Krydder og Krydderurter i det Italienske Kjøkken

0

Italiensk mat er kjent for sin rike smak og aroma, som blant annet kommer fra bruken av krydder og urter. Det italienske kjøkkenet har en lang tradisjon for bruk av krydder og krydderurter, som gir rettene en unik smak og karakter.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på de mest populære krydderne og urtene i det italienske kjøkken, og samtidig se på hvilke matretter de benyttes i. Her vil du finne mange matretter som er populære i Norge, samtidig som vi også har inkludert retter som kanskje er mer ukjente for oss nordmenn.

De fleste urtene vil du kunne finne i norske matbutikker. Dette gjelder spesielt for den tørkede krydderutgaven, men i mange tilfeller også for de ferske grønne urtene.

Basilikum: Kongen av Italienske Urter

Basilikum er en av de mest kjente urtene i det italienske kjøkkenet, og er ofte forbundet med retter som inneholder tomater. Den friske, aromatiske smaken av basilikum passer perfekt til både rå og tilberedte retter. Noen av de mest populære italienske rettene som inneholder basilikum er:

 • Pesto: En klassisk saus fra Liguria-regionen, laget av fersk basilikum, pinjekjerner, parmesanost, hvitløk og olivenolje. Pesto er ofte servert med pasta, som “trofie al pesto” eller “linguine al pesto”.
 • Caprese salat: En enkel salat bestående av ferske tomater, mozzarellaost, basilikumblader og olivenolje. Denne retten er en hyllest til det italienske flagget med sine røde, hvite og grønne farger.

Oregano: Allsidig og Aromatisk

Oregano er en annen populær urt i det italienske kjøkkenet og brukes i en rekke retter. Den kraftige smaken av oregano gir en dyp aroma til retter som inneholder tomater og ost. Noen eksempler på italienske retter med oregano er:

 • Pizza: En av de mest kjente italienske rettene i verden. Oregano er en viktig ingrediens i tomatsausen, og brukes også som topping på mange pizza-varianter.
 • Pasta al sugo: En enkel pastarett med tomatsaus, hvor oregano brukes for å gi sausen en ekstra smaksdimensjon.

Lagre ditt Krydder i Smarte Krydderhyller!

Rosmarin: En Robust Smakstilsetter

Rosmarin er en hardfør urt med en intens smak og aroma, som brukes i mange italienske retter, spesielt de som inneholder kjøtt. Rosmarin benyttes ofte i følgende retter:

 • Lammekoteletter: En populær rett der lammekoteletter grilles eller stekes og serveres med en blanding av rosmarin, hvitløk og olivenolje.
 • Focaccia: Et italiensk brød som ofte er toppet med rosmarin og grovt havsalt. Focaccia er en populær forrett og kan også brukes som tilbehør til forskjellige italienske retter.

Timian: Delikat og Duftende

Timian er en delikat urt som brukes i både fersk og tørket form i det italienske kjøkkenet. Den har en subtil og duftende smak som passer godt sammen med kjøtt, grønnsaker og sauser. Noen italienske retter som inneholder timian er:

 • Osso Buco: En tradisjonell italiensk rett laget av kalveskanker som er langsomt kokt i en rik tomatsaus med timian, hvitløk og andre krydder.
 • Ratatouille: Selv om denne grønnsaksretten opprinnelig er fransk, er den også populær i det italienske kjøkkenet. Timian brukes for å gi ekstra smak til de stekte grønnsakene som aubergine, squash og paprika.

Persille: Friskhet og Farge

Persille er en allsidig urt som brukes i en rekke italienske retter for å gi en frisk og fyldig smak. Den lysegrønne fargen på persille gir også rettene et attraktivt utseende. Noen eksempler på italienske retter med persille er:

 • Gremolata: En enkel blanding av finhakket persille, hvitløk og sitronskall som ofte brukes som garnityr for retter som osso buco og fiskeretter.
 • Salsiccia e fagioli: En rustikk, italiensk rett bestående av pølser og bønner, ofte servert med finhakket persille for å gi retten et friskt pust.

Salvie: En Kraftig Aroma

Salvie er en urt med en kraftig og litt bitter smak som brukes i forskjellige italienske retter, spesielt de som inneholder kjøtt og pasta. Noen eksempler på retter med salvie er:

 • Saltimbocca: En klassisk italiensk rett laget av kalvekjøtt, prosciutto og salvie. Kjøttet rulles sammen med prosciutto og salvie, og stekes deretter i olivenolje og hvitvin.
 • Ravioli med smør og salvie: En enkel, men smakfull pastarett hvor fylte ravioli kokes og deretter stekes i smør sammen med salvie.

Krydder og urter spiller en avgjørende rolle i det italienske kjøkkenet, og gir rettene deres karakteristiske smak og aroma. Det finnes utallige måter å bruke disse krydder og urter på, og deres tilstedeværelse i italienske retter bidrar til å skape et mangfoldig og smakfullt kulinarisk landskap.

Når du lager italienske retter hjemme, er det viktig å eksperimentere med forskjellige krydder og urter for å finne den perfekte smakskombinasjonen for deg og dine gjester. Husk at ferske urter ofte gir en mer intens og autentisk smak enn tørkede urter, men begge kan brukes etter tilgjengelighet og personlig preferanse.

Fennikelfrø: En Søtlig Smak

Fennikelfrø er en annen populær ingrediens i det italienske kjøkkenet. Disse små, søtlige frøene gir en unik smak og aroma til mange italienske retter. Fennikelfrø brukes ofte i:

 • Salsiccia: En italiensk pølse laget med svinekjøtt og fennikelfrø. Salsiccia kan grilles, stekes eller kokes, og brukes i forskjellige retter som pasta, risotto og gryteretter.
 • Finocchio al forno: En ovnsbakt fennikelrett der fennikelen krydres med fennikelfrø, olivenolje og parmesanost før den bakes i ovnen.

Laurbærblad: En Subtil Aroma

Laurbærblad er en annen viktig ingrediens i det italienske kjøkkenet. De tørkede bladene gir en subtil aroma og smak til mange retter, spesielt de som kokes over lang tid. Noen italienske retter som inneholder laurbærblad er:

 • Bolognese saus: En klassisk italiensk kjøttsaus laget med hakket kjøtt, tomater, løk, gulrøtter, selleri, hvitløk og laurbærblad. Sausen kokes over lav varme i flere timer for å utvikle en rik og dypt smak.
 • Minestrone: En tradisjonell italiensk grønnsakssuppe der laurbærblad brukes for å gi en subtil aroma til grønnsakene og kraften.

Det italienske kjøkkenet er kjent for sin rike smak og mangfoldige bruk av krydder og urter. Ved å eksperimentere med forskjellige smakskombinasjoner og ingredienser, kan du skape autentiske italienske retter som imponerer både familie og venner.

Neste gang du lager en italiensk middag, ikke glem å inkludere noen av de populære krydder og urter som basilikum, oregano, rosmarin, timian, persille, salvie, fennikelfrø og laurbærblad for å gi rettene dine en ekstra smaksdimensjon og et snev av italiensk kultur.