Hvordan Bruke en Kaffetrakter – Slik Trakter du Kaffe!

0

Kaffetrakteren er vel kanskje den vanligste måten å lage kaffe på i Norge, og benyttes daglig rundt i de tusen hjem. En kaffetrakter er forhåndsvise enkel å ta i bruk, noe som også forklarer dens popularitet.

Kaffetrakteren består hovedsakelig av tre elementer, (1) en vannkokedel som varmer opp det rene vannet til ønsket temperatur, (2) en trakt hvor det oppvarmede vannet kommer i kontakt med kaffepulveret, og (3) en vannkolbe hvor den ferdige kaffen samles opp.

Når du benytter kaffetrakteren for første gang, kan det være lurt å rense den først. Dette for å få bort alle rester fra produksjonen og transporten. Dette bør repeteres med jevne mellomrom. Det er anbefalt å rense kaffetrakteren hver 14. dag.

Se flere kaffetraktere i vår oversikt!

kaffe i kaffetrakter

Slik Trakter du Kaffe

Det første du må bestemme deg for når du skal trakte kaffe, er hvor mye kaffe du ønsker. Dette bestemmer hvor mye vann du behøver, og hvor mye kaffepulver du trenger for å matche dette.

Ønsker du eksempelvis å trakte 1 liter med kaffe, er det anbefalt å benytte 60 gram kaffepulver. Benytt her kaffe av typen filterkaffe, noe du vil finne i alle matbutikker.

Benytt rent vann fra springen for å fylle opp i vannbeholderen. Denne er som oftest lokalisert på kaffetrakterens bakside. Når du skal fylle i vann, er det anbefalt å benytte en ren vannkanne, slik at du unngår å få med kafferester fra trakterens vannkolbe.

Før du har i kaffepulver på kaffetrakteren, må du plassere et kaffefilter i filterholderen. Her benytter man normalt papirfilter av størrelse nr. 4. Skyll gjerne av filteret før bruk, for en renere kaffesmak.

Mål opp ønsket mengde kaffe med en spiseskje eller måleskje. Dette vil du finne instruksjoner for på emballasjen eller på nettet. For en halv liter kaffe anbefales 30 gram, tilsvarende rundt 3 toppede måleskjeer.

Skru på kaffetrakteren slik av vannet begynner å varmes og gå gjennom kaffetrakteren. Følg her med på at vannet renner igjennom filteret og ned i vannkolben.

Om Litt er Kaffen Klar

Når du har hatt i vann i vannbeholderen, og kaffepulver i kaffefilteret, er det bare å vente til kaffen er klar. Her kan det være lurt å vente litt ekstra før du tar av kolben for å servere. Dette for å unngå at kaffe drypper ned på varmeplaten og brenner seg fast.

De fleste kaffetraktere kommer med varmeelement under vannkolben, slik at du kan holde den varm her en periode. Ønsker du at kaffen skal være varm lenger, vil det være lurt å helle over i en egnet termokanne.

Dette da kaffe som blir stående på varmeelementet på trakteren over tid, ofte får en litt bitter og brent smak. En god termokanne vil holde kaffen varm lenge, ofte flere timer etter den er traktet.