Pasta Typer – 25 Ulike Former for Pasta – Liste Navn

0

Pasta er en stjerne i mange av våre favorittmåltider, og finnes i et bredt spekter av ulike former og størrelser. Men visste du at det finnes over 350 forskjellige pastatyper i verden?

I denne artikkelen vil vi utforske flere av de mest populære formene for pasta og hvordan de brukes i ulike retter. La oss dykke inn i den fantastiske verdenen av pasta, så du kan imponere venner og familie med din pastaekspertise ved neste middagsbord!

Spaghetti

Spaghetti Pasta

Spaghetti er kanskje den mest kjente og elskede pastatypen. Den er lang, tynn og sylinderformet og passer perfekt til sauser som marinara og bolognese. Spaghetti brukes også ofte i retter som spaghetti carbonara og spaghetti aglio e olio.

Fettuccine

Fettuccine Pasta

Fettuccine er en bred, flat pasta som ofte serveres med krembaserte sauser som Alfredo eller med kjøttsaus. Den tykkere formen gjør den ideell for å holde sauser og gi en fyldigere smaksopplevelse. Fettuccine betyr “små bånd” på italiensk og er ofte laget av eggdeig.

Lag Hjemmelaget Fettuccine med Pastamaskin 

Penne

Penne Pasta

Penne er en populær rørformet pasta med skrå kutt i endene. Denne pastatypen er spesielt god til å fange opp sauser og ingredienser som er små nok til å trenge inn i rørene. Penne passer godt til både kjøtt- og tomatsauser, og er også en populær ingrediens i pastasalater.

Makaroni

Makaroni pasta

Makaroni er en kort, bøyd, rørformet pasta som er kjent for sin bruk i den ultimate komfortmaten – makaroni og ost. Denne pastatypen er også populær i salater og gryteretter. I tillegg er makaroni en favoritt i en klassisk, norsk middagsrett: fiskegrateng.

Fusilli

Fusilli pastaskruer

Fusilli, også kjent som “spiraler” eller “pastaskruer”, er en kort, spiralformet pasta som er ideell for å holde på sauser og små ingredienser. Fusilli er perfekt for pasta- og pestosalater, samt retter med kremete sauser. Den unike formen gjør den morsom å spise og gir en interessant tekstur i retter.

Farfalle

Farfalle pasta

Farfalle, eller “sommerfugler” som det betyr på italiensk, er en pastatype med karakteristiske bøyde vinger og rynker i midten. Denne pastaen er spesielt populær i salater og retter med lettere sauser, som primavera. Farfalle passer også godt sammen med pesto og oljebaserte sauser.

Se også: Server Pasta i Pastatallerken!

Linguine

Linguine pasta

Linguine er en flat, smal pasta som ligger et sted mellom spaghetti og fettuccine i bredde. Navnet betyr “små tunger” på italiensk. Denne pastatypen er ideell for retter med sjømat, som linguine alle vongole (linguine med skjell), men fungerer også godt med lette tomatsauser og pesto.

Rigatoni

Rigatoni Pasta

Rigatoni er en kort, rørformet pasta med riller på utsiden. Den er større enn penne og passer godt sammen med kraftige sauser som bolognese og kjøttsaus. Rigatoni er også populær i ovnsbakte pastaretter som pasta al forno.

Tagliatelle

Tagliatelle pasta

Tagliatelle er en bred, flat pasta som likner fettuccine. Denne pastatypen er populær i det nordlige Italia og er ofte laget av eggdeig. Tagliatelle er ideell for retter med krem- eller tomatsauser, og er en klassisk partner til bolognesesaus.

Lasagne

Lasagne pasta

Lasagne er en bred, flat pastaplate som er kjent for sin bruk i den berømte ovnsbakte retten med samme navn. Lasagneplater legges lagvis med kjøttsaus, bechamelsaus og ost, og gratineres i ovnen for å skape en deilig, kremet og smakfull rett.

Pappardelle

Pappardelle er en ekstra bred, flat pasta som ofte serveres med rike, smakfulle sauser som ragù eller vilt. Denne pastatypen er spesielt populær i Toscana og kan være laget av eggdeig eller en blanding av mel og vann.

Ravioli

Ravioli Pasta

Ravioli er en fylt pasta som kan variere i form, men er ofte firkantet eller rund. Fyllet kan bestå av kjøtt, ost, grønnsaker eller sjømat, og ravioli serveres ofte med en enkel saus som smør og salvie eller en lett tomatsaus.

Tortellini

Tortellini Pasta

Tortellini er en annen type fylt pasta som er formet som en liten ring eller “navle”. Denne pastatypen er spesielt populær i Bologna og fylles ofte med en blanding av kjøtt, ost og nøtter. Tortellini serveres gjerne i en enkel buljong eller med en kremet saus.

Se også: Oppbevaringsboks til Pasta og Tørrvarer!

Gnocchi

Gnocchi pasta

Gnocchi er en unik pastatype laget av potet, mel og egg. De er små, myke klumper som kokes og serveres med ulike sauser, som pesto, tomatsaus eller gorgonzola. Gnocchi er også tilgjengelig i en glutenfri variant.

Conchiglie

conchiglie pasta

Conchiglie, også kjent som “skjell”, er en pastatype med en konkav form som ligner et skjell. Denne pastaen er ideell for å holde på sauser og små ingredienser, og er spesielt populær i pastasalater og gratenger.

Cavatappi

Cavatappi pasta

Cavatappi, eller “korketrekkere”, er en kort, spiralformet pasta med riller. Denne pastatypen er populær i pastasalater og retter med krem- eller tomatsauser.

Orecchiette

Orecchiette Pasta

Orecchiette, som betyr “små ører” på italiensk, er en liten, konkavformet pasta som er ideell for å holde på små biter av grønnsaker og kjøtt. Denne pastatypen stammer fra Puglia-regionen i Italia og er spesielt kjent for retten orecchiette con cime di rapa, der pastaen serveres med en saus av rapsstilker og pølse. Orecchiette fungerer også godt med tomatsauser og grønnsaksbaserte sauser.

Rotini

Rotini, også kjent som “spiraler”, er en kort, spiralformet pasta som ligner fusilli, men er litt mindre og har en strammere spiral. Denne pastatypen er perfekt for pastasalater og retter med krem- eller tomatsauser, og gir en interessant tekstur i retter.

Ziti

Ziti er en lang, rørformet pasta med rette ender. Den er ofte brukt i ovnsbakte retter som ziti al forno, der den legges lagvis med kjøttsaus, ost og tomatsaus og gratineres i ovnen. Ziti er også populær i pastasalater og gryteretter.

Bucatini

Bucatini pasta

Bucatini er en tykk, hul spaghetti-lignende pasta som er ideell for retter med kraftige sauser som amatriciana og carbonara. Den hule formen gjør at sausen kan trenge inn i pastaen og gi en ekstra smaksopplevelse.

Cannelloni

Cannelloni er store, rørformede pastaer som fylles med kjøtt, ost eller grønnsaker og gratineres i ovnen med tomatsaus og ost. Denne pastatypen er kjent for sin bruk i den klassiske italienske retten cannelloni al forno.

Capellini

Capellini pasta

Capellini, også kjent som “englehår”, er en ekstra tynn, fin spaghetti som koker raskt og er ideell for retter med lette sauser, som aglio e olio eller en enkel tomatsaus. Den delikate formen gjør den perfekt for en rask og enkel pastarett.

Gemelli

Gemelli, som betyr “tvillinger” på italiensk, er en kort, vridd pasta som ser ut som to sammenflettede strenger. Denne pastatypen er ideell for retter med krem- eller tomatsauser og er også populær i pastasalater.

Orzo

Orzo, også kjent som “rispasta”, er en liten, risformet pasta som er populær i gryteretter, salater og pilaf-aktige retter. Denne pastatypen kan kokes som vanlig pasta eller stekes før den kokes for å gi en nøtteaktig smak.

Manicotti

Manicotti er store, rørformede pastaer som er litt større enn cannelloni og ofte fylt med ost, som ricotta, og gratinert med tomatsaus og mozzarella. Denne pastatypen er populær i den klassiske italienske retten manicotti al forno.

—–

Nå som vi har utforsket de 25 mest vanlige og populære pastatypene, er det på tide å sette denne kunnskapen i praksis og prøve noen av de forskjellige rettene!

Enten du vil lage en enkel spaghetti bolognese, en kremet fettuccine Alfredo eller en dekadent lasagne, finnes det en pastaform som passer perfekt til retten din. Så neste gang du lager en pastarett, hvorfor ikke eksperimentere med en ny pastatype og imponere dine kjære med dine kulinariske ferdigheter?

Pasta er ikke bare en deilig og allsidig ingrediens, men også en flott måte å utforske de mange smakene og teksturene som italiensk mat har å tilby.

Det er også viktig å huske at pasta kommer i mange varianter, som glutenfri, fullkorn og til og med proteinrik, slik at alle kan nyte en deilig pastarett uavhengig av deres kosthold og preferanser.

Når du blir kjent med de forskjellige pastatypene og deres unike egenskaper, vil du kunne skape en rekke fantastiske retter som vil glede ganen og imponere de du serverer dem til.

For å oppsummere, pasta er en essensiell ingrediens i mange klassiske og moderne retter og tilbyr et bredt spekter av former og teksturer som kan forbedre ethvert måltid. Fra den klassiske spaghetti til de mer uvanlige orecchiette, er det en pastatype som passer til enhver smak og anledning.

Så ikke nøl med å eksperimentere og utforske de 25 vanligste pastatypene for å finne din personlige favoritt og nye go-to retter!

Lykke til på ditt kulinariske eventyr, og husk at med pasta er mulighetene uendelige. Buon appetito!