Hvor Mange Desiliter i en Kaffekopp?

0

Når man snakker om kaffe, så måles dette ofte i kopper. Dette gjelder spesielt når man lurer på hvor mye kaffepulver man behøver for å trakte kaffe, og får opplyst hvor mye man bør beregne per kopp. Men hvor mye er en kopp, og hvor mange desiliter omfatter dette?

En kaffekopp er en delvis udefinert måleenhet, og samsvarer ikke nødvendigvis med koppene du selv benytter når du drikker kaffe. På Wikipedia omtales en kopp som 1,5 dl. Fyller jeg derimot en halv liter med vann på kaffetrakteren hjemme, viser denne 4 kopper, tilsvarende 1,25 dl per kopp.

Sjekker jeg Friele sin kaffekalkulator for kaffetraktere, får jeg her oppgitt at 1 kopp er 1,5 dl. På Kiwi sin nettside får jeg opplyst at 250 gram filterkaffe gir 4 liter ferdig kaffe, noe som tilsvarer 20 kopper. Hver kopp er med andre ord 2 dl.

Litt lenger ned i den samme artikkelen står det at man skal benytte en måleskje med kaffe per kopp, og spesifiserer denne til 1,25 dl. Størrelsen på en kaffekopp er med andre ord ikke lett å bli klok på.

Forskjellen på Kopper og Krus

En av grunnen til den store forvirringen rundt definisjonen på størrelsen av en kaffekopp, er at det er stor forskjell rundt hvilke kopper vi benytter oss av. Mens vi i Norge i dag drikker kaffe av store krus, vil man i et kaffeselskap måtte drikke kaffe av små kopper i porselen.

Et vanlig kaffekrus vil normalt ligge rund 3 dl, men kan også gå opp til 4 dl eller mer. Mer tradisjonelle kaffekopper med tilhørende fat har gjerne en størrelse på 1,5 – 2,0 dl.

Størrelsen på både kopper og krus varierer også i ulike kulturer. Her er det naturlig også å se på kaffedrikkens styrke. Bestiller du en espresso på en kafe syd i Europa, vil denne komme i en mye mindre kopp, enn om du bestilte svart kaffe i Norge.

Så Hvor Mye Kaffe Skal jeg Bruke?

Når vi nå har konkludert med at det er vanskelig å definere størrelsen på en kopp, er vi nesten nødt til å konkludere med at man bør prøve seg frem. Her gjelder det også å finne en ønsket mengde for den kaffetypen du ønsker å trakte.

En gylden regel er at man bør benytte 60 gram filterkaffe for å trakte en kanne på 1 liter. Da en standard pose med filterkaffe inneholder 250 gram, tilsvarer dette rundt 4 kanner per pose. For en liter tilsvarer dette rundt 6 avskårne måleskjeer.

Dersom du nylig har gått til innkjøp av en kaffetrakter, og ønsker å bli kjent med denne, kan det være lurt å lese instruksjonene som følger med. Her vil de gjerne komme med en anbefaling rundt hvor mye kaffe som bør benyttes.

Når du har funnet ønsket kaffesmak og kaffemengde, så lag deg et mentalt bilde av hvor mye kaffe som er i kaffefilteret. Dette så du lettere kan måle på øyemål hvor mye kaffe som trengs neste gang.