Hevekurv – Test – Kurver til Heving av Surdeigsbrød!

0

En hevekurv benyttes til heving av surdeigsbrød og andre bakevarer. Formålet med kurven er å gi deigen støtte under heving, samtidig som rillene langs sidene gir brødet et karakteristisk mønster og en sprø skorpe.

Hevekurv Modern House bAYk

I denne oversikten har vi sett på flere ulike hevekurver. Du vil selvfølgelig finne flere klassiske alternativer i rotting/tre, men også alternativer i plast og keramisk stentøy. Kurvene kommer i både runde og ovale former, og er også tilgjengelig i ulike størrelser.

Vi håper at denne gjennomgangen skal hjelpe deg å finne den hevekurven du er på utkikk etter. Samtidig ønsker vi deg lykke til med brødbakingen!

Hvordan Benytte en Hevekurv?

Formålet med å benytte hevekurv er å oppnå en såkalt Proofing-effekt under bakingen av brødet. Her ønsker man at en større del av hvile- og heveprosessen skal skje etter at deigen er ferdig eltet og knadd.

Hevekurv

Hevekurven sørger her for at deigen holder formen, samtidig som den tar noe av fuktighet ut av overflaten for en sprøere skorpe. For å unngå at deigen fester seg til kurven er det anbefalt at man benytter rismel eller havremel.

For en rask guide til hvordan en hevekurv benyttes, og hvordan du vedlikeholder den med tanke på rengjøring, se videoen fra Baker Betty lenger ned i oversikten!

Vi har sett på Følgende Hevekurver:

 • bAYk Hevekurv fra Modern House
 • Eva Trio Plastkurv til Heving av Brøddeig
 • Westmark Hevekurv i Piletre
 • KitchenAid Alt-i-ett Brødskål
 • Funktion Hevekurv i Rotting

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke av hevekurvene andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


bAYk Hevekurv fra Modern House

Hevekurv Modern House bAYk

Fra Modern House finner vi deres bAYk hevekurver. Kurvene er laget i rotting, som gir et godt utgangspunkt for at deigen lettere skal slippe før steking. Bruk kurvene i kombinasjon med egnet mel for best resultat.

bAYk hevekurv fra Modern House kommer i både rund, og avlang brødformet utgave. Den runde formen har en diameter, eller bredde, på 25 cm, og en høyde på 8,5 cm. Den brødformede hevekurven har en lengde på 25 cm, og en bredde på 15 cm. Høyden på kurven er på 8 cm.

Bestill bAYk Hevekurv fra Modern House hos Kitchn.no!

En hevekurv benyttes for å sørge for at deigen holder formen under heving. På denne måten unngår man at deigen synker sammen og blir flat. Etter heving flyttes deigen rett fra kurven og over til stekebrettet, slik at man beholder formen, rillene og melet fra hevingen når brødet stekes.

Benytt glutenfritt mel når du skal beskytte kurven, slik at deigen ikke kleber seg til veggene. Her anbefales det å benytte rismel, men andre nevner også havremel. Kurven skal vaskes for hånd, men det holder ofte å bare børste av overflødig mel etter bruk.

bAYk er en serie med kjøkkenutstyr fra Modern House, med hovedfokus rundt baking, og da spesifikt baking av brød. Her vil du finne et bredt utvalg av ulike redskaper som brødformer, bakematte, bakerist, bakeboller, springformer, måleskjeer og litermål, muffinsformer og tilsvarende.

Eva Trio Plastkurv til Heving av Brøddeig

Eva Trio hevekurv i sort plast

Eva Trio tilbyr her deres runde hevekurv. Ulikt fra tradisjonelle havekurver som er laget i rotting, er alternativet fra Eva Trio laget i plast. En av fordelene med dette er at den er lettere å rengjøre, da den kan vaskes i oppvaskmaskinen.

Kurven fra Eva Trio kommer allikevel med de tradisjonelle rillene, der melet og deigen kan hvile under heving. På denne måten vil hevekurven fra Eva Trio gi støtte til deigen, samtidig som brødet ikke setter seg fast.

Eva Trio Hevekurv i Plast finner du hos Kitchn.no!

Eva Trio sin hevekurv kommer i svart farge, og kan vaskes i oppvaskmaskinen. Dette gjør at den er lett å holde ren, og på denne måten også blir mer hygienisk. Som for de andre kurvene i denne oversikten, er det viktig å presisere at de ikke skal benyttes i komfyren under selve bakingen av brødet.

Hevekurven fra Eva Solo har en diameter på 24,7 cm, og en høyde på 9,4 cm. Dette er en ideell størrelse for denne typen runde brød. Når deigen er ferdig hevet, veltes den over på stekebrettet , slik at den holder formen.

På denne måten blir mønsteret fra rillene i bollen bevart på brødet, og skaper en spennende skorpe når brødet kommer nybakt ut av ovnen.

Se også vår guide til Brødkurv!

Westmark Hevekurv i Piletre

Westmark rund kurv

Fra Westmark finner vi et brett utvalg av hevekurver i piletre, eller pileflett. Kurvene er tilgjengelig i både rund og avlang form, og begge typene er samtidig tilgjengelig i flere størrelser.

De runde hevekurvene fra Westmark kommer i lys pileflett, og er tilgjengelig i tre ulike størrelser. Her kan man velge mellom liten, medium og stor, der den minste er på 17,5 cm, den mellomste på 20 cm, og den største er på 24,5 cm.

Bestill Westmark Hevekurv hos Bakeren og Kokken!

Dette betyr at du her har mulighet til å lage mindre surdeigsbrød, sammenlignet med de ulike hevekurvene vi har sett på tidligere i oversikten. Standard på disse runde kurvene er rundt 25 cm, men her får du altså mulighet både til 17,5 cm, og 20 cm.

Blant de ovale brødformede hevekurvene finner vi også ulike størrelser. Velg her mellom liten utgave på 27,5 x 14 x 7 cm, eller stor utgave på 39,5 x 15,4 x 7,2 cm. Også de avlange kurvene kommer i pileflett, og er laget for å gi surdeigsbrødet et godt utgangspunkt for å bli lett og luftig.

Som de andre rottingkurvene i oversikten, skal hevekurvene fra Westmark vaskes for hånd, uten bruk av såpe. Oftest holder det at man her kun skraper og børster av rester av deig og mel, etter kurven har vært i bruk. Se video under for guide til vedlikehold av kurvene.

Hvordan Benytte en Hevekurv

For mange kan det å benytte en hevekurv være ukjent. I videoen under forklarer Betty fra BakerBetty.com hvordan man benytter en hevekurv, eller banneton basket, for baking av brød.

Videoen er en del av hennes guide til baking av surdeigsbrød, der også disse kurvene benyttes. Betty gir her tips rundt vedlikehold, samt bruk av rismel under rengjøring og baking.

Et godt hemmelig tips i videoen, er hvordan hun benytter en tesil for å sikte rismelet rundt i banneton kurven. Dette virker være en smart måte å fordele melet på!

Stek brød i brødform!

KitchenAid  Alt-i-ett Brødskål

KitchenAid alt-i-ett brødskål

Dette alternativet fra KitchenAid skiller seg fra de andre hevekurvene i oversikten. Dette da dette er en Alt-i-ett brødskål, som kan benyttes både til elting av deig, heving og også til steking av brødet.

Hevekurven, eller bakebollen, på KitchenAid brødsett er laget i keramisk materiale, og kan håndtere temperaturer opp til 260 grader. Dette gjelder også for lokket, eller da gulvet, der brødet kan ligge under steking.

Les mer om KitchenAid Alt-i-ett Brødskål hos Bakeren og Kokken!

Det keramiske materialet sørger for å håndtere dampen under bakingen tilsvarende baking av grytebrød. På denne måten oppnår du en sprøere skorpe på brødet. Den keramiske skålen kan ved siden av å benyttes i stekeovn, også benyttes i fryser, mikrobølgeovn, i tillegg til oppvaskmaskin.

Når brødet er ferdig hevet og skal inn i ovnen, flyttes deigen over på det medfølgende keramiske lokket. Plasser så bakebollen over brødet, og det er klart til steking. Brødsettet fra KitchenAid har en diameter på 24 cm.

Her er det anbefalt at du begynner med å bake med de medfølgende matoppskriftene. Dette for å få en følelse av størrelsen på deigen. Her kan du videre prøve deg frem også med andre oppskrifter.

Funktion Hevekurv i Rotting

Fra Funktion finner vi dette utvalget av hevekurver i høykvalitativ rotting. Hevekurven kommer i rund utgave i 25 og 30 cm, samt i en avlang brødformet utgave på 35 cm.

De ulike utgavene av hevekurver fra Funktion kommer alle med det klassiske mønsteret som man kan kjenne igjen fra typiske surdeigsbrød. Brødkurven er laget i rotting, og sørger dermed for å gi deigen et godt utgangspunkt for heving.

Bestill Funkiton Hevekurv hos BakerenogKokken.no!

Sørg her for å benytte godt med rismel eller tilsvarende før heving, slik at deigen ikke klebrer seg til kurvens vegger. Hevekurven fra Funktion har gått gode tilbakemeldinger fra Bakeren og Kokken sine kunder. Her beskrives den som en flott hevekurv, der man får plass til en stor deig.

 

Se vår oversikt over brødbokser!

Hva er en Hevekurv?

En hevekurv er et verktøy som ofte brukes i baking, spesielt når man lager brød. Den er designet for å hjelpe deigen til å holde formen mens den hever, og gir også et pent mønster på brødets skorpe. Hevekurver er vanligvis laget av naturlige materialer som rotting, og kommer i en rekke former og størrelser.

Hvordan Bruker man en Hevekurv?

Her er en generell veiledning om hvordan du bruker en hevekurv:

 • Først forbereder du hevekurven ved å strø den med et tykt lag mel. Dette forhindrer at deigen kleber seg til kurven.
 • Deretter former du deigen og plasserer den i hevekurven, med skjøten opp.
 • Dekk deigen med et fuktig håndkle eller plastfolie, og la den heve. Tiden for heving vil variere avhengig av deigtype og temperatur, men det er generelt når den har doblet i størrelse.
 • Når deigen har hevet ferdig, snu hevekurven forsiktig på en bakeplate, slik at deigen kommer ut av kurven og lander på platen med skjøten ned.
 • Stek deretter brødet som angitt i oppskriften.

Hvordan Vaske en Hevekurv?

Vedlikehold av en hevekurv er relativt enkelt, men det er noen viktige ting å merke seg:

 • Ikke bruk såpe eller vann direkte på kurven. De naturlige materialene kan absorbere såpen og skade deigen neste gang du bruker kurven. Videre kan vann forårsake mugg hvis kurven ikke tørker helt.
 • I stedet for å vaske med såpe, bør du bare børste ut overskytende mel etter at deigen har blitt fjernet. Hvis det er tørket deigrester i kurven, kan du bruke en stiv børste til å fjerne dem.
 • Hvis du må rengjøre kurven mer grundig, kan du forsiktig bruke en litt fuktig klut og deretter la kurven tørke fullstendig.

Husk å oppbevare kurven på et tørt sted for å hindre muggdannelse.