Smørkniv – Test – Smørekniver i Tre / Rustfritt Stål

0

En smørkniv er praktisk når du skal ta smør på brødskiven. Det brede knivbladet sørger for å fordele smøret jevnt, og gjør det samtidig lettere å forsyne seg. Samtidig kan den også være en dekorativ del av borddekkingen.

Fiskars Functional Form Smørkniv

En smørkniv kan dekkes på to måter. Et alternativ er å dekke én smørkniv til hver person rundt bordet. Andre igjen velger å plassere en enkelt smørkniv tilknyttet smørboksen midt på bordet.

Dette gjenspeiles også i designet av de ulike redskapene. Hvilken du velger, vil derfor være avhengig av hvordan du ønsker å bruke de, og hvordan du ønsker å dekke bordet med dem.

Hvilke Smørkniver har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett på et bredt utvalg av smørekniver til bruk i borddekkingen. Du vil finne alternativer både i tre og rustfritt stål. Knivene kommer samtidig i ulike design, slik at vil finne et alternativ som passer til dine ønsker.

Smørekniv

Når du velger smørkniv, bør du tenke på hvordan du ønsker å bruke den. Ønsker du å ha en kniv tilgjengelig for hver gjest, eller foretrekker du en felles smørkniv ved smørboksen? Skal smørkniven også benyttes til andre pålegg? Hvilken kniv passer til eksisterende servise og borddekking?

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke smørkniver andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Aida Raw Trekniver til Smør og Ost

Aida Raw Smørkniv

Fra Aida sin Raw-kolleksjon finner vi denne klassiske smørekniven i teak tre. Kniven har et rått og naturlig design, preget av det nordiske designbildet.

Smørkniven kan plasseres i smørboksen på midten av bordet, eller dekkes på hver enkelt kuvert. Det teakfargede treverket gir frokostbordet et naturlig og organisk preg.

Bestill Aida Raw Smørkniv hos Kitchn.no!

Aida Raw er en serviseserie designet av Christiane Schaumburg-Müller. Serien er kanskje mest kjent for sine tallerkener og kaffekopper i røft stentøy, men har også elementer av treverk. Ved siden av smørekniver i teak, finner vi tilsvarende kjøkkenredskaper i tre, firkantede tre-smørebrett, salatbestikk og skjærebrett i ulike størrelser.

Aida Raw Smørekniv

Smørkniven kan eksempelvis kombineres med de matchende smørebrettene i teak tre, eller dekkes med annet serveringsbestikk i tilsvarende materiale og design. På denne måten skaper man en helhet under borddekkingen.

Selv om smørknivene fra Aida Raw er designet som en del av deres fargetunge stentøyservise, fungerer knivene også i kombinasjon med annet servise. Dette gjelder både for servise i hvitt porselen, men også til mange andre fargevalg.

Functional Form Smørkniv fra Fiskars

Fiskars Functional Form Smørkniv

I Fiskars sin Functional Form kolleksjon finner vi denne praktiske smørkniven. Kniven har et bredt knivblad for lettere oppsamling av smør, kombinert med et praktisk og funksjonelt håndtak i svart og oransje.

Der andre smørkniver gjerne har satset på design, har alternativet fra Fiskars mer fokus på funksjonalitet. Det ligger da også i navnet. Samtidig er Fiskars også et pent valg på frokostbordet.

Bestill Fiskars Functional Form Smørkniv hos Nordic Nest!

Knivbladet på Functional Form smørkniv er laget i japansk rustfritt stål. Knivbladet har en bred flate, slik at det blir optimalt for fordeling av smør på brødskiven eller rundstykket. Håndtaket er ergonomisk utformet, slik at det skal være funksjonelt og ligge godt i hånden.

Smør på brødskive

Smørekniven fra Fiskars kan brukes til klassisk meierismør, men egner seg også til smøreoster og tubeoster, og annet mykt pålegg. Kniven kan alternativt også benyttes til agurkskiver og tomatskiver.

Fargene på smørkniven til Fiskars er en del av deres Functional Form kolleksjon. Her vil du også finne andre kjøkkenredskaper med tilsvarende fargekombinasjon. Dette varierer i alt fra ulike kniver, til potetskreller og pizzahjul.

Selvstående Smørekniv i Oliventre fra Bosign

Bosign Smørekniv i Tre

Et spennende alternativ fra svenske Bosign. Deres Spreader Knife Air er designet slik at selve knivbladet på kniven holder seg oppreist fra underlaget. På denne måten sørger designet for at kniven ikke blir liggende på underlaget.

Smørkniven fra Bosign er både morsom og praktisk. Kniven er laget i Oliventre, men finnes også i utgaver i sølvfarget og messingfarget rustfritt stål. Kniven er tilgjengelig i liten og stor utgave, så vær oppmerksom på lengden på kniven når du bestiller.

Bosign Spreader Knife finner du hos NordicNest.no!

Det kreativt utformede alternativet fra Bosign er utviklet av Harald Hynell. Designet har vunnet Red Dot award, og flere andre designpriser. Dette for sitt unike utseende og tilhørende funksjonalitet.

Smørkniv Bosign

Ved siden av smør, egner kniven seg også til andre pålegg. Bruk smørkniven når du serverer ostefat, til ulike syltetøy og smørepålegg, eller til majones og andre toppinger.

Trekniven fra Bosign er bygget på den tradisjonelle svenske brødmatkulturen, som minner mye om den norske. Her står pålegget sterkt, og brødet serveres alltid med et tynt lag med smør eller margarin. Med knivens spennende design sørger du for at knivbladet løftes fra bordet, samtidig som du lett kan smøre på pålegget.

Bamboo Smørkniv

Newport Bamboo Smørkniv

Et annet spennende design finner vi fra interiørkjeden Newport. Deres Bamboo smørkniv kommer med et unikt utformet håndtak eller skaft laget i høykvalitets bambus. Smørkniven er en del av en større kolleksjon der du også finner andre bestikkdeler.

Bamboo fra Newport er laget med skaft i ekte bambus. Bambusen er ikke pusset ned, men kommer med treverkets naturlige utforminger. Dette gjør at hver enkel del i bestikket er unik, med naturlige variasjoner og detaljer.

Bestill Bamboo Smørkniv hos NewportHome.no!

Dette er med på å gjøre denne smørkniven til et spennende alternativ. Ved siden av kniver til spredning av smør, finner du i Newport Bamboo også andre bestikkdeler. Ved siden av korketrekker finner du klassisk bestikk med kniv, gaffel, spiseskje og teskje. Alle med tilsvarende naturlige variasjoner i skaftets utforming.

Newport Bamboo Bestikk

Bruken av bambus i sin mer naturlige og organiske form, er med på å gi borddekkingen et tropisk og eksotisk preg. Dette er elementer som bidrar til å gjøre måltidet mer spennende og unikt.

Selve knivbladet på Bamboo smørekniv er laget i rustfritt stål. På denne måten blir kniven mer funksjonell og brukervennlig. Også de andre bestikkdelene i serien kommer også med verktøydel i rustfritt stål.

Heirol Påleggskniv i Tre

Heirol Smørkniv Oliventre

Fra Heirol finner vi denne klassiske og organisk utformede smørkniven i oliventre. Kniven har et tradisjonelt design, og egner seg godt både på frokostbordet og på lunsjbordet.

Oliventre er et vakkert treverk, men også et solid materiale. Heirol har her benyttet oliventre nettopp for å utnytte dens styrke og holdbarhet, men også for å gi redskapet en vakker farge og et flott design. Med treverkets årringer og variasjoner vil hver utgave av kniven være unik.

Bestill Heirol Påleggskniv i Tre hos NordicNest.no!

Smørekniven er en del av en større kolleksjon med kjøkkenredskaper laget i oliventre. Ved siden av smørkniver finner du også salatbestikk, tresleiv, serveringsklype, hullsleiv og tilsvarende. Mens påleggskniven har en lengde på 17,5 cm, kommer de andre kjøkkenredskapene med en lengde på rundt 30-32 cm.

Bruken av treverket gir smørekniven fra Heirol et naturlig og jordnært preg. Kniven er produsert i Spania, men gir samtidig raskt referanser til den nordiske naturen. Kniven passer dermed godt inn på det norske frokostbordet.

Kombiner gjerne kniven med matchende salatbestikk i oliventre. Her kan man servere smør sammen med rundstykker til ulike gryteretter og en frisk og grønn salat.

Tilt Kjegleformet Smørekniv fra Klong

Tilt Smørkniv Klong

Tilt er et lekent alternativ, designet av Charlotte von der Lancken. Ved hjelp av tyngdepunktet i det kjegleformede håndtaket, sørger kniven for å alltid lande med påleggsdelen opp.

Dette er et morsomt alternativ, som er med på å skape litt unikhet og lekenhet til selskapsbordet. Smørkniven fra Klong er designet slik at smøredelen alltid ender opp med å peke oppover, slik at du ikke får søl på duken.

Bestill Tilt Smørkniv hos NordicNest.no!

Det er den runde utformingen i den kjegleformede bunnen, kombinert med knivens tyngdepunkt, som sørger for at kniven ender opp med å stå oppreist. Det er denne funksjonaliteten som også har gitt den navnet Tilt.

Tilt smørkniv er laget i rustfritt stål, og har en lengde på 14 cm. Ulikt fra alternativene i tre, kan denne dermed vaskes i oppvaskmaskinen. Smørekniven fra Klong kan benyttes til å servere smør, men egner seg også til myke oster og marmelader.

Påleggskniven fra Klong har fått gode tilbakemeldinger fra sine kunder. Her melder de at den er av høy kvalitet og ligger godt i hånden. De gir også tilbakemeldinger på at den sprer smøret bra under bruk.

Others Smørkniv Sett

Fra Others finner vi dette settet med smørekniver i motstandsdyktig Raintree. Dette er en tresort fra Bangladesh som minner mye om den norske eika, både i farge og i kvalitet.

Knivene fra Others er laget i treverk, og kommer i sett på 4 kniver, med en lengde på 20 cm. Knivene er praktiske til smøring av smør, margarin og annet pålegg. Brukes både til brødskiver og til rundstykker.

Bestill Others Smørekniver i Tre hos Kitchn.no!

Treknivene er utviklet i Bangladesh på Others sitt verksted i Jessore. Produktet er håndlaget av ansatte tilknyttet Frelsesarmeens sitt sosiale arbeide i området. De ansatte mottar derfor en rettferdig lønn, og har gode arbeidsforhold.

Smøreknivene fra Others er laget i Raintree som er et lokalt treverk fra Bangladesh. Treslaget minner mye om den norske eika, både i farge og motstandsdyktighet. Som annet treverk, er det anbefalt at knivene fra Others vaskes for hånd.

Others tilbyr også tilsvarende produkter i samarbeide med Frelsesarmeen. Dette omfatter blant annet en matchende tørkerullholder i Raintree. På denne måten kan du matche smørknivene og tørkerullholderen på frokostbordet.

Essentials Smørekniv i Rustfritt Stål

Tramontina Essentials Smørekniv

I dette settet fra Tramontina finner vi hele 6 smørekniver i rustfritt stål. Knivene har et pent og tidløst design, og kommer med en høyglanset finish. Egner seg både til hverdags og til spesielle anledninger.

Settet med stålkniver fra Tramontina kommer i sett på 6 eksemplarer. Dette gjør det praktisk å dekke bordet med en smørkniv til hver av gjestene. Kniven kan også plasseres sammen med smørboksen sentralt på bordet.

Essentials Smørekniver finner du hos Kitchn.no!

Med sitt tidløse design i høyglanset rustfritt stål, er Essentials et praktisk alternativ som fungerer til alle serveringer. Ved siden av å benyttes til servering av smør, kan det også benyttes som serveringsbestikk eller smøreredskap for andre pålegg og råvarer.

Essentials er en større bestikk-serie fra Tramontina. Ved siden av smørkniver finner man også bestikk som kniv, gaffel og skjeer. Videre finner man også kakegafler og kakespade og latteskjeer, i tillegg til brødkniv.

Det store utvalget av deler fra Tramontina Essentials, gjør at du kan benytte det til ulike deler av serveringen. Både til frokost og middag, men også til dessert eller kaffeslabberas etter måltidet.

Smørboks

Smørboks

En smørboks er et praktisk for servering av smør. Ved å sette frem smørboksen på bordet, pynter du raskt opp sammenlignet med smørboksene man får fra butikken.

Smørboksen er samtidig praktisk når det kommer til oppbevaring og det å ta vare på smøret. Når smør kommer i kontakt med luft, vil det over tid endre farge og få dårlig smak. Ved å beskytte smøret vil man derfor ta bedre vare på det.

I vår oversikt over smørbokser har vi sett på flere alternativer. Her finner du både smørbokser og smørskåler som egner seg godt til frokostbordet, eller om du skal servere smør til suppe med brød eller rundstykker.

Hvorfor Bruker man Smørkniv?

En smørkniv er designet spesielt for å påføre smør, margarin eller andre pålegg på brød eller rundstykker. Den er flattere, bredere og ikke så skarpe som en vanlig kniv, noe som gjør den ideell for å smøre uten å rive eller skade brødet.

Kan Smørkniver i Tre Vaskes i Oppvaskmaskin?

Det anbefales generelt ikke å vaske treprodukter, inkludert smørkniver i tre, i oppvaskmaskinen. Varmen og fuktigheten i oppvaskmaskinen kan forårsake at treverket sprekker, vrir seg eller blir misfarget. For å bevare kvaliteten på en smørkniv i tre, bør den vaskes for hånd med mild såpe og vann, og deretter tørkes grundig.

Hva Skiller Smørkniver fra Kniver i Vanlig Bestikk?

Smørkniver er ofte bredere og flatere enn vanlige bestikkniver. De har en avrundet ende og er vanligvis ikke skarpe. Formålet er å gi en jevn fordeling av smør eller annet pålegg på brød. I motsetning til dette er vanlige bestikkniver designet for å skjære opp og spise mat, og kan derfor ha en skarpere egg.

Hva er Forskjellen på Smør og Margarin?

Smør og margarin er begge produkter som ofte brukes som pålegg eller i matlaging, men de kommer fra forskjellige kilder og har forskjellige egenskaper:

  • Smør: Dette er et naturlig produkt laget av kremet melk eller fløte. Det er rikt på melkefett og har en distinkt, rik smak. Smør inneholder også naturlig forekommende vitaminer og mineraler.
  • Margarin: Margarin er en menneskeskapt erstatning for smør, laget av vegetabilske oljer som er blitt behandlet for å gjøre dem mer faste ved romtemperatur. Margarin ble opprinnelig utviklet som et billigere alternativ til smør og har en smak og konsistens som ligner på smør.