Hva er en Flat White?

0

En Flat White er en populær kaffedrikk som består av espresso blandet med steamet melk og et tynt lag med mikroskum på toppen.

Denne spesifikke kombinasjonen av ingredienser skiller Flat White fra andre kjente kaffedrikker som Cappuccino og Caffe Latte. Mens Cappuccino inneholder et tykkere skumlag, kjennetegnes Flat White av sitt minimale, glatte skumlag, noe som gir det en unik tekstur og smak.

I motsetning til Caffe Latte, hvor melk er mer dominerende, legger Flat White større vekt på espresso, noe som gir en mer intens kaffeopplevelse.

Opprinnelsen til Flat White

Selv om opphavet til Flat White er noe uklart, er det bred enighet om at drikken først ble populær i Australia og New Zealand på begynnelsen av 1980-tallet.

Det har vært en del debatt om hvorvidt drikken oppsto i Sydney eller Wellington, da begge byene hevder å være fødestedet til Flat White. Andre kilder tar den tilbake til England på 1950-tallet.

Uansett opprinnelse har drikken spredt seg globalt og er finnes nå på menyene til kaffebarer over hele verden, inkludert i Norge.

Se også: Kaffemaskin med Kvern!

Hvordan Lage en Flat White?

For å tilberede en autentisk Flat White starter man med en base av enkel eller dobbel espresso. Til dette tilsettes omtrent 130 ml steamet melk.

Det som skiller en Flat White fra andre melkebaserte espressodrikker er mengden og konsistensen av skummet – her skal det være ca. 5 mm tykt mikroskum. Dette tynne laget bidrar til drikkenes karakteristiske ‘flate’ utseende.

Det er også vanlig å anvende Latte Art når man serverer Flat White, noe som ikke bare gjør drikken tiltalende visuelt, men også viser baristaens ferdighet og kreativitet.

Hvordan Servere en Flat White?

En Flat White serveres typisk i en keramisk kopp med håndtak. Kapasiteten på koppen varierer vanligvis mellom 175 og 200 ml, noe som er ideelt for å balansere forholdet mellom espresso og melk.

Serveringen i en mindre kopp bidrar også til at espressoens rike smak forblir konsentrert og fremtredende, noe som er essensielt for den autentiske Flat White-opplevelsen.

Hvorfor Heter Drikken Flat White?

Navnet “Flat White” refererer direkte til drikkenes distinkte egenskaper. “Flat” beskriver det minimale, jevne skumlaget på toppen, som skiller den fra den mer frodige Cappuccinoen.

“White” i navnet peker på bruken av melk i drikken, som sammen med espresso skaper en behagelig balanse mellom kremet tekstur og kraftig kaffesmak.

Hva Skiller Flat White fra Caffé Latte og Cappuccino

En av de mest vesentlige forskjellene mellom Flat White og andre kaffedrikker som Caffé Latte og Cappuccino er måten de tilberedes og serveres på, samt teksturen og tykkelsen på melkeskummet.

Caffé Latte serveres ofte i større kopper eller glass og inneholder mer melk enn en Flat White, noe som gjør at kaffesmaken blir mildere og mindre fremtredende.

I motsetning til dette har Cappuccino et tydelig lagdelt utseende med en tredjedel espresso, en tredjedel varm melk og en tredjedel skum. Cappuccino-skummet er også tykkere og mer luftig med større bobler, i motsetning til det fine, glatte mikroskummet som toppes på en Flat White.

Denne forskjellen i skumstrukturen endrer ikke bare drikkenes tekstur, men også måten smakene blander seg og fremheves på.

Får man Kjøpt Flat White i Norge?

Til tross for sin voksende popularitet globalt, er Flat White fortsatt en relativt ukjent kaffedrikk i Norge sammenlignet med mer etablerte alternativer som Cappuccino og Caffé Latte.

Mens noen av de større kjedene som Espresso House har inkludert Flat White på sin meny, kan det variere om mindre kaffebarer og kafeer tilbyr denne spesifikke drikken. Dette kan delvis skyldes mangel på etterspørsel eller kunnskap om drikken blant det norske publikum.

Når Flat White tilbys, er det ofte som en del av en mer omfattende kaffemeny rettet mot kaffeentusiaster og de som ønsker en sterkere og mer konsentrert kaffedrikk enn det som vanligvis tilbys.