Kjente Italienske Kaffe- og Espressodrikker

0

Italia er anerkjent for sitt rike utvalg av kaffedrikker, som ikke bare er populære nasjonalt, men også globalt anerkjent.

Disse drikkene er dypt forankret i den italienske kulturen og deres hverdag. Vanligvis er disse kaffedrikkene basert på en enkel eller dobbel espresso, som kombineres med ulike tillegg som steamet melk, melkeskum, is, sjokolade og andre ingredienser.

Selv om det finnes mange forskjellige typer kaffedrikker i Italia, er det espressoen som regnes som hjertet i italiensk kaffekultur.

Espresso

Espresso er fundamentet for de fleste italienske kaffedrikker og kjennetegnes av sin sterke smak og ikoniske crema.

Espresso lages ved å presse varmt vann gjennom finmalte kaffebønner under høyt trykk. Espresso drikkes ofte hurtig fra små porselenskopper, typisk på 30 ml, og er en sentral del av italiensk kaffekultur. Drikken nytes ofte stående i en bar, hurtig på vei til jobb.

Cappuccino

Cappuccino er en annen viktig italiensk kaffedrikk, bestående av like deler espresso, varm melk og melkeskum. Drikken serveres vanligvis i større kopper, omkring 150-180 ml.

Cappuccino er spesielt populær som en morgenkaffe blant italienerne, og er sjelden bestilt etter klokken 11 om formiddagen. Drikken har en rik, kremet tekstur og er ofte drysset med kakaopulver på toppen.

Caffé Latte

Caffé Latte likner på cappuccino, men inneholder mer steamet melk, noe som gjør den mykere og mindre konsentrert enn cappuccino.

Denne drikken består vanligvis av en del espresso til tre deler varm melk og serveres i et stort glass eller en stor kopp, ofte 240 ml eller mer. Caffé latte er også en favoritt om morgenen og er vanligvis mindre skummel enn cappuccino.

Macchiato

Macchiato, som betyr “flekket” eller “merket” på italiensk, er en espresso med et lite “flekk” av varm melk og skum. Den er sterkere enn cappuccino og latte, men har en mildere smak enn en ren espresso på grunn av tilsetningen av melk.

Macchiato serveres typisk i en liten espresso-kopp, rundt 60 ml. Macchiato tilbyr en mellomting mellom styrken av espresso og mildheten av melkebaserte kaffedrikker.

Latte Macchiato

Latte Macchiato, som ofte kan forveksles med Caffé Latte, består hovedsakelig av dampet melk “flekket” med en mindre mengde espresso.

Dette gir en omvendt effekt sammenlignet med Macchiato. Latte Macchiato serveres i et høyt glass, som gjør det mulig å se de distinkte lagene av melk og kaffe, og drikkes ofte på ettermiddagen.

Glasset inneholder typisk rundt 240 ml eller mer, noe som gjør det til en visuelt tiltalende og mild kaffeopplevelse.

Americano

Americano er en kaffedrikk som består av en espresso utvannet med varmt vann, noe som resulterer i en styrke som likner på vanlig svart kaffe, men med espressos unike aroma og smak.

Dette gjør Americano til et populært valg for de som foretrekker en lettere espresso men ønsker å beholde den rike smaken. Serveres vanligvis i en standard kaffekopp på 240 ml.

Caffé Ristretto

Caffé Ristretto er en mer konsentrert form for espresso, laget med den samme mengden kaffepulver, men med halvparten av vannmengden, noe som gir en ekstra sterk og intens kaffedrikk.

Ristretto betyr “begrenset” på italiensk, og refererer til mengden av vann som brukes. Denne drikken serveres i små espresso-kopper, rundt 20-30 ml, og er kjent for sin dypt rike og konsentrerte smak.

Caffé Lungo

I motsetning til Ristretto, inneholder Caffé Lungo mer vann, noe som gjør at ekstraksjonstiden er lengre, og resulterer i en mildere espresso.

“Lungo” betyr “lang” på italiensk, refererende til bryggetiden. Drikken serveres i en større espresso-kopp eller en liten kaffekopp, vanligvis omkring 60-120 ml, og tilbyr en mindre intens, men fortsatt rik espressoopplevelse.

Caffé Mocca

Caffé Mocca, eller bare Mocca, kombinerer rike elementer av espresso, sjokolade og melk. Denne kaffen er laget ved å blande sjokoladesirup med en espresso, før den toppes med varm melk.

Noen ganger blir drikken også toppet med litt krem eller et dryss av kakaopulver. Serveres vanligvis i mellomstore kopper, rundt 180 ml eller i kaffeglass. Mocca er populær for sin søte og rike smak, som gjør den til en favoritt blant de som ønsker en dessert-aktig kaffe.

Caffé d’Orzo

Caffé d’Orzo er ikke en kaffedrikk i tradisjonell forstand da den ikke inneholder kaffe i det hele tatt. D’orzo, som betyr “bygg” på italiensk, er en italiensk drikk laget av byggkaffe, som er byggkorn som er brygget og servert som kaffe.

Drikken serveres både varm og kald og er et populært alternativ for de som unngår koffein. Caffé d’orzo har en lett nøtteaktig smak og serveres vanligvis i en vanlig kaffekopp.

Dhinal Chheda, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Marocchino

Marocchino er lik Mocca med sin bruk av sjokolade, men den er laget med en shot espresso, et lag kakao i bunnen av koppen, toppet med skummet melk og et ekstra dryss kakao på toppen.

Denne kaffedrikken serveres vanligvis i små, glasskopper som gjør de lagdelte ingrediensene synlige og tiltalende. Marocchino er kjent for sin intense smak og visuelle appell.

Jdlrobson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Shakerato

Til slutt har vi Shakerato, en annen populær sommerdrikk. Den lages ved at espresso ristes kraftig med isbiter og litt sukker for å skape et skummet, kaldt kaffedrikk. Shakerato serveres ofte i et klart cocktailglass for å vise frem det rike skummet som dannes gjennom ristingen, og gir en kjølende, men kraftig kaffeopplevelse.