Er Kaffe Americano det samme som Traktekaffe?

0

Kaffe er en av de mest populære drikkene i verden, og ulike land og kulturer har utviklet sine egne unike bryggemetoder og preferanser.

To populære varianter, Americano og svart traktekaffe, tilbyr forskjellige smaksopplevelser og bryggemetoder, men er de egentlig så like som noen tror? Denne artikkelen tar for seg forskjellene mellom Americano og traktekaffe, både i tilberedningsmetode og smak.

Hva er en Americano?

Americano, eller Caffè Americano, består vanligvis av en enkel eller dobbel espresso som blir fortynnet med varmt vann.

Denne metoden ble populær blant amerikanske soldater i Europa under andre verdenskrig. Dette som en måte å etterligne den svarte kaffen som var vanlig hjemme. Til tross for sin enkelhet, er det denne tilberedningsmetoden som gir Americano dens distinkte smak og karakter.

Den primære forskjellen mellom en espresso og en Americano er fortynningen med vann. Dette endrer intensiteten og smaken, men beholder en del av espressoens rike og aromatiske profil. Americano serveres vanligvis i et standard kaffekrus og kan nytes som den er eller med melk og sukker etter smak.

Tilberedning av Americano kontra Traktekaffe

Mens Americano starter med en sterk espresso, begynner traktekaffe med en helt annen bryggemetode. Traktekaffe, også kjent som filterkaffe, lages ved at varmt vann sakte drypper gjennom malt kaffe som ligger i et kaffefilter. Vannet trekker ut smaker og oljer fra kaffen underveis før det faller ned i en kaffekolbe eller direkte i en kopp.

I motsetning til Americano, hvor forholdet mellom vann og kaffe kan justeres for å kontrollere styrken, avhenger traktekaffens styrke og smak mer av mengden kaffepulver og vannets temperatur, samt bryggetidens lengde.

Traktekaffe er vanligvis mildere enn Americano og kan variere i smak basert på kaffetypen, malingsgraden og bryggetiden.

Se vår Kaffetrakter Test!

Smaksforskjeller mellom Americano og Traktekaffe

Smaken av Americano er ofte mer intens og konsentrert enn traktekaffe. Selv om den er fortynnet, beholder Americano mange av de kraftige og rike undertonene fra espresso. Dette gir en smaksprofil som kan inneholde alt fra bitterhet til sødme, avhengig av bønnene som brukes.

På den andre siden er traktekaffe generelt lettere og kan ha en bredere variasjon av smaker og aromaer, som ofte beskrives som mer balanserte. Dette kommer av at traktekaffe trekker ut smaker over lengre tid, noe som gir en mer nyansert smaksprofil. Denne metoden kan også fremheve florale, fruktige eller nøtteaktige toner, avhengig av kaffeblandingen.

Kaffemaskin med Kvern

Kaffekultur i Italia og bruken av Americano

I Italia, hvor espressokultur dominerer, er ikke bruk av kaffetraktere like utbredt som i vår del av verden. Derfor finner man sjelden tradisjonell traktekaffe i italienske hjem eller kafeer. Italienerne foretrekker espresso, som serveres raskt og med en intens smak.

Americano har derfor blitt et populært alternativ for de som foretrekker en mindre intens kaffedrikk, men fortsatt ønsker noe av den rike smaken som espresso kan tilby. Denne kaffevarianten tilbyr et nærmere alternativ til traktekaffen mange nordmenn er vant med, og fungerer som en bro mellom de to kulturene.