Frappé – Gresk Iskaffe fra Hellas

0

Frappé er en forfriskende iskaffe som er svært populær i Hellas og på Kypros, spesielt om sommeren. Denne kalde iskaffen regnes som Hellas’ nasjonalkaffe og serveres tradisjonelt i et høyt glass med sugerør.

Frappé lages ved å blande tørket instant kaffe, vanligvis fra Nescafé, med vann og sukker. Blandingen has i en shaker og ristes aktivt til det dannes et tykt skum. Deretter helles kaffeskummet over isbiter i et høyt kaffeglass, før det til slutt tilsettes melk for en rikere smak.

Hva Inneholder en Gresk Frappé?

Den klassiske greske frappén er en enkel, men smakfull iskaffe som inneholder grunnleggende ingredienser som melk, sukker, Nescafé pulverkaffe, vann og isbiter. Nescafé spiller en sentral rolle i fremstillingen av denne drikken.

Frappén serveres ulikt ut ifra hvor mye sukker du ønsker å benytte, og om du ønsker å tilsette melk. På denne måten tilbyr en frappé iskaffe ulike kombinasjoner med utgangspunkt hvilken smak, og hvilken anledning, du ønsker.

Hvordan lage en Frappé?

Å lage en autentisk gresk frappé krever noen få, og enkle trinn. Først må du benytte en cocktailshaker med 1-2 centimeter kaldt vann og 1-2 toppede teskjeer med Nescafé Gold eller tilsvarende.

Om du ønsker en søtere smak på din iskaffe, tilsettes sukker på dette tidspunktet. Lukk shakeren og rist kraftig til en rik skummasse har dannet seg. På denne måten skaper du volum i kaffen.

Fyll deretter et høyt glass til to tredjedeler med isbiter, og hell det ristede kaffeskummet over isbitene. Topp glasset med iskaldt vann, og om ønskelig, en god mengde kald melk for en rikere og mykere smak.

Hvor mye Sukker i en Frappé?

Frappé iskaffe kan tilpasses enhver smak med varierende mengder sukker:

  • Skétos: Dette er varianten uten sukker, foretrukket av mange lokale grekere som nyter sin frappé om morgenen.
  • Métrios: En middels søt versjon som inneholder 1-2 teskjeer sukker.
  • Glykós/Gliko: For de som foretrekker en søtere kaffe, inneholder denne versjonen 2-3 teskjeer sukker.
  • Me Gala: Frappé med melk, for de som ønsker en kremet tekstur.
  • Gliko me Gala: En søt frappé med melk, ofte foretrukket av turister for dens rike og dessert-lignende kvalitet.

Hvilken Frappé skal jeg Velge?

Valget av frappé bør baseres på personlig smak og preferanse:

  • Skétos: Denne enkle varianten uten sukker og melk er ofte valget blant de tradisjonelle lokale grekerne, som en del av frokosten eller som en kjølig pause gjennom dagen.
  • Gliko me Gala: Turister tiltrekkes ofte av denne søte og melkerike iskaffen som tilbyr en dessert-lignende opplevelse, perfekt for å slukke tørsten på en varm sommerdag.

Valg av frappé kan også variere avhengig av tidspunkt på dagen eller spesifikke kostholdsønsker. Uansett, det finnes en frappé for enhver smak og preferanse.

Er Frappé det samme som Frappuccino?

Det er viktig å ikke forveksle den greske iskaffen frappé med Frappuccino fra Starbucks. Mens frappé er en shaket kaffe servert over isbiter, er Frappuccino en milkshake-lignende kaffedrikk med knuste isbiter med tilsetninger som sirup og krem.

Frappé har en mer fremtredende kaffesmak og er mindre søt og kaloririk sammenlignet med de ofte dessert-lignende Frappuccinos.

Hvordan Servere Frappé Iskaffe?

Frappé iskaffe serveres tradisjonelt i et høyt kaffeglass som ikke bare er funksjonelt, men også estetisk tiltalende. Dette gir deg muligheten til å se kombinasjonen av isbiter, kaffeskum, og den tilføyde melken.

Glasset viser lagdelingen av ingrediensene og skaper en attraktiv effekt, spesielt når melken sakte blander seg med kaffen og skaper en kombinasjon av farger fra hvitt til mørkebrunt.

Videre er det vanlig å drikke frappé iskaffe med et sugerør. Sugerøret gjør det enklere å nyte den kalde drikken uten å få isbiter i munnen, og det tillater deg også å kontrollere inntaket av de forskjellige lagene av sukker, kaffe og melk.

Hva er Frappe sin Historie?

Frappe iskaffe ble først utviklet i 1957 under Thessaloniki International Fair av en Nestlé-ansatt, Dimitris Vakondios. Han ønsket sin vanlige kaffepause, men fant ikke varmt vann, og brukte i stedet kaldt vann og isbiter sammen med instant kaffe i en shaker.

Dette improviserte eksperimentet ble svært populært i Hellas og bidro til å etablere frappé som en nasjonal drikke.

Nestlé, som opprinnelig utviklet pulverkaffen som ble brukt, kapitaliserte på denne populariteten gjennom intense markedsføringskampanjer på 1980-tallet, noe som førte til at merkenavnet Nescafé ble uatskillelig knyttet til frappé.