjøleskapshyller, til smarte sett med bakeboller. Videre fører de ulike sett med skjærefjøler, oppvaskstativ, søppelspann til kjøkkenet, og annet.

De Buyer B Bois Potetsmasher med Trehåndtak

De Buyer B Bois Potetstapper

Fra franske De Buyer finner vi deres dekorative B Bois potetstapper. Potetstapperen har et verktøy i rustfritt stål, og et dekorativt håndtak i bøk tre. Produktet har et kraftig uttrykk og kvalitet og holdbarhet er på topp.

Potetstappen er en del av en større kolleksjon med kjøkkenredskaper fra De Buyer. I Deres B Bois kolleksjon finner man videre et større utvalg av annet kjøkkenutstyr. Dette varierer fra stekespader, pastasleiv, øse, kjøttgaffel, hullsleiv og annet.

Bestill De Buyer Potetmasher hos Bakeren&Kokken.no!

Kombinasjonen av rustfritt stål og bøk treverk er med på å gi dette settet med kjøkkenredskaper et unikt og spennende preg. Serien har et rustikt utseende og setter sitt preg på matlagingen og serveringen.

Ved siden av kjøkkenredskaper består B Bois kolleksjonen fra De Buyer også av et bredt utvalg av krydder-, salt- og pepperkverner. Også disse er laget i bøketre og kommer i utgaver med og uten sleiv.

Se flere Kjøkkenredskaper i De Buyer B Bois Kolleksjonen!

Kjøkkenredskapene fra De Buyer er av høy kvalitet, og er laget i slitesterke og holdbare materialer. Da redskapene er laget i tre, er det viktig å huske på at de bør vaskes for hånd, og tørkes av med et håndklede.

Gefu Primeline Potetmoser

Gefu Primeline Potetmoser

Fra Gefu sin Primeline-kolleksjon finner vi denne praktiske potetmoseren i rustfritt stål. Om du skal mose poteter til potetmos, kålrot til rotmos eller frukt til puré, så er dette et godt verktøy.

Moseren fra Gefu har en lengde på 28,8 cm, og en pressestørrelse på 9,9 x 8,4 cm. Den runde formen gjør at potetmoseren kommer seg lett til i runde kjeler og gryter, slik at du får med deg alle potetbitene.

Gefu Primeline Potetmoser finner du hos Kitchn.no!

Gefu Primeline potetpresser er laget i rustfritt stål. Håndtaket på redskapet er designet med en dekorativ svart topp, og kommer samtidig ergonomisk utformet med en smart finger-stopper. Dette for å gi deg et bedre grep på skaftet.

Primeline er en større serie fra Gefu, der du også finner andre kjøkkenredskaper. Ved siden av deres potetmoser, finner du også kjøtthammer, raviolihjul, isskje, potetskreller, pizzahjul, ulike rivjern, visper, slikkepotter og mye annet.

Tilbehør til Pølser, Kjøttboller eller annen Husmannskost

Pølser Husmannskost

Potetmos er en populær rett i Norge, og benyttet kanskje oftest i kombinasjon med pølser. Dette kan være kokte wienerpølser, men også tykke kjøttpølser eller vossakorv.

Kjøttboller og kjøttkaker er også populære i kombinasjon med potetmos. Dette er kanskje en mer svensk tradisjon, der kjøttbollene serveres sammen med grønnsaker, syltetøy av tyttebær eller lingon, og fløtesaus.

Potetmos benyttes også i kombinasjon med annen tradisjonell husmannskost. Dette kan eksempelvis være stekt eller ovnsbakt laks, fiskepinner, biff stroganov eller viltkjøtt/viltgryter.

Smak til potetmosen med smør, revet muskatnøtt, gressløk, vårløk, og selvfølgelig salt og pepper.

Server Rotmos av Kålrot, Gulrøtter og andre Rotfrukter

Rotmos og pølse

Potetmoseren kan gjerne også benyttes til å lage en god rotmos. Rotmos lages i hovedsak av gulfarget kålrot, men da gjerne i kombinasjon med andre rotfrukter. Dette kan være gulrøtter, hvite poteter, sellerirot, pastinakk,  

Ved siden av sellerirot og pastinakk, tilsettes smør for å gi rotmosen den karakteristiske smaken. Rotmos av kålrot benyttes ofte som tilbehør til saltet kjøtt som pinnekjøtt, kalkun, pølser eller koteletter.

Lag Potetmos av Jams eller Søtpotet

Potetmos av søtpotet

Selv om man oftest tenker på klassiske hvite poteter, når man snakker om poteter, kan man også lage stappe av søtpotet eller jams. Søtpoteten har en gulere farge enn poteten, og har også en søtere smak.

For å lage søtpotetmos koker man opp skrellede poteter i en kjele. Skjær søtpoteten opp i terninger, slik at det går raskere. Her er det viktig å være litt tålmodig. Søtsmaken i søtpoteten kommer nemlig frem først når den er helt mør.

Når søtpoteten er ferdig kokt, heller du av vannet. Begynn å mose og tilsett smør og melk, crème fraîche eller fløte. Ønsker man en annen smak er det her også mulig å eksempelvis benytte appelsinjuice.

Meksikansk mat: Guacamole og Refried Beans

Guacamole Refried Beans

Ved siden av klassisk husmannskost, kan en potetstappe også benyttes til meksikansk mat. Taco har blitt meget populært i Norge, og med en potetstapper har du mulighet til også å lage noe spennende tilbehør.

Guacamole er en type dip bestående av avokado, limesaft, og hvitløk, samt andre ingredienser. Retten serveres normalt til taco sammen med salsa, men fungerer også som pålegg på brødskiven, som dip til nachos, eller som tilbehør til andre matretter.

En annen meksikansk matrett som kanskje ikke er like kjent i Norge er refried beans. Også denne kan benyttes til tacoen, der man serverer en kombinasjon av stekte bønner, løk, hvitløk og krydder, most sammen til en masse.

Hvilke Poteter egner seg best til Potetmos?

Når det gjelder valg av poteter til potetmos, er det viktig å velge en type som koker godt og har en god smak. Varieteter som egner seg godt til potetmos inkluderer gjerne melne poteter som f.eks. Kerr’s Pink, Pimpernell og Mandelpoteter. Disse potetene er kjent for å bli myke når de kokes og er derfor ideelle for mos. De har også en god, rund smak som passer godt til de fleste retter.

Kan man bruke en Potetmoser til annet enn Potetmos?

Ja, en potetmoser kan brukes til mer enn bare å lage potetmos. Du kan for eksempel bruke den til å mose andre typer grønnsaker, som gulrøtter, grønnerter, blomkål eller søtpoteter. Det er også et nyttig verktøy for å lage guacamole, mose bønner til en dipp, eller til og med knuse kjeks for en pai-bunn.

Hvordan unngå seig Potetmos?

Det er flere grunner til at potetmosen kan oppleves seig etter du har laget den. For å unngå dette anbefales det først at du koker potetene i usaltet vann. Ved å unngå salt i vannet når potetene koker, vil du unngå mye av seigheten.

Ved siden av dette vil det være lurt å behandle potene relativt forsiktig. Mange velger å mose poteter med en stavmikser eller food prosessor, men dette fører til unødvendig behandling som kan føre til at potetmosen oppleves seigere enn nødvendig. Husk også å bruke poteter som egner seg til potetmos.

Kan man Spise Potetmos Dagen etter?

Ja, du kan definitivt spise potetmos dagen etter. Potetmos holder seg generelt bra i kjøleskapet i noen dager, så lenge det er dekket og oppbevart ordentlig. Det kan enten oppvarmes i mikrobølgeovnen eller i en gryte på lav varme. Hvis mosen har blitt litt tørr, kan du tilsette litt ekstra melk eller smør under oppvarming for å gjenopprette den ønskede konsistensen.