Lungo – Hva er en Espresso Lungo?

0

Espresso Lungo, ofte bare referert til som “Lungo,” er en kaffedrikk som betyr “lang” på italiensk. I kaffesammenheng refererer dette til lengden på tid vannet er i kontakt med kaffepulveret.

Lungo skiller seg fra en standard espresso ved at man benytter mer vann, der vannet passerer gjennom kaffegruten i en lengre periode, noe som resulterer i en drikke med et unikt smaks- og styrkeprofil.

Hva Betyr Ordet Lungo?

Ordet Lungo er italiensk og betyr “lang”. I kaffeverdenen refererer dette til lengden på tiden vannet er i kontakt med kaffepulveret.

Mens en tradisjonell espresso brygges på 18 – 30 sekunder, kan en Lungo ta så lang tid som opp mot et minutt. Denne forlengede ekstraheringstiden påvirker smaken av kaffen ved å trekke ut flere av kaffens smaksstoffer og bitterstoffer, noe som resulterer i en mer utviklet smaksprofil.

Hva Skiller en Lungo fra en Espresso?

Den primære forskjellen mellom en Lungo og en tradisjonell espresso ligger i mengden vann som brukes til å brygge kaffen. Mens en espresso typisk involverer 30 ml vann, bruker en Lungo mellom 50 og 70 ml.

Dette større vannvolumet presses gjennom kaffegrutene ved samme trykk som ved en espresso, men over lengre tid. Dette gir en Lungo en mildere, men også mer bitter smak sammenlignet med en vanlig espresso. Denne forskjellen i smaksintensitet og oppbygging gjør Lungo unik i kaffespekteret.

Se også: Kaffemaskin med Kvern!

Er Espresso Lungo det samme som en Kaffe Americano?

Det er viktig å ikke forveksle en Lungo med en Americano. For en Americano tilsettes varmt vann til en vanlig espresso etter at den er brygget, noe som fortynner smaken uten å forlenge ekstraheringstiden av kaffen.

I motsetning til dette, ved en Lungo, kjøres hele vannmengden gjennom kaffegruten. Denne metoden beholder mange av de opprinnelige smakene av en espresso, men med en mildere intensitet på grunn av den økte vannmengden og lengre bryggetiden.

Hva er en Ristretto?

En annen variant innen espresso er Ristretto. Mens en Espresso Lungo bruker 50-70 ml vann som kjøres gjennom espressopulveret over omtrent ett minutt, vil en Ristretto bare bruke omtrent 20 ml vann.

Dette gjennomføres over en tilsvarende kort tidsperiode som en vanlig espresso. Resultatet er en meget konsentrert kaffe med intens smak og aroma, og med mindre bitterhet sammenlignet med en standard espresso eller en Lungo.

Ristretto, som betyr “begrenset” eller “kort” på italiensk, gir en eksplosiv smaksopplevelse i en mindre slurk.

Hvordan Lager man en Espresso Lungo?

For å lage en autentisk Espresso Lungo, kreves en espressomaskin som kan håndtere justering av vannmengde og bryggetid.

Prosessen begynner med å finmale kaffe til en konsistens som er egnet for espresso. Denne kaffen tappes deretter i et portafilter, som er filterholderen i en espressomaskin, og tappes lett for å sikre en jevn ekstraksjon.

I stedet for å brygge en kortvarig espresso, justeres maskinens innstillinger slik at det passerer 50-70 ml vann gjennom kaffegrutene over en periode på omtrent et minutt.

Hvilken Kaffe Bør Brukes til en Lungo?

Når det gjelder valg av kaffe til en Lungo, er det viktig å velge bønner som kan håndtere den lengre ekstraheringstiden uten å bli for bitter.

Mørkbrente bønner er ofte foretrukket fordi de har en robust smaksprofil som balanserer ekstra vannmengde godt. Arabica-bønner, kjent for sin glatte og aromatiske profil, er et populært valg.

Det kan imidlertid være lurt å eksperimentere med forskjellige blandinger og enkeltopprinnelsesbønner for å finne den personlige preferansen som passer best til denne bryggemetoden.

Se også: Kaffeglass!

Lungos Rolle i Kaffekulturen

I forskjellige deler av verden blir Lungo verdsatt forskjellig. For eksempel, i Italia, der espressokulturen er dypt forankret, kan en Lungo ses som en mer “avslappet” versjon av en espresso, egnet for de som ønsker en lengre kaffepause uten å gå på kompromiss med intensiteten av en ekte italiensk kaffe.

Espresso Lungo tilbyr en unik balanse mellom intensitet og volum, som gir kaffedrikkere en lengre, men likevel rik og dyptgående kaffeopplevelse.