Mat som Holder Lenge – Matvarer med Lang Holdbarhet

0

Vi har alle vært der: du ser igjennom kjøleskapet eller kjøkkenskapet for å finne noe å spise, bare for å innse at det ser ganske tomt ut, og at du ikke har nok ingredienser til å lage deg en middag eller et godt måltid.

For å unngå dette problemet kan det være lurt å fylle opp skap og kjøleskap med matvarer som har lang holdbarhet. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på mat som holder lenge, og diskutere hvorfor det er viktig å ha et godt utvalg av matvarer med lang holdbarhet tilgjengelig. Vi vil også se på tips rundt hvordan du kan bruke disse matvarene på kreative og smakfulle måter!

Før vi dykker inn i listen over matvarer som holder lenge, la oss først forstå hva vi mener med “matvarer med lang holdbarhet“. Dette begrepet refererer til matvarer som kan oppbevares i lange perioder uten at kvaliteten eller smaken blir negativt påvirket. Disse matvarene er typisk tørre eller hermetiske, og de er godt egnet for langtidslagring.

Finn Bokser til Oppbevaring av Tørrvarer!

Fordeler med Matvarer med Lang Holdbarhet

Det er mange fordeler ved å ha et rikt utvalg av matvarer med lang holdbarhet tilgjengelig:

Økonomi: Å kjøpe matvarer med lang holdbarhet i større mengder kan bidra til å spare penger på lang sikt, ettersom prisen per enhet ofte blir lavere. Tørrvarer og hermetikk er ofte også billigere i innkjøp.

Beredskap: I tilfelle av en krisesituasjon, som en naturkatastrofe eller en pandemi, er det viktig å ha nok mat hjemme. Et ekstra matvarelager er også praktisk når du må være hjemme noen dager med forkjølelse, eller av andre årsaker ikke ønsker å dra på butikken.

Mindre matsvinn: Matvarer med lang holdbarhet bidrar til å redusere matsvinnet, ettersom de ikke blir dårlige like raskt som fersk mat.

Enkel tilberedning: Mange matvarer med lang holdbarhet krever minimal tilberedning og kan derfor være tidseffektive løsninger for travle hverdager.

Oppbevaringsbokser med lokk

Eksempler på Matvarer med Lang Holdbarhet

Her er noen eksempler på matvarer med lang holdbarhet som du kan inkludere i din daglige matlaging:

 • Tørkede Bønner og Linser
 • Ris og Pasta
 • Hermetiske Grønnsaker og Frukt
 • Tørket Frukt og Nøtter
 • Tørket, Røkt og Hermetisert Kjøtt
 • Mel, Sukker og Salt
 • Olje og Eddik
 • Krydder og Tørkede Urter

I de følgende delene vil vi se nærmere på hver av disse matvarekategoriene og gi deg tips om hvordan du kan bruke dem i ulike retter.

Oppbevaringsglass

Tørkede Bønner og Linser

Tørkede bønner og linser er en utmerket kilde til protein, fiber og næringsstoffer, og de har en holdbarhet på opptil et år eller mer når de oppbevares på et tørt og kjølig sted.

De er også svært allsidige og kan brukes i en rekke retter, fra salater til gryteretter og supper. For å tilberede tørkede bønner og linser, må du vanligvis bløtlegge dem i vann i noen timer før koking. Dette reduserer tilberedningstiden og gjør dem lettere å fordøye.

Alternativt kan man også kjøpe ferdigkokte bønner og linser på kartong. Disse har god holdbarhet, og behøver bare skylles og varmes opp før de serveres. Raskt og enkelt!

Ris og Pasta

Ris og pasta er grunnleggende matvarer i mange husholdninger, og de har en lang holdbarhet når de oppbevares riktig. Hvit ris og pasta kan holde seg i flere år, mens fullkornversjonene har en litt kortere holdbarhet.

Allikevel holder fullkornsprodukter seg godt i minst et år. Ris og pasta kan brukes i et utall av retter, fra en enkel risotto til en deilig pastasalat.

Hermetiske Grønnsaker og Frukt

Hermetiske grønnsaker og frukt er en praktisk måte å ha tilgang til ferske ingredienser selv når de ikke er i sesong. De har også en lang holdbarhet, ofte over flere år.

Hermetiske grønnsaker, som mais, erter og hakkede tomater, kan brukes i en rekke retter, inkludert supper, gryteretter og salater. Hermetisk frukt, som ananas og aprikoser, er perfekte i desserter eller som en del av en fruktcocktail.

Tørket Frukt og Nøtter

Tørket frukt og nøtter er en næringsrik og holdbar snack som kan vare i opptil et år når de oppbevares på et kjølig og tørt sted. Tørket frukt, som rosiner og aprikoser, kan brukes i bakverk, frokostblandinger og yoghurt.

Nøtter, som mandler og valnøtter, kan spises alene, tilsettes i salater eller brukes som ingrediens i hjemmelagde nøttesmør.

oppbevaring havre

Tørket, Røkt og Hermetisert Kjøtt

Kjøttprodukter som er tørket, røkt eller hermetisert, som spekepølser og kokt skinke på boks, har en lang holdbarhet og kan vare i flere måneder.

Disse produktene er gode som pålegg eller som ingredienser i forskjellige retter, som salater, pizza og gryteretter.

Mel, Sukker og Salt

Mel, sukker og salt er basisvarer i de fleste kjøkken og har en lang holdbarhet. Hvetemel og sukker kan vare i flere år, mens salt har en nesten ubegrenset holdbarhet.

Disse ingrediensene brukes i et bredt spekter av oppskrifter, fra brød og kaker til sauser og marinader.

Oppbevaring tørrvarer

Olje og Eddik

Olje og eddik er nødvendige ingredienser i matlaging og har en lang holdbarhet når de oppbevares på et temperert og mørkt sted. Matoljer, som olivenolje og solsikkeolje, kan vare i opptil et år eller mer, mens eddik kan vare i flere år.

Olje brukes til steking, baking og som en ingrediens i salatdressinger og marinader, mens eddik brukes til å gi smak og syre til sauser og dressinger.

Krydder og Tørkede Urter

Krydder og tørkede urter er essensielle for å gi smak og aroma til maten din, og de har en lang holdbarhet når de oppbevares i tette beholdere på et mørkt og temperert sted.

De fleste krydder og tørkede urter kan holde seg friske i opptil to år. Bruk dem for å tilføre smak til alt fra gryteretter og supper til andre matretter.

Oppbevaringsboks pasta

Slik Bruker Du Matvarer med Lang Holdbarhet i Måltidene Dine

Nå som vi har gått gjennom noen eksempler på matvarer med lang holdbarhet, la oss se på hvordan du kan inkludere dem i måltidene dine:

 • Lag en næringsrik gryterett ved å kombinere hermetiske grønnsaker, belgfrukter eller kjøtt.
 • Bruk tørket frukt og nøtter i frokostblandingen din, eller bland dem sammen med yoghurt for en deilig og sunn snack.
 • Prøv en enkel pastarett ved å kombinere pasta med hermetiske tomater, olivenolje, hvitløk og tørkede urter.
 • Bruk ris og hermetiske grønnsaker for å lage en velsmakende og enkel stekt risrett.

Å ha et utvalg av matvarer med lang holdbarhet i hjemmet ditt er en smart måte å sikre at du alltid har ingrediensene du trenger for å lage et smakfullt og næringsrikt måltid.

Disse matvarene er økonomiske, praktiske og bidrar til å redusere matsvinn. Ved å bli kreativ med hvordan du bruker matvarer med lang holdbarhet, kan du lage et utall av deilige retter og samtidig være forberedt på uforutsette situasjoner.